"Сега": Обедняването ни продължава до 2012 г.
"Сега": Обедняването ни продължава до 2012 г.   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
7

Въпреки че социалният министър Тотю Младенов публично демонстрира оптимизъм за пазара на труда, в тригодишната бюджетна прогноза, която е направило неговото министерство за периода 2010 -2012 г., разчетите никак не са розови, пише "Сега".

През следващите три години броят на българите с право на социални помощи ще расте прогресивно, хората с увреждания ще надминат половин милион, а безработицата още през 2010 г. ще стигне 11.4%.

Социалното министерство очаква през 2011 г. и 2012 г. месечни помощи да получават средно 72 400 лица и семейства, като за това ще трябват 82,5 млн. лв.

Според прогнозата през 2010 г. безработицата у нас ще е 11,4%. В момента тя е малко над 8%. Тези 3-4% разлика означават 100-150 хил. нови безработни да излязат на пазара на труда още през следващите месеци.

Не по-радостна картина се очертава за следващите години и по отношение на хората с увреждания, които според прогнозата през 2012 г. ще надминат половин милион души.

Социалното министерство разчита основно на 1,2 млрд. евро до 2012 г. от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", за да овладее чрез различни мерки и програми ръста на безработицата. Плановете са парите да се влагат основно в обучителни, квалификационни и преквалификационни курсове и в осигуряване на временна заетост.

Министерството разчита много и на бизнеса, откъдето твърдят, че срещу 2-ата процента намалени осигуровки за пенсии ще се запазят 100 000 работни места.

Общите разходи на социалното министерство по различните програми през 2009 г. трябва да бъдат 859 млн. лв. след ревизията на бюджета с 10%. Но в момента има дефицит във всички фондове.

"Тежки сметки за бюджет 2010" е водещото заглавие на "Дневник" за извънредното неделно заседание на кабинета. Задачите на министрите - режи и реформирай, отбелязва изданието.

Бюджетът за 2010 г. е разчетен при 10 млрд. лв. по-малък БВП, отбелязва "Дума".

Ракия и бензин няма да скачат, акцентира "Стандарт" на първа страница.

Простиха на пиячите, но всички ще живеем с 10 млрд. лв. по-малко, коментира "24 часа" решението да не бъде вдиган акцизът на алкохола.

Не съм дошъл в министерството, за да стоя само четири месеца, казва министърът на отбраната Николай Младенов, попитан от "Дневник" склонен ли е да се раздели с поста си следващия месец и да наследи външния министър Румяна Желева, ако тя стане еврокомисар.

Според челния материал на "Атака" юристите Татяна Дончева и Михаил Миков планират да атакуват конгреса на БСП в съда, ако не се приеме точка в дневния ред на висшия форум за избор на председател, като кандидатурата щяла да е на Дончева.

Сините на (от)бой, пише "Дневник".

Обяснете на хората, че няма как заплати да растат бързо, призовава чрез "24 часа" Кристалина Георгиева, вицепрезидент на Световната банка.

Без резки движения за по-късно пенсиониране, но е неизбежно да се направи, иначе ще става по-зле, отбелязва тя.

Мнението ми е, че Сергей Станишев е дал команда за "Галерия" заради публикации в сайт, които са нападки срещу него персонално и косвено срещу президента и обкръжението на президента, казва пред "24 часа" бившият премиер Иван Костов, който беше председател на парламентарната комисия за разследване на скандалното дело "Галерия".

"Отворете който искате вестник в света, и ще видите, че няма ненападнат премиер и президент. Ще видите колко противници имат Меркел, Берлускони, Обама и т.н. Но никой не задвижва срещу своите противници оръжията, с които се защитава националната сигурност на страната", казва Костов.

Кирил Сакскобургготски лъже, заявявайки пред вестник "24 часа", че не е предлагал сделка за външния дълг, пише в същото издание бившият финансов министър Муравей Радев.

На срещата ни присъстваха още 5-6 служители на Министерството на финансите, включително и Пламен Орешарски, който по това време беше зам.-министър, посочва той.

По думите му като доказателство могат да се отворят и архивите на министерството и там да се открие анализът на писменото му предложение за сделка с дълга, а анализът показвал, че тази сделка е неизгодна за България.

Аз подписвах обществените поръчки в министерството на транспорта, казва пред "24 часа" бившият главен секретар Румен Христов.

"От списъка за миналата година се вижда, че те са от хигиенизиране на сградите на ведомството до еърбъсите на властта. Слагах по 20-30 подписа на ден", посочва той и добавя, че знае къде се подписва.

Христов е във ведомството от 1979 г., работил е с 18 министри.

Ще водя борба за родителските права - искам да ги получа по съдебен път, изцяло по закона, казва в интервю в "24 часа" съпругът на Спаска Митрова Воислав Савич относно малката Сузана.

Според майката на Спаска обаче той се дрогирал пред бременната си жена.

Около 55 на сто от парите за изграждането на АЕЦ "Белене" ще отидат в европейски фирми - български, френски, немски, е пресметнал "Труд".

Изглежда парадоксално, че за руската страна ще останат едва около 45 на сто - но Москва не се оплаква от това, пише там.

Над 2000 митнически служители ще попълват от днес тестове за професионални знания, от които ще зависи кой ще остане на работа, пише "Труд" под глава.

След пресяването на кандидатите ще има и второ. 553-ма митничари, от които 126 души ръководен състав, бяха изгонени от системата преди по-малко от месец.

Само за първите десет дни на септември приходите от акцизи са скочили тройно, след като за шеф на митниците бе назначен ген. Ваньо Танов, съобщават от ведомството.

Нямаме време да отлагаме решението - партията наистина е в колапс и отговорността е върху нас, казва в интервю за "Труд" Татяна Дончева от БСП.

За ВМРО Красимир Каракачанов вече е история, казва пред "Труд" кметът на Пловдив и кандидат за лидерския пост на ВМРО Славчо Атанасов.

Отказът от син кандидат за кмет е смърт за старата десница, коментира "Труд".

Люксембург крои Европа на съдиите, пише шефката на правния отдел на "Труд" Лилия Христовска в кореспонденция от Съда на европейските общности в Люксембург.

Тя е присъствала на общото събрание на съда, когато е взел решение едно българско дело да се гледа от 13 съдии по спешната процедура, която действа от година и половина и по нея досега са гледани само три дела.

"Чеченецът", както в Люксембург наричат казуса, спечелил престиж на България със значимостта на проблема, поставен от българския съдия Наталия Ангелова от Административен съд София-град, и заради професионално списаното запитване и "подсказаните" от нея отговори.

"Чеченецът" удари нелегалната емиграция, посочва изданието за делото, третиращо случая, при който лице от чеченски произход е задържано у нас, когато преминавало българската граница през 2006 г.

Премиерът и аз ще намерим допълнително 600 млн. за лечение, казва Симеон Дянков в интервю за "Стандарт". Слагаме край на плащането под масата в болниците, заявява той.

Финансисти ще смятат колко струват клиничните пътеки, доктори ще следят как се спазват, казва Дянков. Според него вноските в частен здравен фонд трябва да са задължителни.

Дебат между министрите от сегашния и предишния кабинет да се проведе в петък в Народното събрание предложи вчера премиерът Бойко Борисов, съобщава "Монитор" под глава.

ВУЗ-овете бързо да въведат електронно обучение, призовава в интервю за "Монитор" заместник-просветният министър Сергей Игнатов.

Нито един фен не посрещнал футболистите ни при пристигането им следа загубата от Кипър, посочва "Земя" под глава.

"Ако имате предложения - давайте. Какво да се направи - да се натурализират пияниците, които идват да играят в България ли? Това не е сериозно", опитал се да се измъкне капитанът на националния отбор и звезда на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов.

Дойдоха нови момчета в отбора, първи мач - нормално е да има грешки; това е положението - нямаме други футболисти, отбелязал той.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 10 минути

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 15 минути

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 55 минути

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 56 минути

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 1 час

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 1 час

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 1 час

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Свят Преди 1 час

Вижте най-интересните моменти от 14 милиарда години история на нашата планета

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

България Преди 1 час

Решението за това беше подкрепено от 129 народни представители

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 1 час

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

к

ГЕРБ-СДС: Настояваме за незабавни оставки в СОС

България Преди 1 час

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 1 час

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 2 часа

Ударили са се лек и товарен автомобил

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 2 часа

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 2 часа

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

Бункер болница

Израел е готов за най-лошия сценарий с подземната болница The Herzog

Свят Преди 2 часа

Ситуацията в конфликта с Иран става все по-притеснителна