"Сега": Не плащаш данъци - не гласуваш
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
25

"Дали няма връзка между ДАНС и незаконното дете", е озаглавено интервюто в "24 часа" с Цветан Цветанов, вицепремиер и вътрешен министър.

По повод изявлението му, че ДАНС го е следяла той казва: "Начинът, по който беше създадена ДАНС и липсата на парламентарен контрол тогава доведе до възможност ДАНС да се превърне в политическа полиция.

В тази посока споменах за това, което бях предприел - да направя проверка за интерес в информационните фондове на МВР и системата на българските документи за самоличност от страна на ДАНС към мен от момента, в който се занимавам с политика. За всичко, което се е случвало в ДАНС, отговорността е върху тогавашния премиер."

Цветанов уверява, че със създаването на работещ парламентарен контрол, какъвто в момента има върху ДАНС и МВР, за подобни действия не може и да се помисли, и да се прави.

"Борим рушветите като ФБР", казва министър Цветанов след визитата си в Америка.

Пред "Стандарт" той отбелязва, че водената от него делегация обменила опит и получила практически съвети при гостуването си в централата на ФБР. Там на Цветанов е бил представен наръчник за борба с мафията.

"Става въпрос за обществени поръчки, търгове, лобиране, влияние. Приложени са най-големите форми с всички схеми и възможни трикове", обясни МВР шефът.

Наръчникът ще бъде предоставен на родните служби, за да се ползва като помагало у нас.

Да се проверят фирмите, които са спечелили обществените поръчки за над 10 млн. лева по време на кабинета "Станишев", предлага още Цветанов като една от конкретните мерки срещу корупцията по върха.

"Не плащаш данъци - не гласуваш", е анализът в "Сега".

Авторът поставя въпроса защо въобще се гласува в чужбина. Той твърдо смята, че право да гласуват за български парламент и за местни органи на властта би трябвало да имат само българските граждани, които живеят трайно на територията на България и плащат данъци върху доходите си тук.

Демокрацията е скъпо удоволствие и няма как да се възползваш от него, без да плащаш.

За да изберем няколко политици плащаме по около 20 млн. лева - тези пари не идват от нашите сънародници в САЩ или Испания.

Те спазват други закони, България е техен дом и родина, но за тях държавата е имагинерно понятие.

Университетите да присъждат титлата професор след акредитация, е позицията на проф. д-р Борислав Борисов, ректор на УНСС и председател на съвета на ректорите.

В интервю за "Монитор" той казва, че академичната общност вече е готова да приеме нов закон за научните степени и звания с принципно нови постановки и осъвременена организация на системата.

Това на практика означава университетите и научните структури сами да присъждат научните степени и звания, а държавен орган да контролира дали са спазени законовите изисквания по протичане на процедурите.

Възниква въпросът дали всички висши училища ще могат да присъждат научни степени и звания. Отговорът категорично е "не", ще присъждат само тези, които са лицензирани за тази цел.

"Дянков: Министри, режете по 15%", пише на първа страница "Труд".

Според източници на вестника миналата сряда вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е изпратил писмо да колегите си от кабинета, както и до шефовете на няколко агенции, сред които ДАНС и НСИ, с което изисква в срок до 1 ноември всяко министерство да представи планове за намаляване на числеността на персонала с най-малко 15 на сто.

Ще има закриване на цели звена в министерствата, които дублират функциите си, някои дейности ще бъдат извадени от прякото бюджетно финансиране.

По данни на финансовото министерство в момента в администрацията работят 87 000 чиновници. Това означава, че съкращенията ще засегнат 13 050 служители.

Не виждам защо Централна гара да не се даде на концесия, казва пред "Дневник" Камен Кичев, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Той е категоричен: "Железниците са такива, каквито ги поддържаме. Дирекцията в жп администрацията, която се занимава с безопасността, е назначила проверка на вагоните в БДЖ.

В момента администрацията въвежда мерки за подобряване на информацията, която получават пътниците. Искаме всички пътуващи с БДЖ да имат възможността през мобилни телефони и интернет да получават информация за отменени или закъснели влакове.

Искаме пътниците да могат да си купуват билети през интернет. Разработваме и дългосрочна стратегия за модернизация на вагоните и локомотивите."

Светлина за офшорните сметки, коментира "Труд". Миналата седмица бившата депутатка Мария Капон поиска парламентарната антикорупционна комисия да провери имат ли сметки в офшорни банки бившият министър Румен Овчаров и неговите роднини.

Държавата има защо да полюбопитства кои наши властници са изнесли капитали в офшорни банки или в анонимни фирми на Бахамите.

Нека проверят не само Овчаров, но и всички, които са били на власт в прехода, а защо не и от 1980 г. насам.

Достатъчно е да се направи подробен списък с тези 3000-4000 души и членовете на техните семейства, който да се изпрати до няколко държави.

Самите политици би трябвало да разберат, че най-голямата полза ще е за тях самите. Който е служил честно на своя избирател, ще си отдъхне и никой вече няма да го подозира.

Санкциите срещу неизрядни работодатели ще бъдат смекчени, съобщава "Сега".

Главна инспекция по труда (ГИТ) преразглежда наказателната си политика към неизрядните работодатели. Експертите на ГИТ са подготвили промени в Кодекса на труда, с които се въвежда долна граница на глобите за тежки нарушения.

Те се мотивират с кризата и тежкото финансово състояние в някои отрасли. В края на миналата година размерът на наказанията беше вдигнат между 4 и 10 пъти. Бяха въведени глоби от 10 000 до 15 000 лева, а в някои случаи и до 30 000 лева, без да се отчете ефектът от кризата.

100 евро акциз, но да няма нелегални, казва в интервю за "24 часа" Иван Биларев, шеф на "Булгартабак". По думите му новият по-висок акциз няма да срине компанията, нито ще доведе до фалит. Очакванията са да намалее пазарният им дял.

И още: "Булгартабак не е априори против увеличението на акциза. Нека и 100 евро да е, но да няма контрабанда. Въпросът не е дали да се увеличи акцизът на 76 евро, а да се вдигне плавно и заедно с това да се предприемат и мерки срещу нелегалните, да се види какъв е ефектът от тях."

Кабинетът вдига и данък сгради, отбелязва "Сега". Поредният данък, след акцизите, който ГЕРБ смята да вдигне от догодина, е данък сгради.

Повишение се очаква и за налога, който събират общините при покупка на имот. Това предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, предложени от финансовия министър Симеон Дянков.

Всеки трети приватизатор е неизряден, отчита в интервю за "Труд" Руси Статков, член на надзорния съвет на Агенцията за следприватизационен контрол.

Той посочва, че общата сума на начислените неустойки е над 1,4 млрд. лева. От тях съдът е присъдил на агенцията 500 млн. лева, от които 100 млн. лева вече са влезли в хазната, а отделно 100 млн. са платени в компесаторни инструменти.

При неустойки за близо 800 лева се чака съдебно решение. Това са още около 470 иска, по които работата още не е приключила.

Статков изразява готовност агенцията да заведе и други дела с искове за над 250 млн. лева.

Втора пенсия и за родените преди 1960 г., научаваме от "Труд". Консултативният съвет по пенсионната реформа обмисля варианти за втора пенсия и на родените преди 1960 г., съобщи вчера социалният министър Тотю Младенов.

Идеята е да им се възстановява част от платения данък, като парите отиват за втора пенсия. Или да се направи специален фонд, който да се пълни със средства от приватизация и от него да се плаща допълнителна пенсия.

Пенсионната ни система става все по-азиатска, определението е на Иван Нейков, бивш социален министър.

Не можеш да очакваш, че финансовата система ще бъде финансово стабилна и автономна, независеща от бюджета и ще може да плаща все по-големи и по-големи пенсии, ако превърнеш тази осигурителна система в основния кръводарител на българската икономика, казва той в интервю за "Сега".

"Аз вече си мисля - продължава Нейков, защо не взема да предложа въобще да ги премахнем осигуровките. Окончателно да облекчим бизнеса и да минем само към данъчна система.

Следващата стъпка ще бъде, след като пенсиите са от бюджета, дайте да ги изравним. В някои средноазиатски републики това е факт. Значи държавата върви към Европа, а пенсионната ни система към Средна Азия."

Коментари 25
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

25 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 12 минути

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 59 минути

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 3 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 3 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 4 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 4 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 4 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 4 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 4 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 5 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 5 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 5 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 5 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 6 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 6 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 6 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни