"Сега": Най-бедните райони затъват
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
5

Най-бедните райони у нас затъват въпреки еврофондовете, съобщава на първа страница "Сега". Регионалните различия в България нарастват, най-бедните райони на страната - Северозападен, в който попадат Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, обеднява все повече, и Северен централен, където са Велико Търново, Габрово, Русе, Разград, Силистра, продължават да изостават.

В същото време в София, тя е в Югозападния район, е концентрирана финансовата мощ на оперативните програми с най-голям дял договорени средства на глава от населението.

Различията се изразяват в нивото на БВП, годишен доход от заплата, заетост, привлечени чуждестранни инвестиции. Това става ясно от актуализирания план за изпълнение на Националната стратегия за регионално развитие за периода 2011 - 2015 г.

Шест областни града увеличават местните си налози, уточнява вестникът, а размерът на осигурителните вноски на над 2 млн. работници и техните работодатели се вдигат.

Замразени остават минималните осигуровки в строителството, пречистването на водите, производството на напитки и ремонтът на компютърна техника.

Дълго подготвяният нов модел на заплащане за държавните служители, който трябваше да влезе в сила от 1 януари 2012 г., ще се забави до 15 март, пише "Труд".

Това става ясно от постановлението на Министерския съвет за изпълнението на бюджета. Новите текстове обвързват заплащането и кариерното израстване на чиновниците с това как си вършат работа. Целта е те да бъдат мотивирани да обслужват по-качествено и бързо гражданите и бизнеса.

Друг основен момент е, че добавка за стаж вече няма да се начислява, а досегашните натрупвания от нея ще влязат в основната заплата. За разлика от промените в администрацията по-тежките изисквания ще сурвакат работещите с настъпването на новата година.

От 1 януари мъжете могат да излязат в отдих само при навършени 63 г. и 4 месеца и стаж от 37 г. и 4 месеца. За жените условията са 60 г. и 4 месеца и 34 г. и 4 месеца труд.

Не се свалят такси за бизнеса, а данъците ще се закръглят към пълно левче - ако дължите 100,49 лв., ще платите 100 лв. Ако обаче сумата е 100,51 лв., закръглянето ще е към 101 лв.

"Класа" цитира министър-председателя Бойко Борисов: "През 2012 г. електронното правителство трябва да заработи на пълни обороти". Той е категоричен, че въпреки кризата през новата година трябва да станат готови жп линиите София - Свиленград и Пловдив - Бургас, да бъде завършена автомагистрала "Тракия" и по Дунав мост 2 да тръгнат автомобили.

Премиерът изтъкна още, че най-важно остава запазването на финансовата и икономическата стабилност на страната. Борисов изрази мнение, че българите ще се справят с трудностите, ако са "упорити и проявят търпение".

Като предупреди, че българският народ трябва да спести 3 млрд. лева, за "да плати борчовете по "Белене", половин милиард за влаковете на "Сименс" и Водното огледало.

Трябва да платим и еврооблигациите на Милен Велчев, добави премиер-министърът.

В първия си брой "Преса" допълва написаното от "Класа" със споделени от премиера нравствени постулати в интервюто му за вестника. Борисов е категоричен: "Сам ще си нося кръста. Когато казвам "аз" - то това е събирателен образ на партия, правителство и министри. Никога не съм бил лицемер и мога да съветвам някого само за това, за което смятам, че съм прав".

Пред "Стандарт" новоизбраният президент Росен Плевнелиев, казва:

"През 2012 г. е нашият шанс да обърнем играта. България има козове да не бъде последна в Клуба на богатите. Ще отворя "Дондуков" за хората, правя граждански квоти за всички съвети.

Ще звъня на премиера през две седмици и ще кача на сайта всичко, което обещая. Не се боя да сбъркам, при мен ще ври и кипи", описва намеренията си бившият министър.

Енергийните новини "Сега" представя, проследявайки кривата на повишението на всеки един енергиен източник, в материал със заглавие:

"Дизелът поскъпна заради новия акциз". С около две стотинки по-скъпо вече се продава дизеловото гориво от началото на годината. Причина за повишението е влезлият в сила от януари увеличен акциз върху нафтата.

Според европейския енергиен интернет портал "Energy EU" в четири страни от Европейския съюз дизелът е по-евтин, отколкото у нас. Преди България са само съседна Румъния, Словения, Люксембург и Полша.

От юни, заради повишения акциз, ще поскъпне метанът - с 2-3 стотинки за килограм. От средата на годината ще поскъпне и природният газ, използван за отопление за стопански нужди. Той ще се облага с 0,1 лв. на гигаджаул.

С малко над 4% по искане на "Булгаргаз" поскъпва и природният газ за бита и индустрията. Повишението обаче няма да се отрази върху цените на парното до края на отоплителния сезон.

Повишен акциз ще има и при газьола и керосина. Там промяната е от 615 на 630 лв. на 1000 литра и се въвежда от януари. "Стандарт" обобщава тези новини тематично: "Сурвачка с горивата".

"Класа" информира, че синдикатите в "Мини Марица-изток" са в готовност за стачка с искания за по-големи възнаграждения на миньорите. Под въпрос е снабдяването на четири топлоелектрически централи.

Миньорите настояват работодателят да изпълни подписаното на 12 юли споразумение, което регламентира относителния дял на разходите за работни заплати спрямо приходите на дружеството.

"Мини Марица-изток" ще спрат доставките на въглища за топлоелектрическите централи още от 7 януари, ако работодателят не увеличи възнагражденията на миньорите.

На първа страница "24 часа" анонсира два акцента от интервюто на министър Дянков, дадено за ежедневника: "Дянков сваля лихви", "Кани банкерите да направят анализ и да кажат защо сега лихвите не падат достатъчно".

Финансист номер едно споделя: "Свикнал съм да казвам каквото мисля за правилно. Смятам това за демократично - да няма скрито-покрито. От време на време ми създава проблеми, но дългосрочно печеля от него. Печели и общественият дебат.

Големият положителен ефект от действията ни ще се види към 2015 - 2016 г. Сигурен съм, че ГЕРБ ще има нов мандат, и аз ще съм активен, за да го спечелим. През 2016 г. в бюджета ще останат 4 млрд., които могат да се използват за друго.

Малко повече за култура, за образование, здравеопазване. Външният финансов ресурс, който ползват нашите банки, вече е по-евтин, вземат го при по-ниски лихви. Следователно би трябвало и за крайните потребители парите да поевтинеят", е позицията на министъра.

"Когато дори оптимизмът не звучи оптимистично", обявява "Капитал Daily". Очакванията за икономиката през 2012 г. не са много вдъхновяващи, ясно е, че по-скоро ще има запазване на положението или леко влошаване.

Доста по-слаби надежди се възлагат на управлението в България и възможностите му да въздейства достатъчно върху средата. Председателят на борда на Института за пазарна икономика Красен Станчев дори смята, че управлението в София отслабва положителните и усилва отрицателните привнесени ефекти.

Вече всички свикват с мисълта, че износът ще се забави, би било успех, ако инвестициите са повече от 2011 г., потреблението ще остане свито, а безработицата - висока. Това очакват икономистите.

"Всичко вече е толкова несигурно", коментира директорът на "Виохалко" за България Антон Петров и отказа да спекулира в бъдеще време.

Грипът е на 1000 км от България, известява "Труд". Той вилнее в Холандия, Малта и Италия, уточнява д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инспектор. Епидемиологът добави, че в Европа вълна от заразата все още не се е вдигнала, но четвърта поредна седмица се увеличава процентът на положителните проби за грип.

"През последните 7 дни на 2011 г. те достигнаха 6,5% от 540 изследвани, а през предходната седмица бяха 4 на сто", каза д-р Кунчев. Според него в края на януари или началото на февруари грипната вълна вече ще е заляла Европа. Според него друга вирусна вълна в България преди идването на грипа, няма да има.

От изданието припомнят, че ерата на фелдшерите в здравната система вече е приключила, а парамедик ще е новата професия на 2012 г.

Бум на амбулантна търговия с лекарства, установява репортерска проверка на "Монитор". Аптеки приемат поръчки по интернет или по телефона за доставка на медикаменти, отпускани по рецепта от врата до врата.

На практика, тази дейност им е забранена. Между 10 и 12 лева варира цената на транспорт в рамките на София. Ако поръчката е за медикаменти над 35 лева, доставката е безплатна, гласи една от рекламите. За страната безплатната доставка е само ако поръчката е за над 100 лева.

Твърде опасно е да се транспортират от хора, които нямат елементарна представа от фармация, обяснява Валентин Найденов, председател на Браншовата камара на дистрибуторите на лекарства на едро.

Церове за рак и сексуална мощ се продават на половин цена по празниците. Нелегалните търговци до един твърдят, че продават останали им бройки от лечението на техни починали близки.

За "Дума" Мария Радева, консултант по правно регулиране в здравеопазването, казва: "Лекарската грешка е понятие от езиковия оборот. Правната система не дефинира и не ползва понятието. В българската юридическа система не се доказва "лекарска грешка".

Разминаването между представата на пациентите, медиите и някои здравни администратори е причина за ескалиращото недоволство в обществото", смята юристката.

Изданието констатира намаляване на броя на инфарктите в страната - станали с 326 по-малко за тази година. Въпреки тази малка победа над болестта, България все още е на едно от първите места в Европа по брой инфаркти и смъртност от сърдечно-съдови заболявания.
Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

корнелия нинова

Нинова към ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС: На втория ден се избихте

България Преди 3 минути

Според лидера на БСП се е създал неестествен политически, но вероятно естествен икономически, съюз по интереси

Звездата от „Касъл“ Нейтън Филиън в премиерния хитов сериал „Новобранецът“

Звездата от „Касъл“ Нейтън Филиън в премиерния хитов сериал „Новобранецът“

Любопитно Преди 20 минути

Вълнуващи вечери ще предложат епизодите на номинираната за „Еми“ поредица по NOVA - от 14 юни, сряда, в 21:00 ч.

Ново земетресение разтърси турския окръг Кахраманмараш

Ново земетресение разтърси турския окръг Кахраманмараш

Свят Преди 38 минути

Трусът е станал в 6:38 ч. (местно и българско време) в района на град Андърън

ПП-ДБ внася предложение: Повече санкции срещу недопустимото поведение на депутати

ПП-ДБ внася предложение: Повече санкции срещу недопустимото поведение на депутати

България Преди 41 минути

Това обяви от парламентарната трибуна Мирослав Иванов

НАТО

5 неща, които може би не знаете за НАТО

Свят Преди 41 минути

През 1949 г. група нации подписали договор за създаване на Организацията на Северноатлантическия пакт

<p>&quot;Това трябва да е глобален приоритет наред с пандемиите и ядрената война&quot;</p>

"Намаляването на риска от унищожение от изкуствения интелект, трябва да е глобален приоритет наред с пандемиите и ядрената война"

Технологии Преди 53 минути

Държави по целия свят се борят да наложат регулации върху развиващата се технология, като по-късно тази година се очаква ЕС да приеме Закон за изкуствения интелект

.

Руди Бол: Eврейската звезда, която проведе своя "танц с врага"

Любопитно Преди 57 минути

Да се съюзиш в противника понякога може да помогне на сънародниците ти

Василев: Финансовото министерство поема ангажимент да внесе много скоростно в НС проект на бюджет

Василев: Финансовото министерство поема ангажимент да внесе много скоростно в НС проект на бюджет

България Преди 1 час

„Целта е да има време той да бъде приет и обнародван до 31 юли", допълни финансовият министър

тупак шакур звезда алея на славата

Отличиха Тупак Шакур със звезда на Алеята на славата дни преди рождения му ден

Любопитно Преди 1 час

Сестрата на рапъра Секива "Сет" Шакур прие наградата, а радиоводещият Биг Бой беше водещ на събитието

Експерти отговарят: Съдържа ли динята мазнини и помага ли за отслабване?

Експерти отговарят: Съдържа ли динята мазнини и помага ли за отслабване?

Любопитно Преди 1 час

Динята е храна с високо съдържание на вода, така че поддържа хидратацията, което също помага за отслабването

Пеевски: Христо Иванов не може да ми е морален съдник

Пеевски: Христо Иванов не може да ми е морален съдник

България Преди 1 час

Наше право е да решаваме кой ще бъде част от конституционната комисия, коментира той

Костадинов: Правосъдният министър да е и главен прокурор, е добър модел

Костадинов: Правосъдният министър да е и главен прокурор, е добър модел

България Преди 1 час

Конституционната реформа не трябва да бъде на всяка цена, коментира лидерът на „Възраждане“

Хайди Клум и дъщеря ѝ Лени с нова фотосесия (СНИМКИ)

Хайди Клум и дъщеря ѝ Лени с нова фотосесия (СНИМКИ)

Любопитно Преди 1 час

Моделите позираха на фотографа Ричард Аведон в различни тоалети

Убитият българин в Атина: Разкриха извършителя

Убитият българин в Атина: Разкриха извършителя

Свят Преди 1 час

В гръцката столица бе намушкан 61-годишен наш сънародник

ферибот пожар

Огромни горски пожари в Квебек влошиха качеството на въздуха в САЩ и Канада

Свят Преди 1 час

Филаделфия обяви "червен код" за опасно замърсен въздух в сряда

Революционно: Скоро в нашето небе ще се появи второ Слънце

Революционно: Скоро в нашето небе ще се появи второ Слънце

Любопитно Преди 1 час

Звездата Бетелгейзе наскоро отбеляза 50% увеличение на яркостта си.