"Сега": Най-бедните райони затъват
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
5

Най-бедните райони у нас затъват въпреки еврофондовете, съобщава на първа страница "Сега". Регионалните различия в България нарастват, най-бедните райони на страната - Северозападен, в който попадат Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, обеднява все повече, и Северен централен, където са Велико Търново, Габрово, Русе, Разград, Силистра, продължават да изостават.

В същото време в София, тя е в Югозападния район, е концентрирана финансовата мощ на оперативните програми с най-голям дял договорени средства на глава от населението.

Различията се изразяват в нивото на БВП, годишен доход от заплата, заетост, привлечени чуждестранни инвестиции. Това става ясно от актуализирания план за изпълнение на Националната стратегия за регионално развитие за периода 2011 - 2015 г.

Шест областни града увеличават местните си налози, уточнява вестникът, а размерът на осигурителните вноски на над 2 млн. работници и техните работодатели се вдигат.

Замразени остават минималните осигуровки в строителството, пречистването на водите, производството на напитки и ремонтът на компютърна техника.

Дълго подготвяният нов модел на заплащане за държавните служители, който трябваше да влезе в сила от 1 януари 2012 г., ще се забави до 15 март, пише "Труд".

Това става ясно от постановлението на Министерския съвет за изпълнението на бюджета. Новите текстове обвързват заплащането и кариерното израстване на чиновниците с това как си вършат работа. Целта е те да бъдат мотивирани да обслужват по-качествено и бързо гражданите и бизнеса.

Друг основен момент е, че добавка за стаж вече няма да се начислява, а досегашните натрупвания от нея ще влязат в основната заплата. За разлика от промените в администрацията по-тежките изисквания ще сурвакат работещите с настъпването на новата година.

От 1 януари мъжете могат да излязат в отдих само при навършени 63 г. и 4 месеца и стаж от 37 г. и 4 месеца. За жените условията са 60 г. и 4 месеца и 34 г. и 4 месеца труд.

Не се свалят такси за бизнеса, а данъците ще се закръглят към пълно левче - ако дължите 100,49 лв., ще платите 100 лв. Ако обаче сумата е 100,51 лв., закръглянето ще е към 101 лв.

"Класа" цитира министър-председателя Бойко Борисов: "През 2012 г. електронното правителство трябва да заработи на пълни обороти". Той е категоричен, че въпреки кризата през новата година трябва да станат готови жп линиите София - Свиленград и Пловдив - Бургас, да бъде завършена автомагистрала "Тракия" и по Дунав мост 2 да тръгнат автомобили.

Премиерът изтъкна още, че най-важно остава запазването на финансовата и икономическата стабилност на страната. Борисов изрази мнение, че българите ще се справят с трудностите, ако са "упорити и проявят търпение".

Като предупреди, че българският народ трябва да спести 3 млрд. лева, за "да плати борчовете по "Белене", половин милиард за влаковете на "Сименс" и Водното огледало.

Трябва да платим и еврооблигациите на Милен Велчев, добави премиер-министърът.

В първия си брой "Преса" допълва написаното от "Класа" със споделени от премиера нравствени постулати в интервюто му за вестника. Борисов е категоричен: "Сам ще си нося кръста. Когато казвам "аз" - то това е събирателен образ на партия, правителство и министри. Никога не съм бил лицемер и мога да съветвам някого само за това, за което смятам, че съм прав".

Пред "Стандарт" новоизбраният президент Росен Плевнелиев, казва:

"През 2012 г. е нашият шанс да обърнем играта. България има козове да не бъде последна в Клуба на богатите. Ще отворя "Дондуков" за хората, правя граждански квоти за всички съвети.

Ще звъня на премиера през две седмици и ще кача на сайта всичко, което обещая. Не се боя да сбъркам, при мен ще ври и кипи", описва намеренията си бившият министър.

Енергийните новини "Сега" представя, проследявайки кривата на повишението на всеки един енергиен източник, в материал със заглавие:

"Дизелът поскъпна заради новия акциз". С около две стотинки по-скъпо вече се продава дизеловото гориво от началото на годината. Причина за повишението е влезлият в сила от януари увеличен акциз върху нафтата.

Според европейския енергиен интернет портал "Energy EU" в четири страни от Европейския съюз дизелът е по-евтин, отколкото у нас. Преди България са само съседна Румъния, Словения, Люксембург и Полша.

От юни, заради повишения акциз, ще поскъпне метанът - с 2-3 стотинки за килограм. От средата на годината ще поскъпне и природният газ, използван за отопление за стопански нужди. Той ще се облага с 0,1 лв. на гигаджаул.

С малко над 4% по искане на "Булгаргаз" поскъпва и природният газ за бита и индустрията. Повишението обаче няма да се отрази върху цените на парното до края на отоплителния сезон.

Повишен акциз ще има и при газьола и керосина. Там промяната е от 615 на 630 лв. на 1000 литра и се въвежда от януари. "Стандарт" обобщава тези новини тематично: "Сурвачка с горивата".

"Класа" информира, че синдикатите в "Мини Марица-изток" са в готовност за стачка с искания за по-големи възнаграждения на миньорите. Под въпрос е снабдяването на четири топлоелектрически централи.

Миньорите настояват работодателят да изпълни подписаното на 12 юли споразумение, което регламентира относителния дял на разходите за работни заплати спрямо приходите на дружеството.

"Мини Марица-изток" ще спрат доставките на въглища за топлоелектрическите централи още от 7 януари, ако работодателят не увеличи възнагражденията на миньорите.

На първа страница "24 часа" анонсира два акцента от интервюто на министър Дянков, дадено за ежедневника: "Дянков сваля лихви", "Кани банкерите да направят анализ и да кажат защо сега лихвите не падат достатъчно".

Финансист номер едно споделя: "Свикнал съм да казвам каквото мисля за правилно. Смятам това за демократично - да няма скрито-покрито. От време на време ми създава проблеми, но дългосрочно печеля от него. Печели и общественият дебат.

Големият положителен ефект от действията ни ще се види към 2015 - 2016 г. Сигурен съм, че ГЕРБ ще има нов мандат, и аз ще съм активен, за да го спечелим. През 2016 г. в бюджета ще останат 4 млрд., които могат да се използват за друго.

Малко повече за култура, за образование, здравеопазване. Външният финансов ресурс, който ползват нашите банки, вече е по-евтин, вземат го при по-ниски лихви. Следователно би трябвало и за крайните потребители парите да поевтинеят", е позицията на министъра.

"Когато дори оптимизмът не звучи оптимистично", обявява "Капитал Daily". Очакванията за икономиката през 2012 г. не са много вдъхновяващи, ясно е, че по-скоро ще има запазване на положението или леко влошаване.

Доста по-слаби надежди се възлагат на управлението в България и възможностите му да въздейства достатъчно върху средата. Председателят на борда на Института за пазарна икономика Красен Станчев дори смята, че управлението в София отслабва положителните и усилва отрицателните привнесени ефекти.

Вече всички свикват с мисълта, че износът ще се забави, би било успех, ако инвестициите са повече от 2011 г., потреблението ще остане свито, а безработицата - висока. Това очакват икономистите.

"Всичко вече е толкова несигурно", коментира директорът на "Виохалко" за България Антон Петров и отказа да спекулира в бъдеще време.

Грипът е на 1000 км от България, известява "Труд". Той вилнее в Холандия, Малта и Италия, уточнява д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инспектор. Епидемиологът добави, че в Европа вълна от заразата все още не се е вдигнала, но четвърта поредна седмица се увеличава процентът на положителните проби за грип.

"През последните 7 дни на 2011 г. те достигнаха 6,5% от 540 изследвани, а през предходната седмица бяха 4 на сто", каза д-р Кунчев. Според него в края на януари или началото на февруари грипната вълна вече ще е заляла Европа. Според него друга вирусна вълна в България преди идването на грипа, няма да има.

От изданието припомнят, че ерата на фелдшерите в здравната система вече е приключила, а парамедик ще е новата професия на 2012 г.

Бум на амбулантна търговия с лекарства, установява репортерска проверка на "Монитор". Аптеки приемат поръчки по интернет или по телефона за доставка на медикаменти, отпускани по рецепта от врата до врата.

На практика, тази дейност им е забранена. Между 10 и 12 лева варира цената на транспорт в рамките на София. Ако поръчката е за медикаменти над 35 лева, доставката е безплатна, гласи една от рекламите. За страната безплатната доставка е само ако поръчката е за над 100 лева.

Твърде опасно е да се транспортират от хора, които нямат елементарна представа от фармация, обяснява Валентин Найденов, председател на Браншовата камара на дистрибуторите на лекарства на едро.

Церове за рак и сексуална мощ се продават на половин цена по празниците. Нелегалните търговци до един твърдят, че продават останали им бройки от лечението на техни починали близки.

За "Дума" Мария Радева, консултант по правно регулиране в здравеопазването, казва: "Лекарската грешка е понятие от езиковия оборот. Правната система не дефинира и не ползва понятието. В българската юридическа система не се доказва "лекарска грешка".

Разминаването между представата на пациентите, медиите и някои здравни администратори е причина за ескалиращото недоволство в обществото", смята юристката.

Изданието констатира намаляване на броя на инфарктите в страната - станали с 326 по-малко за тази година. Въпреки тази малка победа над болестта, България все още е на едно от първите места в Европа по брой инфаркти и смъртност от сърдечно-съдови заболявания.
Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия обяви, че е завладяла напълно Лиман

Русия обяви, че е завладяла напълно Лиман

Свят Преди 30 минути

Железопътният възел Лиман отваря пътя към големите градове Славянск и Краматорск

Ивет Горанова

Олимпийската шампионка Ивет Горанова спечели сребърен медал

Свят Преди 36 минути

Българката загуби на финала от олимпийската вицешампионка Анжелика Терлюга от Украйна

.

Хумус: Разядката, за която се водят съдебни дела

Любопитно Преди 4 часа

Научете повече за произхода, съставките и споровете свързани с раздяката хумус

Обвинения в антисемитизъм след карикатура на Зеленски в германски вестник

Обвинения в антисемитизъм след карикатура на Зеленски в германски вестник

Свят Преди 4 часа

Германският вестник „Зюддойче цайтунг“ изрази съжаление за "неудобството", причинено от публикуваната карикатура на Зеленски

Standard & Poor's

Standard & Poor's потвърди рейтинга на България със стабилна перспектива

България Преди 5 часа

Международната рейтингова агенция потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2'

Тръмп: Злото по света не е причина да отнемаме оръжието на спазващите закона граждани

Тръмп: Злото по света не е причина да отнемаме оръжието на спазващите закона граждани

Свят Преди 5 часа

Бившият президент на САЩ заяви това по време на годишното събрание на Националната оръжейна асоциация (NRA) на САЩ в Хюстън, Тексас

Костадинов

Костадинов за еврото: Започваме консултации с партиите за свикване на референдум

България Преди 5 часа

"Възраждане", разбира се, няма да допусне предателите да унищожат българския лев", посочва Костадинов

Порошенко

Украинска депутатка: Порошенко се е опитал да напусне Украйна, но е бил спрян на границата

Свят Преди 7 часа

Бившият президент на Украйна се е опитал да напусне страната, за да вземе участие в Парламентарната асамблея на НАТО във Вилнюс, информира депутатката Ирина Геращенко

Цветан Василев

Белград няма да предаде Цветан Василев на България

България Преди 7 часа

Това реши Апелативният съд в Белград

Зеленски

Зеленски: Украйна разруши мита за изключителната мощ на руската армия

Свят Преди 8 часа

"Сега Русия се опитва да окупира цялата държава, но ние се чувстваме достатъчно силни, за да мислим за бъдещето на Украйна, която ще бъде отворена към света", посочи Зеленски

Практичните новости в Chrome 102

Практичните новости в Chrome 102

Технологии Преди 9 часа

Управлението на табове ще стане още по-лесно

гръмотевици

Промяна на времето: Къде ще има гръмотевични бури

България Преди 9 часа

Предупредителни кодове за опасно време днес има за 14 области на страната

Бориславова след Коалиционния съвет: Темата за РСМ ще мине през НС

Бориславова след Коалиционния съвет: Темата за РСМ ще мине през НС

България Преди 18 часа

На съвета е била обсъдена и темата за актуализация на бюджета

Масов гроб на украински военни е открит в Мариупол

Масов гроб на украински военни е открит в Мариупол

Свят Преди 18 часа

Военнослужещите са загинали през февруари и март тази година, когато тази част на града е била под контрола на украинските войски