"Сега": Кабинетът тотално се оплете в мерки за борба с кризата
"Сега": Кабинетът тотално се оплете в мерки за борба с кризата   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
222

Пакетът от антикризисни мерки на правителството, който беше обсъден на вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, е основната тема в днешните вестници.

Кабинетът тотално се оплете в мерки за борба с кризата, пише в заглавие "Сега" и посочва, че според Борисов няма как да се мине без драстични мерки, а неговият заместник Симеон Дянков смята, че няма да има никакви екстремни сценарии за излизане от кризата.

Въпросът с ДДС-то зацикли, отбелязва "Дума", Антикризисен хаос - "Пари".

Данъчна амнистия ще напълни по-бързо хазната, вместо 22 процента ДДС, посочва "Стандарт". Опрощаването на пари, държани досега "на тъмно", срещу еднократна данъчна ставка е антикризисна мярка, дала резултати и в други страни, категорични са синдикати и бизнес.

Идеята е хората, работили в "сивия сектор", да легализират сметките си, като заплатят еднократен налог върху тях.

Вестниците цитират председателя на БСП Сергей Станишев, който заяви, че е против предложението да се намали държавната субсидия за политическите субекти.

Според Иван Костов част от мерките, "с които правителството показва, че може да се ангажира", са изцяло левичарски и "Синята коалиция" няма да ги подкрепи.

"Труд" посочва още, че сред антикризисните мерки се е прокарала и идеята за приватизация на НДК. Министърът на културата Вежди Рашидов коментира пред изданието, че никога няма да подпише такова решение.

"24 часа" допълва, че според записаното от правителството в антикризисния план държавата ще продаде 51 процента от НДК сега, а след 2 години и останалите.

В момента за мажоритарния пакет държавата може да вземе около 1 млрд. лв.

Цените на ток, парно, вода и газ да се замразят, посочва в заглавие "Труд" едно от предложенията на Тристранния съвет.

От ДКЕВР заявиха, че това може да стане само с тока, но цената на газа зависи от конюнктурата на пазара в света. Представителите на бизнеса, синдикатите и правителството обсъждаха мерките повече от три часа.

Тристранката постигна споразумения по 15 мерки, като заседанието ще продължи и днес.

Тристранно съгласие по безспорни мерки, коментира в заглавие "Дневник".

"Класа" допълва, че правителството цели да привлече приходи и да направи по-малко разходи на обща стойност 1,5 млрд. лв., за да се нормализира бюджетът.

15 процента ножица за парите на властта и партиите, извежда под глава "Монитор" по повод призива на синдикатите политическият елит да поеме своята част от тежестта на кризата.

Тяхното предложение е държавната субсидия от 50 млн. лв. годишно за парламентарно представените партии да бъде намалена с 15%. Това ще спести на хазната 7,5 млн. лв.

Тристранният съвет вчера не стигна до дискусии за промени в данъчното облагане, но прие емитирането на външен и вътрешен дълг, както и продажба на права по Протокола от Киото.

Премиерът Бойко Борисов коментира от Доха, Катар, че без да се повиши ДДС, няма как да се излезе от ситуацията. Ще режем заплатите, ще режем администрацията, ще намаляваме бюджетните разходи, данъкът "лукс" - всички тези мерки ще работят, смята министър-председателят.

Тъй като всички сме проспали харчовете през последните четири години, сега солидарно ще понесем отговорността, че сме оставили предишните управляващи да си правят какво искат, допълва "24 часа" от думите на Борисов.

Същото издание посочва, че според пресмятания на експерти вдигането на ДДС от 20 на 22 процента, ще "отхапе" допълнително по 11,00 лв. месечно и 132 лв. за година от дохода на всяко българско домакинство.

При сегашната ставка от 20% семейството плаща 99 лв. на месец за косвения данък. С увеличаването на данъка с 2 процента финансовото министерство разчита така да събере още 500 млн. лв.

Синдикатите скачат, почнат ли реформи, казва в интервю за "Труд" икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов. По думите му държавата още не е фалирала, но темповете, с които се увеличава бюджетният дефицит, са доста бързи.

Енергийна афера е ужилила държавата с милиони евро, съобщава под глава "Стандарт".

Тя е започнала при министър Милко Ковачев в правителството на Симеон Сакскобургготски и е продължила при наследниците му Мирослав Севлиевски и Румен Овчаров. Става въпрос за договор от 2004 г. за износ на ток, сключен от Националната електрическа компания с мистериозна швейцарска фирма EFT AG.

Тя купува ток на по-ниски цени дори от вътрешния пазар, а после продава в чужбина с огромна печалба. Между 2004 и 2007 г. са изнесени общо 8,8 млрд. киловатчаса за 316 млн. евро.

Частниците са прибирали по 50 000 евро на месец, пише всекидневникът.

Друг акцент във вестниците днес е поредната операция на МВР този път под кодовото име "Лапачите". Престъпната група е източила 10 млн. лв. ДДС за около две години. Шестима души са задържани след претърсване на пет адреса в Петрич и един в София.

Неочакван развой взе правораздавателната сага по случая Мария Мургина, коментира "Труд" след като вчера градският съдия от София Карамфила Тодорова изненадващо върна обвинителния акт срещу Мургина на прокуратурата за допуснати в него съществени процесуални нарушения.

Бившата директорка на данъчните беше предадена на съд на 10 март.

Парите повличат Доган и ДПС, пише в анализ "Труд". Според автора Валерия Велева този път скандалът на лидера на ДПС Ахмед Доган няма да отзвучи бързо, защото ефектът от него ще е поредният морален шамар върху Доган и върху неговата партия.

Тъй като скандалите в ДПС напоследък са все около лидера, мнозина в партията започвали да се питат: "До кога с Доган?", "Можем ли без него", "А с него накъде".

"24 часа" посочва, че Ахмед Доган е получил хонорар от 1,5 млн. лв. за проект, разработен с пълни подробности още преди 40 години и за още три хидроенергийни проучвания.

"След "гуляя с брат Галев" избягвам ресторантите", казва в интервю за "24 часа" висшия съдия Панайот Генков, набеден, че е вечерял с Ангел Христов.

Атаката срещу мен е заради работата ми - гледам не само данъчни дела, но и за уволнени полицаи, смята той.

Похвално е, че искате, жалко - че не смогвате, е изводът в "Труд" за междинния доклад на Европейската комисия за България, който беше публикуван вчера.

Еврокомисията насърчи България за политическата воля да реформира правосъдието и вътрешните си работи и да се бори с корупцията и организираната престъпност.

За пореден път обаче тя констатира, че намеренията на властта не са превърнати в резултати, поради което механизмът за проверка и сътрудничество остава в сила за неопределено време, пише изданието.

"Дневник" коментира в заглавие "Властта се зарадва на критиките от Брюксел", "Октопод" и "Наглите" влязоха в доклада на ЕК", отбелязва "Монитор".

След като са ни приели в ЕС с нереформирана съдебна система, трябва да бъдат водещи в реформирането й, коментира премиерът Бойко Борисов.

Той поиска от съдебната власт да предложи план, който да изведе съдебната система от състоянието "все да я сочат с пръст".

"24 часа" цитира министъра на правосъдието Маргарита Попова, която казва, че реалните резултати от реформите ще бъдат усетени през юли.

"Стандарт" анализира, че в доклада няма критика за работата на правителството, а дори има похвали за последните операции на МВР.

Основният проблем у нас била нереформираната съдебна система, а критиките са основно срещу продължаващата практика да се бавят дела, и то знакови за държавата.

"Сега" коментира в анализ, че съдът става по-голяма заплаха за България дори от престъпниците.

България и Катар подписаха спогодба за създаването на съвместна инвестиционна компания с капитал 500 млн. долара, обяви вчера премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Катар, съобщават вестниците.

Целта на тази компания е да не се хвърляме в много проекти, а да се избират изгодните за двете страни. Тя ще подготвя предпроектни проучвания, ще намери проектите, изгодни за България и Катар.

Подписана е и спогодба между транспортните министерства на двете страни. С нея от октомври катарските авиолинии ще летят до София.

"Труд" съобщава от първа страница, че БНТ може да спре да излъчва, тъй като "Виваком" (бившата БТК) обмисля всеки момент да прекъсне ефира на националната медия.

Главният секретар на оператора Михаела Калайджиева е потвърдила новината: "Наистина от август миналата година БНТ не си плаща за пренос на програмите. Натрупан е дълг от 8,2 млн. лева".

Пред изданието генералният директор на БНТ Уляна Пръмова посочва, че от миналата година ръководството на телевизията води преговори с БТК за предоговаряне на условията по договора за разпространение на сигнала.

Близо 45 000 българи годишно стават жертва на лекарски грешки, пише "Труд".

От тях 2000 умират, показват данни от първото по рода си проучване за докторската некомпетентност у нас. Интервюирани са 1200 българи от цялата страна.

Една трета от хората са заявили, че приложеното лечение е имало негативни последици. Директорите на болниците, лекарите на различни ръководни позиции и известни медицински експерти без изключение твърдят, че при тях "няма лекарски грешки".

Студенти не щат да слушат лекции отпреди 20 години, извежда "Труд" след срещата на Националното студентско представителство с медиите.

"Омръзна ни преподаватели да ни четат лекции, които не са променяли от 20 г. и да учим по прашасали учебници от миналия век", заявили от представителството.

След двумесечно допитване сред студенти те са изработили предложения към новия проектозакон за висшето образование.

"Монитор" допълва, че сред исканията на студентите е учениците с отличен успех да плащат по-малка такса за университет.

Коментари 222
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

222 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Днес се навършват 100 години от смъртта на Иван Вазов

Днес се навършват 100 години от смъртта на Иван Вазов

България Преди 9 минути

Националният литературен музей организира поклонение в памет на писателя

ВИП потребители нарушават правилата във Facebook

ВИП потребители нарушават правилата във Facebook

Технологии Преди 2 часа

Надзорен съвет иска обяснение защо компанията допуска това

ЕС ще осигури ново лекарство за COVID-19

ЕС ще осигури ново лекарство за COVID-19

Свят Преди 9 часа

България е настояла европейските сертификати да бъдат издавани и при извършено бързо антигенно изследване

Жаир Болсонаро

Обрат, Болсонаро: Подкрепям ваксинацията, не и здравните паспорти

Теми в развитие Преди 12 часа

Болсонаро заяви, че ще бъде „последният бразилец”, който ще се ваксинира

Дмитрий Песков

Турция не призна изборите в Крим, Русия реагира

Свят Преди 13 часа

Песков: Съжаляваме за тази позиция на Турция

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков

Елен Герджиков подаде оставка в СОС и ГЕРБ

България Преди 14 часа

Герджиков е дългогодишен председател на СОС

САЩ обвиниха Русия за скока на цените в ЕС

САЩ обвиниха Русия за скока на цените в ЕС

Свят Преди 14 часа

Доставките на газ от Русия са „необяснимо ниски”

Джъстин Трюдо

Джъстин Трюдо - помръкналата звезда на канадските либерали

Свят Преди 15 часа

Преизбран без блясък, неговата легитимност е сериозно подкопана

Управляващата Либерална партия на Канада на премиера Джъстин Трюдо побеждава на предсрочните парламентарни избори

Партията на Трюдо побеждава на предсрочните избори в Канада

Свят Преди 15 часа

Джъстин Трюдо определи победата като трудна

Танцът, щастието и технологиите – каква е връзката

Танцът, щастието и технологиите – каква е връзката

Любопитно Преди 15 часа

В момента апликацията Settle има кампания под надслов „Танцът на Щастието“, чиято цел е да внесе капка позитивизъм в забързаното ни ежедневие

<p>Радев: Обещанията на Северна Македония вече не работят</p>

Румен Радев: Обещанията на Северна Македония вече не работят

България Преди 15 часа

България очаква ясни правнообвързващи решения

Александър Литвиненко

ЕСПЧ: Русия е отговорна за убийството на Александър Литвиненко

Свят Преди 15 часа

Александър Литвиненко умря на 23 ноември 2006 г. вследствие на отравяне с полоний-210

Юлия Скрипал

Трети обвинен за отравянето на Скрипал и дъщеря му

Свят Преди 15 часа

Денис Сергеев, който е използвал псевдонима Сергей Федотов, се издирва във връзка с опита за убийство

Снимката е илюстративна

Откриха връзка между съня и лунните фази

Любопитно Преди 16 часа

По време на растяща Луна качеството на съня на мъжете намалява

ГДБОП задържа служител на НАП с подкуп

ГДБОП задържа служител на НАП с подкуп

България Преди 16 часа

Той се представил със служебна карта и обяснил, че за да не налага глоба, може да му бъде дадена определена сума