"Сега": Кабинетът похарчи 1,1 млрд. резерв
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
13

"Безпрецедентният резерв от 1.149 млрд. лв., който даваше възможност за гъвкавост на правителството при възникване на извънредни разходи до края на годината, свърши. Сумата е изразходвана до края на септември и последните трансфери, които предстоят, са за разплащане на изкупените през Банката за развитие държавни дългове към фирми", пише "Сега" в челната си публикация, като се позовава на справка за отпусканите с постановления на кабинета суми от така наречения резерв за структурни реформи след актуализацията на бюджета през юли.

"Изразходването на резерва поставя под въпрос всякакви ангажименти за бъдещи плащания до края на годината. Не е ясно например откъде правителството възнамерява да вземе обещаните от премиера 190 млн. лв. за непокритите разходи на болниците", посочва изданието.

Според челото на "Труд" 40% от ръста на износа идват от фиктивни сделки, а не от реална търговия. Прехваленият ръст на износа на България (46 на сто на годишна база през юли) е показателят, който дава най-много основания за прогнозите, че скоро ще излезем от кризата.

Най-голям застъпник на тази теза е финансовият министър Симеон Дянков. Увеличеният износ е една от причините в бюджет 2011 да се залага икономически растеж от 3,6 на сто. Оказва се обаче, че 30-40 процента от ръста на износа идва всъщност от фиктивни сделки, а не от реална търговия.

Според данъчни експерти, до които "Труд" се допитва, източването на ДДС чрез фиктивен износ добива застрашителни размери. При експорт на стоки от страната са възстановява данъчен кредит по ДДС на фирмата износител, пише изданието.

"Класа" цитира данни на БНБ, според които преките инвестиции в страната за първите осем месеца на годината са 835 млн. евро.

Статистиката показва леко стабилизиране на инвестиционния поток, но въпреки това сегашните нива са с близо 60 на сто по-ниски от инвестициите за същия период миналата година.

Според БНБ драстичните разлики в паричните потоци в сравнение с предходния период се дължат на първо място на по-ниските нива на получени вътрешнофирмени кредити в сравнение с предходни години.

Ново двайсет - възрастта за пенсия да расте от 2026 г., коментира "Труд". Синдикатите излязоха с нови сметки - за да се увеличи осигуровка с 1,8 пункта от идната година, трябва стажът за пенсиониране да нараства плавно от 2015 г., пише изданието.

"24 часа" посочва, че синдикатите и работодателите не са стигнали до споразумение с кабинета за бюджета на общественото осигуряване за 2011 г., като препъни-камък този път беше се оказаха пенсионните фондове.

"Честно казано, съм много объркан. Крясъците бяха такива, че имах чувството, че Чубака от "Междузвездни войни" говореше, щото нямаше думи, имаше звуци", са думите на лидера на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, цитирани от "24 часа".

"Пари" обобщава на челна страница хода на разговорите като ги сравнява с тото игра. Според изданието първото изтеглено число е 0; следва - 3; третото е 2; после - 1,5 и последното изтеглено число е 1,8.

На по-задна страница изданието пита защо кметът Йорданка Фандъкова е дала пари за закърпване на дупки на участъци, които днес са напълно разкопани, защото там се сменят тръби.

"Тристранката: голямото надлъгване за малко пари", е заглавието над коментара в "Труд". Авторът проф. Кръстьо Петков посочва, че сметките на финансовия министър Симеон Дянков не са верни, защото почиват на погрешното допускане, че с увеличението на вноската и засиления контрол всяка година хазната ще акумулира годишно по 600-700 млн. лв. повече.

"Само че реалната безработица расте и броят на редовните платци към НОИ намалява; застрашително набъбва сивата икономика."

България е най-бедната от държавите членки на ЕС, като 51% от населението й изпитва материални затруднения, се казва в доклад на ЕП, цитиран от "Сега".

Над 85 млн. европейци, или около 17% от населението на ЕС, живее под прага на бедността, сочат данни за 2008 г.

През 2005 г. този дял е бил 16 на сто, а през 2000 г. - 15 на сто. Въпреки усилията, полагани от властите в страните членки, в последните години социалните неравенства в ЕС се задълбочават, отчита още докладът.

"24 часа" информира, че все повече българи ще дават на съд топлофикациите си, ако сметките им са надписани. На първа страница изданието извежда: Гневни съдят парното за сметки от 15 до 8000 лв. Всякакви - и бедни, и богати - се тълпят в адвокатските кантори. Има и искове за начислени сметки от по 7-8 хиляди лева.

"Монитор" информира на челна страница, че общинското дружество "Топлофикация-София" обмисля да изпраща списъци на длъжниците си в банките, а ръководствата им да преценяват дали наистина искат да отпуснат кредит на некоректни платци.

Вземанията на столичното парно от битови потребители са 257 млн. лв., което е близо 70% от всички вземания. "Банките трябва да са наясно, че тези хора, които кандидатстват за кредити, са некоректни платци. Решение на ръководствата им е дали искат да отпуснат кредити на хора, които дори не си плащат парното, казва пред "Монитор" шефът на стопанската комисия към Столичния общински съвет Николай Стойнев (ГЕРБ).

В интервю за изданието на по-задна страница Стойнев допълва, че "Топлофикация" има готовност да пусне парното във всеки един момент. За целта е необходимо потребителите в една сграда да направят заявка.

В цяла София парното ще бъде пуснато, когато температурите трайно се задържат ниски. И прогнозата е за още по-ниски.

10 млн. лева данъци ще влязат в хазната само в София от акция "Хеликоптер", пише под глава "Стандарт". Това изчисли шефът на Националната агенция за приходи Красимир Стефанов, уточнява изданието.

Поне десет хиляди имота в София не са декларирани пред общината и за тях не се плащат налози. Между 700 и 1000 лева средно е данък сгради и такса смет на година за всеки от тях, обясни Стефанов. Половината от палатите фантоми изобщо не са декларирани.

Друга част пък са с редовни разрешителни за строеж, но без акт 16. Третата група са напълно законни имоти, които поради една или друга причина "разсеяните" собственици не декларират.

90% от заснетите от въздуха 250 луксозни имения и къщи се водят офиси, въпреки че там живеят техните собственици.

В интервю за "Труд" Нели Куцкова, говорител на Съюза на съдиите, споделя констатацията си, че с министър Цветанов не може да се стигне до нормален диалог.

По думите на Куцкова не само управителният съвет на Съюза на съдиите има проблеми при преговорите с Цветанов. "Слушах един представител на полицейския синдикат, който също каза, че полицаите не могат да постигнат диалог с ръководството на МВР, а текат два успоредни монолога."

В отговор на въпроса коя държава може да се определи като полицейска, Куцкова цитира определението на Ленин, че "държава, в която един полицай получава повече от един учител, е полицейска държава".

МВР натиска полицаите да не протестират, пише под глава "Дума". Изненадващо преназначаване и преместване на другия край на страната. Това е мярката, която силовото министерство е предприело към служителите на реда, които си позволяват да говорят за проблемите в системата.

Мотивът за "интернирането" е "неблагонадежден служител", уточнява изданието. Двама полицаи вече са били преместени на работа в други градове, след като са дали критични за МВР интервюта, а на трети преназначението предстои, пише "Дума".

Пред "Класа" зам.-председателят на синдиката на полицаите Галентин Грозев казва, че активните протестни действия на служителите на МВР ще започнат от неделя.

Основните искания на полицаите са свързани с материално-техническото осигуряване, с плащането на извънредния труд, с подобряването на условията за работа, пише изданието.

"Класа" цитира най-новото национално-представително проучване на ББСС "Галъп интернешънъл", според което над 1/4 от българите са на мнение, че уличната престъпност намалява. 34% от пълнолетното население смята, че и организираната престъпност се намира в намаляваща тенденция.

След два поредни сезона на силен спад българските туроператори се надяват зима 2010-2011 да донесе възстановяване.

Проверка на "Дневник" показа ръст в планираните туристически полети на летищата в София и Пловдив и умерен оптимизъм сред компаниите, които работят на основните зимни пазари за България - Великобритания и Русия.

В интервю за "24 часа" Стефан Константинов, министър на здравеопазването, разкрива идеите си за реформа в сферата.

"Първата ми работа ще е нещата да се успокоят. На болниците ще се плаща редовно, колегите ще имат ясни сметки и ще знаят какво получават. Моята идея е да имаме национални структороопределящи болници, които да са около 120.

Хората ще знаят, че услугите там са им гарантирани без доплащане, и точка. От догодина активно трябва да се работи за смяна на модела, което да стане факт през 2012 г."

Константинов допълва, че е твърд противник на финансиране по клинични пътеки.

"Сериозно обмислям да минем към диагностичносвързаните групи до няколко години. Имаме оферти и предложения от държави, които използват такъв модел. За мен е по-добре да вземем нещо готово, което е работещо, за да избегнем максимално лобизма", предлага министърът.

Близо 1,5 млн. по-малко направления от предвидените за 2009 г. е отпуснала и платила здравната каса, информира "Сега". От заложените за м.г. близо 155 млн. лв. за специализирана помощ са усвоени малко над 133 млн. лв., казват за изданието от НЗОК.

Оттам обаче отказаха коментар защо са усвоени с над 22 млн. лв. по-малко, а в същото време пациенти и лекари постоянно се оплакват, че талоните не достигат, пише "Сега".

Лекарските протести не са отменени, а само отложени, заявява пред "Сега" д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС. По думите му това, което сега трябва да се случи според споразумението, е касата през този месец да направи две плащания към болниците - едно за август и едно за септември, за да влезе в сроковете на националния рамков договор и от август до ноември да има средно по 80 млн. лв. за болнична помощ.

Ако правителството не спази споразумението, по която и да е точка, следват обявените протести, подчертава Райчинов. 

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 3 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 6 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 6 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 7 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 7 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 8 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 8 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 9 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 9 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 9 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 9 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 9 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 10 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 10 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове