"Сега": Орязаха с 50% и парите за спешната помощ
"Сега": Орязаха с 50% и парите за спешната помощ   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
11

Според челото на "Сега" държавата е намалила с 50% парите дори за спешната помощ. Парите, които държавата плаща на болниците за гарантирани от нея дейности - спешна помощ, хемодиализа, ТЕЛК и психиатрична помощ, също се оказаха рязко намалени.

През юли болниците са получили около 50% от нужните им средства, и то в момент, когато и здравната каса намали с 30-40% парите, които им плаща. По закон тези дейности са държавен приоритет и се осигуряват на всеки гражданин, независимо дали той има здравни осигуровки или не, коментира изданието.

Държавните болници получават парите за тях чрез субсидия, превеждана от здравното министерство. Тези пари покриват дейността по хемодиализата, психиатричната помощ, работата на ТЕЛК и част от спешната помощ - прегледите, изследванията и лечението на пациенти, които са имали нужда от тях, но не е било необходимо да бъдат хоспитализирани.

75 екипа не достигат на столичната "Спешна помощ", пише "Класа". Търсят се 135 души щатен персонал, кандидати за работа липсват, уточнява изданието.

В момента екипите са 13 заради това, че много от лекарите, които работят там, са в отпуска.

Въпросът не е колко бройки има към момента, просто философията на нещата трябва да бъде преразгледана, което включва заплащането и условията на труд, обяснил още той.

Проекти за изграждане на бунгала с общо 500 легла застрашават отново защитената черноморска местност Иракли, която е част от екомрежата "Натура", съобщава на първа страница "Дневник".

Това твърди инициативната група "Да спасим Иракли". Компаниите, които са заявили плановете за строителство, са собственост на Весела Кюлева, (съпруга на покойния банкер Емил Кюлев) и на главния архитект на София Петър Диков, пише изданието.

Инвестиционното предложение на "Сердика пропъртис" АДСИЦ, собственост на Кюлева, предвижда 60 къщички с общо 360 легла, административна сграда, два ресторанта, минимаркет, два открити плувни басейна и паркинг.

Столичното архитектурно бюро "Проин" ЕООД пък планира да издигне 24 бунгала със 145 легла, открит басейн, паркинг и парк. Диков е едноличен собственик на "Проин", показала справка в търговския регистър.

Главният архитект е в отпуск и от няколко дни не отговаря на мобилния си телефон, допълва "Дневник".

"Кремиковци" - най-голямата имотна сделка", пише под глава "Труд". 7755 декара индустриален имот само на 17 км разстояние от идеалния център на София - храм-паметника "Св. Александър Невски". Така изглежда най-голямата имотна сделка в България. Тя е за производствената площадка на "Кремиковци" и търгът за нея е насрочен за 13 септември, уточнява изданието.

Остава да се появят кандидати. По размери теренът на комбината е по-голям дори от град като Севлиево. Парцелът в Североизточна София е освободен от задължения към държавата, а новият собственик ще може да строи каквото му душа иска - нови модерни производства, офиси или жилища.

Цената на слънчогледа от новата реколта както и на слънчогледовото олио може да поскъпне с до 30 на сто, съобщава на първа страница "Дума".

Причината е очакваните недобри добиви на страните големи производителки на слънчоглед, което ще доведе до повишаването на суровината на международните пазари, а това ще повлияе и на цените у нас.

Според преработватели старите количества слънчоглед са на изчерпване. Най-ниската цена, на която може да се намери бутилката в търговските обекти на дребно, е около 2 лева, но олио се продава и над 3 лв. Ако цената на слънчогледа се повиши с 30 на сто, бутилката олио може да стигне 4 лв.

"Ще търсим ирландския сценарий за България", е озаглавено интервю с Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС, в "Класа".

В отговор на въпрос Дончев, казва, че ще се търсят тези ниши и сектори, които биха гарантирали максимална добавена стойност не само в икономически, но и в социален план.

Разследващите подхващат сметките на мутрите в чужбина, съобщава под глава "Монитор".

Прокуратурата, ДАНС и данъчните стартират съвместна акция, за да открият имането, което босовете на мафията у нас са скрили зад граница.

Проверката ще обхване всички бандити, за които има данни, че ръководят организирани престъпни групи на територията на страната. Преди няколко месеца главният прокурор Борис Велчев и МВР шефът Цветан Цветанов обявиха, че те са около 300.

Защитата на Лазар Колев, обвинен за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски преди 4 години край Брацигово, ще поиска повторна ДНК експертиза на материала под ноктите на жертвите, съобщава "Труд" и "Атака". Това е съобщил пред бТВ адвокатът на Колев Марин Марковски, уточнява "Труд".

Именно ДНК експертиза през 2008 г. свърза осъдения за кражби Лазар Колев с убийството. Тя доказа, че негова семенна течност е намерена у едно от момичетата, а под ноктите им има негови епителни клетки, пише изданието.

В интервю за "24 часа" Жоро Стоицев, бивш шеф на ОД на МВР в Пазарджик, коментира причините за забавянето на разследването. Според Стоицев, ако ДНК анализите са били готови на третия месец, до 30 дни, Колев е щял да бъде даден на прокуратурата.

"Всеки обвинява полицаите, но те не са водещи в разследването. Ние събираме и даваме оперативните данни, а следователят ги легализира за пред съда. Ние може да сме убедени в много неща, но като не можеш да ги докажеш, ти остава само една оперативна справка. Знаеш кой е извършителят, убеден си, обаче...", допълва Стоицев.

УНСС и Медицинският университет в София имат най-много кандидати за платено обучение, установила проверка на "24 часа". За повечето от останалите висши училища обаче поправките в Закона за висшето образование, разрешаващи обучение срещу пари, не дават шанс за допълнителни приходи, тъй като те и без това не могат да запълнят местата си по държавна поръчка.

След редовното класиране всички места в УНСС са заети, са съобщили оттам. Резерви няма да се обявяват, от вчера започна директно приемът на документи за платено обучение, уточнява изданието. Местата са 200 - 100 за право, 25 за икономика и бизнес, 50 - за финанси, счетоводство и контрол и 25 за администрация и управление.

Годишната такса за юристите е 2771,20 лв., а за останалите 3 професионални направление - 1732 лв., пише "24 часа".

Най-голям риск от трусове има покрай Струма, казва в интервю за "Труд" ст. н. с. Емил Ботев, ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичния институт на БАН.

"Именно там през 1904 г. в Крупник се регистрира трус от 7,8 степен по Рихтер. Такова земетресение с десетилетия не е имало и в съседните страни", допълва Ботев. В отговор на въпрос той коментира, че след близо три десетилетия активна работа пак е много трудно да се каже кога ще се правят прогнози за земетресения.

"Реалната прогноза в момента е под 1 процент! Вижте, усилията в тази насока не престават, но предвиждането на земетресения остава задача на бъдещето", уточнява Ботев.

Природният газ ще поскъпне предсрочно - вероятно още през септември, с близо 1 процент заради нов вид такса в цената на синьото гориво за вътрешния пазар, алармира "Труд".

Според изданието цената ще бъде наречена "за балансиране". Предстои таксата да бъде обсъдена на открито заседание на Държавната комисия за енергийно и държавно регулиране (ДКЕВР).

Според проекта услугата "балансиране" ще струва 4,66 лв. за хиляда куб. метра газ, който е постъпил в мрежата в повечето или в по-малко от предвиденото по договор между оператора - държавната фирма "Булгартрансгаз" и неговите клиенти - "Булгаргаз", добиващи предприятия или търговци.

Нова методика на ДКЕВР обяснява, че физическото балансиране на газопреносната система представлява "поредица от действия , посредством които операторът на мрежата управлява в реално време газовите потоци и налягане", уточнява "Труд".

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 8 минути

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 15 минути

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 7 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 7 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 8 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 9 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 9 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 10 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 10 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 10 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 11 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 11 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 12 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 12 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 13 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка