"Сега": Държавата започва спешна приватизация
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
181

Държавата започва спешна приватизация, обявява от първа страница "Сега". Правителството поема курс към ускорена приватизация на държавния дял във фирмите.

Министерството на икономиката ще събере в един холдинг остатъчните си участия в 55 вече приватизирани фирми и ще последва бързо пускане на акции на самия холдинг на борсата, съобщи вчера вицепремиерът Симеон Дянков.

Успоредно ще върви и класическата приватизация - чрез конкурси и търгове на едноименната агенция. Кабинетът цели двоен ефект - раздвижване на фондовата борса и солидни постъпления в Сребърния фонд, в който по закон влизат 90% от приходите от приватизацията.

Това на практика ще укрепи и фискалния резерв, тъй като Сребърният фонд е част от него.

Трябва да има още съществени съкращения на чиновници, е позицията на Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и председател на комисията по бюджет и финанси в НС.

В интервю за "Монитор" тя посочва, че тази част от 13-те антикризисни мерки, които СДС обявиха, не може да бъде възприета точно в този момент.

Най-вече защото данъците и осигуровките в България са на едно от най-ниските нива в Европа и света.

Възможностите на бюджета и ситуацията на валутен борд, в който се намираме, не ни позволяват да намаляваме още приходите в бюджета.

По оценките на Стоянова все още няма особен ръст на икономиката и не се предвижда такъв. Затова няма нищо, което може да компенсира намаление на данъците.

Не че сме добре, но не сме Гърция, коментира "Сега". Според автора протестна вълна у нас може да има, но тя ще се случи само защото държавата я организира, колкото и да е абсурдно.

В събота ще протестират служителите на МВР, после идват хората от съдебната система, чиновниците.

Всички те ще протестират заради предстоящото орязване на доходите им, което ще бъде пряк резултат от отказа на държавата вече да им плаща осигуровките.

Но всичко това - кой плаща осигуровки и кой - не, кой има право на протести и кой няма, какъв трябва да бъде ръстът на заплатите - са вторичен проблем.

Големият проблем на държавата в момента е, че тя не може да си изпълни бюджета. Сега й липсват пари за здраве, утре ще й липсват за образование. И пак ще предизвика протести.

Накрая никой няма да плаща нищо на държавата. Като в Гърция. Но и тогава пак няма да станем като тях. Няма да протестираме, просто ще спрем да ползваме услугите на държавата.

Евродоклад хвали МВР и критикува съда, отбелязва "Монитор". Критики за липса на осъдителни присъди и похвали за демонстрираната политическа воля на правителството в борбата с организираната престъпност.

Тези констатации са записани в междинния доклад на Европейската комисия за страната ни в частта "Правосъдие и вътрешни работи". Очаква се официално документът да се разпространи в петък.

Европейската комисия ще разкритикува съдебната система в България заради слабите резултати в борбата с корупцията на високо ниво и организираната престъпност. За сметка на това обаче Брюксел се отнася благосклонно към действията на МВР и борбата с подземния свят.

В интервю за "Стандарт" министърът на правосъдието Маргарита Попова обяснява, че междинните доклади на ЕК регистрират факти или очертават тенденции.

Оценъчните изрази са рядкост и затова са важни. Междинните доклади са кратки, но помагат изключително за сверяване на посоката и скоростта. Могат лесно да бъдат подложени на сравнителен анализ и стимулират постоянство.

При всички случаи разговорите с европейските партньори на един език и усилията в една посока логично водят към способността да формулираме еднакви очаквания и заключения за постигнатото и за оставащото.

Импийчмънът на Първанов не е кауза на ГЕРБ, а на Иван Костов, твърди в интервю за "Новинар" политологът Татяна Буруджиева.

Според нея пускането на подписка за импийчмънт на президента е акт на символично лично ангажиране на съответните хора в една обща кауза.

ГЕРБ в момента създава около себе си тази общност на каузата. Друг е въпросът, че това не е каузата на ГЕРБ, а по-скоро на старото СДС, на Иван Костов, който на практика търпеше точно опозиционната критика на Първанов като лидер на БСП по онова време.

Като че ли тук имаме неизживян много тежък личен момент. БСП в лицето на Първанов постигна онова, което трудно се прощава. Това е каузата на Костов и на ДСБ, даже не е и на СДС.

ГЕРБ в момента по-скоро се държи като партия, която работи под диктат на съвсем други хора, смята Буруджиева.

Първанов: Проверете дарителите на фамилни фондации, извежда под глава "Новинар".

Да бъде направена проверка кои заможни българи, които са се облагодетелствали от приватизацията и раздържавяването в годините на прехода, са направили значими дарения към големите фамилни фондации на български политици.

За това настоя президентът Георги Първанов в отговор на призива на премиера Бойко Борисов да бъде предоставен списък с имената на олигарси, които да бъдат проверени.

Относно изявлението на вътрешния министър Цветан Цветанов, че ще бъде изпратено писмо до президентството, с което да се изискат имената на олигарси, към които правоохранителните органи имат специално отношение, Първанов изтъкна, че министърът би трябвало да знае, че подобна информация няма в президентската институция.

ГЕРБ няма визия за излизане от кризата, казва в интервю за "Сега" лидерът на СДС Мартин Димитров. Той определя като "безумно" увеличението на здравната вноска. То е като наливане на масло в огъня на кризата.

2010 г. ще е много трудна, прогнозира Димитров. Притеснението на сините е от бум на фалити и от растящата безработица. Затова СДС предлага намаляване на ставки.

Държавата трябва да подкрепи бизнеса да оцелее, вместо да раздава все повече помощи на безработни и бедни.

"Виждате какво се получава - вчера ГЕРБ казва, че ще сваля пенсионните осигуровки, днес иска да вдига здравните вноски. Липсва визия за излизане от кризата и за развитието на България и затова ние предлагаме нашето виждане, готови сме да го обсъждаме с всички", заявява Мартин Димитров.

След скандалите бях отписал ДАНС, признава проф. Димитър Йончев, експерт по сигурността и един от хората, участвали в създаването й.

В интервю за "24 часа" той посочва, че първо е трябвало да се приеме стратегията за национална сигурност, да се определят мястото и ролята на агенцията и нейните взаимовръзки с останалите компоненти, и тогава да се пристъпи към нея.

Иначе става обратното - цялото подреждане на стратегията трябва да се съобразява с агенцията.

Според Йончев днес ДАНС вече намира себе си. Излиза от състоянието на информационна затвореност. Опитва се да си решава въпросите и най-вероятно има бъдеще.

"24 часа" коментира проучване на МБМД, проведено в столицата и големите градове в края на миналата седмица. Данните показват, че в дебата с президента засега правителството печели.

След седмиците на изтощителен дебат около скандала "Дянков - Първанов" губещи са и двете страни, но все пак рейтингът на правителството като цяло, на премиера Бойко Борисов (58%) и на вътрешния министър Цветан Цветанов (56%) остават на значително по-високо ниво от този на президента Георги Първанов (40%).

Процедурата по импийчмънт обаче не се одобрява от обществото - 34% споделят намерението на правителството и парламентарното мнозинство, против процедурата са 51 на сто.

Държавата спира да плаща за здраве на 150 000, отбелязва "24 часа". 150 000 бюджетни служители, сред които полицаи, военни и чиновници, ще си плащат сами вноските за здравното и общественото осигуряване от април.

Досега те се покриваха от държавата. Вчера правителството се отказа от решението си миналата сряда да повиши здравната вноска от 8 на 10% за работещите в частния сектор.

"Трябва да има равнопоставеност. Не е редно едни да плащат, а други - не", каза вицепремиерът Симеон Дянков.

Според разчетите на финансовото министерство заради личното плащане на вноски заплатите на бюджетните служители ще намалеят с 12%. Очаква се държавата да си спести 150 млн. лева.

"650 млн. лева платени на "обръчи от фирми", пише "Труд". Бойко Борисов съобщи вчера, че през февруари кабинетът е платил 650 млн. лева на бизнеса и обеща още 250 млн. лева.

Той се извини на хората "по места", че е поставен пред свършен факт и трябва да плаща на "кръговете и обръчите от фирми", защото има договори и в противен случай ще го съдят.

През юни-юли ще има актуализация на бюджета, каза премиерът. Той нарече "безумно, престъпно харчене" милионите, налети в енергийните проекти и даде пример с АЕЦ "Белене" и язовир "Цанков камък".

Бойко: Пратих Дянков при президента с бяло знаме, пише "Труд".

Премиерът Бойко Борисов опита вчера да се разграничи от темата за импийчмънта на президента Георги Първанов и я отпрати към парламента и Коституционния съд.

"Аз не съм на ход, това не е мой проблем. Моят ход бе изигран по ясен начин, когато изпратих вицепремиера Дянков при президента на крака, с развято бяло знаме", каза Борисов.

Първанов обаче не искал да се затвори страницата, смята премиерът, който даде съвместна пресконференция с еврокомисаря ни Кристалина Георгиева.

Тя също защити Дянков и каза, че в условия на световна финансова криза "не сме само ние, които танцуваме танго - две стъпки напред, една назад".

Да изсветлим мъглявата част на здравната реформа, призовава "Труд". Посочва се, че една реформа в здравеопазването се състои най-малко от две части: едната е как да събираш парите, другата е как да ги изразходваш.

Не можеш да получиш верен отговор за приходите, когато нямаш верен отговор за разходите. Сега управляващите се опитват да се концентрират върху това как да събират парите и колко повече да съберат, за да ги изразходват за една нереформирана втора част, т.е. за нереформираните разходи.

Тъй че и 20% да направим здравните осигуровки, пак няма да стигнат, ако няма яснота как и за какво точно ще отиват.

Първо би трябвало да е готова именно втората част от реформата, т.е. мъглявата част да е ясна, и тогава да се каже на хората: ето за тази реформирана вече част ни трябват толкова пари, които разпределени на броя на всички работещи, означават ето такава осигуровка.

Компасът за Гърция е в ръцете на кабинета, смята Пламен Орешарски, депутат от "Коалиция за България" и бивш финансов министър.

В интервю за "Труд" на въпрос застрашава ли ни гръцки сценарий на финансова нестабилност той отговаря: "Вярно е, че вървим в тази посока, но още сме далече, и аз разчитам, че правителството ще намери друг път."

Орешарски препоръчва правителството да положи усилия да не харчи толкова бързо от фискалния резерв, който завари.

Ако го изхарчи и не подобри събираемостта на приходите, очевидно трябва да търси друг източник. Ако това е МВФ, с подобно споразумение в чакалнята на еврозоната не се влиза, защото това са две противоположни цели.

Коментари 181
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

181 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 44 минути

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 1 час

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 4 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 4 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 5 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 5 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 6 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 6 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 6 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 6 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 7 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 7 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 7 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 7 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 8 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 8 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen