"Сега": Депутатите - наполовина!
Източник: netinfo
15

Парламентът вече е излишен в този му вид, коментира в. "Сега" в днешния си брой. Въпросът за съкращаване на публичните разходи, свързани с парламента, периодично добива актуалност, като най-смелата идея в това отношение е намаляването на броя на депутатите.


Редуцирането им може да стигне дори до 50% и те да останат 120. Но дали не е дошло времето за по-смели решения в тази посока? Като например това парламентът да не е постоянно действащ орган, както е сега, а да се събира на определени сесии и да гласува законите, които са постъпили, пише вестникът.

Според автора настоящото управляващо малцинство е простодушно и агресивно и успяло да се набута в няколко ефектни лобистки скандала, замазани по характерния герберски стил - отрича се до последно, че има проблем, а когато виновният за случилото се бъде наказан, се аплодира реакцията като навременна и единствено възможна. Тези истории се откроили и защото работата на парламента не е толкова интензивна и подобни случаи веднага правят впечатление.

"Парите за изборните комисии са малко, има опасност от "доплащане", алармира в интервю за "24 часа" Михаил Миков, депутат от БСП. Той изразява притеснение, че в ГЕРБ е концентриран огромен финансов ресурс. Неслучайно, според него, изборите не са достатъчно осигурени финансово - за да може чрез други средства да се въздейства на процеса.

Парите от бюджета, заделени за изборите, не стигат за нормално заплащане на членовете на комисиите. Изборите ще са изключително тежки, каквито не са се случвали от много години, а заради ниското възнаграждение доста от хората, които знаят как се прави, отказват да участват. Това криело рискове пред изборния процес.

Миков предполага, че ГЕРБ ще намери средства и ще мотивира финансово "своите" хора за участие.

"Започна война на социологически проучвания", цитира"Дума" изявление на Ивайло Калфин, кандидат за президент на БСП. Той е категоричен, че седемте процента, които му дадоха някои социолози, не са стартовата му позиция в надпреварата за президент. От думите му стана ясно, че проучване, получено в щаба, му дава равни резултати с неизвестния кандидат на ГЕРБ.

В същото време се очаква висока мобилизация на БСП. Калфин обясни, че нито една агенция не посочва, че кандидатът на ГЕРБ печели изборите, а само, че е с най-голям резултат и отива на балотаж. Кандидат-президентът на БСП изрази увереност, че ще отиде на балотаж на предстоящия вот. Той вижда основния си конкурент в кандидата на ГЕРБ и заяви, че независимата Меглена Кунева не му е съперник. Двамата имали някои общи виждания, но повече били различията.

ГЕРБ продължава са се придържа към формулата да издига за кандидат-кметове настоящи градоначалници, които преди това са били избирани от други партии, съобщава "Сега". Това се разбра при представянето на поредната порция от 51 нови номинации, с които общата бройка на претендентите на управляващите вече е 199.

"Нека кандидатът за кмет на София да го приемем като черешката на тортата", обяви при представянето шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той допълни, че претендентът за най-големия български град ще бъде обявен последен, но даде недвусмислено да се разбере, че настоящият градоначалник Йорданка Фандъкова е без алтернатива.

ДПС ще изпрати остро писмо да департамента за изборите към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа срещу решения на ЦИК и ще поиска наблюдатели за вота, информира "Труд". Това съобщи зам.-председателят на ДПС Лютви Местан, след като движението се регистрира за участие в президентския вот. "Макар за президентския вот да ви се струваме леко резерва, може да се окажем от онези резерви, които отбелязват златния гол", каза Местан.

В интервю за "Класа" Божидар Данов, изпълнителен председател на БСК, коментира има ли признаци, че се задава краят на кризата. По думите му първоначално имаше подобни индикации, защото брутният вътрешен продукт нарасна с 3,5% през първите тримесечия, но през последните месеци има тревожни данни, защото нарастването на БВП е между 0 и 1%. Това е първият признак за определено стагниране в развитието на икономиката.

При това тези ниски проценти са при една твърде ниска и сринала се база през миналата година. Затова трябва да сме много предпазливи при правенето на каквито и да било прогнози. Още повече че много големи държави в Европа са на прага на дългова криза. А те са основните търговски партньори на България. Рискът е твърде голям, защото проблемите вече отидоха на ниво правителства и държави.

Премиерът Бойко Борисов наскоро обяви, че след магистралите втори приоритет на правителството стават пречиствателните станции. В интервю за "Монитор" Ивелина Василева, зам.-министър на околната среда и водите, обяснява какво на практика означава това. "Имаме финансиране по оперативна програма "Околна среда", което ще позволи да изградим във всички големи градове пречиствателни станции. Проектите, които се изпълняват в момента, са на стойност около 900 млн. лв. По новата процедура са одобрени други 340 млн. С други думи, договорени са проекти за 1,200 млн. лв. само за сектора "Води".

Освен това има предложения за други 18 града, които все още се оценяват, за още 625 млн. лв. Имаме и 23 проекта за 729 млн. лв., предназначени за инфраструктура. До момента са кандидатствали повечето от големите градове и ако проектите им са достатъчно добри, те ще могат да решат проблемите си с пречистването на отпадните води с европейски средства.

"Храните у нас са поскъпнали с 22% само за година, а при захарта и млечните продукти повишението е драстично, обяви Държавната комисия по стоковите борси и тържищата вчера. "Изненадани сме от поскъпването на захарта и млечните храни. Цената на захарта се вдигна със 75%, а поскъпването при сиренето и кашкавала е близо с 40%", заяви шефът на комисията Едуард Стойчев пред "Сега".

За първи път комисията не прави анализа си като сравнява цените на 190 продукта, а се е фокусирала само върху 15 стоки, сред които са брашното, захарта, олиото, месните и млечните продукти. Сравнявани са цените от юли м.г. с юли т.г. Успоредно с нашите данни Световната банка разпространи доклад, който показва, че храните в света са поскъпнали с 33% за година.

Изборът пред пощите е прост - приватизация или фалит, е анализът в "Сега". "Български пощи" имат твърде тромава структура и раздут персонал, трайно губят пазар и трупат загуби. И това не е чудно, след като у нас има повече пощенски клонове, отколкото в Сърбия, Македония и Гърция, взети заедно. Финансовото състояние на дружеството е такова (3,2 млн. загуба за първите 6 месеца на 2011 г.), че към края на тази година няма да може да обслужва задълженията си и да плаща заплати.

Наближава и падежът на облигационния заем, чрез който "Български пощи" получиха глътка въздух преди време. Държавните пощи всъщност са единственото дружество в бранша, което е на загуба.

До февруари 2012 г. е крайният срок да не допуснем нито една кутия контрабандни цигари, заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от "Труд". Във Варна митничари заловиха над 936 мастербокса нелегални цигари на пристанище Запад. Стойността им се оценява на 1,5-2 млн. лева. Ударът е част от международна операция, която продължава. Тя е била подготвяна от февруари в сътрудничество между нашата митница и партньори от ЕС.
Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 2 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 5 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 6 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 7 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 8 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 8 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 9 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 9 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 9 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 9 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 9 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 9 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 10 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 10 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 10 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите