"Сега": Царят продължава да е гол
Източник: netinfo
46
Царят продължава да е гол, коментира "Сега". Присъствието на  Симеон Сакскобургготски в предизборната кампания е дискретно, макар царската му особа винаги да прави впечатление.

Той подкрепи кандидатурата на Меглена Кунева за държавен глава. От време на време разпространява собствени позиции по актуални политически въпроси на собствения си сайт. Случайно или не и политици, и политолози споменават от време на време, че най-добре подготвеният за президент у нас е именно Сакскобургготски.

Опитите за реабилитация на величеството - волни или неволни - са политическо престъпление. Никога не трябва да се забравя, че Симеон е българският политик, който акумулира най-много надежди и произведе най-много разочарование.

Сакскобургготски е политикът, който успя най-добре да капитализира участието си във властта. Съмнителната реституция на царските имоти всъщност е една от най-големите далавери на българския преход, се напомня в публикацията

"Не търся подкрепа, която да ме обвързва с други политически проекти", заявява в интервю за "24 часа"Меглена Кунева, кандидат за президент. И допълва: "Не отричам партиите - те са част от политическата реалност в демократичните държави. Но философията на президентския пост е да е надпартиен. Не може по време на кампанията да налагаш разделение с партийна програма и принадлежност, а след като те изберат, да кажеш, че си президент на всички българи.

"Искам подкрепата на максимален брой български избиратели, не само десни, защото президентът е президент на всички българи и има нужда от широка подкрепа", казва в интервю за "Класа" Румен Христов, кандидат-президент на "Синята коалиция".

Според него България има нужда от силен десен президент, който няма нищо общо с БКП и ДС. Президент, който ще препотвърди цивилизационния избор на България. Правомощията на държавния глава са много сериозни и трябва да се ползват максимално за подобряване на икономическото състояние на страната и на българските граждани.

Кампанията на ГЕРБ срещу съда е носталгия по бухалките, коментира "Сега". Не отива точно на тази власт, която фактически кадрува от 2 години в съдебната система, която има цялата законодателна и изпълнителна власт, да се оплаква. Защото тя има вече 17-18 верни членове на Висшия съдебен съвет. Това се видя, като се избираха съдебни началници, близки до тази власт и до нейни ключови фактори.

Освен това ГЕРБ има цялата власт да разтури ВСС и да състави нов - такъв какъвто го иска, но не го прави. Очевидно, за да има с какво да се оправдава.

Според общински съветник от БСП Георги Кадиев в столичната общината имало огромен страх от полицейските методи на управление. В интервю за "Новинар" евентуалният кандидат на БСП за кмет на София твърди, че управлението на столицата се дирижира по телефона от Бойко Борисов. И донякъде от председателя на СОС Андрей Иванов.

"Те двамата дърпат конците и въртят телефоните", възмущава се Кадиев.

Доказателство според Кадиев е изказване на бившата журналистка Поля Станчева, общински съветник от ГЕРБ, която оповестила, че се страхува, че няма никаква прозрачност в работата на СОС.

Българите харчат повече за лекарства и за автогорива, а пълнят по-малко хладилника и пестят от цигари и алкохол. Това показали данните на НСИ за май, отбелязва "Сега".

Макар че кризата уж е свършила, оборотите на фирмите, продаващи храни и напитки, са се свили с близо 2% спрямо трудната 2010 г. С над 2 на сто пък е годишният спад на оборотите при дрехите, мебелите и битовата техника.

Аптеките и бензиностанциите се радват на подем в продажбите. Спрямо май 2010 г. в тези сфери има около 7% ръст. Сред стоките, чието потребление расте, макар и слабо, са още компютри, телефони, телевизори и др. електроника - с малко под 2%. Като цяло търговията на дребно вече показва признаци на съживяване.

Миналата седмица ЕК отпусна финансиране за първата фаза за завода за боклука в столицата. По този повод кметът на София Йорданка Фандъкова отбелязва в интервю за "Монитор": "С одобрението на първия етап започна трайното, устойчиво решаване на проблема на отпадъците в града. Проектът е с европейско, безвъзмездно финансиране - това е голям успех за града и хората в него.

Очакваме след анализа в кратки срокове да бъде разгледана и втора фаза - същинския завод. За депото и инсталацията предстои подписване на договора с МОСВ, имаме изпълнител за депото и до края на месеца работата трябва да започне.

Правим процедурите за избор на изпълнител за изграждане на компостиращите инсталации. За общината се възстановяват и 19 млн. лева, които направихме като разходи за изграждане на инфраструктура.

През тази година по различни проекти в града влизат над 1 млрд. лв. безвъзмездни средства от Брюксел."

Истински бум на заловената контрабанда на цигари по границата с Гърция отчитат службите, съобщава "Труд". За 6 месеца от началото на годината на южната ни граница са заловени 95,5 млн. къса. Според данни на МВР от началото на годината до сега на всичките ни ГКПП-та граничарите са спипали 55,6 млн. къса.

Отделно митничарите са хванали на пунктовете 28,4 млн. А съвместно са били заловени още 27,6 млн. От митниците отчитат, че към 1 юни са заловили 132,4 млн. къса, които са открити освен на ГКПП и във вътрешността на страната.

Страничен ефект от преброяването - без да сме забогатели - е, че няма да сме най-бедните, пише в "24 часа" икономистът Георги Ангелов от Институт "Отворено общество".

Той обяснява, че след преброяването на населението се оказа, че сме по-малко, сравнено с досегашните данни. И когато националната статистика извади резултатите официално и после "Евростат" започне да ги използва - вероятно към края на годината или в началото на другата - със сигурност 90% ще се окаже, че вече не сме най-бедните в ЕС.

Така се получава, защото когато в показателя БВП на глава от населението намалее бройката на хората, самият показател се увеличава - същият БВП, но разделен на по-малко хора. Изведнъж се получава "подобрение" на данните за БВП на човек от населението без да сме станали по-богати.
Коментари 46
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

46 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 50 минути

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 2 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 2 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 2 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 3 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 3 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 3 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 3 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 3 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 4 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 4 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 4 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 4 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие