"Сега": Цацаров крие срещу кои магистрати има дела
Източник: Vesti.bg
3

С поред публикация във в. "Сега" главният прокурор крие срещу кои магистрати има висящи дела. Половин година Висшият съдебен съвет (ВСС) не е в състояние да попълни регистъра на съдиите и прокурорите, срещу които се водят разследвания.

Цацаров е отказал да предостави на ВСС информация за висящите дела срещу съдии, прокурори и следователи. Това станало ясно от отговор на кадровия орган по повод искане на "Сега" за справка срещу кои магистрати има разследвания и висящи съдебни дела. ВСС реши да поддържа подобен регистър през февруари, след като беше подканен от Съюза на съдиите. Тогава ВСС изиска данните от шефа на държавното обвинение. Половин година по-късно решението не е изпълнено.

Въпросите на "Сега" за магистратите с висящи дела са препратени от ВСС на главния прокурор и на шефа на Софийския градски съд Владимира Янева. От тях отговор няма. Цацаров не е бил открит за коментар. "Въпреки че решихме да направим регистър на съдиите и прокурорите, срещу които висят дела, главният прокурор ни обясни, че няма как да ни даде информацията, защото е класифицирана. А и повечето производства се водели срещу неизвестен извършител. Не е прав, но съветът не настоя докрай", обяснил пред "Сега" един от членовете на ВСС.

"Сега" информира също, че финансовото министерство е спечелило важен съдебен рунд в спора с "ЛУКойл България" за затягането на контрола върху доставките по нефтопровода от рафинерията в Бургас до София, поискани от бившия финансов министър Симеон Дянков и бившия шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Върховният административен съд е отхвърлил на първа инстанция жалбата на "ЛУКойл България" срещу изискването за поставяне на измервателни уреди на всички входни и изходни точки по нефтопровода, който е свързан с 6 петролни бази - Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиянци. Изходът от оспорването на това изискване е от ключово значение за делото срещу решението на Агенция "Митници", с което бе отнет лицензът за данъчен склад за нефтопровода.

Делото за отнетия лиценз бе временно спряно, защото "ЛУКойл България" оспори по принцип изискването за монтиране на измервателни уреди по всички точки на въвеждане и извеждане на горива по нефтопровода. Според рафинерията изискването за толкова много датчици цели да улесни агенция "Митници", но в същото време товари с прекомерни разходи дружеството. Решението на съда подлежи на обжалване, а протакането на делото, според "Сега" всъщност работи в полза на "ЛУКойл", защото осигурява на компанията време да постави съответните уреди и да изпълни нормативните изисквания.

"24 часа" пише, че Татяна Дончева и Георги Първанов сформират нов ляв политически проект наесен. Според източници от парламентарната група на БСП, експрезидентът и бившата депутатка смятат да сформират движение, към което ще поканят да се присъединят и част от депутатите от "Коалиция за България". Още не било ясно дали движението ще се регистрира като политическа партия и кога, но замисълът на организаторите бил в българският политически живот да се появи алтернативно ляво

"Дума" се занимава с "новия политически субект, който подготвят бивши видни кадри на ГЕРБ". Учредяването на новата формация щяло да бъде на 22 септември. Бившият народен представител Емил Димитров и бившия министър Мирослав Найденов са сред основателите на партията, която ще събира отцепници от ГЕРБ. "Даваме път на младите. Ние, които сме участвали по какъвто и да е начин в управлението, занапред декларираме, че няма да участваме в изпълнителната власт. Ние сме допринесли България да е в това състояние и сме участвали в управлението. Ще бъдем в т.нар. "клуб на ветераните", казва за рвестника на БСП депутатът, за когото беше установен конфликт на интереси и прокарване на лобистки закони и той напусна ГЕРБ след скандал. Димитров се закани да даде път в изпълнителната власт на младите. "Ние не е задължително да участваме в управлението. Ние можем да бъде коректив и опозиция дори и на ГЕРБ", убеден е той.

"Капитал дейли" описва отлива на западни туристи в курортите. В черноморските курорти отливът на туристи от Германия, Великобритания и Скандинавието е факт и се задълбочава вече трета година. Тенденцията за по-малко посещения от Западна Европа се вижда както от статистическите данни, така и от представителите на сектора. Което е притесняващо не само защото морският туризъм става зависим от един сегмент - растящата руска група, и евентуалната му загуба би била прекалено голям удар, а и защото ключовият германски пазар е традиционно добре застъпен и отливът от него говори за загуба на конкурентност.

В интервю за "24 часа" новият шеф на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечев обяснява, че няма държавен ред как се гледат деца в мол. Но ще се разработва програма за обучение съвместно с образователното министерство. Повод е инцидентът със Стефчо от Варна, който е в кома след падане от 10 м в мол.

Според "Новинар" концесионерът на столичната ВиК мрежа "Софийска вода“ е заявил, че е готов да участва в разговори за ревизиране на договора. Дружеството обявява готовността си да участва в работната група за ревизия на концесионния договор, създадена с решение на Столичния общински съвет от 19 юли.

"Монитор" твърди, че средните цени на двустайните апартаменти в престижните квартали на София са на нивото от по-миналото лято, като само в центъра те са по-ниски с 10% спрямо август 2011 г. Според брокери все още пазарът на жилища в столицата не може да се възстанови след кризата започнала през 2008 г. Търсенето остава много по-ниско от предлагането.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 2 минути

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 2 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 3 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 3 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 4 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 4 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 4 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 4 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 5 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 5 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 5 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 5 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 6 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 6 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 6 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 6 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти