"Сега": България - в челната тройка по поскъпване
"Сега": България - в челната тройка по поскъпване   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
11

След дълги месеци отсъствие от челните места България отново влезе в първата тройка на ЕС по висока инфлация, пише "Сега".

През февруари потребителските цени у нас са били с 4,6% по-високи в сравнение с преди година. Българското правителство не трябва да се чуди как да натиска цените и да прави безсмислени опити да сваля инфлацията, а трябва да прави реформи и да се стреми към ускорен икономически растеж, иначе ще си останем най-бедната страна в ЕС.

Около това мнение се обединиха вчера анализаторите от групата "Макроуоч".

2010 г. бе загубена заради грешки в икономическата политика, коментира Георги Ангелов от "Отворено общество". Според Георги Ганев дори икономиката да се развива добре, българите ще усетят, че рецесията е свършила едва когато и заетостта започне да расте, а сега тя продължава да пада.

Заради несигурната обстановка в глобален мащаб инфлацията у нас ще се ускорява и към края на годината може да достигне двуцифрени стойности, прогнозира Димитър Чобанов от УНСС.

Кабинетът "Борисов" се готви да замрази цените на бензина и дизела за 1 месец, пише "Сега". Основната причина за крайното решение е войната в Либия, която ще доведе до повишаване на цената на петрола.

Решение за мораториума се очаква във вторник. Държавата се готви да свали цената на дизела между 7 и 10 стотинки за литър като премахне изцяло биосъставката от него. Новината обяви финансовият министър Симеон Дянков.

И все пак - увеличете пенсиите, коментира "Труд". Авторът припомня категоричното изявление на финансовия министър Симеон Дянков, че няма резерви за увеличение на заплати и пенсии.

И привежда аргументи срещу консерватизма на министъра. Първо, данните за външната търговия от началото на годината показват, че доброто представяне на българския експорт продължава. Тоест поне засега страната не изглежда заплашена от търговски дисбаланс.

И второ, макроикономическата стабилност не топли пенсионерите. По-голямата част от увеличението на пенсиите ще остане в икономиката именно под формата на толкова важното увеличено вътрешно потребление.

Държавата ще защити бедните от полуделите цени, обещава в интервю за "24 часа" Менда Стоянова, председател на комисията по бюджет и финанси в парламента.

Тя очаква някои от цените на храните и горивата да паднат, защото в момента имат нереални пикове в движението си, които пазарът ще намести. Но като цяло ще остане ръст, който с времето ще се увеличава.

И тъкмо в това Стоянова вижда шанс за България да изнася храни. Само по себе си поскъпването на храните би могло да е стимул за нови доходи. А компенсирането на пенсиите и малките заплати не трябва да заплаши стабилността на бюджета.

Вдигат доходите от юли, отбелязва "Монитор". Правим всичко възможно и ако има пари, ще вдигнем пенсиите от юли, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Той уточни, че повишението на доходите може да бъде факт от средата на годината, ако в резултат на повече чуждестранни инвестиции и усвояване на еврофондовете в хазната има достатъчно приходи.

В интервю за "24 часа" бившият външен министър Соломон Паси коментира българската позиция по ситуацията в Либия. По думите му България засега поне пропуска шанса да стане съюзник на Франция - европейския и световен лидер на военната операция в Либия.

Така изтърваваме и възможността да създадем важни и отиващи далече отношения, от които произлизат дългосрочни дивиденти. Паси припомня:

"Още през 2004 г. ние бяхме тези, които успяха да създадат стратегически тристранен формат България-ЕС-САЩ в преговорите в Либия с нашите медсестри.

И смятам, че това натрупано ноу-хау в момента седи неизползвано. И други държави ще се вместят в нишата, която по силата на съдбата именно ние сме създали".

Вече има отказани поръчки към български фирми от някои страни от Северна Африка заради затруднения, породени от конфликта в Либия.

Стокообменът между България и арабската държава не е голям, но кризата там засегна дейността на компаниите в Северна Африка и отчасти в Близкия изток. Така че в краткосрочен план либийската криза се отразява неблагоприятно, коментира пред "Класа" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Величка Рангелова, икономист, прогнозира: "Военният конфликт в Либия ще се отрази негативно и върху България, тъй като сме отворена пазарна икономика.

Неминуемо ще се затрудни износът на страната ни. Като цяло световният икономически растеж ще бъде намален и светът ще навлезе в нов пик на икономическата криза".

Нормативните послания с разрешенията за стрелба по коли, животни и в "краен случай" по хора, за да се пазят някакви богоизбрани, си е, меко казано, противопоказно. За цялото общество, а и за НСО и сегашното управление, коментира "Сега".

Странно е, че дейността на службата се определя с акт на правителството, а пък тя е на подчинение към президента. Пълен абсурд е обаче, че няма закон за нея. А и че се разрешава да употребява оръжие с някаква наредба. При наличието на Наказателен кодекс, който фактически и на практика определя кога и как може да се употребява оръжие и кога това се смята или за превишаване на пределите на неизбежната отбрана, или пък представлява немарливо изпълнение на служебни задължения.

Всякакви други норми, свързани с разрешение на използване на оръжие, са чисто и просто послание за арогантност и безпардонност.

Отчаян съм, че чиновниците бойкотират властта на ГЕРБ, казва в интервю за "Сега" депутатът от ГЕРБ Николай Коцев. "Заради тази шпиономания, която направи Яне Янев, в момента в министерствата не може да се работи. Хората ги е страх случайно да не ги чуят да казват нещо не както трябва и да ги запишат. Създаде се шпиономания, без да има нужда. Другата част от чиновниците са на принципа, "като не работя, няма как да сгреша".

Управляващата партия ГЕРБ ще се възползва от предстоящите местни и президентски избори, за да разчисти редиците си от провинили се гербери, съобщава "Новинар".

Това обяви председателят на предизборния щаб и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, след като обяви намерението на щаба да проведе допитване до членовете и симпатизантите си по електронен път.

Резервът без вода, алармира от първа страница "Труд". България не разполага със запаси от минерална вода в Държавния резерв. До 2005 г. са били поддържани на склад определени количества от бутилирани води за нуждите на населението при извънредни ситуации - бедствия и аварии.

От 2006 г. насам Държавният резерв не е обявявал обществена поръчка за бутилирана вода, показва проверка на вестника.

Въпреки кризата и опитите за налагане на ограничения за сключване на договори и лимити, в големите градове броят на болниците продължава да расте, отбелязва "Сега".

Само в София за тази година здравната каса е сключила договори за болнична помощ с 74 лечебни заведения. През 2010 г. те са били 67, сочат данните на НЗОК.

Повечето от новите клиники са частни болници, но има и поликлиники, които за пръв път ще осъществяват болнично лечение по клинични пътеки за еднодневна хирургия.

В същото време 46 общински лечебници са с до 40% орязан бюджет, предупредиха кметове.

"В земетръсна зона сте, мислете за безопасна АЕЦ", призовава в интервю за "Труд" посланикът на САЩ Джеймс Уорлик. Той посочва, че решението за АЕЦ "Белене" трябва да е икономически оправдано, защото това е инвестиция за милиарди, които българският народ трябва да плати.

На следващо място - гарантира ли енергийна сигурност на страната в бъдеще. Важно е да се обсъди и въпросът с диверсификацията. Но най-важното нещо е сигурността. Ще бъде ли АЕЦ "Белене" безопасна?

2/3 от пълнолетното население у нас държи на институцията на брака, само 19% смятат, че той е отживелица. Данните са от специално национално-представително проучване, проведено от ББСС "Галъп интернешънъл" по поръчка на вестник "Класа", посветено на семейството.

Въпреки това, налице е ново поколение българи, за които съжителството без брак е по-скоро нормалното и желано състояние на нещата, отколкото сключването на брак.

41% от българите между 18-25-годишна възраст днес са на мнение, че за създаването на семейство и устойчиви отношения между хората не е нужен нито подпис, нито граждански или църковен ритуал.

Поддръжниците на брака сред най-младите са над два пъти по-малко, отколкото сред пълнолетното население като цяло - 30% спрямо 64%. За сметка на това 80% от българите над 55 години са категорично на мнение, че сключването на брак е важна стъпка, за да има семейство.

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 3 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 6 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 7 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 8 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 9 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 9 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 10 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 10 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 10 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 10 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 10 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 10 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 11 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 11 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 11 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите