"Сега": Пушенето в малките заведения ще е абсолютно забранено
"Сега": Пушенето в малките заведения ще е абсолютно забранено   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
21

Въпреки известните колебания по пътя към пълната забрана на пушенето у нас правителството все пак взе категорично решение по въпроса, коментира на челна страница "Сега".

"През лятото на тази година ще се въведе пълна забрана за пушене в заведенията до 50 кв. м", съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Решението е взето на среща при премиера Бойко Борисов, на която са присъствали здравният министър Стефан Константинов, шефът на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова и представители на Министерството на икономиката, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Браншовата асоциация на ресторантьорите.

1,50 лв. на километър да е таванът на такситата в София. Това предлагат шефове на най-големите фирми, отбелязва под глава "24 часа". Шефът на "Такси-С-Експрес" Васил Славов лансира пределни цени от 1,8 лв. дневна тарифа и 2 лв. нощна.

"Такси за един долар" пък предлага горна надница 1,10 лв. Столичната община е изпратила преди седмица писмо до компаниите, които държат над 90% от пазара в София. С него се иска мнението им колко да бъде таванът. Срокът за предложението е краят на месеца.

В интервю за "24 часа" националният омбудсман Константин Пенчев констатира, че е абсурдно и несправедливо за 5 лв. държавна такса да плащаме 6 лв. на банката.

"Тъй като не можем да въздействаме на банките да намалят комисионите си, пазарът си е пазар, с екипът ми ще се опитаме да въздействаме на държавата да сложи ред", категоричен е Пенчев и подчертава, че новата идея заплатите да се плащат само по банков път също е проблематична.

Всяка комисиона или теглене от банкомат струва на гражданите по 5 лв., а според омбудсмана това накърнява правата на и правата им. Пенчев призовава всяка банка да постави надписи върху банкоматите си, за да могат хората да си направят сметката.

"След като държавата прекарва хората през банките, тя трябва да им гарантира някаква защита!", смята омбудсманът.

До 2-3 седмици цялата страна ще бъде поразена от свински грип, алармира под глава "Труд". Софийска област вчера първа обяви епидемия, днес това ще стори и Благоевградска.

А Пазарджишко, Плевенско, Ямболско и Габровско са в предепидемично положение, казва за изданието д-р Ангел Кунчев, главен държавен епидемиолог. Специалистът е категоричен, че топлото време създава допълнителни условия за разпространението на заразата.

Темата на "Труд" информира, че министър-председателят Бойко Борисов е поставил абсолютен рекорд по продуктивност в изпълнителната власт.

Миналата година неговото правителство е приемало по половин нормативен акт на минута или по един цял документ на всеки две минути работа. Това сочи справка, изготвена по искане на изданието от Звеното за връзки с обществеността на "Дондуков" 1.

През 2010 г. кабинетът е провел 48 заседания (включително едно извънредно), на които е приел 1786 нормативни документа. Общата продължителност на министерските сбирки е била едва 49 часа и 23 минути, т. е. малко над две денонощия.

За сравнение предишният трипартиен кабинет на Сергей Станишев за близо година (18 август 2005 г. - 30 юни 2006 г.) бе отчел 50 заседания, продължили 160 часа и 25 минути - близо 7 денонощия. Но за това време тройната коалиция е "изковала" едва 1481 нормативни акта, коментира изданието.

Премиерът Бойко Борисов, министърът на финансите Симеон Дянков, директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов и заместник финансовият министър Владислав Горанов ще бъдат викани на разпит по разследването за изнесените на бял свят подслушани разговори, продължава по темата "Труд".

"Съвсем нормално е да бъдат призовани във връзка с водещото се по случая досъдебно производство. Изчакваме и резултатите от експертизата дали въпросните разговори са били СРС-та, или са били записани по частен път", са думите на Николай Кокинов, градски прокурор на София, цитирани от изданието.

Пред "Труд" Анастас Анастасов, зам.-председател на Народното събрание, споделя мнението, че "тези компромати и атаки изиграха изключително сплотяваща роля".

По думите му нападките са "реакция на престъпни групировки, които се занимават с контрабанда, данъчни измами и т.н., чийто интереси бяха засегнати от акциите на МВР през миналата година. Целта им е ясна, тя е една - дестабилизация и дискредитиране на правителството."

Пред "Новинар" адвокат Михаил Екимджиев категорично заявява: "Съдът подписва механично за СРС и оттук нататък няма никаква гаранция, че нашият личен живот, че конституционно гарантираното ни право на неприкосновеност на кореспонденцията ще бъде защитено."

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) няма да проверява "Топлофикация-София" заради високите декемврийски сметки, пише под глава "Дума". Проверки щели да правят само по индивидуални жалби, в които има дадени конкретни факти и обстоятелства.

Това заяви председателят на комисията Ангел Семерджиев. От дружеството през миналия месец предупредиха, че сметките за декември ще са по-високи с около 30%. Сега обаче някои абонати получавали дори двойно по-високи сметки.

"Енергетиката остава на тъмно", е водещото заглавие за "Дневник". Корупция, лошо управление и пълно бездействие на контролните органи, което ощетява данъкоплатците и влошава енергийната сигурност на страната.

Това са част от изводите в анализа за управлението на държавните енергийни дружества и на големите проекти в сектора, извършен от Центъра за изследване на демокрацията. Липсват елементарни правила за отчетност и контрол в дружествата, което заплашва финансовата им стабилност.

Като пример са посочени НЕК и "Булгаргаз", които въпреки икономиите през последната година остават застрашени от фалит, коментира изданието.

Държавната Национална електрическа компания (НЕК) ще поиска поскъпване на тока с 4-5 процента от 1 юли тази година, отбелязват водещите издания. НЕК планирала 219 млн. лева инвестиции през тази година - с около 50 на сто повече, отколкото през 2010 г., пояснява "Труд" на икономическата си страница.

"За да има добър финансов уют при тази голяма инвестиционна програма, НЕК ще предложи на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране увеличение на цената на тока от юли", казва изпълнителният директор на компанията Красимир Първанов.

Според него поскъпването за крайния потребител щяло да бъде под 1 ст. на киловатчас. Освен това НЕК щяла да поиска от държавата половината от дивидента й за 2010 г., който е около 100 млн. лева, да остане за инвестиции.

Средствата по Оперативна програма "Регионално развитие" ще бъдат усвоени 100 процента, гласи коментарът в "Класа" на Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството. По думите му успехът вече е видим.

През 2010 г. са отворени схеми за 2,36 млрд. лв., от тях са договорени 1,65 млрд. лв. Така са преизпълнени поетите ангажименти до края на миналата година. Намерението ни е до края на тази да бъдат договорени 2,5 млрд. лв. и да бъдат пуснати проекти за 3 млрд. лева, обяснява Плевнелиев.

Средствата, които се отпускат по програмата, не само освежават икономиката на България, те водят до реформи, продължава по темата Томислав Дончев, министър по управлението на средствата от ЕС.

С европейски пари ще започне реализацията на проекти за извеждането на деца, които са лишени от родителски грижи извън социалните домове. През тази година ще стартира и програмата за интегрирано градско развитие.

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 10 минути

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 15 минути

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 57 минути

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 1 час

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 1 час

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 1 час

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 1 час

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 1 час

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 1 час

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 1 час

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 1 час

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 2 часа

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 2 часа

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 2 часа

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 2 часа

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 2 часа

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер