"Телеграф": Раждането чрез секцио в миналото?
"Телеграф": Раждането чрез секцио в миналото?   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
21

Раждането чрез цезарово сечение по желание може да остане в миналото, анонсира "Телеграф" . Операцията ще се прави само в краен случай при опасност за майката и бебето, а не както сега - когато родилките си пожелаят. За това ще настоява новоизбраният консултант по акушерство и гинекология проф. Иван Козовски.

Водещият акцент в днешния печат продължава да бъде случаят с убитата Мирослава Николова от Перник. Според челото на "24 часа" вторият заподозрян за убийството - Марио Любенов-Заека вероятно симулира, че е болен от шизофрения. Това твърди психиатърът Роберт Крумов, който го наблюдавал година и половина.

"Дойде при мен с куп експертизи през 2009 г. Признаци на шизофрения обаче не е проявявал", категоричен е Крумов. Ако назначената експертиза потвърди, че при убийството Любенов не е разбирал какво прави, няма да бъде съден.

 "Труд" допълва по темата: Стойчо Стоев-Чочо е бил пребит в полицията, а пръстите на ръцете му - счупени, заявиха негови близки от Перник. Те питаха: "Как e могъл да държи пистолет и да дръпне спусъка?" Тялото на мъжа, който се простреля в устата в присъствието на спецполицаи от ГДБОП, е върнато на роднините му, които го погребали в тесен кръг в неделя.

Бъдещи пилоти заведоха дело срещу държавата във Висшия административен съд за това, че не могат да си довършат обучението, информира "Труд". Възпитаниците на Техническия университет в София са подали иск за неправомерно бездействие. Причината е, че Министерството на транспорта трета година не плаща практическото обучение на бъдещите авиатори.

"Сигурен съм, че в данъчните складове вече няма алкохол с фалшиви бандероли, както и алкохол, чието количество да не е измерено. От 2009 до 2011 г. размерът на събрания акциз се е увеличил с повече от сто процента - от 98 млн. лв. на над 200 млн. Бизнесът започна да излиза на светло", подчертава в интервю за "Труд" Ваньо Танов, директор на Агенция "Митници".

"Левът бори еврото в сделките с имоти" е водещото заглавие за "Труд". Валутата ни е предпочитана при наемите, но тенденцията стaвa все по-видима и при покупко-продажбата на имоти, коментират от една от големите посреднически компании у нас.

Все по-често продавачи търсели съвет в каква валута да продават, в зависимост от това дали ще спестяват, или ще купуват нов имот. Лихвите по депозитите в левове са по-високи от тези в евро, а се избягват и разходите за превалутиране. Темата отразяват на първа страница още "Монитор" и "Стандарт".

Чуждите инвестиции продължават да намаляват драстично, а икономиката ни все повече се крепи на усвояването на еврофондовете и на парите, които работещите в чужбина пращат на близките си или влагат в имоти, коли и бизнес в родината. Такава картина оформят статистиките на БНБ, НСИ и правителството, коментира под глава "Сега".

За 11-те месеца на миналата година преките чуждестранни инвестиции у нас са едва 740 млн. евро - почти двойно по-малко в сравнение с януари-ноември 2010 г., сочат данните на БНБ. 1/7 от тази сума се дължи на приватизацията на холдинга "Булгартабак".

Прогнозата на кабинета, че през 2011 г. ще успее да привлече 1.9 млрд. евро задгранични капитали, очевидно е била съвсем несъстоятелна.

Според челото на "Дума" българското правителство води преговори за голям заем, част от който е предназначена за Европейския фонд за финансова стабилност. Проведени били консултации с френски и немски банки за 4,5 млрд. евро, като 2 млрд. от тях ще са за участието на България в ЕФФС, а останалите 2,5 млрд. за вътрешни разходи, съобщава сайтът Биволъ.

Ще плащаме по-скъп ток от юли, ако стачката в "Марица изток" продължи повече от две седмици, допълва "Труд". Това признават от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Тази стачка е голяма дивотия, организирана на принципа "За кило месо убиваме вол"! Така определя ситуацията Богомил Манчев, ядрен инженер, собственик на енергийната компания "Риск инженеринг", пред "Стандарт".

"Стачката ще се отрази на финансовото състояние на мините, така че след стачката ще трябва да накарат същите тези работници да работят извънредно, за да добият количествата, които са необходими да захранят отново складовете на централите. Умът ми не го побира защо са седнали на големия клон и го режат, без да се сещат, че ще се сгромолясат. Защото синдикалните им ръководители няма да отработват допълнително, тъй като те и без това не работят, но работниците да му мислят", казва Манчев.

Инженерът коментира и проекта АЕЦ "Белене". По думите му колкото по-бедни ставаме, толкова по-необходима става АЕЦ "Белене". "Защото с нея трябва да се миксира тази скъпа енергия, която все повече ще бълват новите фотоволтаични и ветрогенераторни паркове, с нещо трябва да гарантираме доставките на чиста енергия. А единствената чиста енергия от инженерна гледна точка, която досега човечеството познава, е ядрената енергия", аргументира се Манчев.

Европейски инвеститор е проявил желание да финансира българското участие от 51% в АЕЦ "Белене", съобщава на първа страница "Класа". За това информира още Манчев, отразен от ежедневникът. По думите му представители на компанията щели да посетят България буквално до дни.

"Спокойно! Санирането не значи да рушим изолацията на дома" е заглавието над интервю в "24 часа" с Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството. Санирането на апартамент ще струва около 5000 лв.

"Средствата за безвъзмездна помощ са 50 млн. лв. Отделно даваме 13 млн. лв. на банките. Те трябва да добавят към тях минимум още толкова. Ще съберем сериозен ресурс и за останалите 50 процента от парите, така че хората да ползват кредити. Осигуряваме безплатно енергийното и конструктивното обследване, както и управлението на проекта. Така стигаме до около 65 на сто помощ. В една от санираните сгради в София, където сложиха и соларно отопление, спестяват над 60 процента от парите за отопление. Така вместо 100 лв. плащаш 40", пояснява Павлова.

Триетажен подземен паркинг ще бъде изграден под бул. "Васил Левски" в столицата, информира "Монитор". Испанска фирма е проявила интерес да построи гараж в пространството от Националния дворец на културата до площад "Патриарх Евтимий". Паркингът за 600 коли ще бъде изграден под формата на публично-частното партньорство, обясни главният архитект на София Петър Диков.

"Труд" информира: Депутатът Язов е номер 1 по пътувания. 673 441 лв. Точно толкова е изплатило през 2011 г. Народното събрание на депутатите, пътували в служебни командировки зад граница.

Депутатът на Бойко Борисов, който рядко е попадал под светлината на прожекторите, е дал фактури за осребряване на стойност 36 045,48 лв. Странното е, че той не е сред председателите на комисии в парламента, нито е в ръководството на парламентарната група на ГЕРБ, а в комисията по външна политика участва от едва два месеца, коментира изданието.

Парламентът е похарчил 1 402 991 лв. за командировки на депутатите по избирателните им райони, допълва още вестникът. От тях 401 530 лв. са отишли за дневни пари на избраниците. Разходите за хотел за депутати са 103 189 лв., а останалите 898 272 лв. са за пътни разходи и изплатени суми за бензин, когато депутатите са пътували с личния си автомобил.

В интервю за "Монитор" Валентин Николов, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ, коментира предстоящата реформа в "Български пощи": "През тази 2012 г. ще има съкращение на служители, като броят им ще бъде между 800 и 1000 души. С допълнителни оптимизации се очаква да се постигнат сериозни приходи и намаляване на разходите, така че в края на годината да се постигне най-малкото балансиран бюджет.

Мисли се и по въпроса какви нови дейности може да придобият пощите. Някои от дейностите, които държавата предлага, съвсем спокойно може да се аутсорсват на пощите. Освен това може да се помисли и за някакъв вид банкова дейност, за която да вземат лиценз. Защото те имат огромна мрежа в страната и така или иначе раздават и прибират пари.

Софтуерът, който ползват в момента, позволява в пощите да се плаща абсолютно всичко. Така няма да се налага да се плаща ток, парно или вода на различни места, а с аутсорсване на тези дружества към пощите ще се позволи на клиентите да си плащат всички сметки на едно място. Аз дори предлагам евентуално там да могат да се плащат и данъците.

"Според "Телеграф" природен парк Витоша ще е с нов директор от 25 февруари. Несменяемият шеф Тома Белев си отива веднага след като приключи конкурсът за позицията, обявен от земеделското министерство.

Всички приюти на социалното министерство пукат по шевовете от "гости" заради минусовите температури, показва проверка на "Монитор". Десетте дома за временно настаняване в страната разполагат с общо 613 места. Социалните обаче приемат и повече хора, за да не оставят никого на улицата, признава Цветелина Герасимова от Агенцията за социално подпомагане.

Ако не спрем емиграцията, България става гробищен парк, прогнозира в интервю за "Преса" политологът Огнян Минчев. "В България потокът не спира, а от девет милиона сме станали седем. Доближаваме се до държави като Армения, Грузия, Молдова, които загубиха по една трета от гражданите си в процеса на посткомунистическата криза", категоричен е Минчев.

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Публикуваха указания за диагностициране на маймунската шарка у нас

Публикуваха указания за диагностициране на маймунската шарка у нас

България Преди 3 минути

При съмнение за разпространение пробите се изпращат в НЦЗПБ по определен начин

.

Впечатляващите визии от 75-тото издание на фестивала в Кан

Любопитно Преди 12 минути

Вижте кои звезди се откроиха най-много

Обявиха победителите на наградите "Аскеер 2022"

Обявиха победителите на наградите "Аскеер 2022"

Любопитно Преди 1 час

Цветана Манева получи Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство „Аскеер 2022”

Нови открития променят представите ни за маите

Нови открития променят представите ни за маите

Любопитно Преди 1 час

Вижте какво са установили учените

Земетресение разлюля Гърция

Земетресение разлюля Гърция

Свят Преди 1 час

Епицентърът е бил на 10 километра западно от Етолоакарнания в Йонийско море

Nissan Ariya Pole to Plole

Електрическият Nissan Ariya тръгва от Северния към Южния полюс

Технологии Преди 2 часа

Arctic Trucks ще превърнат електромобила в „полярен всъдеход”, който да покори 27 000 километра

Близо 116 000 нови случаи на "треска" в Северна Корея

Близо 116 000 нови случаи на "треска" в Северна Корея

Свят Преди 2 часа

На 12 май изолираната страна обяви първото си огнище от началото на пандемията

Масова стрелба в САЩ: Загинали са 19 деца и двама възрастни

Масова стрелба в САЩ: Загинали са 19 деца и двама възрастни

Свят Преди 3 часа

В болница са настанени трима ранени в сериозно състояние

Изпращаме мощите на светите братя Кирил и Методий

Изпращаме мощите на светите братя Кирил и Методий

България Преди 4 часа

Те пристигнаха у нас от Света гора - Атон на 23 май в митрополитската катедрала "Св. Неделя"

Снимката е илюстративна

МО: Предстои придвижване на автоколони с военна техника

България Преди 4 часа

Te са заради планирани подготовки на Българската армия

Хакерските атаки с откупи продължават да растат

Хакерските атаки с откупи продължават да растат

Технологии Преди 4 часа

Те носят бързи пари на извършителите и по-малък риск

Пристанището в Мариупол беше разминирано

Пристанището в Мариупол беше разминирано

Свят Преди 11 часа

Това ще даде възможност на Русия да превозва по-лесно стоки

Орбан обяви ново извънредно положение заради войната в Украйна

Орбан обяви ново извънредно положение заради войната в Украйна

Свят Преди 11 часа

Унгария трябва да защити финансовата сигурност на семействата си, заяви той

Бащата на Меган Маркъл e получил масивен инфаркт

Бащата на Меган Маркъл e получил масивен инфаркт

Свят Преди 13 часа

Той е приет на лечение в болница в САЩ

Германия препоръча 3-седмична карантина за заразените с маймунска шарка

Германия препоръча 3-седмична карантина за заразените с маймунска шарка

Свят Преди 13 часа

Контактните лица също трябва да бъдат карантинирани за 21 дни

Войната в Украйна: Милиони по света са застрашени от глад

Войната в Украйна: Милиони по света са застрашени от глад

Свят Преди 13 часа

Кои са най-уязвимите държави