"Преса": Бунт срещу Дянков в НАП и митниците
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
41

"Бунт срещу Дянков в НАП и митниците", алармира "Преса". И данъчните, и митничарите отказват да се местят в Русе и във Велико Търново. В "кърваво писмо" до вицепремиера те обясняват, че не виждат нищо икономически позитивно в този ход.

ГЕРБ маха всички допълнителни доходи на чиновниците, отпадат и възнагражденията за участия в работни групи и комисии, съобщава на първа страница  "Сега".

Държавните служители няма да получават гарантирано възнаграждение за участие в съвети, одитни комитети и комисии. Те ще се надяват приносът им да бъде забелязан при оценяването на служителите, което ще се случва четири пъти в годината.

Възнаграждение няма да получават и висшите ешелони - министри, зам.-министри, областни управители, шефове на агенции и държавни комисии, гласят поредните промени в Закона за държавния служител и този за администрацията.

Изравняване на възрастта за пенсиониране между мъжете и жените може да се планира за след 2020 г., разяснява "Класа". Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Така от 63 години за мъжете и 60 години за жените, както е в момента, до 2020 г. годините за пенсия вече ще са съответно 65 години и 63 години. Едва за след това може да се дискутира изравняване на възрастите.

Пред "24 часа" арх. Христо Генчев призовава: "С парите от АЕЦ "Белене" санирайте цялата страна". Той конкретизира, че най-скъпият ресурс на света е пространството, не парите, не и енергията. "Още преди десетилетие се очертаваше обезлюдяване на големи части от България. Проблемът се задълбочава.

Разселването на властта из страната е много разумен ход и ще даде голям ефект. Но трябва да стане не импровизирано, а професионално. Науката, която прави това, се нарича регионалистика. Енергийната зависимост на България от Русия днес е абсолютна. Освен Агенция за българите в чужбина трябва да имаме Агенция за българите, които се връщат от чужбина", убеден е арх. Генчев.

"Ще ни повлече ли еврозоната надолу", пита "24 часа". Оказа се, че 2011 г. не е краят на проблемите в еврозоната. С уговорката, че у нас този път случващото се в Европа ще влияе по-малко, защото инвестициите и кредитите към България са на много ниски стойности. И оттук насетне, дори да има стагнация или рецесия в еврозоната заради неразрешени дългови и политически проблеми, България не може да отчете такъв рязък спад, като през 2009 г. В икономически план тази година ще е по-скоро нулева, без подобрение спрямо 2011 г., прогнозира анализът.

"Капитал Daily" днес обединява на първа страница снимка на министър Мирослав Найденов и текст, който гласи: "Минус 40 млн. евро". Земеделското министерство не успя да спаси милиони от програмата за селските райони. Страната ни изпуска 40 млн. евро субсидии заради административна мудност.

Вестникът информира и за изгубеното от държавата дело за 60 млн. лв. срещу БТК. Арбитражът в Париж е решил, че купувачът на телекома е спазил ангажиментите си за работната сила от приватизационния договор.

Хардлайнерите и от двата лагера в СДС преди Националния съвет (НС) - на противниците на коалиция с Иван Костов и на поддръжниците, твърдят, че ще победят, пише "Труд". От МБМД публикуват данни от свой изследователски проект, според който Синята коалиция е пред пълно фиаско. Десните изглеждат все по-разочароващи и все по-безперспективни на фона на разширяващо се влияние на ГЕРБ, е констатацията на проучването.

"Уговарят Ламбо да отказва Сергей Станишев", съобщава "Труд". Най-авторитетният човек в БСП - Стефан Данаилов, да вземе думата и да призове двамата кандидати за лидерския пост - сегашния председател Сергей Станишев и президента (2002-2012 г.) Георги Първанов, да се оттеглят в името на единството в партията, а за лидер да бъде избран Драгомир Стойнев. Такъв сценарий за предстоящия в събота и неделя 48-и конгрес на БСП готвели в лагера на Първанов. В лагера на Първанов била привлечена дори Татяна Дончева, което обяснило изненадващото й кандидатиране за председателския пост в БСП-София, за който тя си направи отвод.

200 км е разстоянието, което реално дели България от възможността да купува природен газ от други източници освен руския, пише "24 часа".  На толкова километри е изчислена междусистемната газова връзка с Турция. Оттам биха дошли договорените с Азербайджан 1 млрд. куб.м.

Шефът на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков казва, че азерското гориво може да идва и по гръцката връзка. Ако пресметнем времето, което ни дели от азерския газ, то това са 494 дни. Толкова, защото е планирано по двата нови газопровода, които ни свързват с Гърция и Турция, гориво да потече в края на 2013-а или в началото на 2014 г. Според надеждите ни към България може да текат максимално 20 млрд. куб. м Само за сравнение - страната ни ползва годишно 3 млрд. куб.м, а при криза слиза и под тях. Русия пък транзитира през нас 17 млрд. куб.м. Минималният капацитет, който е заложен за новите тръби, е 6,3 млрд. куб.м. Тези количества са извън транзитната газова система, която всъщност е резервирана за 30 години от „Газпром".

Стоян Братоев, ръководител на "Метрополитен" изразява увереност пред "24 часа". ежедневника, че до осем години метрото ще обслужва 70% от София.

Софиянци са шампиони по пиене на бира, е констатацията на "Новинар". Втори в класацията са живеещите в Русе, следвани от Монтана и Стара Загора. Общо 60% от пълнолетните българи пият от кехлибарената течност поне веднъж седмично през лятото. Българинът предпочита да пие вкъщи, отколкото да ходи по заведения.

"Нов скандал разтресе Стопанската академия в Свищов. Министерството на образованието проверява избора на ректора за професор", информира "Сега". След като цял випуск се оказа с незаконни дипломи, ректорът на Стопанската академия в Свищов доц. Величко Адамов се озова в центъра на нов скандал - този път с процедурата по обявяването му за истински, а не почетен професор.

Целодневно обучение за учениците от I до VIII клас в средищните училища въвежда МОМН, съобщава "Класа". Инициативата е финансово обезпечена със 180 млн. лева чрез съдействието на Европейския социален фонд. Проектът ще обхване 136 000 ученици, за чието обучение и възпитание ще бъдат привлечени най-малко 4000 възпитатели и педагози.

България е на първо място в ЕС по изтичане на мозъци - към САЩ и към Западна Европа, информира "Дума". Такива са последните данни на Евросъюза, които са били изнесени в Брюксел на заседанието на Съвета по образование, младеж, култура и спорт.

В анализ за „Сега" програмният директор на Института „Отворено общество" - София, Боян Захариев, резюмира: "Образованието на майката е определящо за знанията, а на бащата - за доходите. Половината висшисти заемат длъжности за средно образование.

Коментари 41
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

41 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 1 час

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 3 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 5 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 5 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 6 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 6 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 6 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 6 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 7 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 7 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 7 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 7 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 7 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 7 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 8 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?