31

Австралиецът Джок Полфрийман, който получи 20 години затвор за убийството на 20-годишния Андрей Монов през 2007 г., заявил пред австралийската "Ей Би Ви нюз" (ABC News Australia), че България иска откуп, за да го пусне да излежава присъдата в родината си. (Вж. материала)

Монов загина след единично наръгване с нож в подмишницата. Полфрийман бе осъден да плати и 400 хил. лв. кръвнина на семейството на жертвата.

Според бащата на Джок, Саймън Полфрийман, българските власти няма да обмислят варианта синът му да бъде прехвърлен в австралийски затвор, докато парите не бъдат платени.

Лихвите по кръвнината са между 15 и 20% на година и тя вече е достигнала 600 хил. австралийски долара, оплаква се бащата.

"Държан съм тук за откуп.

Ако приятелите и семейството ми платят парите, мога да се преместя в Австралия",

заявява Джок пред медията.

Полфрийман твърди, че се разхождал из София с приятели на 28 декември 2007 г., когато чул някой да крещи "негър". Видял как жертвата и още 14 негови приятели скочили на бой на двама роми, наранявайки ги сериозно. Полфрийман пък се опитал да спре боя. "Как може някой да ме попита защо не съм отминал, когато 15 души бият друг човек, защото е с тъмна кожа? В кой век живеем?", пита австралиецът.

Джок се оплаква от състоянието на затвора в България.

"Преместването в родината ми ще значи да се отнасят с мен като с всеки друг затворник, а тук не е така. В България чужденците уж имат право на всичко, но не го дават. Няма помилване за чужденците. На групите с български затворници се гледа по един начин, а към чужденците по съвсем друг. А от чужденците аз съм третиран най-лошо. Сякаш съм боклука на боклука в този затвор", оплака се още австралийският гражданин.

Полфрийман вече е подал жалба срещу присъдата си в Европейския съд за човешки права, но се очаква той да вземе решение чак след пет години.