Плевнелиев: Може да връщаме милиони на ЕС
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

Няма да намалим клиничните пътеки, казва в интервю за "Монитор" здравният министър Божидар Нанев. Планира се комисия от пациенти да следи раздаването на лекарствата.

Новият екип на Министерството на здравеопазването има амбицията да започне дългоочакваните реформи в здравеопазването, като въведе т.нар. втори стълб на здравно осигуряване, пише "Дневник" под глава.

Идеята е да се намали обхватът на основния пакет от медицински услуги, които плаща здравната каса, и да се включат частните здравни фондове, за да надграждат над него.

Според здравния министър това може да стане, като се използват средствата от резерва на касата в БНБ или се потърси субсидия от държавата.

Засега повишаване на здравната вноска не се предвижда и тя остава 8 на сто и догодина. Представителите на здравноосигурителния бизнес оценили като "нещо добро" заявеното желание за промени, добавя "Дневник".

Изданията цитират думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, че има риск на 1 януари 2011 г. България да бъде принудена да връща между 500 и 700 млн. евро.

Средствата са по проекти по програма ИСПА, които страната ни може да не успее да усвои до 31 декември 2010 г., когато е крайният срок за нейното приключване.

Най-проблемните обекти по ИСПА не са в МРРБ, а в транспортното министерство - Дунав мост 2, електрификацията на жп линията Пловдив-Свиленград, коментирал преди седмица министърът пред "Труд".

Ще се борим за равни субсидии с Европа, казва в интервю за "Пари" заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров. Вадим малките фермери от сивата икономика и ги спасяваме от прекупвачите, отбелязва той.

Според "Монитор" ПГ на ГЕРБ има намерение да премахне въведения мажоритарен вот при избора на народни представители.

Няма да има нови лимузини за депутатите, казва пред "Труд" новият главен секретар на Народното събрание (НС) Иван Славчов.

По думите му след напусналите по взаимно съгласие няма да бъдат освободени служители в парламента, така че не може да се говори за чистка.

Поне осем души ще се явят на изборите за кмет на София, прогнозира "Стандарт" и изброява имената, за които се говори в партийните централи.

В ГЕРБ се споменават трима. Това са шефът на СОС Андрей Иванов, главният архитект на столицата Петър Диков и и.д. кмет Минко Герджиков. Очаква се премиерът Бойко Борисов да обяви кандидата до месец.

В сините среди пак се завъртя името на бившия подуправител на БНБ Мартин Заимов като евентуален претендент. Друг вариант бил самият съпредседател на "Синята коалиция" Мартин Димитров.

Социалистите в София решиха, че ще избират между 8 души, сред които Георги Кадиев, Таско Ерменков и Панайот Бончев.

Преките чуждестранни инвестиции у нас са се свили драстично и достигнаха най-ниското си ниво от 2005 г. насам, пише "Класа" под глава, позовавайки се на предварителни данни на БНБ за чуждите капитали през първото шестмесечие на настоящата година.

За периода януари-юни те са 1,56 млрд. евро (4,6 на сто от БВП) при 3,27 млрд. евро (9,6 на сто от БВП) за същия период на 2008. Преките чуждестранни инвестиции покриват 73,4% от дефицита по текущата сметка, при 73,3% за януари-юни 2008 г.

Най-много инвестиции за полугодието са привлечени от Холандия - 15,9 на сто от общия размер, следвана от Австрия с 14% и Германия с 10,3 на сто.

Най-значителни са капиталите, влезли в отрасъл финансово посредничество (530 млн. евро), следвани от тези в търговия, ремонт и техническо обслужване (332 млн. евро) и операции с недвижими имоти (213,8 млн. евро).

Цивилни данъчни инспектори следят тайно и явно различни обекти из страната, съобщава "24 часа". Екипите, обикновено по двойки, разполагат с предварителна информация за обекти от един и същи сектор, често намиращи се един до друг, но официално показващи обороти, различаващи се от 10 до 100 пъти.

За този, за който има данни, че крие обороти, инспектори дебнат и броят влизащите и излизащите в него. След това тайното наблюдение задължително преминава в явно.

Инспектор, който се е легитимирал, влиза обекта, остава в него няколко дни и установява на място реалните продажби.

Според изданието до дни Националната агенция за приходите ще стартира и нова акция: ще се проверява предварително и на място всеки, който поиска данъчна регистрация на нова фирма.

Всеки българин, прекарал ваканцията си в курорт, хотел или друго легитимно място за настаняване у нас за поне шест дни ще получи данъчно облекчение в края на годината. Това казал пред "Монитор" Иво Маринов, заместник-министър на икономиката, отговарящ за туризма, и уточнил, че детайлите по идеята тепърва ще бъдат обсъждани.

Можем да бутнем незаконните постройки на ул. "Беловодски път" 46 в кв. Бояна всеки момент, заявява шефът на Дирекцията за Национален строителен контрол Иван Симидчиев в интервю пред "Стандарт".

Заглавието е "До 10 бона глоба за сарая на Доган".

"168 часа" обвинява депутата от ГЕРБ Любен Татарски в скандална сделка - че като кмет на Разлог той без да има право е дал 30 дка училищна собственост за голф игрища на нашумялата със заменките си фирма "Балканстрой", в чиито хотели заседаваше тройната коалиция.

Според "Стандарт" пък шефът на "Марица-изток 2" Георги Христозов правил закононарушения при доставки на оборудване и продавал ток на занижени цени, като ощетил държавата с над половин милион лева.

"Невинни няма да пострадат! Съдът решава" е озаглавено интервюто в "Труд" с главния прокурор Борис Велчев. Той посочва още, че има много добър работен режим с министъра на вътрешните работи, а съвсем отскоро и с новия председател на ДАНС, както и общи стратегически идеи, включително по законодателството.

Що се отнася до хората, ощетили бюджета, те трябва да бъдат третирани с не по-малка професионална агресивност от тези, които злоупотребяват със средствата на Европейския съюз, казва Велчев.

Първи лобистки скандал избухна в парламента, пише "Сега" под глава. По този повод "Труд" отбелязва, че кой да замества нотариуса в кантората му, ако е избран за депутат, се оказал най-важният проблем, който разгледала на първото си заседание правна комисия на парламента.

Темата е актуална, защото председателят на комисията - Искра Фидосова от ГЕРБ, е и нотариус в Монтана, добавя изданието.

С предложените промени в Закона за нотариусите се изменят текстове така, че когато нотариусът отсъства, защото е депутат, кмет или президент, той ще може да бъде заместван от помощник-нотариуса и кантората да продължи да работи.

Текстът, ограничаващ срока на заместване до 2 години, въобще отпада, вероятно защото депутатският мандат е 4 години, добавя "Труд".

Предложението за изменение на закона обаче било отложено вчера, защото членове на Правната комисия изискали становище на министъра на правосъдието.

Предишният правосъден министър Миглена Тачева отхвърли същите проекти за изменение, предложени от депутати от миналия парламент, посочва "Труд".

Според изданието бурни дебати в правната комисия предизвикал проектът на Яне Янев за изменение на закона за избор на Велико народно събрание. Лидерът на РЗС обаче бил подкрепен при гласуването само от трима членове на комисията - двама сини и единственият от неговата партия.

Новият генерален комисар на МВР Калин Георгиев вкара на топло Баретата и впечатли шефа на Европол, посочва "24 часа" в материал "Господарят на мълчанието, който нокаутира Куйович".

64-годишният общински съветник от коалиция "Възход" в Златарица Никола Иванов починал в сряда, нажилен от стършели в родното си село Горско Ново село, съобщава "Труд" под глава.

За българските актьори и музиканти в Холивуд разказва "Труд". Стефани Чийва (Стефка Георчева) е с най-богат опит в киноиндустрията сред българите. Бившата европейска шампионка по карате играе в 4 филма - "Последната Ив" (2004), "Eкзорсизъм" (2003), "Tекила експрес" (2002) и "Изкуството да съблазняваш" (2002), двойничка е на Мадона в един от най-известните й клипове "Американски живот" и участва в озвучаването с гласа си в компютърните игри "Армагедон" (2003), "Стар Трек" (1999) и "Междузвездни войни" (2003).

Башар Рахал и Нина Добревска сред отличниците в Холивуд. Той се радва на най-много роли сред мъжете, а тя - сред дамите. Башар ще блесне с участието си в хитовия сериал "24", където ще играе президент, а Нина се снима във филма "Клои" с холивудските величия Лиъм Нийсън и Джулиън Мур.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 5 минути

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 12 минути

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 1 час

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 1 час

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 1 час

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 2 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 2 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 2 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 2 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 3 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 3 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 3 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 3 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 3 часа

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет