Печатът: Могат ли да поевтинеят бензинът и дизелът
Източник: netinfo
40
"Франция сваля акциза на дизела, ние го вдигаме" е водещото заглавие за "24 часа". Френският премиер Жан-Марк Еро обяви, че страната ще предприеме тази мярка, за да станат цените приемливи за шофьорите. Тя ще бъде временна, докато се създаде механизъм за регулиране на цените на горивата.

Вчера вицепремиерът Симеон Дянков заяви, че е невъзможно да се свали акцизът у нас, тъй като сме подписали през 2006 г. с ЕС договор за достигане на минималните ставки. Това било голяма грешка, тъй като доходите у нас са много по-ниски от средните в ЕС. Страната ни ще достигне минималните нива за дизела догодина, когато акцизът става 64,5 ст. на литър. Във Франция е 84 ст., поради което там могат да го свалят и с 20 ст.

Пред"Труд" бившият министър Трайчо Трайков коментира по темата: "Извън ДДС и акцизите държавата може да влияе основно като насърчава и улеснява конкуренцията. На първо място чрез прилагане на директивата, позволяваща на търговците да използват данъчни складове и в други страни от ЕС, като например Гърция или Румъния. Може също и като интервенира на пазара при ценови пикове чрез горивата, които притежава в Държавния резерв.

Третата възможност е да има наистина работеща Комисия за защита на конкуренцията, чиито решения срещат доверие, а не съмнения." Според Трайков, за да се намали цената на горивата, е необходимо да се извървят всички други стъпки, свързани с конкуренцията, и едва след това да се мисли за намаляване на акциза или на ДДС.

"Когато факторите за истинска конкуренция са факт, тогава може да се борим за намаляване на акциза, защото ще сме сигурни, че ще се отрази в цената на дребно. Защото ако сега акцизът се намали с 20 ст. например, от тях 15 ст. ще си ги приберат играчите по веригата и само 5 ст. ще са за потребителя.

А ако тръгнем да пипаме ДДС, със сигурност ще се появят и по-наболели искания за ДДС на лекарствата, учебниците, храните", аргументира се икономистът.

Бензинът и дизелът ще поевтинеят, прогнозира в интервю за "Телеграф" Иван Костадинов, търговски директор на "Петрол" АД. "Към момента има един единствен фактор, който тласка цената нагоре и това е опасността от военен конфликт в Иран и евентуално навлизане на сили на НАТО", уточнява Костадинов. По думите му исторически погледнато цената на горивата винаги се вдига в седмиците преди евентуален военен конфликт. "Така че, очаквам, ако в близките дни не бъде предприет военен удар срещу Иран, цената да се понижи", прогнозира той.

Чип сваля сметката за ток със 70 на сто, така обещават тарикатите, които развиват доходоносен бизнес в Добрич за сметка на Е.ОН, твърди на първа страница "Монитор". Тарифата им е 200 лв., а срещу тази сума електромерът отчита само 30 процента от консумираната енергия.

Според "Преса" "Топлофикация София" има принос към глобалното затопляне. Почти половината от топлината в сградите не минава през радиаторите и отива за отопление на стените и околната среда. Това се вижда от изравнителните сметки на граждани със спряно отопление.

По думите на Павел Кърлев, секретар на Федерацията на потребителите, собствениците на жилища с изключени радиатори плащат по 300-350 лв. за изминалия зимен сезон. Това прави по 60-70 лв. на месец за средно голям апартамент. Начислената такса за сградна инсталация надхвърля 48,7 процента, което било абсурдно. Според Кърлев техниците манипулират общите топломери, а хората са принудени да плащат.

"Вкарваме всеки трети лев от концесиите в археология" е заглавието над интервю в "Преса" с финансовия министър Симеон Дянков. Тази инициатива е на министъра на икономиката Делян Добрев.

По думите на Дянков през последните години приходите в републиканския бюджет от концесионна дейност са се вдигнали рязко. "Тази година планът беше да се събират 60 милиона, вече са постъпили около 77 милиона, а до края й ще са около 100. От тях ще дадем 30 милиона, с което ще се удвоят парите за археология и консервация", казва още Дянков.

Според финансиста Емил Хърсев да спреш растежа на цените на храните е като да спреш водопад. Няма никакъв смисъл да се прави и не е необходимо. Цените не са работа на правителството и подобни мерки са икономически неиздържан популизъм, смята Хърсев. Той подчертава още, че правителството трябва да се грижи за това, за което е избрано, а именно за максимален растеж на доходите на хората.

"ГЕРБ прие поредица кухи мерки за цените на лекарствата", констатира в заглавие "Сега". Безсмисленият пакет с неработещи мерки беше приет вчера от Министерския съвет. Те не само няма да доведат до поевтиняване, а дори може да му попречат, както и да затруднят достъпа до медикаменти в отдалечените райони.

"Руски прилив. Туристическият сектор отчита малък ръст през лятото. Интересът от Изток остава висок", пише на първа страница "Капитал Daily". Увеличение на туристите и сбъднато очакване за силен ръст от източните пазари. Това са двете приятни новини на това лято.

Има обаче и два охлаждащи факта - бизнесът расте по-бавно в сравнение с предходните две години и остава стандартният проблем със "скъсяващия се" туристически сезон.

Година след грандиозния скандал с фалита на "Алма тур", който блокира близо 1000 туристи от Русия, Финландия и Прибалтика у нас, ситуацията е на път да се повтори, алармира "Сега". Туроператорът "Бългериан ВИП Турс" е уведомил своите руски партньори, че прекратява дейността си заради фалита на един от основните му контрагенти, намаляването на инвестициите и високите лихви по взетите кредити.

КАТ глобява 100 шофьори на ден заради фарове, сочат данните на областните служби "Пътна полиция" в цялата страна, съобщава "Труд".

1116 водачи в страната са глобени заради забравени светлини между 10 и 20 август. В близо 70% от случаите липсата на включени фарове била комбинирана с други нарушения - неизползване на колани, отнемане на предимство на пешеходна пътека и т.н. Близо една трета от глобените (386 шофьори) са в София. Следват Бургас, Пазарджик, Разград - 105, Търговище.

Да се изплаща застраховка и на хората , пострадали при катастрофа от избягал джигит. Това ще поискат от Националната асоциация за защита на застрахованите, анонсира на първа страница "Новинар". Нормативната база у нас е остаряла и не допуска обезщетения за произшествия на пътя, причинени от изчезнали шофьори, обяснява експертът Явор Якимов.
Коментари 40
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

40 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Свят Преди 6 минути

Повишената степен на тревога бе обявена в сряда вечер

Земетресение от 4,7 по Рихтер стресна жителите на турския град Токат

Земетресение от 4,7 по Рихтер стресна жителите на турския град Токат

Свят Преди 30 минути

Епицентърът му е бил в град Сулусарай на дълбочина 10 км

Сериозни предизвикателства и напрегнати моменти в „Шеф под прикритие“

Сериозни предизвикателства и напрегнати моменти в „Шеф под прикритие“

Любопитно Преди 1 час

Проблеми в комуникацията и обучението очакват мениджъра в новия епизод на предаването – този петък от 22:00 ч. по NOVA

На 19 април вестник „Мач Телеграф“ отново с уникален подарък към читателите си

На 19 април вестник „Мач Телеграф“ отново с уникален подарък към читателите си

Любопитно Преди 1 час

Официален стикер албум Уефа евро 2024 на topps опакован с вестника

10 съвета как да намалим разхода на гориво

10 съвета как да намалим разхода на гориво

Технологии Преди 1 час

Ето няколко полезни експертни съвета, за да намалите болката при посещение на бензиностанцията

От ПП-ДБ настояват за извънредно заседание на НС

От ПП-ДБ настояват за извънредно заседание на НС

България Преди 1 час

На него партията призовава да бъде разгледан докладът на временната комисия за договора между „Булгаргаз“ и „Боташ“

Свободата да избираш кога и какво да гледаш

Свободата да избираш кога и какво да гледаш

Технологии Преди 1 час

А1 предлага иновативни фиксирани ТВ планове

Как да ползваме Android Auto в автомобила

Как да ползваме Android Auto в автомобила

Технологии Преди 1 час

Макар приложението да е супер популярно, все още има хора, които не знаят как да извлекат пълния му капацитет

<p>Топ 10 свирепи серийни убийци в българската история</p>

Топ 10 най-брутални серийни убийци в българската история

България Преди 1 час

Или просто тези имена, за които е по-добре да се прекръстим, че никога не сме ги срещали

<p>Главчев: Радев ще понесе отговорност, ако не се съобрази с предложените от мен промени</p>

Главчев: Президентът Радев ще понесе отговорност, ако не се съобрази с предложените от мен промени

България Преди 1 час

Той трябва да издаде указ за смяна на предложените от мен министри, но съм готов на диалог, заяви служебният премиер

НС реши: Без заседания на парламента и на комисиите по време на предизборна кампания

НС реши: Без заседания на парламента и на комисиите по време на предизборна кампания

България Преди 1 час

Това гласуваха депутатите с приетите на второ четене промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание

Цените на имотите у нас: Има ли балон и ще продължи ли поскъпването

Цените на имотите у нас: Има ли балон и ще продължи ли поскъпването

България Преди 2 часа

България е на второ място в Европа по ръст на цените

Юлия Навална, вдовицата на руския опозиционер Алексей Навални

Юлия Навалная сред най-влиятелните личности на списание „Тайм“ за 2024 година

Свят Преди 2 часа

Признанието идва след трагичната смърт на съпруга ѝ

Проливен дъжд се изля над Варна, наводнени са пътища, има пропаднали коли

Проливен дъжд се изля над Варна, наводнени са пътища, има пропаднали коли

България Преди 2 часа

Сериозен трафик и тапи от коли заради пороя има по бул. "Владислав Варненчик", в посока към летището

Експеримент: Трудно ли е да се създаде дийпфейк

Експеримент: Трудно ли е да се създаде дийпфейк

България Преди 2 часа

Все още няма регулации, които да ги забраняват, но Европейският съюз работи над това, обясни експерт