"Пари": Специалистите - изчезващ вид
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
12

В рубриката "Тема на деня" "Пари" отбелязва разминаването между учебните планове на вузовете и държавните образователни изисквания.

Липсата на достатъчно качествена подготовка в учебните заведения лишава бизнеса от квалифицирани кадри.

Специалистите се превърнаха в изчезващ вид в България. "Гладът" за добре обучени кадри най-после беше официално констатиран в доклад на Българската стопанска камара.

Той се усеща най-болезнено в промишлеността и в отраслите, нуждаещи се от технически експерти.

Необходимо е университетите сериозно да ревизират учебните си планове и да закрият неефективните специалности, призовава просветният министър Сергей Игнатов.

Предстои разтърсваща реформа в науката и висшето образование, информира "Стандарт".

Дянков е вреден за здравето и държавата, пише под глава "Земя". И алармира: болници затварят врати, прекратяват се планови операции, отказват спешна помощ, пациентите остават без храна и консумативи.

Лекари и синдикати се заемат със задачата да убедят премиера Бойко Борисов, че е системно заблуждаван за проблемите на здравеопазването и че главен виновник за тях е министърът на финансите Симеон Дянков.

Те настояват, че пари за здравеопазване има, парите от вноски се събират, но не се харчат по предназначение.

"Стандарт" коментира в пространно изследване проблема за финансовия лимит на Здравната каса и болниците.

Недостатъчните клинични пътеки, намаленият с 35% бюджет създават напрежение и несигурност, казва ръководителят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов.

Необходимо е да се акцентира върху доболничната помощ и да се отблокира резервът на Здравната каса, уточнява Десислава Атанасова, председател на здравната комисия в парламента.

Няма да има забавачка за 5-годишните, пише на първа страница "Труд". Задължителната забавачка за 5-годишните малчугани в училищата отпада. Промяната бе записана в Закона за народната просвета и приета на първо четене.

Сега депутатите от всички парламентарни групи са внесли искания нововъведението да бъде отложено с 1 г. Причината е, че нито държавата, нито общините са готови за нея, обясни вчера председателят на образователната комисия доц. Огнян Стоичков. В същото време за целта са определени да бъдат похарчени 7,5 млн. лева.

9 цифри, които ще объркат 7 милиона, е анализът в "24 часа". Авторът коментира предложение на Комисията за регулиране на съобщенията от януари номерата в цялата страна да се избират задължително с код отпред, дори да се обаждате в същото населено място.

Мотивите - така ще се осигури възможността за преносимост на номерата и на тези абонати, които все още не са цифровизирани. По данни на БТК те са 13 500.

Заради тях регулаторът предлага да се промени избирането на телефоните в цялата държава, което ще засегне 7 милиона, което надали може да се нарече справедливо.

Борисов залъгва електората на ДПС като всички останали, коментира "Сега". Авторът пита кога е откровен премиерът. Когато се хвали в Делиормана с раздадените 116 млн. лева на тютюнджиите, или когато обяснява в София, че е направил това под натиска на ситуацията и че тютюнопроизводството е отрасъл със затихващи функции?

В момента политиката на правителството не се различава с нищо от тази на техните предшественици. Те просто залъгваха хората, докато избутат мандата, без да се интересуват какво ще стане след това.

Завърналите се роми обещават пак да тръгнат из Европа, пише "Сега". Повечето от 13-те роми, които се прибраха в България твърдяха, че Франция не им е поставила ограничения за връщане.

Циганският въпрос и двойните стандарти, коментира в "Монитор" проф. Михаил Константинов. Той припомня, че изправени пред угрозата от пълно изтребление, в продължение на векове циганите бягат от Европа в относително толерантната в етническо отношение Османска империя.

Така че циганският проблем в Румъния и България не е местен, а ни е натресен от прадедите на днешните европейски щатни правозащитници. Затова сегашната политика на редица европейски страни по този проблем е дълбоко неморална и изтъкана от двойни стандарти.

Та нали нашите цигани, които сега заливат Европа, всъщност се връщат по родните си места!

"Труд" публикува интервю с прокурора Светлозар Костов. Като адвокат на държавата той от 12 години насам няма загубено дело. В момента работи по обвинението за "Октопода".

Костов отчита: "Свидетелите по делото "Октопод" са над 150, някои са разпитвани по 4-5 пъти. На над 50 обекта са направени претърсвания. Назначените данъчни ревизии са около 130. По това разследване работят голям брой следователи и трима прокурори. Изясняваме много видове престъпления, като се започне от незаконно отглеждане на защитени животински видове, изнудвания, сводничество, пране на пари и се стигне до огласяване на държавна тайна".

А дали ще победи "Октопода" в съда - "Смятам, че съм изграден професионалист, с доказани резултати по възложените ми дела", отговаря Костов.

За първи път от 18 години медии свалят някого от власт, е озаглавено интервюто в "Труд" с Филип Димитров, министър-председател (1991 - 1992 г.) на България.

Той припомня, че през май 1992 г. министърът на отбраната Димитър Луджев беше принуден да подаде оставка след дълги препирни с министър-председателя. Сега, за пръв път от 18 години, политически лидер изисква оставката на важни фигури в партията си, защото репутацията им е накърнена.

Днешното управление на България Филип Димитров определя като демократично, в страна член на НАТО и Европейския съюз, което получава положителна оценка за усилията си.

За стила на оставките, коментира "Труд". Повод е скандалът около депутатът от ГЕРБ Геновева Алексиева по подозрение за конфликт на интереси. Тя подаде оставка като председател на здравната и социалната парламентарна комисия. Посочва се, че при предишните кабинети оставката идваше като отстъпка пред настойчивото обществено мнение, а не като плод на волята на партийния лидер, което в повечето случаи допринасяше за запазването на вътрешнопартийния мир.

В тотална противоположност на своите предшественици при оставките Бойко Борисов залага на бързината.

Въпреки тази оперативна бързина и управленска самотност, Борисов понякога създава впечатление за половинчатост - повечето от сгафилите не напускат парламента или ГЕРБ, което подсказва, че Борисов върви по тънкия ръб на класически управленски проблем: от една страна, да опази реномето си и образа на ГЕРБ неопетнени, като същевременно предпази от вътрешен разпад партията си.

За нов орган се чака пет години, казва в интервю за "Телеграф" д-р Теодора Джалева, шеф на Агенцията по трансплантаци.

Тя обобщава: "Няма опасност човек, който се нуждае от трансплантация, да не бъде опериран или някой орган да бъде загубен поради липса на специалисти. Общо 784 души у нас се нуждаят от трансплантация. В момента в диспансерите има регистрирани 547 пациенти с нов орган, от които 246 са с трансплантации, извършени в чужбина".

Месеците до изборите са време на интензивна работа и изпълнение на ангажиментите, които съм поела пред софиянци, заявява в интервю за "24 часа" кметът на София Йорданка Фандъкова.

И допълва: "Изключително важна за мен ще бъде оценката на столичани и мнението на колегите от ГЕРБ, които ми гласуваха доверие. С работата си трябва да оправдая това доверие и едва тогава мога да мисля за изборите. Така че отговорът ми засега е работа".

"Плевнелиев: Без анекси за ремонт на пътища", пише "24 часа". държавата няма да сключва анекси за ремонт на пътища. Ако е необходим такъв и построената отсечка е в гаранция, разходите ще се поемат от изпълнителя.

Това заяви вчера строителният министър Росен Плевнелиев. Анекс за строежа на шосета можело да има само след като държавата защити интересите си.

Красимир Стефанов, изпълнителен директор на НАП, отчита пред "Класа", че проверките досега изкараха на светло 3 млн. скрит оборот по морето.

Почти всяка проверка откри "черни каси". В някои обекти по Черноморието не беше отчитан нито един лев, други криеха половината от оборота си, но общото между всички беше, че не намерихме напълно изрядни.

След като приключи лятната ваканция, ще обсъдим с вицепремиера Симеон Дянков въвеждането на още по-сериозни санкции, например затварянето на обекти, в които е установено укриване на значителна част от оборота", допълва Стефанов.

Токът ще поскъпва с 3% на година заради "зелената" енергия, акцентира "Сега". Цената на тока ще се повишава всяка година с 3-4% до 2013 г., ако се реализират заявените проекти за ветропаркове и фотоволтаици.

За това предупреди вчера Пламен Денчев, член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Той посочи, че само за една година производсвото на електричество от възобновяеми източници е скочило 3 пъти.

Бизнесклиматът се подобрявал, отбелязва "Труд". Проведено през август проучване сочи, че общият показател на бизнесклимата у нас се увеличава с 2 процентни пункта, съобщи Националният статистически институт вчера.

Положителната промяна се дължи на отчетения по-добър бизнес климат в строителството, търговията на дребно и услугите. За сметка на това показателят в промишлеността пада.

Ще остана в България, ако имам шанс да се развивам, заявява в интервю за "Атака" Румен Христов, един от четиримата призьори по информатика от Олимпиадата в Канада. Той отдава този голям успех най-вече на многото труд, който е хвърлил през годините.

"Смятам, че това е формулата на успеха, а не толкова личните качества, които притежаваш. Далеч по-важно е да работиш за една ясна цел", смята младият програмист.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 2 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 5 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 5 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 6 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 7 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 8 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 8 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 8 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 9 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 9 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 9 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 9 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 9 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 9 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 10 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите