"Пари": Каква е мисията Ви, посланик Уорлик?
Източник: netinfo
1

"Сега" информира, че: "Над 14 600 ученици ще учат на две скорости". Такива са данните на просветното министерство за националната програма "С грижа за всеки ученик". По-голямата част от децата - 8169, ще се подготвят за участие в националните олимпиади по различните предмети.

На другата част от учениците - общо 6452 за цялата страна, ще се обръща специално внимание, тъй като те са със слаби оценки от външното оценяване. От тази година държавата ще финансира допълнително обучение по български език за деца от малцинствата в подготвителните групи. В тази част от програмата ще бъдат обхванати 2296 малчугани. С тях общият брой деца и ученици, за които държавата ще положи специална грижа, стават 16 917.

"Пари" пита: "Каква е Вашата мисия, посланик Уорлик?" Или дипломацията е поела в нова посока на развитие и не е толкова дипломация, или американският посланик направи много явен гаф при изпълнението на поредната задача - посещението в "Лукойл Нефтохим". И вместо да направи опит да заеме страната на правдата, както се опитваше до момента, той изсипа поредица от похвали към бургаската рафинерия, отбелязва изданието.

На фона на последната му публична изява от петък, 26 август, силните му думи, че в България има две съдебни системи - една за богатите, другата за обикновените хора - загубиха своята стойност, обобщава вестникът.

"Атака" отразява как е спряна скандална концесия. Министърът на околната среда и водите Нона Караджова е отхвърлила в крайна сметка и двата проекта за подмяна на лифт и влек в курорта Банско с два лифта с по-голям капацитет, срещу които партия "Атака" остро възрази още преди половин година, тъй като въпросните проекти излизат извън концесионната площ и така нарушават най-открито договора за концесия. Срещу намеренията на концесионера на ски-зона Банско, фирма "Юлен", са застанали и много граждански сдружения и екологични организации.

"Политиците вече 22 г. не искат да променят съда", споделя Константин Пенчев, национален омбудсман, за "24 часа". "Проблемите се задълбочават, скандалите продължават. Няма как кризата да отмине от само себе си. Очевидно трябва да има промяна и тя трябва да се извърши отвън. Реформата не е работа нито на магистратите, нито на Висшия съдебен съвет, а на законодателната и изпълнителната власт, т.е. на политическата класа", обобщава омбудсманът.

"Труд" развива темата си: "Депутатите - първо вота, после бюджета". В сряда, 31 август, с нови сили депутатите ще се заемат да законодателстват. Парламентаристите са заети главно с предстоящите на 23 октомври президентски и местни избори. С вота са свързани и основните ходове на опозицията. Мнозинството пък е подготвило програма минимум от закони, защото и депутатите на ГЕРБ ще бъдат впрегнати мощно в кампанията. 13 от тях вече бяха обявени като кандидати за кметове.

Темата си "Пари" огласява с игра на думи: "Фонд - "Научни измами" от Фонд "Научни изследвания", след като стана ясно, че през последните години там са ставали груби нарушения за стотици милиони левове. Корупционни практики при финансиране на научни проекти, субсидиране "по симпатия", укрити или липсващи рецензии. Според проф. Емил Хорозов, бивш директор на фонда: " В момента фондът е затънал и не съществува, представлява просто група хора, които получават заплати".

"Спад в намеренията за ползване на кредити", констатира на първа страница  "Класа". Несигурността на трудовия пазар - следствие от икономическата криза, сведе до минимум ползването на потребителски кредити и изплащане на лизинг, влияние оказват и по-затегнатите условия на банките за одобрение на кандидатите. Като допълнение към притесненията на българите и на финансовите институции, идват новините за увеличен ръст на дела на лошите вземания, които бяха разпространени от медиите буквално преди дни.

Отчита се спад и при ползването на услугата стока на изплащане. Данните от проучването показват стабилно движение надолу и на дела на хората, които планират да кандидатстват за заем в близко бъдеще.

"Дневник" коментира в противовес: "Българският бизнес е обзет от оптимизъм". Опасенията за навлизане в нова глобална рецесия и свиването на поръчките от чужбина засега не тревожат мениджърите на българските индустриални компании. Напротив - оптимизмът сред тях за следващите месеци продължава да се подобрява.

Общият бизнес климат през август се повишава с 1,1 процентни пункта спрямо юли. В промишления сектор през август той вече е само на 2,1 пункта под дългосрочната си средна стойност. Ако тази тенденция се запази и през следващите месеци, оптимизмът в отрасъла ще стигне до нивата отпреди кризата през есента на 2008 г. Анкетираните мениджъри посочват, че производствената активност се увеличава, въпреки спада на поръчките от чуждестранни клиенти, което се обяснява с компенсиране от вътрешното търсене и нови пазари на Изток.

За "Класа" Любомир Христов, заместник-кмет по транспорта на Столична община, споделя, че около 900 млн. евро ще струва третият лъч на метрото. Трасетата на третия метродиаметър се анализират от чешката компания "Метропроект", която е избрана за консултант. В началото се обсъждаха 6 трасета, но сега кръгът е стеснен.

Първоначалната идея бе третият метродиаметър да върви от бул. "Ботевградско шосе"- централна градска част- Руски паметник-бул. "Цар Борис III"- кв. Княжево. Сега идеята е трасето да започва от бул. "Владимир Вазов", който е успореден на бул. "Ботевградско шосе", но е с по-голямо заселване, което ще завиши ефективността. Предвижда се пускането на нови тролейни и трамвайни линии, за следващия период на програмата "Регионално развитие", по която се финансира развитието на интегриран градски транспорт.

А строителството на планираните 5 естакади в София върви по план, изгражда се съоръжението в жк "Младост", на кръстовището на бул. "Андрей Ляпчев" и "Сахаров".

Визията на София вълнува Андрей Иванов, председател на СОС, пред "24 часа" той твърди, че: "Плакатите на ГЕРБ в столицата са метрото и ремонтираните булеварди на града. "Ние работим, а другите мислят за избори. И сини, и червени в София заедно тъжат за "общата софра", смята Иванов.

"Стандарт" разгръща темата за София с интервюто на кмета Йорданка Фандъкова, която заявява: Няма да вдигаме данъци, гоним стари задължения. Догодина отваряме паркинги за 2800 коли. Езерце ще смени бунището на Женския пазар. Днес започваме депото на завода за боклук. За мен основната задача е последователност и устойчивост в изпълнението на задачите, представя разбирането си за дълг кметът на София.

София започва битка за връщане на отдавна заграбени общински имоти, преминали в частни ръце чрез скандални сделки. Комисии от съветници ще ревизират всички договори с цел да намерят начин за разтрогването им. Това съобщава пред "Монитор" общинският съветник от ГЕРБ Николай Стойнев. Инициативата е по идея на управляващата партия и е разписана в Меморандума за София, под който герберите предлагат да се подпишат всички политически сили в местния парламент. За вестника инж. Стоян Братоев, директор на общинското дружество "Метрополитен", уточнява, че догодина метрото ще вози по 400 хил. души на ден.

РЗС подкрепи Прошко Прошков за столичен кмет, съобщава  "Новинар". По думите на Яне Янев с това решение РЗС са направили компромис, какъвто няма да направят никъде другаде в страната, подкрепяйки чужда кандидатура за кмет. Целта е избирателите да имат възможност да се обединят около сериозна дясна кандидатура и да не се допусне ГЕРБ да овладее всички власти, заяви Янев.

Вестникът информира, че ГЕРБ отива на избори с оригиналния лозунг "Градим България". За местния вот мотото ще се повтаря с името на съответния град - "Градим София", "Градим Варна", "Градим Бургас" и така във всеки град", уточни вътрешният министър и шеф на предизборния щаб на управляващите, Цветан Цветанов.

"24 часа" прогнозира, че Първанов закрива БСП, прави български ПАСОК. Президентът не искал да цепи столетницата, трябвала му цялата. Хората на държавния глава чертаят планове, сякаш Станишев не съществува, а той отдавна не е послушният лидер. Чудят се дали сделката кой да е соцпремиер след успешни избори може да съхрани партията.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Йотова за промените в хазарта: Набързо приетите закони винаги показват след това, че не работят

Йотова за промените в хазарта: Набързо приетите закони винаги показват след това, че не работят

България Преди 9 минути

„Когато се правят закони в последната минута - в 12 без 5, и то на извънредни заседания, това съмнение винаги стои”, подчерта тя

<p>Фондация &quot;Даная&quot;&nbsp;ще съди държавата, ето защо&nbsp;</p>

Фондация "Даная" ще съди държавата

България Преди 24 минути

"Правителството на Димитър Главчев неглижира аргументите на обществото и педиатричната общност“, посочват от фондация „Даная“

<p>Демонтират монумент, посветен на близките отношения между Украйна и Русия (СНИМКИ)</p>

В Киев демонтират монумент, посветен на близките отношения между Украйна и Русия

Свят Преди 1 час

Статуите, за които се твърди, че тежат между 6000 и 7000 тона, ще бъдат преместени в музей

NOVA посреща Великден със специална празнична програма

NOVA посреща Великден със специална празнична програма

Любопитно Преди 1 час

Специални издания на предаванията, филми и българска музика са само част от изненадите, които медията ще предложи в следващите дни

<p>Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ</p>

Драматични сблъсъци: Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Свят Преди 2 часа

Дадохме ясно да се разбере, че животът в кампуса не може да бъде безкрайно прекъсван от протестиращи, съобщиха от учебно заведение

Бивш ръководител на платформа за криптовалути е осъден за пране на пари

Бивш ръководител на платформа за криптовалути е осъден за пране на пари

Пари Преди 2 часа

След като се призна за виновен, Чжао се оттегли от ръководния си пост

Без синя и зелена зона в празничните дни в София и Бургас

Без синя и зелена зона в празничните дни в София и Бургас

България Преди 2 часа

Синя и зелена зона ще работи само на 2 май

<p>Освободиха под гаранция шофьора, помел жена в Пловдив</p>

След потресаваща катастрофа: Освободиха под гаранция шофьора, помел жена в Пловдив

България Преди 2 часа

Първоначално той беше пуснат без никакви обвинения, но вчера магистратите го оставиха на свобода под парична гаранция от 2000 лв.

<p>&nbsp;Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност</p>

Румен Радев по повод 1 май: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

България Преди 3 часа

"Първи май е олицетворение на просветеното общество", смята президентът

4,6 по Рихтер разлюля Хърватия

4,6 по Рихтер разлюля Хърватия

Свят Преди 3 часа

Епицентъра на земетресението е на 4 км от село Раковица и на 71 км източно от Риека

Среднощен ракетен удар в Одеса, има жертви и ранени

Среднощен ракетен удар в Одеса, има жертви и ранени

Свят Преди 3 часа

Има щети по гражданската инфраструктура

Отбелязваме Деня на труда

Отбелязваме Деня на труда

България Преди 3 часа

Синдикати организират празнично шествие и концерт, започва информационна кампания и подкаст за трудовоправни въпроси

<p>Почина световноизвестен писател</p>

Почина писателят Пол Остър

Свят Преди 3 часа

Смъртта му беше потвърдена от приятелката му Джаки Лиден

Нова информация за състоянието на момчето, бито в двора на училище

Нова информация за състоянието на момчето, бито в двора на училище

България Преди 4 часа

Майката на момчето обясни, че нито учителите, нито директорът са извикали полиция или Спешна помощ

По нов стил: Отбелязваме 148 години от Априлското въстание

По нов стил: Отбелязваме 148 години от Априлското въстание

България Преди 4 часа

Честването ще започне с посрещането на главното знаме на Априлското въстание и изнасяне на гирлянд на славата

Звездните прогнози за месец май: Ето какво да очаква всяка зодия

Звездните прогнози за месец май: Ето какво да очаква всяка зодия

Любопитно Преди 4 часа

Именно този месец може да се окаже и много късметлийски за някои хора