"Труд": От 2012 г. по-скъп преглед на колата
"Труд": От 2012 г. по-скъп преглед на колата   
Източник: Георги Димитров-Бруно
7
Вр реки кризата министерствата са раздали премии на служителите си през миналата и тази година, пише "24 часа". В спортното министерство са раздали допълнително 251 035 лв. От тях 30 600 лв. са разпределени между шестима членове на ръководството, което прави по 5100 лв. на човек. 10 шефове на дирекции са получили 38 525 лв. Началниците на отдели са прибавили средно по 2230 лв., тъй като за 21 служители на тази позиция са похарчени 46 819 лв.

17 държавни експерти са си разделили 28 003 лв., а 55 главни - 60 577 лв. На по-низшите чиновници се падат по около 900 лв. Почти всички чиновници са получили премии. Министерството има 175 щатни бройки, 13 от тях са свободни, а бонуси са дадени на 157. Всъщност поддържането на празни места е основен източник на средства за премии, твърди вестникът.

И водещата новина за "Класа" е с акцент криза и пари. Изданието фокусира вниманието върху данни на БНБ: Общо 492 домакинства държат на влог в българските банки депозити над 1 млн. лв. в края на второто тримесечие на годината.

Спрямо първото тримесечие милионерите се увеличават с 13, а спрямо същия период на миналата година - с 66.

"Дума" се включва по темата, като отразява статистика, според която средната месечна работна заплата намалява. През април тя е била 710 лв., а през май - 698 лв., а през юни - 690 лв. Заетите във финансовите и застрахователните дейности вземат средно около 1429 лв., в здравеопазването - 702, в образованието - 692, в хотелиерството и ресторантьорството - 452. Броят на наетите в края на юни е намалял с 29 хил. души спрямо същия период на 2010 г.

елеграф" продължава по темата: От 1999 г. насам сметките изяждат всяко увеличение на заплатите и пенсиите. Цените на тока и водата плътно следват ръста на доходите и скачат всеки път, когато парите, влизащи в семейния ни бюджет, нарастват. Ако през 1999 г. консумацията на ток, вода и горива за битови нужди е изяждала 12% от заплатите, в момента средният процент е 14,3. А ако се прибавят и парите, които даваме за храна, делът на разходите за оцеляване скача над 50% от доходите ни.

Под глава "24 часа" цитира вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков:"Правим анализ на пазара за телефонни услуги. Първоначалното ни изследване показа, че цените на разговорите наистина падат, но много по-бавно, отколкото трябва. Затова през септември, ако се потвърдят тези сериозни разминавания, ще потърсим Комисията за защита на конкуренцията. Тогава ще предоставим на комисията данните си и ще кажем: Ето, не е само говорене, а имаме сериозни аргументи, затова проверете какво става на този пазар".

По повод тревогите за задаващата се нова финансова криза Дянков заявява: "Не идва нова световна криза. Някои държави може да имат проблеми с фискалната си стабилност, но България няма такива и няма да има".

Държавата губи между 700 и 750 млн. лв. на година от измами с ДДС, заявява изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов в интервю за "Дневник". Това е показала първата официална оценка, която ведомството е направило в свой анализ за периода от 2005 до 2009 г. Така за пет години държавата е загубила над 3 млрд. лв.

Проучване на Европейската комисия показва, че средните загуби от косвения данък в страните от ЕС са 12% от очакваните постъпления от него, което съвпада и с българските оценки. Най-големите опити за измами с ДДС у нас стават при сделки между български фирми и техни партньори в Гърция и Румъния, пише всекидневникът под глава.

Днес се очаква да стане ясно дали митниците отново ще затворят бургаската рафинерия, съобщава "Сега" . Всекидневникът твърди, че Върховният административен съд е готов да се произнесе по спора за отнетите лицензи за акцизни складове на "Лукойл Нефтохим".

Междувременно в очакване на "присъдата" Агенция "Митници" публикува своите жалби до ВАС срещу определенията на Софийския административен съд, според които рафинерията нарушител трябва да работи, защото иначе щяла да претърпи огромни щети. Митниците се тревожат, че заради липсата на измервателни уреди нефтохимът може да пласира горива, без да внесе дължимия акциз.

"Борисов вече е толкова зависим от Цветанов, колкото Цветанов - от Борисов", е заглавието над интервю в  със социолога Живко Георгиев. Според него условия за предсрочен вот няма. "Очевидно с подкрепата на "Атака" и независимите депутати ГЕРБ ще си осигури онзи парламентарен комфорт, който ще обезсмисля вота от парламентарна гледна точка. Тези, които демонстрират вече няколко пъти подкрепата си за ГЕРБ, нямат интерес от предсрочни избори. Те няма да бъдат в следващия парламент. Даже и да не са купени от ГЕРБ, даже да не е толкова вулгарна зависимостта им, това са частни лица, зад които вече няма политическа сила", подчертава Георгиев.

Това, което най-сериозно би могло да дестабилизира ГЕРБ, е появата на дясна алтернатива. Лявата алтернатива я има, анализира социологът.

Догодина българите ще плащат повече за технически прегледи на автомобила, анонсира пред "Труд" директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Валентин Божков. Оскъпяването се получава заради въвеждането на системата за онлайн наблюдение на пунктовете за технически прегледи, която трябва да заработи до края на годината. Във всички около 800 сервиза, организирани за тази дейност, ще бъдат монтирани камери, а сървър ще позволява прегледите да се контролират в реално време, пише изданието на първа страница. Според Божков увеличение на цената с 2, 5 или 10 лева е оправдана, щом целта е да се затегне контролът и по пътищата да не се движат ковчези на колела.

Темата на "Труд" е, че цените на колите за скрап са скочили за две години четири пъти. В момента бракуваните стари автомобили се изкупуват между 400 и 600 лв., докато през 2009 г. се продаваха за мизерните 150-200 лв.Близо 50 хил. спрени от употреба автомобили са били рециклирани през 2010 г., пише още по темата ежедневникът.

През първото полугодие на т.г. броят им е 32 500, сочи регистърът на Изпълнителната агенция по околната среда. Тези количества обаче са недостатъчни, за да захранят на сто процента рециклиращите мощности в страната.

Преди ден хотелиерите в Слънчев бряг поискаха "алкохолните турове" да бъдат силно ограничени. На кръгла маса в курорта туроператори, хотелиери и представители на полицията единодушно заявиха, че въпросните организирани круизи по барове и дискотеки са донесли на Слънчев бряг печалната слава на курорт за алкохолен туризъм. В интервю за "Труд" Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в курорта, посочва, че заведенията трябва да са обезшумени.

Хотелиери, които са и общински съветници, предлагат общинската наредба да регламентира работно време на откритите заведения до 12 ч. през нощта. Друг вариант е да се приложи практиката от Златни пясъци - младежки туризъм от 1 май до 15 юни и от 15 септември до 30 октомври.

"Това е добър вариант, защото така де факто сезонът се удължава, а не се пресичат интересите на различните видове туристи, няма и това недоволство, което се надига", посочва Иванова. "Ние не сме против нощния живот, не искаме да го махнем или да закрием нощните заведения. Разбира се, че трябва да ги има. Те са атрактивни и чрез тях комплексът нощем живее. Но трябва задължително да се шумоизолират", призовава Иванова.

Станахме Дисниленд, но само за пияници, коментира по темата Стефан Шарлопов, председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм, в интервю за "Стандарт". "Трябва да почнем да разбираме, че ако искаме да правим пари от туризъм, не можем да сме по балкански просташки в подобни случаи. Разбирам, че кризата тресе бранша, както и всички останали. Но тази безумна надпревара назад с пиянски турове и пакети само за алкохол на корем няма да доведе до нищо хубаво", категоричен е Шарлопов.

Пред "Телеграф" проф. Николай Овчаров разказва за новите археологически разкопки през това лято. В манастира във Велико Търново "Св. св. Петър и Павел" археолозите попадат на уникални гробове, датиращи от 16-18 век, от османския период. Там са намерени няколко сребърни пръстена и сребърни копчета. Разкопките в Перперикон са почти завършени.

"Само преди около 10 дни бяха обявени резултатите от втория тур на програма по "Регионално развитие" той спечели 3 млн. и 700 хил. лева. Те ще отидат за инфраструктура, канализация, водоснабдяване, електрификация, осветяване", посочва Овчаров. През есента археолозите започват работа в крепостта Урвич край София. Това е ключова крепост, свързана с легенди за цар Иван Шишман. Тук той е водил битки с османците, разказва професорът.
Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 1 час

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 5 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 7 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 7 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 7 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 7 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 7 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 8 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 8 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 8 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 9 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 9 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 9 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 9 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 10 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер