"Новинар": Изпуснато ли е младото поколение?
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
4

Изпуснато ли е младото поколение, коментира в "Новинар" доц. Маргарита Бакрачева, социален педагог.

По думите й има прекалено много възможности и прекалено много изисквания към младите, за сметка на което са поставени в една абсолютно неясна рамка.

Младите хора нямат стабилна опора, на която да стъпят и да знаят, че щом полагат усилия, тези усилия ще бъдат възнаградени. Оттук нататък трудно може да бъдат формирани каквито и да било ценности, тъй като за да имат своята сила, те трябва да бъдат потвърдени във всекидневието.

Много трудно може да възпиташ определена нагласа, когато самият живот и самото всекидневие показват, че нещата са прекалено несигурни не само в България, но и в световен мащаб.

"Монитор" коментира постъпката на ромите от Добрич, които се гавриха с портретите на Левски, цар Симеон Велики и княз Борис I.

Според Иван Игов, психолог, трябва да се разграничи етническата принадлежност на младежите от постъпката им. Случаят трябва да бъде приключен, момчетата да получат съответното наказание за поругаването на националните ни символи и повече да не се шуми по този случай, защото по този начин само ги превръщаме в герои.

В никакъв случай да не се позволява на националистическия изговор да взима връх. Всяко раздухване на случката ще увеличи честотата на подобни провокации, предупреждава социологът Антоний Гълъбов. Според него случката най-вероятно е както опит за гавра с историята, така и помпане на мускули.

Големият проблем е в това, че по този начин се създава напрежение в обществото, което насърчава от една страна всякакъв вид лумпени, които се забавляват, но от друга страна дава шансове както на националпопулизма, така и на ответните му реакции.

Безработните младежи струват на България между 2,4 и 2,8 млрд. лв., акцентира "Сега".

Страната ни е загубила 3,3% от БВП заради младите между 15 и 29 г., които не работят, не учат и не посещават курсове. Сумата се изчислява като нереализирана производителност и социални разходи.

Данните са на Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд, която е структура на ЕС.

Последиците от изгубеното поколение не са само икономически. Те са и социални, като има риск младежите да се откажат от демократичното си участие в обществото, предупреждават авторите на проучването.

България продължава да е сред страните с най-висок процент младежка безработица в Европа - 24,6%. Това означава, че над 315 000 младежи у нас не правят нищо.

Бумерангът на "изгубеното поколение", коментира "Дума". Докато страните в Европа умуват как да се измъкнат от оковите на кризата и непрестанно слушаме за банки, финансиране, рестриктивни мерки за намаляване на разходите, се появи поредната тревожна статистика за последиците от младежката безработица в Европа.

Онова "изгубено поколение", състоящо се от 14 млн. неработещи и неангажирани по какъвто и да било начин млади европейци, коства на държавите от ЕС разходи за социални помощи и изгубени ползи в размер на 153 млрд. евро годишно - 1,2 % от БВП на общността.

Твърде дълго заради кризата някои правителства пестят от образование и тъкмо това се връща като бумеранг и опразва бюджетите на страните.

"Кой с кого се коалира си е негова работа", под това заглавие социолози и политолози коментират в "Труд" изявлението на лидера на БСП Сергей Станишев, че хората трябва да знаят кой какво ще прави след изборите.

Според Станишев най-важният политически въпрос в България е заявката кой ще прави коалиция с ГЕРБ. Според Андрей Райчев това не е политически ход от страна на Станишев, а пропаганден, идеологически.

Така той утвърждава идентичността на БСП, и то здраво. Ако искаше да привлича някакъв сбор от партии, щеше да ги покани на среща. Димитър Аврамов смята, че не е работа на Станишев кой с кого ще се коалира. А БСП все повече заприличва на ГЕРБ, т.е. на дърдореща партия. А самата ГЕРБ е в трудно положение, с падащ рейтинг. Това обаче няма да доведе до автоматично връщане на БСП на власт.

Мира Радева посочва, че Бойко Борисов е човек с изключително силно лидерско его. И много трудно ще приеме да се коалира с когото и да било. Той постоянно ще залага на това да спечели максимален вот сам. А ако не получи достатъчно подкрепа, по-скоро може да се откаже от управлението.

За Васил Тончев е ясно едно - ГЕРБ не може да направи коалиция с БСП. Безспорно най-удобен партньор на ГЕРБ е СДС. Ако около СДС възникне някаква формация, която да влезе в парламента, това ще бъде желаният партньор.

Лявото е в подем, ред е на дясното, коментира "Преса" създаването на Национален съюз "Единство". Фракцията в СДС иска да спре самоубийственото разделение на старата десница. Разделение, което от "символ на промяната" я превърна в изчезващ политически динозавър.

Изборите идват, а сами СДС и ДСБ трудно ще минат над летвата от 4%. Пък и целта не би трябвало да звучи "да влезем в парламента" - не носи заряд и няма да накара избирателите масово да посегнат към синята бюлетина.

Единството е път към влиятелна десница. Лявото е в подем - и заради лидерството на Сергей Станишев в ПЕС, и заради топящото се доверие в ГЕРБ. Без десница в подем ще вървим, но на куц крак.

Трябва ли данъците да наказват богатите, коментира "Сега". Враговете на ниската равна ставка агитират за някаква обществена справедливост, като зачеркват и икономическата логика, и фактите.

С наближаването на изборите тази атака ще става все по-шумна. Не бива да се посяга на плоския данък. Трябва да се ограничат разходите за бюрокрацията, субсидиите за губещи предприятия, а част от регулативните функции на администрацията да се прехвърлят на частния сектор и съсловни организации.

Вместо премахване на плоския данък трябва да се намали осигурителната тежест, като ставката да бъде изравнена с тази на подоходния данък, за да се елиминира възможността за арбитраж на данъчните задължения.

Необходимо е насърчаване на предприемаческия дух, а не средновековно противопоставяне на бедни и богати.

Ген. Делов освободи Кърджали, но не от ДПС коментира "Сега". Най-запомнящият се момент от честванията на 100-годишнината от Балканската война се случи в края на миналата седмица в Кърджали.

Местното ДПС отказа да почете ген. Васил Делов, освободителя на града по време на войната, с почетно гражданство. Със своето поведение в Кърджали ДПС създаде, или по-точно задълбочи, два сериозни проблема.

Първият е чисто партиен. Колкото и велики политици да са Ахмед Доган и компания, те никога няма да бъдат нещо повече от водачи на скромна етническа партия. За ограничения потенциал на ДПС има и обективни причини. Към турците у нас продължават да съществуват предразсъдъци и притеснения. Те са лесно обясними с факта, че само допреди 134 години нашите земи са били османска провинция.

Проблемът на ДПС е, че по време на цялото си съществуване тази партия не свърши почти нищо, за да намали поне малко тези предразсъдъци и притеснения.

Вторият проблем, който отдавна съществува и за пореден път бе актуализиран от ДПС в Кърджали, засяга обществото ни като цяло.

Въпреки толерантността и хармонията в отношенията между българи и турци у нас на битово ниво напрежението между тях продължава да съществува и избива на повърхността по време на избори. И за това отговорността на политиците - не само на тези от ДПС - е огромна.

Герои за партийна употреба, коментира "Труд". Генерал Васил Делов е предложен за орден "Стара планина с мечове" - най-високото държавно отличие. Орденът се предлага като алтернатива на отказаното от общинския съвет на Кърджали звание "Почетен гражданин".

Така и не се разбра какви бяха мотивите на доминираната от ДПС община, че да политизират и възпламенят стогодишния юбилей от освобождението на Кърджали. Самото звание е малко абстрактно и не си струваше да се стига дотук, но очевидно битката за Родопите продължава.

Ген. Делов със сигурност заслужава много повече от орден - например да не го замесват в политика на етническо противопоставяне. Заради него се изпокараха партийните партизани в Кърджали. БСП и ГЕРБ са съюзници срещу ДПС.

Инициативен комитет вече събира подписка за прословутия орден. Така напрежението в града стана още по-голямо.

Общото мнение на хората в Кърджали за скандала с почетното гражданство но ген. Васил Делов е, че политиците се опитват да използват случая за извличане на политически дивиденти на предстоящите догодина избори, пише "24 часа".

Един български военачалник и герой от Балканската война стана повод за серия политически декларации. Нещо, което допреди седмица никой в Кърджали не би допуснал.

Помрачените тържества по случай 100-годишнината от освобождението на Родопите биха могли да стигнат до далеч по-неприятни последствия, коментира "Стандарт".

Крайните настроения взеха да избиват по опасни плоскости - едни напират да правят факелни шествия в Кърджали, други са готови да отправят още по-тежки обвинения срещу България в международните организации, че потъпква правата на малцинствата.

Маневрите на хората на Ахмед Доган доведоха да остри реакции от всички останали партии, цели обществени организации и отделни родолюбци.

За първи път от дълго време българи и турци бяха разделени по особено коварен начин. Вече се чуха достатъчно тежки думи, взаимни обвинения и дори грозни закани. Твърде е възможно цялата интрига да се дължи на вътрешните напрежения в ДПС.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сладко изкушение: Торта Дакоаз с горски плодове

Сладко изкушение: Торта Дакоаз с горски плодове

Любопитно Преди 7 часа

Вижте как да я приготвите

Хиляди руснаци почетоха паметта на Борис Немцов

Хиляди руснаци почетоха паметта на Борис Немцов

Свят Преди 8 часа

В отделно изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън почете паметта на Немцов

Кой е Орлин Павлов: кадифеният глас на българската поп музика

Кой е Орлин Павлов: кадифеният глас на българската поп музика

Любопитно Преди 9 часа

От няколко години Орлин Павлов е щастливо обвързан

"Фейсбук" плаща 650 млн. долара по извънсъдебно споразумение

"Фейсбук" плаща 650 млн. долара по извънсъдебно споразумение

Свят Преди 10 часа

Това е едно от най-големите в историята извънсъдебни споразумения

Майка хвърли децата си от четвъртия етаж, за да ги спаси

Майка хвърли децата си от четвъртия етаж, за да ги спаси

Свят Преди 10 часа

Огънят избухнал пред входната врата и попречил на семейството да избяга

Случай на южноафриканския коронавирус в Словения

Случай на южноафриканския коронавирус в Словения

Теми в развитие Преди 11 часа

Пациентът е лекар от град Марибор

Алгафари прогнозира съюз на ГЕРБ и Слави Трифонов с ДПС

Алгафари прогнозира съюз на ГЕРБ и Слави Трифонов с ДПС

България Преди 12 часа

"Партията на Слави може да е втора политическа сила", вярва анализаторът

ГЕРБ със сигнал за купуване на гласове

ГЕРБ със сигнал за купуване на гласове

България Преди 12 часа

ГЕРБ-Баните пусна жалба до ОИК

Проф. Габровски: Антиваксърство е бизнес

Проф. Габровски: Антиваксърство е бизнес

Теми в развитие Преди 12 часа

Гарантирана е втората доза за ваксинираните с първа

Италия разследва оферта за руски ваксини от България

Италия разследва оферта за руски ваксини от България

Теми в развитие Преди 13 часа

Предложението било за доставка на 50 милиона дози срещу ковид-19

Mинистърът: Без прокурор, разследващ главния, ще има последствия

Mинистърът: Без прокурор, разследващ главния, ще има последствия

България Преди 14 часа

България е в ЕС и се съобразява с абсолютно всички препоръки

Хасково

Кола падна след сблъсък в коритото на Хасковска река

България Преди 14 часа

Шофьорът и пътникът в колата - баща и син, са откарани в местната болница без опасност за живота

Изненадващи факти за света, които сигурно не знаете

Изненадващи факти за света, които сигурно не знаете

Любопитно Преди 15 часа

Науката не спира да изследва света и винаги е готова да ни изненада със своите неочаквани открития

Николай Дойнов

"Здравей, България" на 3 март с честванията от цялата страна

Любопитно Преди 15 часа

Предаването ще предложи на зрителите интересна програма с акцентите от националния празник

Дете на 5 г. погълна сода каустик, с опасност за живота е

Дете на 5 г. погълна сода каустик, с опасност за живота е

България Преди 17 часа

Момиченцето е погълнато неустановено количество сода каустик (натриева основа)