"Новинар": Още десет месеца условно за Спаска Митрова
"Новинар": Още десет месеца условно за Спаска Митрова   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
8

Още десет месеца условно за Спаска Митрова, съобщава "Новинар".

Българката, която преди няколко седмици беше осъдена да лежи три месеца в затвор в Македония, е получила втора, условна присъда.

Причината е, че при гледане на делото Митрова е квалифицирала двама от съдиите "удбаши". Говорителят на МВнР е потвърдил втората присъда, посочва "Новинар".

Полякиня измъкна и сина си от България, съобщава на първа страница "Труд" по случая с двете деца от Асеновград - Николета и Павел, за които има съдебно решение да бъдат в Полша, при майка им Барбара Василев, а баща им отказва да ги даде.

След като деветгодишната Николета бе отведена принудително от майка си на 27 май, седемгодишният Павел вчера също бе предаден на Барбара Василев.

"24 часа" описва вчерашното развитие по случая така: "25 униформени начело със зам.-шефа на областната дирекция на МВР Валери Баненкин, шефа на отдела за охрана на обществения ред Тодор Гребенаров и началника на Районното управление в Асеновград Илко Трайков предадоха вчера следобед седемгодишния Павел Василев на майка му Барбара. Тъмна кола отведе детето и Барбара, ескортирани от колата на полското посолство, пише "24 часа".

Бащата и бабата на децата настояха, че Барбара е била алкохоличка и развратница, а те искат да отгледат Павел в България.

Основните новини в днешния печат са свързани с извънредното заседание на парламента вчера и промените в Министерството на вътрешните работи и работата на ДАНС.

"Искров даде оставка, за да го изберат пак" извежда в заглавие "24 часа".

Три месеца след като бе избран за втори мандат и 50 дни преди да изтече първият му, управителят на БНБ Иван Искров вчера подаде оставка.

Парламентът я прие, а след това от ГЕРБ светкавично го номинираха повторно за поста, пише вестникът. Кадровият пинг-понг се е разиграл за около два часа.

"Дневник" отбелязва, че с номинирането на Искров ГЕРБ ще запази статуквото на върха в БНБ непроменено, но партията е показала, че решенията на тройната коалиция, взети "в последния момент", няма да се търпят, особено ако противоречат на закона и технически могат да се отменят.

Според източници от ГЕРБ, цитирани от "Дневник", в полза на Искров са натежали основно политическите аргументи и е направен реверанс към НДСВ, които стояха зад Искров.

Вестникът посочва още, че на поста подуправител от ГЕРБ желаят обаче да застане човек, на който имат повече доверие, а заемащия сега длъжността - Николай Неновски, е считан за приближен до бившия премиер Станишев и финансовия ексминистър Пламен Орешарски.

В статията, озаглавена "По Коледа кабинетът харчил 2 млн. за ден", "24 часа" информира за решението на парламента предишното правителство да бъде одитирано от Сметната палата.

С гласовете и на бившите управляващи от БСП и ДПС депутатите възложи до 30 септември да се направи одит на кабинета на Сергей Станишев.

Палатата трябва да провери как са управлявани бюджетът и имуществото на Министерския съвет от началото на 2008 г. до средата на тази година.

Ще бъде ревизирано и как тази година са управлявани програмите "Национален компенсационен жилищен фонд" (изплаща обезщетенията за лихвоточки) и "Администрация", както и изпълняваната от МС политика "Определеняне на националните приоритети и координация на политиките".

От "24 часа" са научили, че финансови ревизори вече проверяват дали бивши и настоящи служители на държавната компания "Информационно обслужване" са ползвали и други "екстри" към заплатите си, и дали са имали право на това.

"Промени в МВР - Освободиха ген. Красимир Петров" пише на първа страница "Труд".

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е мотивирал освобождаването на началника на "Гранична полиция" с думите: "Разговарях със служители на звеното в МВР, което се занимава с корупцията по граничните пунктове. Смятам, че решението ми е правилно".

Цветанов заявил още, че отстраняването на Петров е и заради проблемите и несвършената работа по влизането на България в Шенгенското пространство.

Министърът не е казал кой ще наследи изненадващо пенсионирания Петров, но е уточнил, че има 2-3 кандидатури за поста.

Днешните вестници информират и за работната среща между министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, главния прокурор Борис Велчев и председателя на ДАНС Цветлин Йовчев, като извеждат в заглавия: "Новият шеф на ДАНС: Агенцията не трябва да се занимава с публични акции" ("Дневник"), "Цветлин Йовчев: Без пиарски акции вече" ("Новинар"), "Ползват в съда СРС-та, събрани още преди да почне дознанието" ("24 часа"), "Шефът на ДАНС: Ние сме тайно оръжие" ("Труд").

ДАНС може да бъде тайното оръжие на държавата срещу корупцията, агенцията не трябва да има имиджа от последната година, тя не трябва да задържа и да извършва публични операции. Това заявил Йовчев, цитиран от "Дневник".

Според него съществува различна визия между МВР и ДАНС как агенцията да изпълнява своите функции, но смята, че ще бъде постигнато правилно решение.

"24 часа" отбелязва за исканата от главния прокурор Борис Велчев промяна в закона - данните от подслушванията и други СРС-та, събрани преди образуването на досъдебното производство, да могат да служат като доказателства в съда.

Екипи от прокурори, полицаи и агенти ще събират качествени доказателства, за да има осъдителни присъди срещу подземни босове и корумпирани държавници, е било друго решение на работната среща.

Цветанов е обяснил, че служителите в тези звена ще бъдат изведени от ежедневните си задължения, и ще концентрират работата си по определени случаи с обществен резонанс.

Засега отношенията ми с президента са нормални, намираме необходимия тон, казва в интервю, публикувано в няколко вестници днес, премиерът Бойко Борисов.

ГЕРБ ще издигне свой кандидат за изборите в София и няма да подкрепи Мартин Заимов, който заяви, че ако зад него застане ГЕРБ, ще се кандидатира за поста, става ясно от интервюто.

"Божидар Димитров предлага: 60 000 да вземат ВG паспорт веднага" пише под глава "Труд". 60-те хиляди души, чакащи от години за българско гражданство, да получат наведнъж български паспорти, е предложил министърът без портфейл Божидар Димитров.

Така ще се "отпуши" системата по издаване на документите и ще се допринесе за справяне с демографския срив - голяма част от тези чакащи искали да живеят и работят у нас, пише вестникът.

С решение на премиера Бойко Борисов за зам.-директор на Държавната агенция по горите вчера е бил назначен Бисер Дачев, който зае мястото на задържалия се само две седмици на поста Валентин Карамфилов, посочва "Дневник".

"24 часа" пише, че според политическо решение на ГЕРБ, сегашната агенция по горите най-вероятно ще се влее като изпълнителна агенция в земеделското министерство. Храните пък ще бъдат отделени в самостоятелна агенция към Министерския съвет.

"Сега" информира на първа страница: "Армията въртяла незаконно хотелиерски бизнес. Фрапиращи сделки за милиони са открити при ревизия на някогашната агенция "Военни клубове и информация".

В противоречие с правилата ведомството в Министерството на отбраната е сключвало договори за милиони без обществени поръчки, е установено при проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция.

В интервю за "Труд" зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова уверява, че "никой няма да остане нито без добавки и помощи, нито без детски".

В отговор на въпрос за закъснението при изплащането на помощите този месец, тя заявява: "Заварихме бюджета, определен за този вид плащания, изчерпан. Затова прехвърлихме пари от други пера, определени за социални услуги, за да осигурим добавките."

До края на годината столичният КАТ ще сложи край на опашките във ведомството, тъй като софиянци ще могат да "пазят ред" там през интернет или чрез есемес, пише "24 часа".

"Труд" информира, че вече работи и уебсайта на КАТ, на който всеки клиент може да провери колко души преди него чакат в определен ден и час за административна услуга.

"Заради отвличанията ще следят кой рови за фирми" е водещото заглавие от първа страница на "24 часа".

Става въпрос за предложение на Агенцията по вписванията достъпът до търговския регистър да не е неограничен, а контролиран, заради зачестилите отвличания на бизнесмени и кражби на фирми.

"МВФ идва у нас да инспектира приходите и разходите в бюджета" е новината на първа страница на "Класа". Евентуално споразумение с фонда не би попречило на страната да се присъедини към еврозоната. Това е заявила зам.-министърът на финансите Ана Михайлова, публикувано във вестника.

В него тя казва още, че от създаването на новото правителство политическият и финансов риск на държавата е паднал с над 1,5 на сто.

На 350 млн. лв. годишно възлизат загубите на държавата от нелегалната продажба на горива, заявиха вчера от петролната и газова асоциация, пише "24 часа".

Според асоциацията през последните дни имало опити да се омаловажи проблемът с контрабандата на горива, а сивият сектор достигал 30%.

Работим час за един "Биг Мак", пише "Стандарт" на първа страница. 56 минути работи средно българинът, за да изкара пари за един сандвич "Биг Мак". По този показател се нареждаме на последно място в Европа, показва изследване на Ю Би Ес, направено в 73 водещи световни града.

За първите шест месеца на тази година БДЖ са натрупали 22,3 млн. лева загуби. Най-голям дял от тези загуби имат товарните превози - 18,2 млн. лева, като основна причина за отрицателните резултати е затварянето на "Кремиковци", което е формирало 25% от приходите на дружеството.

Това е отчел изпълнителният директор на държавното дружество Христо Монов, цитиран от "Труд".

Той е съобщил още, че транспортният министър Александър Цветков е разпоредил проверка на сделката със закупените от Германия вагони за рециклиране.

"Дневник" цитира изказване на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, според който АЕЦ "Белене" не е жизнено необходима за България генерираща мощност, с която е вързан енергийният баланс на страната.

По думите му България не се нуждае от новата централа, за да се гарантира сигурността на доставките до 2020 г.

Забраняват чипс и торти в училище, отбелязва на първа страница "Новинар". От началото на учебната година ще влезе наредба в училищните лавки да не бъдат продавани вредните храни. Предвижда се от 100 до 5000 лв. глоба за нарушителите.

Кръвно и диабет морят първолаци наред, пише под глава "Монитор". Според данни на Министерството на здравеопазването, с 19 на сто се е повишило потреблението на хапчета за деца само от 2004 до 2009 г.

"24 часа" помества първото интервю на Данка Панчова, която работи за хуманитарната организация "Действие срещу глада" и която прекара 9 месеца в плен в Сомалия.

В него тя отрича животът й да е висял на косъм и категорично заявява, че никога не би се върнала в Сомалия. Засега нямам представа дали ще остана в България, или ще продължа в чужбина, казва Панчова. 

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 42 минути

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 1 час

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 1 час

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 1 час

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 1 час

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 2 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 2 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 2 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 2 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 3 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 3 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 3 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 3 часа

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове