"Новинар": Хайки за нередовни пътници в София
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
4

Новосформираната Общинска полиция в София готви първата си мащабна акция в градския транспорт.

От понеделник в градския транспорт тръгват хайки от униформени от общинската полиция и контрольори, пише под глава "Новинар".

Глобата за нередовен пътник в столичния градски транспорт ще се увеличи на 20 лв., но най-рано в средата на март, пише "Сега".

За увеличението се говори още от миналото лято, като последният срок беше краят на 2010 г. Администрацията обаче още не е изготвила доклада.

100-процентното вдигане на глобата бе една от препоръките, които външният консултант даде на общината във финансов анализ на дружествата от градския транспорт.

Правителството е готово да направи революция в начина, по който българите си плащат данъците, глобите, таксите и лихвите към различните държавни и общински ведомства, съобщава "Сега".

Скоро всяка служба, която събира пари от граждани, ще трябва да се обзаведе с устройства, за да може плащането да става с дебитна или кредитна карта.

При това таксите, които банките удържат за придвижването на парите, ще бъдат за сметка на бюджета. Сега повечето държавни ведомства приемат плащания само чрез банков превод.

Инвестирайте в ниви, съветва под глава "Труд".

Цените на всички категории недвижими имоти са на неколкогодишно дъно, но търсенето на ниви е огромно - от наши и чужди производители, от инвестиционни фондове, спекуланти, дори от Световната банка.

Апартамент в центъра на София също е разумна инвестиция, категорични са експертите в областта.

По думите на Милен Велчев, бивш финансов министър, печелившата инвестиционна стратегия изисква диверсификация, т.е. разпределение на спестяванията между няколко класа активи.

Така се постига оптимална доходност при по-малко ниво на риск, отколкото ако средствата ни бъдат концентрирани само в един или два класа. 

"Монитор" алармира под глава, че ще бъде обявена грипна епидемия до десетина дни. Това е съобщил за вестника проф. Богдан Петрунов от Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Затоплянето на времето покачва заболеваемостта от остри и респираторни заболявания неимоверно много, обяснява епидемиологът. За да се обяви епидемия, е необходимо грипът да тръшне 200 от 10 000 души. В момента заболеваемостта е около 150 на 10 000. 

"Сега" цитира статистика, според която четири години след членството в Европейския съюз само 1/4 от българите имат самочувствието на истински европейци.

Според данните основното достижение на интеграцията - възможността за свободно пътуване в Европа, е по възможностите само на 20 на сто от гражданите между 18 и 60 г.

От 1 януари 2007 г. досега европесимизмът леко се е повишил до 46 процента, но преобладаващата част от българите (53%) остават оптимисти за бъдещето ни в Европа.

"Сега" акцентира върху коментар на външния министър Николай Младенов: "Много се говори за отлагане за Шенген. Отлагане в смисъл на някакъв срок няма".

Той допълни, че до март правителството трябва да изпълни всички технически условия за присъединяването ни към зоната. Според него до лятото страната трябва да има съществен напредък в съдебната реформа.

"Надяваме се, че така ще си подредим нещата, че до лятото да се вземе решение за присъединяване на България към Шенген, и поетапно това решение да се реализира до края на годината", са думите на Младенов, цитирани от изданието.

За "Стандарт" еврокомисар Кристалина Георгиева заявява, че важното е ние да си свършим работата за Шенген, а не кога ще ни приемат. Според Георгиева е необходимо съдебната ни система да работи добре и да знаем, че нашите граници са добре защитени.

"Моето впечатление е, че работата в България е добре организирана и че хората се отнасят много съвестно към това да имат конкурентни цели, за да бъде ясно, че сме направили този скок напред, който нашите партньори в Европа очакват", обобщава еврокомисарят.

Министърът на правосъдието Маргарита Попова остро разкритикува безконтролното подслушване, информира "Сега".

За разлика от другите си колеги от кабинета "Борисов", тя бе категорична, че СРС-та могат да се прилагат по предвидения от закона ред и единствено когато срещу някого има данни за образуване на дело.

Който не го прави така, както е регламентирано в закона, ще носи отговорност наравно с този, който е трябвало да бъде подслушван, са думите на министъра, цитирани от изданието по повод скандала с огласените разговори между директора на митниците Ваньо Танов, финансовия министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов.

Прокуратурата трябва да озапти опитите на властта да злоупотребява със СРС-тата, призовава от страниците на "Пари" адвокат Михаил Екимджиев.

Според челото на "Дума" близо 200 000 българи са работили или работят за мутри, което означава, че сивият сектор е превзел голяма част от бизнеса.

Тези данни обяви социологът Михаил Мирчев, който представи проучване на агенция АССА-М. За 36 на сто от запитаните работата при мутри е трудова алтернатива, а 46% твърдят, че го правят по неизбежност.

Около 19 на сто от запитаните се оценяват като критично бедни, сочат данните от изследването, цитирани от изданието.

В интервю за "24 часа" Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика, казва, че още във вторник ще бъдат внесени в Народното събрание корекциите на текстове от Кодекса на труда.

По думите му човек ще може да ползва отпуска си в рамките на две години след края на тази, за която се полага.

Текстът за чистенето на дните в рамките на календарната година и за прехвърлянето само на 10 дни по преценка на шефа може да стане като препоръка с цел по-добра организация.

Министърът подчертава още, че задължителен график трябва да има и за държавните служители.

По този начин ще бъде избегната абсурдната ситуация в едно министерство наетите по трудов договор да почиват по график, а останалите - когато решат.

Проверките за графиците ще стартират от февруари, успоредно продължават и проверките за трудови договори, казва Младенов.

Най-привилегированите групи в държавата - военни и полицаи, отново остават незасегнати от законодателните удари на правителството върху неизползваните отпуски за 2010 г., коментира под глава "Сега".

Няма да бъдат променени специалните закони за МО, МВР и за Държавна агенция "Национална сигурност" в частта им за правото на ползване на почивка.

За военните и полицаите, които ползват до два месеца почивка заради извънреден труд, награди и т.н., няма да има ограничение колко неизползвани дни отпуск могат да прехвърлят за следваща година. Техните трудови правоотношения се определят в специални закони. 

Според челото на "24 часа" над 100 000 лв. струва разследването на убийствата на сестрите Росица и Христина Белнейски.

В разходите по делото не са включени обаче парите за близо 400 ДНК експертизи, направени в лабораторията на МВР. Така обвинителният акт срещу Лазар Колев за зверството, който бе внесен в съда преди дни, се оказва най-скъпият в България.

Чака ни гадна изборна година, прогнозира в интервю за "Труд" Михаил Константинов, дългогодишен член на ЦИК. По думите му ГЕРБ губи подкрепа, "Атака" - също, но останалите партии стоят на едно ниво.

"Някои партии извън властта трябва да помислят за смяна на лидерите. Българските партии са силни, когато са лидерски. Само БСП може да е силна без лидер, но не би навредило да си потърси някакъв", анализира Константинов и подчертава: "За мен успешната формула за партиите от ЕНП е президент от ГЕРБ и вицепрезидент от "Синята коалиция". Само че от инат няма да яизползват".

България остана в златната среда по конкурентоспособност в света, отбелязва "Класа" под глава. Според последния доклад на Световния икономически форум за 2010-2011 г. страната ни заема 71-ва позиция сред 139 икономики, като спрямо миналата година сме били 70-и, а от 2008 г. сме изкачили пет позиции.

Сред държавите в ЕС обаче българската икономика е на предпоследното 26-о място, като зад нас остават единствено гърците. Те са и с най-лошите показатели за страните - членки на ЕС, в общата класация са паднали с цели 12 места до 83-та позиция.

В световната ранглиста другите ни южни съседи от Турция са с 10 места по-напред от нас - 61-ви, а Румъния е 67-а.

Българската икономика изостава по конкурентоспособност и от държави като Уругвай (64-то място), Йордания (65-о) и Шри Ланка (62-ро), коментира изданието.

АЕЦ "Белене" не е излишна, но не е и жизнено необходима, твърди в интервю на две страници за "Дневник" Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма.

По думите му това е добре, защото не сме притиснати за осигуряване на енергийния ни баланс.

"В регионален план такава мощност би имала смисъл, но комбинирана с много други неща като подходящи пазарни връзки и мрежа. Това е и една от задачите на консултанта HSBC, да направи осъвременен пазарен анализ", споделя Трайков и е категоричен: "без подходящия инвеститор централата няма да се строи. От друга страна, какъв процент ще имаме ние като държава в централата зависи от това какви са условията, при които се договорим.

Така че нещата са свързани, работим едновременно и по пистата за намирането на инвеститори, затова е и договорът ни с HSBC, и по пистата за договаряне на благоприятни условия".

Изминаха 14 години от горещите събития на 10 януари 1997 г. В интервю за "Телеграф" президентът Желю Желев дава оценка за случилото се - "Голям катарзис!". По отношение на предсрочните избори коментира, че "те винаги са стъпка напред в развитието на демокрацията и демократичните процедури. Дори и когато са предсрочни. Но не трябва да се отива към тях по този начин".

Всеки български гражданин обеднява средно с около 30 лева на месец, пише на първа страница "Новинар". Това сочат данни на националния съвет на БСП и депутат от Коалиция за България Корнелия Нинова.

Сметките на червената партия показват, че всеки българин годишно обеднява с 400 лв. за да бъде решен проблемът, Нинова предлага индексиране на доходите. 

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Млад човек бе прострелян смъртоносно в Сливен

Млад човек бе прострелян смъртоносно в Сливен

България Преди 11 минути

Има двама задържани по случая

БАЗ и СЗБ: Защо държавата гони ваксинирани на улицата

БАЗ и СЗБ: Защо държавата гони ваксинирани на улицата

България Преди 48 минути

Това питат ресторантьорите в отворено писмо до премиера Кирил Петков

<p>Котката, която бъркат с куче</p>

Котката, която бъркат с куче

Любопитно Преди 5 часа

Кефир още няма 2 години, но вече тежи 12 килограма

<p>Депутат&nbsp;от ИТН застава начело на Тотото</p>

Депутатът от "Има такъв народ" Александър Тодоров застава начело на Българския спортен тотализатор

България Преди 5 часа

В Управителния съвет на БСТ ще влязат още Росен Иванов и Георгий Султанов

Адел

През сълзи: Защо Адел се извини 8 пъти за 92 секунди

Свят Преди 5 часа

"Толкова съм засрамена", каза още Адел

Министър на здравеопазването - Асена Сербезова (ПП)

Сербезова каза ще има ли нови мерки срещу COVID-19

Теми в развитие Преди 6 часа

Мерките, които ще се вземат в районите с по-голяма заболеваемост, предстоят да се вземат след 5 дни, съобщи Сербезова

кръводаряване

"Пирогов": Нуждаем се спешно от кръводарители

България Преди 7 часа

Към днешна дата, повече от всеки друг път, лечебното заведение има необходимост от безвъзмездни кръводарители с кръвна група "А" (с резус фактор положителен)

Volkswagen T-Roc R

VW T-Roc R с 300 к.с. стартира от 81 хиляди лева в България

Технологии Преди 8 часа

Топ версията на T-Roc бе представена още през 2019 г., но едва сега моделът вече може да бъде поръчан в България.

<p>Учените биха искали да знаете това</p>

Учените биха искали да знаете това

Любопитно Преди 8 часа

Кое е нещото, което учените биха искали всички хора да знаят

Windows 11

Windows 11 ще позволява писане с гласови команди

Технологии Преди 8 часа

Гласовият контрол на клавиатурата ще даде по-голяма свобода

Румъния няма да влиза в никакъв въоръжен конфликт

Румъния няма да влиза в никакъв въоръжен конфликт

Свят Преди 17 часа

Динку: Не можем да сведем до минимум възможността за военен конфликт на границата с Украйна

Ето как Русия печели от милиарди от заплахите срещу Украйна

Ето как Русия печели от милиарди от заплахите срещу Украйна

Свят Преди 17 часа

S&P: Според нашия основен сценарий руската икономика и финансова система ще продължат да издържат на шоковете

<p>&bdquo;Украинците са готови да разкъсат руснаците с голи ръце&ldquo;</p>

Генерал: Украинците са готови да разкъсат руснаците с голи ръце

Свят Преди 19 часа

Генерал-лейтенант Павлюк: Имаме около половин милион души, преминали през война в тази страна, в която са загубили някого

Кунчев с прогноза за COVID-19 през март

Кунчев с прогноза за COVID-19 през март

Теми в развитие Преди 20 часа

След края на февруари ситуацията с COVID-19 ще се нормализира

Лорер: Всички проблеми в обществото са адресирани

Лорер: Всички проблеми в обществото са адресирани

България Преди 21 часа

Заплатите на учителите ще се вдигнат с 25% над средната за България

САЩ преговарят с Катар да замести Русия при война

САЩ преговарят с Катар да замести Русия при война

Свят Преди 22 часа

Байдън планира да покани в САЩ емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани