"Новинар": Бензинът удря 3 лева
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
37

Над 40 000 автомобила от 14 града ще блокират бензиностанциите в цялата страна, предупреждава "Новинар" под заглавие "Бензинът удря 3 лева".

Ядосаните от високите цени на горивата шофьори ще изразят недоволството си в неделя.

До момента 9000 души са заявили сигурно присъствие на националния протест "Не на високите цени на горивата". Още 18 000 шофьори от различни авто- и мотоклубове също подкрепят събитието.

Очаква се към протестите да се присъединят и таксиметровите компании. Като прогноза може да се даде цифрата 40 000 автомобила, концентрирани в 5 областни града, и до 500 коли за всеки по-малък град, казва главният координатор Дурак Костадинов.

"Сваляме акциз или скорост", е водещото заглавие за "Труд". Правителството да настоява в Брюксел за отпадане на минималното ниво на акцизите за горивата. Това предложи съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров като мярка срещу драстичното поскъпване на петрола. Увеличението му влече след себе си скок в цените на всички стоки.

От ГЕРБ излязоха с контрапредложение - да се ограничи скоростта на автомобилите извън градовете, както направиха в Испания.

Според челото на "Класа" евентуалното повишаване на цените на петрола до 140-150 долара за барел ще предизвика повторна рецесия в някои развити икономики.

Това прогнозират икономистът Нуриел Рубини и анализатори от "Дойче банк".

Ако цената на петрола се повиши до нивата от лятото на 2008 г., до 140 долара за барел, някои от развитите икономики ще изпаднат в двойна рецесия.

За "Стандарт" експертът Цветослав Цачев прогнозира, че ако цената скоро скочи на 150 долара, то после ще спадне значително под 70 долара. По думите му цената на петрола реагира заради риска от по-сериозни проблеми в доставките.

"Може да говорим и за спекула, защото търговията с финансови инструменти върху петрола е четири пъти повече от обема на търговия със суровината. Цената му се определя според стотиците милиони долари под формата на инвестиции или спекулативни капитали в тези книжа, а не толкова от реалния дефицит или търсенето и предлагането", пояснява Цачев.

Драстичното поскъпване на храните вече прави впечатление и на финансовия министър Симеон Дянков и за пръв път, откакто е на власт, той допусна увеличение на доходите, коментира "Сега".

На въпрос как ще се компенсира резкият скок в цените, Дянков заяви пред БНТ, че е задача на правителството и парламента да дадат решение, щом е възникнал проблем, но първо ще се анализира кои групи от населението са ударени най-тежко от инфлацията, пише изданието.

Пред "Труд" икономистът Андрей Пръмов коментира по темата: "Някъде в амазонските джунгли, където не познават парите, стойностите на продуктите вероятно не са се променяли от векове. У нас това е невъзможно.

И не това е проблемът! Защо покачването на цените е проблем у нас? Защото няма покачване на доходите. Това е основният проблем.От две години няма реално покачване на доходите.

Изяжда ги инфлацията, която е причинена от фактори извън нас и не може да бъде контролирана чрез правителствени инициативи. Нашето благосъстояние пада."

Поне 667 души се очаква да обявят пред данъчните, че през миналата година са заработили над 2 млн., подчертава на първа страница "24 часа". Това е личната прогноза на шефа на данъчните Красимир Стефанов. Той все още не разполагал с обобщени данни, но 667 били тези, които са обявили такъв доход за 2009 г.

Стефанов очаквал през тази данъчна кампания бройката им да не е по-малка. Заработен през 2009 г. доход над 500 000 лева обявиха 3865 души, над 1 млн. лева - 1673, над 1,5 млн. - 995, казва още шефът на данъчните в интервю за изданието.

И допълва, че приходната агенция не се състои от глутница хиени, която периодично да тормози различни категории граждани и фирми. А проверките се правели по анализ на риска, за което имало установени критерии.

"Монитор" цитира статистика на първа страница, според която родените сега българчета имат шанс да доживеят средно до 73,5 г. Това е с половин година повече от прогнозите за родените преди 2 години.

Момиченцата ще имат пред себе си 7 г. повече от момченцата до средностатистическата възраст за своя пол и така дамите ще дочакат 77,3 г, а мъжете - 70,3 г.

Сега средната продължителност на живота в градовете е 73,0 г., а в селата 72,2 г. В Естония, Латвия и Литва мъжете живеят дори още по-малко и от нас, а в Унгария и Румъния продължителността е колкото нашата.

Работещите родители вече няма да могат да си прехвърлят един на друг 6-те месеца неплатен отпуск за гледане на дете до 8 г., става ясно от приетите вчера от МС промени в наредбата за работното време, почивките и отпуските, съобщава "Сега".

Според Кодекса на труда всеки от осигурените родители, след като изтече годината майчинство и обезщетението за гледане на дете от 1 до 2 години, има право на по 6 месеца неплатен отпуск, докато хлапето навърши 8 години.

Темата на "Труд" стряска със заглавие: "Лекари подценяват случаи, умират деца". Тридесет и една лекарски грешки хваща само за година Изпълнителната агенция "Медицински одит", по-позната сред пациентите като медицинската ДАНС.

Над една трета от тях са завършили със смърт. За жалост в повечето случаи жертвите са деца. А според черния доклад става въпрос за сериозно подценяване на ситуациите.

Медицинската ДАНС заработи в средата на февруари м.г. и до края на 2010-а подадените жалби на пострадали от системата българи стигнаха 553.

А само през първите два месеца на тази година те вече са 300. Най-голям процент от жалбите през 2010-а са срещу лошо качество на лечение.

Според Златица Петрова, директор на Изпълнителната агенция "Медицински одит", докторите бъркат, защото учат от интернет. В интервю за "Труд" Петрова категорично заявява:

"Медицината се учи при леглото на болния, с доверие между пациента и лекаря, с колите, защото е екипна специалност. За съжаление в последните месеци се наблюдава индивидуализиране. Стремежът на докторите е сами да се справят с конкретния случай".

Четвърти случай на смърт в родилното отделение в Горна Оряховица разследва Великотърновската окръжна прокуратура, отбелязва "Труд", позовавайки се на говорителя Румяна Ирманова. Новородено момченце е починало на 7 януари 2009 г.

Бум на хепатит А се очаква отново напролет в страната, независимо че заболяването порази три области в периода декември - февруари, алармира "Монитор".

Заради замърсени хранителни продукти инфекцията препълни болниците в Хасковско, Пловдивско и части от Старозагорско.

Новата вълна обаче се очаква да дойде с първите плодове, които след продължителната зима хората се изкушават да опитат, без да ги измият добре. 

Коментари 37
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

37 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 3 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 4 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 5 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 5 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 5 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 6 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 6 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 6 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 7 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 7 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 7 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 7 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 7 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 8 часа

Според полицията това е рутинен случай