"Труд": Над 60 хил. българи в чужбина за Коледа
Източник: netinfo
22
Най-малко 60 хил. българи ще пътуват по Коледа и Нова година зад граница, пише в. "Труд".

Близо две трети от тях са избрали да изкарат празниците в съседните балкански страни. В тези изчисления не влизат хората, които самостоятелно си организират пътуванията в чужбина за коледните празници.

За сравнение - през целия декември на миналата 2011 г. границата са преминали близо 260 хил. българи, от които 30 процента или 78 хил. са пътували в чужбина с цел почивка или екскурзия, по данни на статистиката.

Това сочат данните от предварителните записвания и резервации, направени през туристически фирми към момента, уточнява Байко Байков, собственик на туркомпания и зам.-председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

Коледните намаления тази година ще важат поне два месеца,
допълва по темата "Стандарт". Заради свитото потребление търговците започнаха от рано да изкушават българите с изгодни оферти. Още в началото на ноември започнаха да се предлагат промоции "две в едно". Очаква се тази зима българите да са далеч по-стиснати в сравнение с 2011 г. Миналата година сме изхарчили 249 лв. за близките си, даровете тази година вероятно ще струват средно между 200 и 224 лв., прогнозира "Стандарт".

Пожизнени стипендии за особени заслуги да получават футболистите и треньорите от националния отбор, който се класира на 4-то място на световното първенство в САЩ през 1994 г. Това предложение за промяна в Закона за физическото възпитание и спорта изненадващо е внесъл депутатът от ГЕРБ Йордан Андонов преди второто четене в НС идната седмица, анонсира под глава "Сега".

На първа страница "Дума" алармира: "ГЕРБ наложи хаос в политиката за горите, за да можете в него да уредите свои фирми, да вземете големите пари от дървата и да лишите хората от топло в най-студените месеци. Това заяви депутатът от БСП Корнелия Нинова при дебатите в парламента за дългосрочната политика на правителството по отношение на снабдяването на хората с дърва за зимата."

Нови правила за козметиката слагат край на перхидрола в боите, извежда под глава "Телеграф". Те ще влязат в сила с изменения на наредбата за разкрасяващите процедури, изготвени от здравното министерство. Правилата ще започнат да действат от септември идната година и се въвеждат у нас заради няколко директиви на Евросъюза. Целта на документа е напълно да изхвърли от пазара вредната съставка в козметиката, представляващи опасност за здравето на потребителите.

"Млякото и палмата в отделни мандри", е водещото заглавие за "Монитор". Едновременното производство на истински млечни храни и имитиращи продукти с растителни мазнини ще може да продължи само до края на годината. Това гласи проектът на наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, който предстои правителството да одобри. Удължаването на гратисния период с два месеца се е наложило, защото наредбата е съобразена с бележките и коментарите на Германия, Австрия, Франция, Словакия, Испания и самата Европейска комисия.

След като в края на миналата година Европа призна горнооряховския суджук за защитено географско указание, до края на месеца още няколко традиционни мезета от Великотърновския регион ще получат официално европейска защита, допълва още на вътрешна страница изданието.

25 хил. студенти ще получават вече евростипендии. Това е с над 50 процента повече от досегашната бройка млади хора, които ще вземат по 120 лв. на месец, съобщава на първа страница "Труд". Досега с такива стипендии бяха 16 000 бъдещи висшисти с висок успех. Повишението на фонда за стипендии е с 18 млн. лв., или в него вече има 65 млн. лв. Парите са одобрени от Комитета за наблюдение на Оперативна програма "Човешки ресурси".

"Конституционна криза има и тя е в институцията Конституционен съд /КС/", подчертава в интервю за "Труд" конституционния съдия Румен Ненков. По думите му проблемът е свързан с недовършване на процедурата по конституиране на новия състав на съда поради невстъпване на единия от членовете, определени от Народното събрание /НС/. Проблемът започна с това, че поначало парламентът забави избора на съдии. 

Под заглавие "Казусът "Марковска" "24 часа" помества различни анализи на събитията от последните дни. Политологът Димитър Аврамов коментира: Това, което се случи с клетвата на съдията, е кризисна ситуация с една важна институция, каквато е КС. И президентът Плевнелиев реално направи ход, за да предотврати ескалация на кризата. Подобно мнение изказва и Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии. Според него държавният глава сложи край на "една агония, произведена от мнозинството в НС".

Интерпол издирва 1135 български бандити по света
, анонсира в интервю за "24 часа" генералният секретар на организацията Роналд Ноубъл. Броят им не се е увеличил. "Мога да кажа, че България помага в разследването и задържането не само на български престъпници, укриващи се от правосъдието, но дейността й е неоценима при арестите на бегълци и от много други националности.

Според нашата статистика през последната година повече от 400 опасни международни престъпници са били идентифицирани и арестувани чрез нашата организация благодарение на помощта и съдействието от българската полиция", изтъква Ноубъл. Според него съвместната работа на Интерпол с българските власи прави не само България по-сигурно място, но помага за повишаване на сигурността в Европейския съюз и по целия свят.

Да се говори за договорена отстъпка от цената на руския газ е неточно. Самата дума "отстъпка" е грешна, заявява в интервю за "Капитал Daily" изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

"Тук става въпрос за нов тип ценообразуване и по-точно вкарването на нови данни във формулата за ценообразуване, което води до по-ниска цена", аргументира се Гогов. По думите му е възможно да се променят и базовите параметри на формулата на ценообразуване.

"Практиката досега показва, че намаляването на цената за крайните потребители не зависи от "Булгаргаз", а от Държавната комисия за енерго и водно регулиране /ДКЕВР/", коментира пред "Дума" бившият министър на икономиката Петър Димитров. "Каквото и да каже "Булгаргаз", ДКЕВР решава какво ще стане. Досега ДКЕВР правеше точно това - натискаше цената по политически съображения, а така ситуацията става още по-тежка", констатира Димитров.

"Южен поток" винаги ще е на печалба, смята Михаил Андонов, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг /БЕХ/. Пред  "Труд" той се аргументира: "Планът и транзитните такси са направени така, че компанията да излиза винаги на печалба. Освен това по информация на "Газпром" са сключени договори за 70 процента от капацитетите за доставка на природен газ."

По думите на Андонов строителството на тръбата ще стартира до края на юли, като в него ще се включат голяма част български строителни фирми. В отговор на друг въпрос изпълнителният директор на БЕХ обещава, че ще бъде направена и либерализация на газовия пазар. "Булгаргаз" няма да остане монополист. Ако се появят кандидати, ще имат достъп до пазара", казва още Андонов.
Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 1 час

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 1 час

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 3 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 3 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 4 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 4 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 4 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 4 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 4 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 4 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 5 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 5 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 5 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 5 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 5 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 6 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура