"Монитор": Влизането в наш ВУЗ по-скъпо от САЩ
"Монитор": Влизането в наш ВУЗ по-скъпо от САЩ   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
14

Под това заглавие в "Монитор" пише,че цялата приемна кампания на някои кандидат-студенти в различни родни университети излиза над 1000 лв.

В чужбина масово висшите училища приемат формуляри за кандидатстване по интернет или по пощата, а най-големите разноски за самото кандидатстване излизат при легализирането на документите и пощенската пратка на дипломите.

Самите чуждестранни университети не искат специална административна такса за кандидатстване. В България кандидатите броят пари за всяка стъпка по кандидатстването.

Около 30 лева върви един кандидатстудентски изпит в столичните вузове. УНСС прибира по 50 лева за първия изпит и 20 лева за всеки следващ, а Алма матер взема по 30 лева за всеки тест.

За "Класа" Борислав Борисов, ректор на УНСС, анонсира, че от есента всички изпити в университета стават електронни.

"Тази година това, което е новото при нас, е, че освен теста на хартиен носител, който се проверява по електронен път чрез сканиране и оценка от компютъра, за пръв път осигурихме явяване на чисто електронен изпит.

Т.е. това са две зали с 200 компютъра, където студентът сяда, вкарва си входящия номер и веднага му се генерира тест за него. Тестът се избира от база данни с 1500 въпроса, разпределени в групи по тежест.

Така че като тежест различните тестове са еднакви, но имат различни въпроси. Хубавото на електронното изпитване е, че ако студентът сгреши, програмата му позволява да си поправи отговора и като приключи накрая, веднага му излиза резултатът колко е получил", пояснява Борисов.

Районната прокуратура във Варна е приключила проверката си по сигнал за злоупотреби с медицинското обслужване на чужди туристи по българското Черноморие, казва за "Дневник" говорителят на прокуратурата Вяра Алексиева.

По думите й най-вероятно ще бъде образувано досъдебно производство. Сигналът е подаден от българското посолство в Копенхаген след поредица статии в датската преса за туристи, измамени от лекари по време на ваканцията си в България.

Всеки четвърти датски турист, потърсил медицинска помощ в българските курорти през последните два сезона, е станал жертва на лекарски злоупотреби, уточнява пред изданието Сьорен Хедегор Мадсен от застрахователната компания, която управлява средствата на датската здравна каса, предназначени за покриване на медицински разходи.

6200 евро чисто на месец е заплатата на евродепутатите ни, отбелязва на първа страница "24 часа".

Още близо 10 000 им се полагат като екстри за дневни, път и други разходи. Така месечната сума, която прибира всеки от 17-те ни представители в Европарламента, възлиза на 16 000 евро.

Отделно на всеки си полагат по още 21 000 за сътрудници, които обаче се изплащат директно от Европарламента. При тези месечни суми за никого не е учудващо, че Станимир Илчев от НДСВ е успял да спести 102 000 евро за две години.

Хиляди евро са кътали и останалите му колеги, подчертава вестникът.

Нова дирекция "Жилищна политика" в строителното министерство ще подпомага хората, които искат да обновят блоковете си и да направят сградите, в които живеят, енергийно ефективни, пише "Стандарт".

В интервю за всекидневника зам.регионалният министър Екатерина Захариева уточнява, че по програмата могат да кандидатстват всички, които притежават дом в многофамилна панелна или ЕПК сграда независимо през коя година са строени, както и монолитните сгради.

"Условието, което все още се обсъжда и не е окончателно, е броят на самостоятелните жилища във входа да е над 6. Сред най-важните условия за кандидатстване е сградата да е конструктивно здрава, без пукнатини на панелите или други обстоятелства, които застрашават сигурността.

Ако тече покривът обаче, блокът може да получи пари по програмата. Според част от експертите, 15-20% от сградите са с конструктивни проблеми.

Според официалната статистика на министерството от 2006 г. такива са около 5-10% от всички. Тези, които живеят в блокове, които не са конструктивно здрави и искат да кандидатстват, първо ще трябва да направят ремонт по укрепването на сградата сами", пояснява Захариева.

Средствата, отпуснати по програмата, ще стигнат за 410 000-460 000 кв.м РЗП.

Опитите на различни държавни институции да осигурят качествено и здравословно хранене на децата ще доведат до съществено поскъпване на предлаганото меню в детските градини, без да е ясно кой ще поеме увеличението, подчертава под глава "Сега".

Здравното министерство представи нова Наредба за здравословно хранене на децата от 3 до 7 години, чиито задължителни изисквания ще оскъпят хранодена в градините с поне 30%.

Агенцията по храните пък обяви, че пише собствена наредба, с която ще задължи забавачките да купуват стоки по стандартите за качество, което ще доведе до още едно увеличение на цената на храненето на децата.

Над 300 хотела на морето "пробутват" развалена храна, алармира под глава "Новинар".

Според земеделския министър Мирослав Найденов една от причините храната да не е годна за ядене е неизпълняването на изискванията за съхранение. Често се сервирали и продукти с изтекъл срок на годност.

Сирената от 8 и от 15 лв. се оказаха с еднакво качество, съобщава в заглавие "Сега".

Ден след критиките на Дянков за малкото свършена работа от Мирослав Найденов претендиращо за независимо изследване на "Активни потребители" изкара, че българинът вече яде по-скъпи, но и по-качествени кисело мляко и бяло саламурено сирене.

ДПС, СДС и БСП обявиха старт на консултации за нов вот на недоверие на правителството, подчертава "Класа". Този път той ще бъде в сферата на сигурността.

Евентуалният вот на недоверие срещу кабинета "Борисов" се очаква да бъде внесен от партията на Ахмед Доган.

"ДПС има готовност да предложи вот на недоверие на Министерския съвет заради провала на политиката в сферата на вътрешната сигурност и обществения ред, полицейщината и нарушаването на фундаментални човешки права и отлагането за неопределено време на влизането на България в Шенген", са думите на зам.-председателят на партията Лютви Местан, цитирани от изданието.    

Парламентарната група е в прекрасна кондиция и нямаме никакви притеснения, споделя пред "Труд" председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

"Ние не сме в парламента на всяка цена, не сме се вкопчили във властта. Забележете, ГЕРБ успя да се съхрани като парламентарна група - няма лобита, няма крила, няма напуснали депутати, което е положителен прецедент", констатира Велчев.

В отговор на въпрос той коментира проекта на Закона за конфискацията на имущество, придобито от престъпна дейност: "Още преди гласуването на закона пред журналисти казах, че не е добър. Но съм убеден, че такъв закон е необходим и между първо и второ четене щяхме да отстраним несъвършенствата. Проблемът е, че голяма част от тези, които не подкрепиха закона, го направиха най-вероятно защото се страхуват да не бъдат засегнати от него. Понеже са придобили по съмнителен начин имущество".

Според темата на "Труд" кметовете завещават само дупки и дългове. Българските общини от години теглят кредити, за да пълнят финансовите "дупки" в бюджетите си. А с парите ремонтират и строят пътища, детски градини, училища и всякакви други обекти.

Заради лоша организация или местни ежби обаче проектите, финансирани със "скъпи" пари или дори със средства от ЕС, остават само на хартия.

Така градоначалниците оставят след себе си в края на мандатите дупки по улиците, боклуци, за които няма сметища, места без канализация и т.н.

А за капак наследниците им на поста получават и солиден дълг за изплащане, коментира всекидневникът.

Темата за изборите присъства и на страниците на "Стандарт". Изданието посочва вероятните кандидати на БСП - тандемът Ивайло Калфин и Евгения Живкова. 60 на сто от социалистите искали евродепутата за държавен глава. Популярната дизайнерка пък вече каза "да" за участието си във вота.

Депутати от ГЕРБ не одобряват кандидата за шеф на Националния осигурителен институт, предложен от финансовия министър Симеон Дянков, съобщава под глава "Труд".

Вицепремиерът издига за поста бившия зам.-шеф на комисията по финансов надзор от квотата на НДСВ Бисер Петков. Депутати от управляващата партия обаче подкрепят Светлана Ангелова, зам.-председателка на социалната комисия.

Най-силно за нея лобира Пламен Нунев, който е член на централното ръководство и минава за много доверено лице на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. 

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 4 минути

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 11 минути

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 8 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 8 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 9 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.

Русия: Свалихме украински военни балони

Русия: Свалихме украински военни балони

Свят Преди 11 часа

Нито руски, нито украински представители дадоха подробности за т. нар. "балони"

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 12 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 12 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 13 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 13 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 13 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 13 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 13 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 14 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 14 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"