"Монитор": Жена е печелившият трети в БСП
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
5

"Жена е печелившият трети в битката на "Позитано" 20, пише "Монитор". Без да губят нито минута време, още в последната изборна нощ лагерите в БСП започнаха нова кампания - предконгресна, която да реши въпроса за партийното лидерство. Тези, които бяха сложили Сергей Станишев на поста преди години, вече дадоха знак, че трябва да бъде сменен. Не можеше да се очаква и друго след 11 години лидерство и пета поредна загуба, коментира изданието.

Все още действащия президент Георги Първанов твърдо заяви, че се връща в партията. Те обаче нямат интерес единият просто да седне на мястото на другия поради дребния, но не маловажен факт, че и двамата отдавна са лесна плячка за управляващата партия ГЕРБ.

И рокадата само ще засили позициите на спечелилата доста убедително изборите партия на Бойко Борисов. Името, което вече е пуснато да се обсъжда сред партийните редици, е това на загубилата достойно изборите бивша кметица на Смолян Дора Янкова. Много е съмнително, че точно тя ще бъде скритият кандидат на Първанов, който по-късно ще го посочи за бъдещ министър-председател. За никого не са тайна тесните връзки между двамата, но шансът на тези, които разбират, че идва краят на криминалния преход, не е в старите влъхви, а в нови ходове.

Автоголът на ГЕРБ в Кърджали е очевиден, преценява Милко Багдасаров, най-дългогодишният областен председател на БСП. В интервю за "Новинар" той посочва: "На тези избори в Кърджали манипулацията беше от две страни.

От една страна влияние оказаха от ГЕРБ като управляващи на национално ниво. От друга страна тук общинската власт се държи от ДПС и те могат да оказват натиск върху местните. По време на изборите се изговориха много закани и заплахи. В крайна сметка днес можем да отчетем, че страхът скова душите на хората по селата и малките общини. В тях вотът си беше отново етнически. Онези, които гласуваха за ГЕРБ, пък бяха повлияни от други средства - подкупи и купуване на гласове." А автоголът на ГЕРБ в Кърджали е очевиден.

"Единственият резултат от повторното преброяване тук е, че стана разместване на позициите на кандидатите и аз от уж трето място вече съм на второ, а човекът на управляващата партия остана трети", допълва Багдасаров.

"Първанов и Доган са като скачени съдове", е озаглавено интервюто в "24 часа" със социалния антрополог Харалан Александров. Коментарът му за премиера Бойко Борисов е: "Борисов ми прилича на домовладика, който се е настанил на челното място на голямата държавна маса, хванал е ножа и вилицата и чака да донесат баници, печени прасета и прочее благини. Европейските сервитьори обаче нещо се бавят, прасетата не идват, чу се, че едни гърци тайно ги изяли и са ритнали софрата."

Коментарът за президента Георги Първанов гласи: "Първанов като президент беше типичен лидер на статуквото, който договаря и стабилизира границите между различните кланови интереси в едно феодализирано общество, подсигурявайки относителен мир между бароните."

Първанов и Ахмед Доган - лидер на ДПС, са като скачени съдове, напускането на единия неизбежно води до разколебаване на комфорта на другия", казва Александров.  Той предупреждава, че все по-реален е рискът управлението на ГЕРБ от правителство на надеждата да се превърне в правителство на отчаянието, което наместо богатство преразпределя мизерия. А съдбата на БСП вижда като канибализиране - олигархичният елит ще започне да се самоизяжда, след като изпоядат всичко друго.

Лекарите не казват ясно на болните какво ги очаква, констатира Златица Петрова, директор на агенция "Медицински одит" в интервю за "Монито". Тя обяснява, че за медицинския риск пациентът се предизвестява в процеса на информираното съгласие, която е една от най-важните предпазни мерки, чрез които се дава възможност на пациента да знае какъв риск има.

Затова информираното съгласие винаги трябва да е достатъчно обемно, достатъчно информативно и поднесено по такъв начин, че човекът да може да го разбере и да прецени.

"Голяма част от нашите проверки завършват с актове именно по отношение на информираното съгласие. Оказва се, че то е формално или е недостатъчно, болният не е го е разбрал и понякога настъпват неблагоприятни за пациента условия", допълва Петрова.

По думите й най-многобройни - 95% от жалбите на хората, са от лошо качеството на медицинската помощ и от затруднен достъп до лекарска помощ.

Новият бюджет е числа без цели, смята ексминистърът на финансите Пламен Орешарски. В интервю за "Труд" той отбелязва, че проектобюджетът за следващата година продължава формираната вече тенденция да се наслагват числа без цели, програми и мерки за реализацията им. С едно изключение - намаляването на бюджетния дефицит.

Извън тази цел, останалите намерения, които се разчитат зад числата, не заслужават поощрение. Бюджетът отново няма да може да се справи с приходната част - планираните данъчни приходи за следващата година изостават от достигнатите нива през 2008 г с близо 1 млрд. лева. Те ще продължат да падат като дял от брутния вътрешен продукт - от очакваните 31,4% тази година на 30,5% за следващата, без да са намалени каквито и да е данъци. Орешарски е скептичен за ръста на парите от ЕС.

Вместо държавата вече да има ясен финансов план за 2012 г., бъркотията със сметките, мераците за пренареждане и страховете нарастват, коментира "Сега". Връзката между думи и дела винаги е била ахилесова пета на българските правителства. И сега е така.

Въпреки че целият икономически фланг на кабинета "Борисов" се кълне, че дава мило и драго за добруването на бизнеса, това не личи нито в бъдещия бюджет, нито в действията на министрите. В основния финансов закон за догодина не се вижда обещаваното намаление на нахално високите държавни такси - което означава ново дране на кожи, пише изданието. И прословутото намаляване и премахване на лицензионни, разрешителни, съгласувателни и уведомителни режими не се случва.

Виж БТК, помни "Кремиковци", мисли за БДЖ, коментира "Труд". Авторът припомня, че веднага след приватизацията на БТК през 2004 г. бе приложена авангардната за България схема - програма за доброволно напускане. Всеки, който искаше да напусне, получи възможност да го направи срещу обезщетение. Без синдикален вой и каквито и да е заплахи за стачки тихо и кротко 7000 служители на БТК си тръгнаха с пълни джобове.

Днес с 8 пъти по-малък персонал БТК прави повече в сравнение с времето, когато беше държавна. "Кремиковци" е другият полюс. Той имаше шанс, през 1998 г. имаше реален стратегически кандидат-купувач - турската "Ердемир". Шансът бе пропуснат, а водещата роля за това бе на синдикатите. На практика те си избраха друг купувач и дадоха яростен отпор на турската оферта. В крайна сметка "Кремиковци" днес го няма.

Няма го и бизнесът, който осигуряваше повече товари на "БДЖ-Товарни превози" от всички сегашни клиенти на жп компанията, взети заедно. Съдбата на металургичния гигант е тясно свързана с тази на превозвача. А има опасност приликите да станат още повече, ако синдикатите в БДЖ не проявят малко здрав разум и не се откажат от безсрочната национална стачка.

Да бъде създаден специализиран съд, който да се занимава с делата по несъстоятелност на фирми у нас. За това настояха вчера от ръководството на БСК като едно от условията за подобряване на бизнес климата у нас в условията на криза, акцентира "Класа". Голяма част от предприятията в страната са в технически фалит. Най-сериозният проблем за бизнеса е сложната процедура по несъстоятелност, заяви Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК.

По данни на националната статистика едва 7% от новорегистрираните фирми оцеляват след 5-ата година. Останалите трябва да преминат през дълги, сложни и скъпи процедури, свързани с прекратяване на дейността.

Наистина процедурата по несъстоятелност не е уредена добре, но едва ли за нея трябва да се създават отделни специализирани съдилища. По-скоро трябва да говорим за специализирани отделения към сегашния съд, коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. БСК настоява и за въвеждането на парламентарен борд и политическа отговорност при неефективност на законите.

Земеделското министерство няма информация за 11 язовира, 27 дунавски диги, 75 отводнителни помпени станции и други съоръжения, стопанисвани от закритата вече Агенция по хидромелиорации, отбелязва "Сега". Заради липсващите данни във финансовия отчет на ведомството Сметната палата отказа да го завери, съобщи председателят на одитната институция Валери Димитров.

Аграрното министерство е единственото, получило отказ. Много резерви има и към отчетите на Министерския съвет и други седем ведомства, сред които финансовото, МВР, НСО и НРС, както и осем университета, в т.ч. и УНСС. Отказът на заверка не води до някакви последици, обясни Димитров. Единствената санкция по думите му е самото "оповестяване", което досега не се е случвало.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Това са отчаяни времена за Украйна (ВИДЕО)</p>

VOA: Това са отчаяни времена за Украйна

Свят Преди 8 минути

Пакетът от помощи на Вашингтон за Украйна се състои предимно от заеми, което предизвика интензивен дебат в Украйна

Финансовият министър на Великобритания Джереми Хънт

Великобритания: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Свят Преди 10 минути

Тази седмица британският премиер обяви новата военна помощ за Украйна в размер на 500 млн. паунда

От втория път: НС събра кворум, депутатите започнаха работа

От втория път: НС събра кворум, депутатите започнаха работа

България Преди 40 минути

Това стана след 30-минутната почивка, която обяви председателят на НС Росен Желязков след неуспешната регистрация първия път

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 47 минути

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

Любопитно Преди 1 час

Нищо не може да спре двамата влюбени да си кажат заветното "да"

Как се лекува коклюш

Как се лекува коклюш

България Преди 1 час

Към момента доказани случаи на заразата има в 17 области у нас

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 1 час

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 1 час

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

д

Тапа на границата: Колона от тирове блокира "Дунав мост 2"

България Преди 1 час

Товарните автомобили не мърдат часове наред

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 2 часа

На 25 април почитаме паметта на свети апостол и евангелист Марк

<p>Стево Пендаровски и Гордана Давкова отиват на балотаж в РС Македония</p>

На 8 май: Стево Пендаровски и Гордана Давкова са на балотаж в Северна Македония

Свят Преди 2 часа

Двамата кандидати за президент на Северна Македония отиват на втори тур на изборите

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 3 часа

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 3 часа

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Любопитно Преди 3 часа

Какво се крие вътре в Луната четете в следващите редове