"Монитор": В Антарктида е по-топло, отколкото в София
"Монитор": В Антарктида е по-топло, отколкото в София   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
2

В Антарктида е по-топло, отколкото в София, а температурите на Южния полюс не падат под минус 6 градуса, тъй като в момента е лято, пише под глава "Монитор".

Това коментира Христо Пимпирев, председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт.

Във водещото си заглавие "Капитал Daily" пита: Колко струва студът? Според изданието губят индустрия, строителство, транспорт и търговия. Печелят фармация и енергетика.

Ледената епоха ще продължи още два дни, прогнозира в заглавие "Труд". От четвъртък ще започне бързо затопляне и в събота температурите ще са около и над 0 градуса.

Пред "Телеграф" Кирил Русев, директор на Планинската спасителна служба, дава съвети как да се предпазим от студа в планината. "Хубаво е да имаме зареден GSM, който да стои близо до тялото, във вътрешния джоб, а не отвън", отбелязва Русев.

Според челото на "24 часа" поне на 105 000 домакинства в София им е начислено потребление на парно за декември с 50% повече от миналата година.

Това показва анализ на "Техем", която отчита около 60 на сто от уредите в столицата. Като се добавят и абонатите на другите топлинни счетоводители, то бройката на хората с надути сметки ще стане доста по-голяма, коментира вестникът.

Според водещата новина на "Класа" печалбата на банките у нас се срина до нива отпреди шест години.

От 31 банки у нас 9 отчитат загуба, показват данни на БНБ за 2011 г. С най-голяма отрицателна доходност през изминалата година е била Алфа банк с 44,05 млн. лв., следвана от БАКБ с 34,21 млн. лв. На другия полюс - с най-голяма печалба от 232,04 млн. лв., пък е УниКредит Булбанк.

Чуждите банки продължават с опитите да решат собствените си проблеми, теглейки пари от дъщерните си дружества у нас, съобщава на първа страница "Сега".

През третото тримесечие на 2011 г. общото намаление на външните банкови експозиции в България се равнява на близо 2,3 млрд. долара, или около 3,5 млрд. лв., показват предварителни данни на Банката за международни разплащания.

Почти половината от тази сума - 1 млрд. долара, е била издърпана от гръцки банки. Като се разглеждат и данни за второто тримесечие на 2011 г., става ясно, че само за половин година трезорите от южната ни съседка са намалили участието си у нас с над 1,8 млрд. долара.

Така към края на септември техните средства в българските им представителства са паднали до 14,2 млрд. долара.

Посолството в Мексико остава, отваряме в Ирак или в Саудитска Арабия, съобщава в интервю за "24 часа" министърът на външните работи Николай Младенов.

"В момента има нарастващ интерес на българския бизнес към Ирак поради сравнителното успокояване на обстановката там, а и поради факта, че Ирак стана по-достъпен за България, защото има повече полети от Европа.

Ако българският бизнес стъпи по-сериозно, тогава и българската държава трябва да е там, за да го подкрепя", заявява Младенов и допълва:

"Потенциалът за страната ни е огромен - в земеделието, износ на земеделски продукти, енергетиката, строителството и в много други сектори, развити в България".

В отговор на въпрос министърът коментира и предстоящата визита на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън: "Визитата е важна, защото имаме много точки в дневния ред със САЩ - както по НАТО, така и по Западните Балкани, Близкия изток и конкретни въпроси в двустранните ни отношения.

Г-жа Клинтън идва в София след Мюнхенската среща за сигурност. Тя е идвала в България като първа дама през 1999 г. и има много добро отношение към нашата страна".

"Неквалифицирани лекари правят пластични операции", е водещото заглавие за "Дума".

Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия алармира, че медиците поставят гръдни импланти без необходимата квалификация. Във всички големи градове има такива хирурзи, твърдят от асоциацията.

Още две фирми - холандска и германска, освен френската PIP, продават опасни силиконови гърди, предупреждава "Монитор".

Имплантите се търгуват и в интернет, включително и у нас. Изделията са на холандската фирма "Рофил медикал", но капсулите им са напълнени с технически силикон, купен от скандалната френска фирма, разясни специалистът.

Водещата новина на "Преса" също е със здравен акцент. Според ежедневника черният пазар на сурогатни майки в България е в разцвета си.

Кризата кара млади жени да си сложат цена 10 000 лева, срещу които да износят чуждо дете и да престъпят сега действащите забрани.  

На вътрешна страница "Труд" допълва: Бюджетът на МВР е намалял с 20% от 2007 до 2012 г. Това обяви финансовият министър Симеон Дянков при представяне на реформите във вътрешното министерство през последните две години и половина.

Полицаите да изваждат оръжие и помощни средства само при абсолютна необходимост. Ще се забрани да се използва "животозастрашаваща сила" при задържането на хора, които не извършват насилствени действия или не заплашват нечие здраве. Такива промени ще бъдат направени в Закона за МВР, пише още изданието.

В интервю за "Монитор" Георги Колев, председател на ВАС, каза за казуса "Ангел Марин":

"Няма как ние да коментираме на този етап дали при втори мандат би следвало да има отново указ, който да упълномощи вицепрезидента, тогава Ангел Марин, именно с тези функции, или е бил достатъчен първият.

За съжаление, не мога да отговоря на този въпрос. Но за нас има една друга техническа възможност, тя е следната, да спре съответните производства, независимо кои са те, и да бъде сезиран Конституционният съд.

Всеки един състав на Върховния административен съд има това право и съответно в зависимост от резултата от това да се вземат и решения по тези дела".

"Ако Берлин и Париж подхванат нашите 10 процента..." е озаглавен анализът в "24 часа". Подкрепяйки фискалния пакт, българското правителство показва ангажимент за разумна бюджетна политика, но все още не виждаме ангажимент за важните реформи, подчертава авторът на текста Светла Костадинова.

"Истинската пенсионна реформа не е започната вече трета година от този мандат, здравната дори не е обсъждана по същество, а административната се изчерпва със закриването на няколко структури (е-правителство едва сега се задвижи).

Без реформи дори и фискалният пакт на европейско ниво няма да ни направи по-богати и конкурентни. Все пак той е добра основа, върху която нашите управляващи могат да бъдат истински реформатори", обобщава Костадинова.

БСП е категорично против намерението на финансовия министър Симеон Дянков за използването на Сребърния фонд. Това обяви лидерът на социалистите Сергей Станишев, цитиран на страниците на "Дума". Министърът предлага парите, с които след 2020 г. трябва да се покрива дефицитът в държавната пенсионна система, да се инвестират в български държавни ценни книжа (ДЦК), което сега е забранено.

Пред "Класа" Димана Ранкова, зам.-председател на Комисията по финансов надзор коментира идеята на Дянков:

"Това може да е необходимият катализатор за възраждането на капиталовия пазар. В момента е забранено на Сребърния фонд да инвестира у нас.

Така се забранява на пари, спестени от българския данъкоплатец, да бъдат инвестирани отново в българската икономика.

Разбира се, за да не се допуснат загуби, са възможни различни варианти: може да се влага в различни видове финансови инструменти - ДЦК, акции, облигации... важното е да има нови възможности пред портфейла на Сребърния фонд, което в момента липсва, да се увеличава доходността и тези пари да работят за българската икономика".

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 6 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 10 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 12 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 12 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 12 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 12 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 12 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 13 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 13 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 13 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 14 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 14 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 14 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 14 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 15 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер