"Монитор": Погват крадливите кметове
Източник: netinfo
33

Кабинетът намалява драстично парите по социалните програми, пише в. "Сега", като се позовава на документа, одобрен на оперативното заседание на кабинета в сряда, с който изданието разполагало. Според изданието за политиките си по заетостта, социалното подпомагане и в областта на трудовите отношения догодина социалното министерство да разполага със 705 млн. лв, което е с 200 млн. лв. по-малко от сумата, която ще бъде похарчена за социални мерки до края на тази година, пише в материала. Най-пострадало било перото за активни мерки на пазара на труда, по което парите ще бъдат намалени от 170 млн. лв. на 65 млн. лв.

Погват крадливите кметове, пише в. "Монитор". Ще ви дебна много за кражби, заяви на кметовете на 180 малки общини министър-председателят Бойко Борисов. Той и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов връчиха 216 договора за 400 млн. лева за проекти по Програмата за развитие на селските райони. Борисов се обърнал с "колеги" към кметовете и им обясни, че от тях зависи доверието на Брюксел към нас. По тези 216 договора едно евро да откраднете, разваляме всичко положително за страната ни в Европейската комисия, предупредил премиерът.

"Борисов обеща още един мандат на честните кметове" е пише пък "Сега" по същия повод. "Ако сте коректни и не крадете, вие си гарантирате следващия кметски мандат. Аз не се интересувам, забранил съм и на министър Найденов да се интересува, кой кмет от коя партия е и колко мандата има", е цитиран да казва премиерът.

Всички 37 софийски села попадат в полезрението на криминалистите при мащабна акция по издирване на отвлечения студент Румен Гунински, пише в. "Труд". Основната тежест пада върху антимафиотите от ГДБОП; униформени и цивилни обискират всяка къща, плевня или гараж, които им се виждат съмнителни, разказва изданието. Криминалистите предприели изтощителното търсене, защото разполагали с данни, че близо до Своге е бил държан в плен Ангел Бончев. Според разследващите имало голяма вероятност бандитите, отвлекли Бончев, да са същите, които са посегнали на свободата на 20-годишния Румен, пише "Труд".

Ние не плащаме на похитителите откуп - тази наша позиция накара бандитите да се откажат от този бизнес, защото той престана да бъде печеливш, казва пред в. "Труд" Жан-Жак Ерлем, криминален шеф в полицията на Франция. При отвличане действаме в тясно сътрудничество с роднините на жертвата, заедно водим преговорите - до роднините е денонощно преговарящ психолог, който ги съветва, уточняват реакции, реплики, казва Ерлем. Обяснява им се, че веднъж платен, откупът превръща пленника в неудобен свидетел и има точно толкова шанс той да бъде убит, колкото и ако не се плати, добавя той.

Първо управляващите да спрат теча на информация от МВР, после да хващат бандитите и след това да пишат закони, съветва в. "24 часа". До момента не е заловена нито една от бандите, които се занимават с отвличания, а и вицепремиерът Цветанов призна, че служители от МВР донасят на бандитите, отбелязва изданието.

Стреснати от слуха за банда, която набелязва богати студенти за отвличане, бащи прибират трескаво скъпите коли, пише в друг материал вестникът. Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията допълнил информацията на изданието, че заможните у нас трудно могат да опазят семействата си от отвличане и вече са заплашени не само децата, но и майките. "Отдавна прибрах ферарито - колкото по-малко се говори и пише за заможни студенти, толкова по-добре", обяснява баща, чийто син се появил на първия учебен ден с кола за 200 хил. лв.

На правосъдието посвещава водещата си тема в. "Капитал". Пред изданието главният прокурор Борис Велчев отбелязва, че прокуратурата още не е изградила нетърпимост към корумпираните си кадри. По думите му мандатът на главния прокурор е прекалено дълъг. Все пак над 95 на сто от внесените в съда прокурорски актове завършват с осъдителни присъди, отбелязва още Велчев в интервюто.

За себе си съм спокоен - не съм участвал в разговори, касаещи назначения нито с Красимир Георгиев, нито с когото и да било, казва в интервю за в. "Труд" Иван Димов от ВСС, който не подаде оставка, както се очакваше. Да се обявят имената на кандидатите от "списъка на Красьо" и да се види кой от съдебния съвет се е изказвал в тяхна подкрепа, отбелязва той.

След като пет месеца тече скандалът, ВСС иска, но не може да "уволни" Иван Димов, защото такъв е законът, а е и парализиран от мълчанието на новоназначените шефове, забъркани в историята с Черничкия, пише "Труд".

Oколо 2,8 млн. евро (5,6 млн. лева) може да очакват през януари българските фермериспоред сметката на аграрния ни министър Мирослав Найденов. Това ще стане, ако бъдат одобрени предложените от еврокомисарката Мариан Фишер-Боел 280 млн. евро, с които в началото на 2010 г. да бъде подпомогнат сектор мляко в ЕС. Това пише "Труд"под заглавие "Евростотинки за българското мляко". Съветът на финансовите министри на 27 ноември т. г. трябва да каже "да" за предложението, средствата да бъдат записани в бюджет 2010 на общността и да бъдат гласувани от Европарламента. Фермерите ще ги получат, ако българският парламент включи тези нищожни средства в националния бюджет за догодина, добавя "Труд".

Нетипично за сезона циркулират летни ентеровируси - с повръщане, разстройство и диария, съобщава "Труд" във водещ материал. Другият тип инфекции, които също повалят българите сега, преминават с болки в гърлото и висока температура. Това съобщил д-р Ангел Кунчев, началник на отдел "Противоепидемичен" в здравното министерство. Той уточнил, че вирусните инфекции в момента не трябва да се бъркат със сезонния грип и със свинския. През миналата седмица случаите на респираторни заболявания са били близо 3200, а през предходната - с около 400 по-малко.

"В кабинета си Веселин Божков (шефът на Комисията за регулиране на съобщенията - б.а.) ми заяви, че по този въпрос можел да разговаря с мен само във фоайето. Учудването ми се разсея, когато осъзнах, че то е огромно, кънтящо и вероятно трудно за записване. Там ми поиска 300 хил. евро, за да изпълни разпореждането на прокуратурата. Заяви ми, че това е достатъчно", разказва журналистката Илиана Беновска пред "24 часа". След нейната жалба в СГП е образувано досъдебно производство за длъжностно престъпление срещу Божков. Беновска е един от собствениците на радио К2, което по нейните думи е било откраднато и на негово място преди 2 г. тръгва друго радио - "Мелъди". Божков отрича пред изданието и твърди, че е подложен на натиск заради готвени от комисията решения.

С водещо заглавие "Гербер остави Радомир без болница" в. "Дума" отбелязва протеста на медиците от болницата в Радомир, които не са получавали пълни заплати от август. Управителят на МБАЛ-ЕОДД в Радомир д-р Цветан Георгиев, бивш общински съветник от ГЕРБ, обвинява общината и твърди, че от общинския бюджет не са преведени 115 хил. лева, които са гласувани като финансиране на лечебното заведение. В същото време кметът на града Красимир Борисов отрича това и твърди, че д-р Георгиев не е представил пред общинарите работеща оздравителна програма. ГЕРБ търси конфликти на интереси преди, а прикрива своите, казва пред "Дума" Корнелия Нинова от БСП.

GSM с паникбутон пази малчуганите от нападения на запад, казва пред в. "Стандарт" собственикът на частната детективска компания "Бодигард" Димитър Куцаров. Интервюто е под заглавие "Тайни ченгета ще спрат отвличанията".

"24 часа" помества текст от личния блог на френския посланик Етиен Дьо Пoнсен, в който той разказва за среща с впечатляващ неофициален кортеж. По думите му  президентът Георги Първанов е бил прав на неформална среща с посланици от ЕС, като казал, че "В нашата страна някои личности са по-добре охранявани и имат по-импозантни кортежи от моя." "За един миг при тази гледка (на кортежа) помислих, че се намирам в иракска, афганистанска или ливанска обстановка. Къде другаде можеш да се страхуваш да бъдеш убит насред улицата или от бомби с дистанционно управление? Но не! Бях в България, страна-членка на ЕС от две години. А кортежи като този се срещат редовно в София или другаде", пише посланикът.

Коментари 33
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

33 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 6 часа

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 6 часа

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 13 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 13 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 14 часа

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 14 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 15 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 15 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 16 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 16 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 16 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 17 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 17 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Снимката е илюстративна

Яйца, агнешко, козунаци: Рисковете за здравето, които крият богатите трапези по Великден

Любопитно Преди 17 часа

Преяждането може да дове­де до неприятни последс­твия, казва токсикологът от ВМА доц. Людмила Нейкова

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 17 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 18 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май