П. Диков пред "Монитор": Махаме гетата от догодина
П. Диков пред "Монитор": Махаме гетата от догодина   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
9

Махаме гетата от догодина, обещава в интервю за "Монитор" Петър Диков, главен архитект на София.

Той посочва, че по този въпрос е говорено и с ромски организации. Става дума за това да се намерят терени, на които да може да се почне регулирано, законосъобразно строителство и постепенно хората да се местят.

След което на старото място ще се събаря всичко до терен и ще се изграждат регулирани нови постройки. Ако не започнем да го решаваме, въпросът с гетата ще става все по-страховит и в един момент ще излезе от контрол, допълва Диков.

Данъчните подгониха и хората с малки дългове, предупреждава "Сега".

Хората, които не си плащат навреме дълговете към Националната агенция за приходите (НАП), няма да се отърват от мерките за принудително събиране на агенцията, съобщиха оттам.

Няма значение какъв е размерът на дълговете - НАП пристъпва масово към запориране на заплати на длъжници, като само част от тях преди това са били предупредени по телефона.

До края на м. г. хората със задължения под 5000 лв. почти не се преследваха, защото бившата Агенция за държавни вземания нямаше капацитет и работеща методика за събиране на такива дългове.

От 1 януари 2010 г. принудителното изпълнение се прехвърли изцяло към НАП и събирането на малките вземания, включително и на глобите, значително се е ускорило.

Всеки автомобил, сниман с радар на КАТ за превишена скорост, ще бъде проверен автоматично и дали има сключена застраховка "Гражданска отговорност". Това е съобщил пред "Труд" комисар Алекси Стратиев, заместник-шеф на Главна дирекция "Охранителна полиция".

Компютрите на пътните полицаи ще бъдат свързани с базата данни на застрахователните компании. Още в секундите, докато се обработва снимката от радара, системата на КАТ ще извършва и проверка на полицата.

Зимният туризъм в България започва постепенно да се възстановява от кризата, е водещо заглавие в "Дневник".

Хотелиерите в големите курорти очакват повече посещения през новия сезон от повече държави. Според тях основният двигател ще бъдат туристите от съседните страни и от региона - основно от Сърбия, Гърция, Румъния, както и от Албания, която е най-новото "завоевание" на сектора.

Силният календар със спортни събития в Банско и улесненият достъп до Пампорово от Гърция през пункта край Златоград също са сред причините за очаквания ръст.От туристическия бранш уточняват, че въпреки признаците на възстановяване и през новия сезон няма да бъдат достигнати нивата отпреди кризата.

Нов опит за лобистка поправка в Закона за автомобилните превози, посочва "Пари".

Депутати от ГЕРБ планират да отменят забраната за по-стари автобуси да превозват деца. Това противоречи на волята на правителството, но силно се подкрепя от фирмите от бранша.

Борисов и партията му са елемент от родната политическа действителност, коментира автор, подписан като Диян Божидаров в "Сега".

В България вече спря да се говори за олигархия и групировки. Но не защото ги няма, а защото властта овладя изцяло инициативата в обществената комуникация (не без съдействието на медиите), а тя за олигархия и групировки не споменава.

Ако в някои сфери има крехки проблясъци, то в социално-икономическата област управлението на ГЕРБ е пълен крах. Откровената некомпетентност на министри и депутати е в комбинация с умопомрачителен грешен кадрови подбор на Борисов.

Данъците не скочиха, но този "успех" се компенсира от дългове към фирмите. Нито една реформа не започна, а в най-чувствителната сфера - здравеопазването, кадровите игрички са направо престъпни.

Завоите и отстъпленията след различен съсловен натиск отдавна не са сила и грижа към електората - това е страх да не би някой да разлюби генерала, който знаем, най обича да го обичат.

Кой министър се явява най-подготвен за парламентарния контрол в петък? За първи път отговор дава Институтът за модерна политика (ИМП). Анализът е част от петия доклад на ИМП за работата на Народното събрание.

"Труд" публикува някои от изводите. Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев е отличникът. Той отговаря конкретно, аргументирано и пълно. Поема отговорност.

Оценката за финансовия министър Симеон Дянков е: формализъм, пренебрежение към парламентарния контрол, двусмисленост и дори укриване на информация. Демонстрира тяснопартиен манталитет.

Вътрешният министър Цветан Цветанов е отговорил на всички зададени му въпроси. Говори пропагандно и "чернобяло". Представя в светли тонове собствената си дейност като министър.

Бойко Борисов се отличава с най-висока степен на популистко-пропаганден тон. Добра оценка има за тези, свързани с Националната стратегия за развитие на страната и отношенията със Световната банка.

Позовавайки се на доклада на ИМП, "Дума" извежда в заглавие: "Законите на ГЕРБ - лобистки, некачествени, полицейски".

Никой парламент досега не е приемал толкова некачествени, ограничаващи правата на човека и лобистки закони. 41-ото народно събрание влезе в най-лошия коловоз на своите предшественици, а 2011-а не обещава нищо по-добро, са някои от заключенията в доклада на ИМП.

"24 часа" публикува интервю с президента Георги Първанов. В него държавният глава споделя впечатлението си, че колкото нещата отиват по на зле, толкова по-зъл става премиерът.

"Имам чувството, че неговата агресия нараства обратнопропорционално на резултатите, които има в управлението. Той търси начин да избие в публично-медийна агресия, която за мен е необяснима", казва Първанов.

Президентът потвърждава, че ще подпише указа за бюджет 2011, тъй като едно правителство е избрано да реализира политиката си чрез бюджета и бламирането на бюджета е бламиране на правителството и на волята на избирателите.

Според Първанов ключът за разбирането на статуквото през последните години е преди всичко в икономическата база. Партиите и лидерите ще се променят, но ще останат тези, които имат икономическата власт и чиито амбиции за въздействие върху политическите процеси няма да намаляват, анализира президентът.

В бюджет 2011 има рискове за изплащането на пенсиите, здравеопазването и оцеляването на общините, пише "Труд".

Това предупредиха икономисти от "Алтернатива за българското възраждане" (АБВ), наричана още президентското движение. Уточниха, че не говорят от името на държавния глава.

Евродепутатът Ивайло Калфин напомни, че Георги Първанов не е връщал на парламента закона за бюджета. От думите на икономиста стана ясно, че бюджетът е пресметнат така, че да позволява извиване на ръцете на неудобни кметове преди местните избори догодина.

По-добро здравеопазване не се гарантира с повече от една здравна каса, е позицията на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов, изразена в интервю за "Дневник".

Имаме модел с една здравна каса при всичките й недостатъци и във време на криза ще е изключително рисковано и несериозен подход, ако тръгнем да я раздробяваме и както се изразяват някои хора, "да я демoнополизираме".

Никой не дава отговор на въпроса, ако имаме много каси, дали разходите по издръжката им няма да станат много големи и средствата, които се отпускат за лечение, няма да намалеят, защото фондовете естествено ще искат да работят на печалба.

Съгласен съм, че те много по-добре ще контролират болниците, но може да се получи така, че контролът да стане толкова голям, че всъщност да се отказва лечение, предупреждава министърът. 

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 2 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 2 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 3 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 3 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 4 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 4 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 4 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 4 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 5 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 5 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 5 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 5 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 6 часа

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 6 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 6 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара