"Монитор": Спират строежите в тузарските квартали на София
"Монитор": Спират строежите в тузарските квартали на София   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
1

Спират строителството в тузарските квартали на София, пише под глава "Монитор".

Това станало ясно вчера на Четвъртата международна конференция "Европейският град - градоустройство и архитектура, сигурност и финанси".

За целта дирекция "Архитектура и градоустройство" е подготвила предложения за промени в закона. Идеята е забраната да важи за участък, в който се строи безразборно, без инвеститорите да правят улици и канализации.

В София се подготвя проект за изграждането на модерен завод за трамвайни и метро мотриси, пише под глава "Класа", като се позовава на главния архитект на столицата Петър Диков.

Има подходящ терен от 100-120 декара в район "Искър", като за инвестицията общината ще търси чуждестранен партньор с доказано име.

Участието на България в туристическите борси в Лайпциг, Барселона и Брюксел тази година ще отпадне, казва пред "Класа" заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. 

"Дума" отбелязва, че кметове от цялата страна са разтревожени от идеята, а ръководството на община "Марица", Пловдивска област, предложило на УС на Националното сдружение на общините да бъдат обсъдени "законодателните намерения на ГЕРБ за закриване на общини".

53 общини са заплашени от закриване, защото не отговарят на условието да бъдат административни центрове. Това пише "Труд" под глава, позовавайки се на шефа на комисията по регионална политика и местно самоуправление Любен Татарски (ГЕРБ).

Според Закона за административно-териториалното устройство в една община трябва да има поне 6000 души население. Татарски заявил, че закриването на общини няма да стане от днес за утре и, че не може да се извърши такъв акт без допитване до населението.

Според председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов министърът на образованието Йорданка Фандъкова е безспорният фаворит на ГЕРБ за кандидат-кмет на София, съобщават изданията.

ГЕРБ трябва да е още 6 г. на власт в София, защото нашите програми излизат от рамките на следващите 2 г., казва пред "Труд" председателят на Столичния общински съвет от партията Андрей Иванов.

Формулата "извънпартийна кандидатура" за изборите за столичен кмет е много удобна, но е бягство от политическа отговорност и изпраща лош сигнал: Как мотивираме хората да работят и членуват в БСП, ако се срамуваме от собствените си кадри? Това пише Георги Кадиев в "Труд".

"В момента (със Станишев - б. р.) бягаме по различни писти - моята на кметските избори в София и неговата на партийния конгрес на 18 октомври. Ако реши да номинира широкомащабна кандидатура за конференцията на 7 октомври - be my guest, нека конференцията избере по-добрия. А по въпроса дали ще се състезавам за председател на БСП - не му е времето. Попитайте ме отново на 16 ноември", заявява Кадиев.

Който не си плаща здравните вноски, няма да пътува в чужбина, извежда в. "Атака" над интервю с шефа на УС на НЗОК Евгени Душков.

Според водещата страница на "168 часа" кръгове в ГЕРБ и Синята коалиция замисляли промени в конституцията за отстраняване на Георги Първанов.

Обмисляли вариант президентът да бъде свален чрез Закон за лустрацията. Изданието не назовова конкретни източници.

Мандатът на ВСС се разклати, пише "Дневник" под глава. Цитиран е, председателят на ВАС Константин Пенчев, който призова да спрат назначенията на началници на съдилища и прокуратури, които ВСС прави в момента.

Всяко неправилно назначение е ракова клетка и не знам докога ще удържи на метастази организмът на съдебната система, заяви той след остра декларация на Съюза на съдиите.

Министърът на правосъдието Маргарита Попова заяви на членовете на съвета: "Магистратите трябва да усетят от нас почтеност, откритост и здрава ръка, иначе няма да променим съдебната система и ще се наложи нас да ни променят."

Намекът за смяна на съвета в изказването на Попова сега получи продължение в думите на шефа на ВАС, който призова парламентът да вземе мерки, защото съдебната власт очевидно не може да се справи сама, пише "Дневник".

Закъсняваме със заявката за ресора на следващия български еврокомисар, извежда "Дневник" над интервю с министъра на външните работи Румяна Желева.

По думите й, България има интерес в много области - селскостопанската политика, регионалната политика, транспорт, енергетика, екология, но тепърва трябва да доказваме, че сме равнопоставен партньор със собствена визия за политиките на съюза.

"Но ние закъсняваме да поставим въпроса за ресора. Аз не мога да кажа защо, а и не е моя работа. Но този въпрос според мен е най-важният", отбелязва тя.

"Ако откажете "Белене", губите 100 млрд. евро", извежда "Стандарт" над интервю с посланика на Русия у нас Юрий Исаков. По думите му цените на газа ще зависят от "Южен поток".

"Стандарт" пише под глава, че от Нова година ще пускаме фишове онлайн, позовавайки се на шефа на спортния тотализатор Дамян Дамянов. Така ще може да се залага до последния момент преди тегленето на тиража.

Българската гей организация "Джемини" е пред разпад, научил "Новинар".

"Джемини" е замразена, признали от ръководството на организацията. Проблемите й започнаха преди няколко месеца, когато дългогодишният изпълнителен директор на организацията - Аксиния Генчева, подаде оставка заради конфликти с членове от управителния съвет, припомня изданието.

Искаме да изнасяме 50 процента от продукцията си, казва пред "Пари" изпълнителният директор на "Кингс табако" Бойко Качулев.

Според него заради забраната за тютюнопушене потреблението на цигари ще намалее с 8-12 на сто. Фирмата е увеличила с 800% продажбите си за година, отбелязва "Експрес".

Получаваме комплексно екологично разрешително за проекта в Челопеч, предвиждащ разширяване на производството и построяване на инсталация за добив на крайни метали, което е инвестиция за 300-350 млн. долара.

Това казва пред "Труд" Алекс Нестор, директор в "Дънди прешъс металс". Получихме сертификат за търговско откритие за златното находище в Крумовград, което е резултат от 7-годишна геологопроучвателна дейност в района на Ада тепе край Крумовград, отбелязва той.

Сертификатът утвърждава правата ни върху експлоатиране на находището и дава възможност да подадем заявление за концесия, добавя той.

Сбирките от различни предмети и книги, завещани на родината от починалия през 2002 г. в Швейцария бивш дипломат Tеодор Димитров, са оставени без охрана, алармира "Труд".

Специалисти преценяват, че сбирките - ценни и атрактивни неща от цял свят - като се започне от Азия и се стигне до Западна Европа и България, са едно от най-големите дарения, правени на държавата ни през последните 20 г.

Културното министерство реши музеят за тях да бъде създаден в Панагюрище - родния град на майка му. За съхранението на колекциите били нужни специални микросреди - за хартия, метал, картини и различни материали.

Калкулацията на офертите на фирмите показала, че на първо време са нужни 40 хил. лв.

Като привърженик на европейска практика парламентарният контрол да не е само в един ден от седмицата, а всеки ден да започва с парламентарен контрол в къс период от време, се обявява заместник-председателят на парламента от Синята коалиция Екатерина Михайлова в интервю в "Труд".

В повечето европейски парламенти една седмица депутатите са в избирателните си райони, а в останалите три седмици от месеца правят закони и упражняват контрол върху работата на правителството и върху европейските институции, отбелязва тя.

Македонците пак бавят изваждането на "Илинден", съобщават "24 часа" и "Труд". Подготовката за изкарването му продължила и вчера. От Българския културен клуб в Скопие предлагат в Охрид да се направи паметник на загиналите българи, отбелязва "Труд".

Още преди 3 години български туристи аварирали с кораба "Илинден" насред Охридското езеро, но след двучасова спасителна операция ги измъкнали на брега живи и сухи.

Това разказал пред "Труд" шефът на правно-информационната система "Дакси" Георги Крушков, който бил на борда на злополучния съд на екскурзия.

Съобщили, че има авария едва след като пристигнал по-голям туристически кораб и който иска, можел да се прехвърли на него. Компанията на Крушков обаче останала на "Илинден". Екипажът вързал странично с въжета двата кораба и така за 50 минути стигнали обратно до охридското пристанище.

Божидар Димитров чака магистралата София-Ниш, гласи друго заглавие на вестника.

Министърът за българите в чужбина заявил при откриването на медийния форум "Българската общност в Сърбия - мост между Белград и Брюксел", че премиерът Борисов го е натоварил да предаде посланието, че приемането на Сърбия в ЕС е изключително важно по прагматични причини - пътищата към Европа от България са най-кратки през Сърбия.

Форумът е организиран в Ниш от БТА, Асоциацията на българските медии по света и издателство "Братство". Соломон Паси - председател на Атлантическия клуб у нас, посъветвал Сърбия да побърза с присъединяването си към НАТО, тъй като членството в пакта не е необходимо условие за присъединяване към ЕС, но е препоръчително.

Той констатирал, че трансграничното сътрудничество между България и Сърбия не е на нивото, което бихме искали. И предупредил Сърбия да преразгледа позицията си в Движението на необвързаните страни, защото членство в ЕС означава обвързаност. 

Тепърва ще се уточнява откога ще започне увеличаването на възрастта за пенсиониране, казва зам.-министърът на труда и социалната политика Христина Митрева в отговор на въпрос на "24 часа".

Според нея има логика първо летвата за жените да се вдигне до 63 г., защото равнопоставеността на половете е сред изискванията на Лисабонската стратегия.

С около 24 месеца повече живее българинът сега, отколкото преди 30 години: през 2008 г. средната продължителност на живота е 73,01 г., а през 1978 г. - 71,14 г., сочат данни на НОИ, цитирани в "24 часа".

Станишев не е провален като лидер, казва пред "24 часа" Кирил Добрев от ИБ на БСП. Омръзна ми 15 души от 15 години да държат ключа за всичко в партията, отбелязва той.

Прокуратурата да провери чии са 18-те шестици от 73-ия тираж на Тото 2, призовава "24 часа". Еднаквите числа на тотото са измамата на века, пише Тихомир Тончев там.

Тотото да почне да раздава публично големите си печалби, за да избегне съмненията, че резултатите се манипулират, предлага вестникът.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 15 минути

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 42 минути

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 2 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 3 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 4 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 4 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 4 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 4 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 4 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 4 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 4 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 12 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 12 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 12 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 12 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години