"Монитор": 350 000 готови да продадат гласа си
Източник: netinfo
35
В сички вестници пишат по темата "Ушите" на МВР отиват на прокурор" и отбелязват, че  Държавното обвинение е образувало досъдебни производства за длъжностни престъпления срещу двамата бивши шефове на звеното за "бръмбарите" - Цветан Иванов и Камен Костов, и настоящия началник Сергей Кацаров.

Всекидневниците се занимават и с продължаващите предизборни политически обвинения, които си хвърлят досегашните управляващи и досегашната опозиция по повод този скандал.

"24 часа" информира за сигнал от Лом, според който купувачи на гласове за парламентарните избори са предложили 300 лв. за избирателите от едно цяло ромско домакинство. Сигналът за "пакетната" оферта е подаден от Лом на сайта за осигуряване честността на изборите - fairelections.eu.

"Близо 350 000 души са готови да продадат гласа си на предстоящите парламентарни избори", съобщила Иванка Иванова от института "Отворено общество" по време на кръгла маса за мерките за честни избори, на която присъствали представители на МВР и 16 неправителствени организации, пише "Монитор".

Според проучване 5,1% от всички хора с право на глас биха взели пари, за да подкрепят определена партия. 19 на сто от гласоподавателите ще приберат заплащането, но ще гласуват по собствена преценка, а 9,4% от пълнолетните българи ще сложат банкнотите, които им се предлагат в джоба си, и изобщо няма да отидат до урните. Общо това правело близо 2,4 млн. души, които са готови да вземат пари, но реално само 350 000 щели да извършат услугата, за която им е платено.

Иванова определя като страшно голям ресурс и смята, че би трябвало да се провери какви кръгове в държавата разполагат с такава сума и са готови да я дадат.

"Направили сме анализ на предходни избори и знаем къде е съсредоточен свободният паричен ресурс, с който може да се осъществява купуване на гласове", обяснил гл. комисар Ангел Антонов, директор на Националната полиция.

"Знаем, че среди, които се занимават с лихварска дейност, имат основна роля в купуването на гласове", заяви още главен комисар Антонов.

Според изявление на шефа на партия РЗС Яне Янев, публикувано в "Труд", БСП гласи Кристалина Георгиева за премиер. "През март в Брюксел е имало таен обяд между Георгиева и Сергей Станишев и двамата са обсъждали идеята след изборите правителството да бъде оглавено от еврокомисарката," обявил в Благоевград Янев.

Свръхоблагането на високите доходи, каквото обещават някои партии в предизборните си платформи няма да проработи в България, защото такива почти не се получават, отбелязва "Капитал дейли". Общо 83% от работещите на трудов договор са със заплати до 1000 лв. Други почти 17% са с доходи по трудов договор до максималния осигурителен доход, който е 2200 лв. Едва под един процент са със заплати над 2200 лв.

Данните, с която разполага "Капитал Daily" са само за декларираните доходи по трудови правоотношения, но реално те съставляват около 90% от облагаемата база с данък общ доход. Останалата част са парите, които изкарват практикуващите свободни професии, граждански договори и др.

Дори и да предположим, че всички, които са със свободна професия и работят на граждански договор, са с месечен приход над 2200 лв., излиза, че в България официално декларираните високи доходи, които подлежат на облагане с данък общ доход, съставляват много малка част от облагаема база. Затова и според финансови анализатори, ако следващото правителство възнамерява да увеличи бюджетните приходи чрез прогресивно подоходно облагане, рискува да не постигне желания резултат.

Проект за военно обучение е подлудил експерти в просветното министерство
, пише "Стандарт". Имало е опит армейска подготовка да бъде въведена не през образователния закон, което е нормално, а през закона за резерва. Новият зам.- министър Мариана Банчева дори заявила, че по този начин военният сектор се опитва да разреши проблемите си на гърба на просветата.

Но се оказало, че все пак учениците ще стоят на разстояние от калашниците и военнополевите лагери. Оръжие в ръка може да държат само студентите, при това по желание. Децата ще получават военна подготовка в рамките на 5 урока годишно в часа на класа. Полковник от дирекция "Човешки ресурси" на Министерството на отбраната, казва пред "Стандарт": "Приели сме план, съгласно който гимназистите ще усвояват знания за армията само теоретично. Учениците няма да излизат от класната стая".

"Новинар" съобщава от Бургас, че записването на първокласниците за училище ще става по електронен път от следващата учебна година. Въвеждането на електронна система за записване ще доведе до уеднаквяване на условията за прием в различните училища. Самите родители пък ще имат яснота къде и как да запишат детето си, както и какъв брой малчугани могат да влязат в една паралелка.

Пред "Монитор" шефът на комисията по досиетата Евтим Костадинов казва, че списъкът с кредитните милионери, които са имали картончета в бившата Държавна сигурност, ще бъде огласен преди изборите на 12 май. Има забавяне в обявяването им, след като първоначално се очакваше това да стане през януари. Костадинов оправдава закъснението с огромната по обем работа, която трябвало да се свърши. Той пояснява, че 10 500 юридически лица и фирми следвало да се разбият до физически лица, за които вече да се търсят данни в архивите.

Костадинов изразява учудване от намерението на зам.-министър Божан Стоянов да съди комисията заради обявеното му минало в ДС, тъй като нямал какво повече да докаже в съда.

"Капитал дейли" осведомява, че въпреки яростната им съпротива мобилните оператори ще трябва да понижат за пореден път цените на едро за разговори извън мрежите си от 1 юли. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще приеме подход за определяне на тарифите - спрямо разходите им за предоставяне на съответната услуга. Регулаторът възнамерява да наложи този разходоориентиран модел за формиране на цените както за разговори в рамките на страната, така и при повиквания от чужбина. С неговото налагане тарифите за терминиране, или стойността, на която операторите таксуват разговори от една мрежа в друга, ще трябва да се понижат двойно.

В крайното решение на КРС е описано, че практиката на "затваряне на трафик" в рамките на една мобилна мрежа, свързана с поддържането на високи цени за терминиране на гласови повиквания, може да бъде окачествена като ценова и продуктова дискриминация от страна на телекомите.

Цена над 12 лв. за килограм агнешко е спекула, твърди в "Стандарт" председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов. Кланиците в Югоизточна България предлагат цена 4,20-4,30 лв./кг живо тегло, което разфасовано в магазина стига 10-12 лв. Според Синапов не се очаква драстично поскъпване на агнешкото по Великден. С наближаването на празника и с отварянето на пазара в Турция се очаква раздвижване и на вътрешния пазар, макар засега да няма голямо търсене. В следващите дни турски фирми ще започнат да изкупуват български агнета.

Националната електрическа компания (НЕК) продължава да не плаща за изкупуваната от нея електроенергия, научил "Труд". Забавянето на плащанията към частните производители е до 60 дни, а към държавните като АЕЦ "Козлодуй" - до четири месеца. Приоритетно пари се плащали на тецовете, за да могат те да се издължават към мините. От година и половина НЕК работи на загуба. Причината според дружеството е водената от държавата регулаторна политика, заради която компанията е длъжна да задържа цените на тока за своя сметка.

Коментари 35
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

35 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 1 час

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 1 час

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 1 час

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 1 час

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 1 час

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 2 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 2 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 2 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 3 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 3 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 3 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 3 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 4 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност