Кой заслужи награди през 2010 г.
Наум Шопов   
Източник: Архив на Vesti.bg
0
Във всяка държава, из целия свят почти всекидневно се обявяват и връчват награди... практически за всичко. В областта на изкуството и спорта те все пак са най-много. Ето един опит за обобщени на отиващата си година:

За изключителните му постижения в българския театър и кино и за яркото му присъствие в българския културен живот актьорът Наум Шопов бе удостоен от специалното високоавторитетно жури с Държавната награда "Св. Паисий Хилендарски".

Режисьорът Крикор Азарян (1934-2009) бе удостоен посмъртно с почетна награда "Аскеер" за своята трилогия по А.П. Чехов - "Чайка" в Театър "Българска армия" (ТБА), "Три сестри" в Младежкия театър "Николай Бинев" и "Вишнева градина" в Народния театър "Иван Вазов". "Вишнева градина"-  неговото последно проникновено, талантливо и красиво дело - бе обявена за най-добрия спектакъл и получи Наградата "Икар 2010" на Съюза на артистите.

 Актьорът Йосиф Сърчаджиев получи Голямата награда за цялостен принос в театъра "Аскеер-2010". Той е един от основателите на отличието преди 20 години.

Театър 199 "Валентин Стойчев" със спектакъла "Приятнострашно" бе абсолютният победител на 20-ите награди "Аскеер". Пиесата на Яна Борисова, поставена от Галин Стоев заслужи двете най-високи награди: за най-добро представление и за режисура в силна конкуренция.

Издателство "Алтера"  и Росица Ташева с хумористичната си книга "Колкото до Шотландеца", публикувана от издателство "Колибри", станаха носители на големите литературни награди за 2010 г.

С поредицата "Европейски романтизъм" издателство „Алтера" спечели "Бронзов лъв" - Голямата награда на Асоциация "Българска книга" (АБК) за цялостен издателски проект. "Бронзов лъв" на АБК и журналистическото жури  за издание с най-голямо обществено значение и специално отличие за уникално издание получи издателство "Тодор Нейков" за книгата "Алиса в страната на чудесата" с изключителните илюстрации на Ясен Гюзелев.

Росица Ташева стана деветият носител на наградата  за нова българска проза "Хеликон". Журито отличи авторката  "заради смелостта да използва всекидневен език и битовизми в граденето на майсторски литературен език, заради приноса към градския сказ, заради тънкия хумор, проблясващ като слюда върху гранит, заради чудатите герои, които открива просто наоколо, заради осмислянето на социализма като още жив в манталитета на съвременния българин и защото прощава на любовта".

"Източни пиеси" категорично стана българския филм на годината - Голямата награда "Златна роза" на 29-ия фестивал във Варна, Голямото отличие на Българската филмова академия, награди и от няколко международни фестивала.

"Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" беше награден на фестивала на независимото кино (CaIFF.org) в град Оринда Калифорния и това бе 30-ото международно отличие в колекцията на филма.

Близо 200 есета бяха публикувани на страниците на Vesti.bg в конкурса "Екомания". Най-младият участник бе на 9 години, а ветеранът в надпреварата бе на 67.

Голямата награда бе спечелена от Яна Цанева и нейното есе "Посещение в музея".

"Екомания" е прекрасна инициатива и дано продължи и през следващите години, каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова, когато връчваше наградите. Всички, които са участвали, са победители, защото чрез написаното от тях и чрез словото са изразили своята идея как да опазим природата, каза още министър Караджова.

Марк Фризинг, 50-годишен художник от Люксембург, получи Голямата награда на Шестото международно триенале на графичните изкуства в София. Другите три равностойни награди са за български графици: Васил Ангелов (род. 1987), Димо Колибаров (1965) и Петър Лазаров (1958).

Любомир Левчев е първият българин получил наградата "Златен венец", с която са удостоявани Алън Гинсбърг, Елизабет Бишоп и Пабло Неруда на 49-ия фестивал в македонския град Струга.

26-годишният Евгени Божанов спечели втора награда в престижния международен конкурс за пианисти "Кралица Елизабет" в Брюксел, заслужи и специалната награда на Белгийското федерално правителство. По-късно той взе четвърта награда на 16-тия Международен клавирен конкурс "Фредерик Шопен" във Варшава.

 На годишните музикални награди на "БГ радио"    - Милена Славова стана лауреат на почетната награда за вдъхновител на българската поп и рок музика. Маги Джанаварова спечели приза за дебют.

Филмът "Една война" на руската режисьорка Вера Глаголева, който по действителни зловещи събития разказва за жертви на репресивните специални служби в СССР, спечели Голямата награда на 14-ия утвърждаващ се вече и с конкурсната си програма Международен "София филм фест" (СФФ).

Саша Безуханова, директор на направление "Публична администрация" в "Хюлет-Пакард" за 27 държави е първата българка, носителка на европейската награда за жени лидери от Централна и Източна Европа Leadershe Awards 2010.

Волейболистът Матей Казийски е мъжът на 2010 г. Той е вторият отличен волейболист в 20-годишната история на класацията,която от три години се ортанзира от Дарик радио. Спортистът получи гласовете на 10 492 от участвалите 16 636 души.

В конкурса Сграда на годината наградите заслужиха възстновната след пожар Опера в Стара загора и Хан Хаджи Николи във Велико Търново

Комплекс "Гранд хотел Варна", част от BT Hotels Collection, стана победител в категорията "Най-добър СПА курорт в България" на Световните награди за туризъм (World Travel Awards), известни като "Оскарите" в туристическата индустрия и хотелиерството.

През октомври вниманието на света бе приковано от новините за поредните Нобелови награди.

"Бащата" на бебето в епруветка, британският проф. Робърт Едуардс, стана лауреат за медицина или физиология.

Учените Андре Гейм и Константин Новоселов са тазгодишните лауреати за физика. Отличието им бе присъдено за "новаторски експерименти във връзка с двуизмерния материал графен".

Американецът Ричард Хек и японците Ейичи Негиши и Акира Судзуки - корифеи на катализата - са лауреатите за химия. Заслужиха наградата за разработване на средство, което се прилага в неизброими области - от електрониката до селското стопанство, а във фармацията е направо незаменимо.

Марио Варгас Льоса, един от водещите латиноамерикански писатели, политик и защитник на гражданските права и свободи, спечели Нобеловата награда за литература.

Носители на наградата за икономика станаха американците Питър Даймънд и Дейл Мортенсън и британецът от кипърски произход Кристофър Писаридес - отличени за метод за анализ на пазарите относно трудностите да се хармонизира предлагането и търсенето, по-специално в сферата на заетостта.

Китайският дисидент и правозащитник Лю Сяобо, който е в затвора, бе удостоен с Нобеловата награда за мир и това предизвика яростта на комунистическото правителство в Пекин.

Природозащитници от Нигерия и Бразилия, непалски активист за борба с бедността и лекарска организация с идеална цел от Близкия изток бяха удостоени с наградите "Райт лайвлихуд". Тези отличия са известни неофициално като алтернативни Нобелови награди, макар да нямат връзка с Нобеловия комитет.

Европейският парламент (ЕП) удостои кубинския дисидент Гийермо Фариняс с престижната си Награда за свобода на мисълта "Сахаров". 48-годишният Фариняс е директор на нелегалния информационен сайт CubanacanPress.BlogSpot.com и е член на нелегалното движение "Кубински демократичен алианс".  Той е обявявал гладни стачки срещу режима на кубинския лидер Фидел Кастро 28 пъти.

Книга, разказваща за реалния живот на севернокорейците, спечели британската награда за документална литература на името на Самюъл Джонсън, поет и есеист от XVIII век. Журналистката от американския в."Лос Анджелис таймс" Барбара Демик в книгата "Нищо за завиждане: Kакво е да живееш в Северна Корея" разказва за ежедневието в една от най-потайните страни на света, където комунизмът е още жив.

През първите месеци на годината вълненията бяха най-силни около

филмовите награди.

Драмата "Войната е опиат" триумфира и на"Оскар"-ите, като победи не четири, а девет други заглавия - от високобюджетния "Аватар" до фаворизирания предварително "Високо в небето".

Катрин Бигълоу спечели очаквано и в режисьорската категория, като стана първата жена с този приз и се наложи над бившия си съпруг Дж. Камерън. Нейният филм и неговият "Аватар" имаха равен брой номинации, а си поделиха и статуетките в техническите категории.

"Аватар" бе отличен за операторска работа, визуални ефекти и сценография, а направеният с малко пари според холивудските стандарти (15 млн. долара) "Войната е опиат" победи и в категориите за монтаж, звуков монтаж и смесване на звука.

"Войната е опиат" спечели прекия сблъсък с касовия шампион на сезона "Аватар" като взе и най-важните и престижни награди на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство - БАФТА.

Високотехнологичната триизмерна фантастика "Аватар" все пак победи на наградите "Златен глобус".  Филмът бе отличен като най-добра драма, а Джеймс Камерън - за най-добър режисьор.

Сандра Бълок постави рекорд като взе в рамките на една седмица "Златна малинка" за участието си в тъпата комедия All About Steve, но и "Оскар" за ролята си в друг филм - трогателния The Blind Side.

Преди това Сандра Бълок вече бе заслужила две отличияPeople's Choice (Изборът на народа). Тя бе определена за най-любима актриса с ролята си в The Blind Side, а "Предложението" с нейно участие спечели в категорията за кинокомедии.

Бруталната затворническа драма "Пророк" на реж. Жак Одиар триумфира на френските кинонагради "Сезар" с общо девет статуетки, две от които - за изпълнителя на главната роля Тахар Рахим. 28-годишният французин от алжирски произход постигна исторически дубъл, като бе отличен и като най-добър актьор, и за най-обещаващ дебют.

Турският филм "Мед" на режисьора Семих Капланоглу спечели „Златна мечка" на 60-ия международен филмов фестивал в Берлин.

"Писател в сянка", политическият трилър на режисьора Роман Полански, стана европейският филм на годината.

Телевизионните сериали "Момчетата от Медисън авеню" и "Съвременно семейство" спечелиха награди "Еми"за вечерни поредици, съответно за най-добра драма и за най-добра комедия на 62-то обявяване на най-престижните телевизионни отличия, наричани и "Тв Оскари".

Екстравагантната Лейди Гага без съмнение бе най-награждаваната личност в света на шоубизнеса.

Тя постигна истински триумф на церемонията за Европейските музикални награди на Ем Ти Ви в Мадрид. Обявена бе за най-добра певица на годината и бе удостоена с наградите за най-добро поп изпълнение и за песен на годината за Bad Romance.

Световен сингъл на годината стана хитът на Гага Poker Face.

Лейди Гага грабна 8 статуетки на наградите на MTV за музикални видеоклипове (MTV.com) и стъписа всички с рокля, изработена изцяло от месо.  Блондинката получи наградата в главната категория "Най-добър видеоклип за годината" за Bad Romance.

Същото парче беше отличено в категориите "Най-добър поп видеоклип", " Най-добра изпълнителка", "Най-добър денс видеоклип", "Най-добра хореография", "Най-добра режисура" и "Най-добър монтаж".

Звездата събра най-много отличия при раздаването на 30-ите Британски музикални награди "Бритс", като спечели във всички категории, в които беше номинирана.

"Новата Мадона" и "Блак айд пийс" бяха отличени на Световните музикални награди в Монте Карло (World Music Awards), които се присъждат ежегодно на най-тиражните изпълнители.

Бионсе събра рекордните за певица шест награди "Грами", след като имаше най-много номинации - 10, за най-престижните статуетки в музикалния свят. Очаквано нейна е и титлата "Песен на годината". Тя спечели в тази категория с хита Single Ladies (Put A Ring On It), прочул се заради хореографията на видеоклипа и множеството му пародии.

Призът за най-добър албум обаче отиде при едва навършилата 20 певица Тейлър Суифт и нейния Fearless, който бе обявен за най-добър и при кънтри албумите.

За най-скъпоплатен рапър на годината тазгодишната класация на сп. "Форбс" бе обявен Джей-Зи, половинката на Бионсе.

Младата Лена Майер-Ландрут от Германия спечели безапелационно все по-скучния конкурс на "Евровизия" с песента Satellite, която изпя на английски език.

Канадският изпълнител Джъстин Бийбър обраАмериканските музикални награди (American Music Awards), засенчвайки Еминем с четири отличия, включително за изпълнител на годината. 16-годишният певец спечели още призовете за любим поп албум, за пробив на певец и за любим изпълнител мъж.

За първи път в историята на наградите "Пулицър" за журналистика бе отличен интернет сайт. "ПроПублика", неотдавна създаден новинарски сайт който се обявява за "журналистика в публичен интерес" (propublica.org), получи най-високата журналистическа награда за поредица разследващи репортажи за лекари в Ню Орлеанс, вземали критично важни решения за своите пациенти по време на урагана "Катрина".

Жена, която крещи от терасата на покрив в нощния Техеран и така протестира срещу спорното преизбиране на президента Ахмадинеджад е снимката, която получи Голямата награда на авторитетнияконкурс "Уърлд прес фото" (World Press Photo) за 2010 г.Автор е работещият на свободна практика 30-годишен италианец Пиетро Мастурцо, който е направил серия такива снимки за Ройтерс.

"Новолуние" определено не е шедьовър - спорно е дори дали би могъл да се нарече "добър", - но верните фенове на сагата "Здрач" му отредиха да получи пет от филмовите награди на MTV(MTV Movie Awards).

Холивудски звезди спечелиха престижни театрални награди "Тони" при 64-то им поредно обявяване. Скарлет Йохансон спечели награда за най-добра актриса в драма за "Поглед от моста" (A View From the Bridge) на Артър Милър. Също за най-добра роля, но в мюзикъл наградата спечели Катрин Зита-Джоунс в "Малка нощна музика".

Българските спортни журналисти избраха Станка Златева за Спортист на България за 2010-та година. Състезателката по борба, четирикратна световна и петкратна европейска шампионка бе избрана още и за спортист номер 1 на Балканите за 2010 г., както и за номер 1 в света на борбата.

Треньор номер 1 на България е специалистът по борба Симеон Щерев.

Димитър Бербатов от Манчестър Юнайтед за седми път бе обявен за най-добър български футболист.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 2 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 5 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 6 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 7 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 7 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 8 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 9 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 9 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 9 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 9 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 9 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 9 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 9 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 10 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 10 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите