"Стандарт": Катастрофиралата кола сама съобщава на 112
Източник: netinfo
3
Автомобилите ни автоматично ще се обаждат на тел. 112, ако попаднем в катастрофа, съобщава в. "Телеграф". При всяко по-тежко пътно произшествие ще се задейства специално устройство в автомобила, което ще набира спешния номер и ще съобщава точното място на инцидента, модела и цвета на колата и името на собственика. До 2015 г. устройствата ще бъдат въведени във всички нови автомобили в ЕС. Собствениците на стари коли вероятно ще трябва да си купят джаджата с цена 50-100 евро.

Пияните шофьори вече ще губят не само свидетелството си за срок от 6 до 12 месеца, но временно ще бъдат спирани от движение и автомобилите, които управляват. Това ще става при доказан с дрегер алкохол над 0,5 промила. Регистрационният талон на колата ще се отнема от КАТ в момента на нарушението за срок от 14 до 30 дни.

Това обясни шефът на транспортната комисия в Народното събрание Иван Вълков. Поправката е предложена от депутати от ГЕРБ, отбелязва на първа страница "Преса".

Всички вестници и днес се занимават с експлозията в складовете за боеприпаси край стралджанското село Лозенец.

Тиха битка между МВР и Министерството на отбраната се води по въпроса кой носи отговорност за взривовете, твърди "Труд". Според слухове, които вестникът цитира, "вътрешното министерство "се измъква по терлици", въпреки че по закон пряко отговаря за контрола на дейностите, свързани с оръжията, боеприпасите и взривните вещества".

Правителството няма да обявява национален траур и да дава държавни помощи на пострадалите от взрива в цеховете на "Берета Трейдинг", потвърдил за "Труд" премиерът Бойко Борисов.

Пред "24 часа" зам.- главният прокурор Бойко Найденов в отговор на въпроса дали има нови факти около изчезналите работници, казва: "Доколкото разбрах, са намерени парчета плът, което потвърждава лошите очаквания. Ще се правят ДНК експертизи, които със сигурност да установят на кого принадлежат.

Урокът от Челопечене не е научен, смята Иван Бояджиев, експерт по сигурността към Столична община. В интервю за "Монитор" той посочва: "В случая с взривовете край Лозенец има нещо тревожно. В съседни помещения са съхранявани оръжия, с които фирма"Берета трейдинг" търгува, и боеприпаси, предназначени за обезопасяване. Това е точното название на дейността, а не утилизация, която е латинска дума и означава използване на отпадъчен продукт за нови цели. Утилизацията включва много други дейности освен обезопасяването на взривове...

Предполагам, че в склада край Лозенец е имало много повече боеприпаси от допустимото. Той просто е бил претоварен. Вторият взрив е бил с над 10 т тротилов еквивалент,  за сравнение ще ви кажа, че терористите взривяват една лека кола с 500 грама.

Струпването на огромни количества боеприпаси и близо до тях на оръжие, е опасно, защото при взрив гърми всичко. Затова и почти всички сгради там са разрушени. Има и още едно нарушение - доколкото разбирам в самото помещение за обезопасяване е имало струпани боеприпаси, което също е недопустимо".

103 ракетни снаряда бяха заловени в микробус край Сливен, пише на първа страница "Стандарт". Най-вероятно те са изнесени от авиобазата "Безмер", а опасната пратка е била превозвана от двама мъже. „Акцията е проведена от полицията, започнали сме незабавни разпити", съобщава военният прокурор полковник Христо Тинев.

Мародери измамници обикалят Пернишко, спекулират със земетресението и ограбват наивници, алармира на първа страница "Труд".

Паниката е най-лошият съветник при бедствия. Тя често идва от неподготвеност и от незнание. Човек може да отвори интернет и да прочете, да се информира. Трябва да се самообразоваме, казва в интервю за "Новинар" полк. д-р Александър Парашкевов. Той е зам.-началник на ВМА по осигуряване на мисии и началник на военномедицинския отряд за бързо реагиране, носител е на званието "Медик на годината" за 2010-а. 

"Не очаквам „Оскар" за ролята си в „Стъклен дом", е заглавието на интервю в "24 часа" с Джеймс Уорлик, посланик на САЩ в България. Мандатът му у нас приключва предсрочно. „Рано ми е да правя равносметка", казва Уорлик и допълва: „Но мисля, че отношенията между България и САЩ никога не са били така близки, както днес. България е наш добър приятел и надежден партньор. Имам предвид не само отношенията с българското правителство, но и с българския народ".

В интервю за "Стандарт" министърът на културата Вежди Рашидов съобщава, че е осигурил 1 800 000 лв. за цялостен ремонт на филмотечното кино "Одеон". Там ще се въртят най-вече българскии европейски продукции.

Въпреки скорошните скандали, заради които си отиде и третият здравен министър на ГЕРБ Стефан Константинов, данните на анализаторската компания IMS Health сочат, че цените на лекарствата у нас са най-ниските в ЕС, пише "Сега". Става дума обаче за сравнение между цените на ниво производител в различните държави, а не на крайните цени, в които се прибавят и надценки на търговци и ДДС.

"Газпром" ни извива ръцете, казва в интервю за "Преса" Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма. "Даже ми хареса една формулировка, че руснаците не водят преговори, а имитират преговори. В случая пожелавам на Делян Добрев да има подкрепа от най-високо ниво и от целия си екип, за да може да се пребори", коментира Трайков.

"Труд" задава въпроса Как да се отчита парното, така че и да е точно, и потребителите да са сигурни, че никой не ги лъже? Казусът изглежда по-заплетен и от Лабиринта на Минотавъра, ако се съди от досегашния опит на българските домакинства. След подробен анализ на проблема ежедневникът пише: Най-верният за момента отчет на парното е чрез топломер, поставен на входа на всеки апартамент. Той отчита действително потребената енергия, която влиза в жилището.

Задава се лято с малко и скъпи български плодове и зеленчуци, прогнозира на първа страница "24 часа". Дъждовете и градушките най-вероятно ще доведат до дефицит на грозде, показват прогнозите на производителите и министерството на земеделието. Най-зле е положението с плодовете, не повече от 10% по пазарите ще са български, коментира Цветан Цветанов, член на УС на асоциацията на земеделските производители. Освен черешите и ягодите драстични загуби ще има и при кайсиите, прасковите, крушите. Малко по-добро е положението само при ябълките. Хляб ще има, дъждовете помогнали житото да е хубаво.
Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 10 минути

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 21 минути

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Любопитно Преди 1 час

Какво се крие вътре в Луната четете в следващите редове

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 1 час

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 2 часа

И да, може да завива на място като танк

Старт на делото за смъртта на 14-годишния Филип, убит на пешеходна пътека

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 2 часа

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров

<p>САЩ: Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса</p>

САЩ подозират, че Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса

Свят Преди 2 часа

Москва наложи вето на резолюция на ООН срещу надпреварата във въоръжаването в междупланетното пространство

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 2 часа

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

.

Пълен обрат във времето! Жълт код за валежи и гръмотевици в четвъртък

България Преди 2 часа

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Свят Преди 9 часа

Избирателната активност в РС Македония е била около 48%

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 10 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 10 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 11 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 12 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 13 часа

Той определи среща като безпрецедентна