"Капитал": Правителство втора ръка
Източник: Георги Димитров-Бруно
170

Под заглавие "Правителство втора ръка" в. "Капитал" анализира ситуацията около приемането на България към Шенген.

"Оправданието на кабинета, че видите ли, само Холандия и Финландия ни спират, е лицемерие. Всъщност много от повечето държави в ЕС се съмняват, но вече са вдигнали ръка", пише изданието и подчертава: България просто не е убедителна, че искрено желае да спазва правилата.

Защото е много просто да се изпълнят техническите изисквания и да се инсталират термовизионни камери, но пък не може да се гарантира, че те ще гледат в правилната посока. Лъскавите джаджи не са достатъчни, точно както "Ролс-Ройс"-ът не е гаранция за безопасно каране.

След Холандия и Финландия официално е обявила, че ще се противопостави на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. За това съобщи румънският министър на външните работи Теодор Баконски след среща с финландския и холандския си колеги в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, пише  "Сега".

Според европейски източници, цитирани от "Ромъния либера", мотивите на Хелзинки са свързани с вътрешнополитическата ситуация. Премиерът Бойко Борисов е наредил на членовете на правителството да се ограничат в изказванията си по темата за Шенген, докато не мине днешната среща на вътрешните министри на ЕС, пише "24 часа".

В материал озаглавен "Залозите на социолозите" в. "Труд" обобщава предзиборните резултати на социологическите агенции.

Според проучванията в първата тройка се нареждат Плевнелиев - Попова, следвани от Калфин - Данаилов и Кунева - Христов. Между тях ще протече и основната битка кои ще са бъдещият държавен глава и неговото вице.

Боряна Димитрова, "Алфа рисърч", уточнява: "Сред всички избиратели Плевнелиев взема 22,9%, Калфин -14%, Кунева - 11%. Преизчислено при 40% негласуващи, Плевнелиев има 38,5%, Калфин - 23,5%, Кунева - 18,4%. "Балотажът е труден за прогнозиране, защото на първия тур Калфин води с 1% разлика пред Кунева.

Но в хода на кампанията този резултат би могъл да бъде променен. Балотажът ще бъде или между Плевнелиев и Калфин, или между Плевнелиев и Кунева", сочат данните на "Галъп", оповестени от Марчела Абрашева.

Пред "Капитал" тримата основни кандидати за президент отговарят на въпроси "писмено и лично". За кандидат-президента на ГЕРБ Росен Плевнелиев "икономиката е тотален приоритет на президента". Той иска да бъде "прагматичен президент с визия за модерна България".

Според издигнатия от БСП Ивайло Калфин "доходите, здравеопазването, образованието, работните места, ангажирането на българската диаспора, икономиката и модернизация" трябва да бъдат приоритет за бъдещия държавен глава.

Важните теми за Меглена Кунва, издигната от инициативен комитет, са: "Образование, здравеопазване. Икономиката е всичко, включително и върховенството на закона. Дали ще влезем в Шенген също е икономика, защото това определя, че на нас може да ни се вярва или че на нас не може да ни се вярва.

"Между 700 хил. и 800 хил. българи са включени от МВР в забранителен списък и няма да имат правото да гласуват в местните избори на 23 октомври, алармира под глава "Сега".

По-голямата част от тях са абсолютно несправедливо лишени от участие във вота, защото през последните 4 месеца са били на територията на страната, т.е. отговарят на условието за уседналост, но това не е отбелязано в регистрите на МВР, смята главният секретар на община Велико Търново Мина Илиева. Казусът засяга само местните избори, тъй като избирателите могат да гласуват за президент и в чужбина.

Токът поскъпва с 15 процента, алармира под глава "24 часа". Според прогнозата на председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев от 1 юли 2012 г. цената на тока ще се вдигне с 15 процента.

Според темата на "24 часа" и нивите поскъпват с 20 процента. Вдигането на цените е следствие от поскъпването на храните и субсидиите за земеделие от Европейския съюз.Затворите вероятно ще се окажат едно от малкото места в държавата, които са излезли на печалба от стопанска дейност по време на криза, коментира "Сега".

Вече ще имаме законното право да гоним лош съсед от сградата за срок от 3 години, дори той да е съсобственик в кооперацията, пише под глава "Монитор". Това стана ясно при обсъждането на първо четене на предложенията за промени в Закона за собствеността. В последния ден преди празниците парламентът отхвърли предложение на депутата Лъчезар Тошев да отпадне текст, според който собственик на апартамент се изважда от кооперацията по решение на общото събрание.

Сърцето е слабото място на българина. При близо 66 на сто от нашенците, починали от незаразни заболявания, е отказал именно най-важният мускул. Това сочат данни на Световната здравна организация, пише "Стандарт".В интервю за всекидневника изпълнителният директор на Националната кардиологична болница доц. д-р Владимир Пилософ посочва, че българите не се борят достатъчно срещу влиянието на рисковите фактори - главният е тютюнопушенето, другият - обездвижването.

В. "Телеграф" пише, че инспектори са прекратили репетициите на Софийската филхармония. Причината - музикантите репетирали в ремонтиращата се в момента зала "България". Тоалетните също били в ремонт, а всичко наоколо било в прах. За да избегнат шума от строителите, на музикантите било разпоредено да идват на репетиции в 18 ч.

"Образованието ни е на бакалско ниво", е заглавието над интервю в "Труд" с Огнян Стоичков, председател на комисията по образованието и науката. В отговор на въпрос той споделя: "Голяма жега се задава в образованието през следващите зимни месеци.

Според програмата на Министерския съвет има шест законопроекта. Това са: Закон за училищното и предучилищното образование, Закон за младежта, Закон за науката и висшето образование, Закон за физическото възпитание и спорта и Закон за иновациите. Това са изцяло нови и много важни закони - всеки един е като конституция в своята област."

Коментари 170
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

170 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности