"Капитал": Инвестициите са спаднали със 79% от 2007 г.
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
12

Инвестициите са спаднали със 79% от 2007 г., пише "Капитал Daily".

Високата безработица в страната е пряко свързана със спада на инвестициите и закриването на работни места. Промяната е особено видима, когато се направи сравнение със силната 2007 г. преди началото на кризата.

"Преса" също акцентира върху мрачната прогноза на кабинета "Райков": България няма скоро да излезе от кризата и да тръгне нагоре. Това се вижда от документ на финансовото министерство за основните икономически показатели на страната в периода от 2013 до 2016 г.

Според него през 2016 г. стопанството ще се свие с 0,4%, вместо да се оттласне от дъното, каквито бяха първоначалните предвиждания.

През 2015 г. ни чака и бум на безработицата, която ще стигне 14%. През 2012 г. нивото й беше 12,3%.

Мрачният сценарий на служебното правителство се основава на очакванията за продължаване на рецесията в Европа, което носи рискове и за нашата страна.

Информацията за трудовия пазар разкрива и други притеснителни факти. От БСК отчитат влошена структура на работните места, като 58% от наетите са в сферата на услугите, търговията и селското стопанство.

В промишлеността и строителството работят 26%, а в обществения сектор - 16%. Намалява и предприемаческата активност, става ясно от документа.

Производителите на мляко пред фалит, алармира "Новинар".

По думите на председателя на асоциацията на млеко- и месопреработвателите Танчо Колев браншът не получава необходимите субсидии, които му се полагат.

"Ние директни плащания от Европа, за това, че произвеждаме мляко, нямаме. Тежим само на националния бюджет. Всички други страни имат директни плащания за произведен литър мляко", уточни той.

Според него банкрутът на фермерите ще доведе до вълна от необразовани емигранти в Европа, тъй като много от работниците в стопанствата нямат необходимото образование.

Бонус до 900 лв. за селско джипи, пише "Стандарт".

От 208 до над 900 лв. стигат бонусите на месец за джипи, което работи в непривлекателен район през тази година. Те се дават от здравната каса и са увеличени в сравнение с миналата година.

През 2012 г. месечният разход за стимулиране на лекарите в планинските селца и отдалечените махали с малко жители е бил до 415 хил. лв. Тази година таванът е 498 000 лв.

Военното обучение изненада просветата, пише същото издание.

В просветното министерство се оказаха изненадани от връщането на военното обучение в класните стаи.

След като шефът на Военна академия комодор Димитър Ангелов разказа пред "Стандарт", че вече се пишат програми по този предмет, зам.-министърът на образованието Мариана Банчева заяви, че ще се консултира с юристите на ведомството.

"Това нещо е гласувано в последните дни от предишното управление през закона за резерва. Ще проверя как е станало и защо един сектор се опитва да решава собствените си проблеми на гърба на друг", заявила тя.

Близо 2300 души са забегнали на работа в чужбина, пише "Новинар".

Нашенците напират предимно за страни като Испания, Германия, Великобритания, Италия. В топ 10 влизат страни като Гърция и Кипър, въпреки кризата, която се е разразила в тях. Следващи са Австрия и Дания. Основният критерий на българите за избор на държави е познаването на езика, както и шансовете за намиране на добри доходи.

От началото на тази година пък са проведени няколко трудови борси за работа в Испания и Германия. Вследствие на това около 800 души вече са си намерили работа. Според експертите кризата в Европа не се е отразила особено на намеренията на българите да търсят препитание в рамките на Евросъюза. Желаещите не са намалели, като тенденцията се запазва и през тази година.

За разлика от политиците, чиито занаят е да карат хората да ги обикнат, привилегия на икономистите са рационалните разсъждения (колкото можем) срещу илюзиите.

Най-вредната от тях е надеждата за държавна намеса, която да реши всеки болен въпрос. Това е жестока заблуда.

Нейна крайност са идеите на онези протестанти, които се обявиха за последователи на покойния Уго Чавес и поискаха всеки българин да получи от раждането си рента, от която да се издържа, без да работи. Същата е логиката на програмите за субсидирана заетост", коментира икономистът Емил Хърсев в "Сега".

"Врана" ще е достъпна в края на май, съобщава "Капитал".

Едно от зелените пространства в София - паркът "Врана", трябваше да е достъпно за хората още от 2001 г., когато беше дарен от бившия премиер Симеон Сакскобургготски на общината. Сега, 12 години след решението за превръщането на парка в естествен природонаучен музей, проектът най-накрая може да започне в края на май.

Действието идва, след като в края на 2012 г. общинският съвет реши да закрие отделната структура за "Врана" заради неефективност и да присъедини парка към сформираното преди година общинско предприятие "Паркове и градини". Годишната издръжката, която отделя местната управа за "Врана", е 400 хил. лв.

Европарите увеличават пропастта между София и провинцията, коментира "Сега".

Различията между регионите ще се задълбочават драматично в следващите 7 г., вместо бедните да догонват общините с по-добри показатели на икономическо и социално развитие.

Проектът на новата оперативна програма "Региони в растеж" предвижда София да получи в пъти повече европейско финансиране, отколкото Варна или Пловдив, а разликата с по-малките и по-бедните градове е над 10 пъти, показва справка, с която "Сега" разполага.

Очаква се столицата да получи 20% от бюджета на програмата, отделен за интегрираните планове, който е общо 3 млрд. лв. Следващите осем по големина града ще получат общо едва 15% от сумата.

Тази разбивка беше публикувана на сайта на ОП "Регионално развитие", но след уточняващи въпроси на "Сега" данните са били изтрити.

От управляващия орган обяснили, че процентите са прогнозни и още не са обсъждани, а били публикувани "погрешка".

България трябва да изпрати проектите на оперативните програми в Брюксел до средата на юни.

Станишев само с 2% зад Борисов, съобщава "Труд".

Партийната мобилизация месец преди изборите се отразява положително на рейтинга на политиците. Независимо от уличните протести и абсолютното отрицание на партиите, повечето лидери укрепват позиции и увеличават рейтинга си. Това сочи изследването на агенция "Медиана", проведено от 5 до 9 април т.г.

Кой в края на февруари би помислил, че подалият оставка премиер Бойко Борисов не само ще оцелее, но и два месеца по-късно ще прибави към рейтинга си 4 %? На успех се радва и Цветан Цветанов, който вече като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ получава плюс от 5%.

Събитията от последния месец работят и за първите мъже в БСП. Решението на Сергей Станишев да отстъпи назад, като се откаже да се кандидатира за премиерския пост, ако БСП спечели изборите, явно не се наказва от социалистите. Вместо да бъде обвинен в пораженчество, той е поощрен с увеличаващо се доверие от 5%. Всъщност, това отношение по-скоро е резултат от хитрия му ход да номинира финансиста Пламен Орешарски за бъдещ премиер.

Така през април разликата между Борисов и Станишев се стопява до 2%.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Това са отчаяни времена за Украйна (ВИДЕО)</p>

VOA: Това са отчаяни времена за Украйна

Свят Преди 11 минути

Пакетът от помощи на Вашингтон за Украйна се състои предимно от заеми, което предизвика интензивен дебат в Украйна

Финансовият министър на Великобритания Джереми Хънт

Великобритания: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Свят Преди 13 минути

Тази седмица британският премиер обяви новата военна помощ за Украйна в размер на 500 млн. паунда

От втория път: НС събра кворум, депутатите започнаха работа

От втория път: НС събра кворум, депутатите започнаха работа

България Преди 43 минути

Това стана след 30-минутната почивка, която обяви председателят на НС Росен Желязков след неуспешната регистрация първия път

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 50 минути

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

Любопитно Преди 1 час

Нищо не може да спре двамата влюбени да си кажат заветното "да"

Как се лекува коклюш

Как се лекува коклюш

България Преди 1 час

Към момента доказани случаи на заразата има в 17 области у нас

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 1 час

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 1 час

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

д

Тапа на границата: Колона от тирове блокира "Дунав мост 2"

България Преди 1 час

Товарните автомобили не мърдат часове наред

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 2 часа

На 25 април почитаме паметта на свети апостол и евангелист Марк

<p>Стево Пендаровски и Гордана Давкова отиват на балотаж в РС Македония</p>

На 8 май: Стево Пендаровски и Гордана Давкова са на балотаж в Северна Македония

Свят Преди 2 часа

Двамата кандидати за президент на Северна Македония отиват на втори тур на изборите

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 3 часа

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 3 часа

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Любопитно Преди 3 часа

Какво се крие вътре в Луната четете в следващите редове