"Капитал дейли": Ще глобяват майката на Пеевски
Български вестници   
Източник: Vesti.bg
20

"Капитал дейли" осведомява, че година след като държавата продаде терена и недовършения корпус на ИПК "Родина" за 20 млн. лв, Агенцията за приватизация има основание да вземе още толкова. Причината е, че бетонният скелет на високата сграда на бул. "Цариградско шосе" още стърчи неразрушен въпреки поетия ангажимент сградата да бъде завършена или съборена от купувача - дружество, контролирано от Ирена Кръстева, собственичката на "Нова българска медийна група", майка на злополучния депутат от ДПС Делян Пеевски.   

Според приватизационния договор неизпълнението на тази клауза означава неустойка за дружеството до 20 млн. лв., която е обезпечена с банкова гаранция за същата сума. Тъй като все пак малка част е разрушена, договорът предвижда частично усвояване за несъборената част. Покупката беше финансирана от Корпоративна търговска банка. Сега на ход е Агенцията за приватизация. От ведомството обясниха, че по договор в момента тече едномесечен срок, в който купувачът трябва да докладва какво е извършил. След 20 септември агенцията ще реши каква сума от гаранцията подлежи на усвояване.

Под заглавие "Какво не знаем за сметките за парно" в. "Труд" се опитва да систематизира в осем точки съдържанието на изравнителните сметки за топлофикация. Тази практика продължава вече повече от десет години, но все още има неща, които потребителите не знаят за своите фактури.

"Стандарт" пише, че нито лев от новата Програма за развитие на селските райони, която стартира догодина, няма да постъпи в банковите сметки на фермерите през 2014 г. Първите проекти по новата програма вероятно ще се приемат едва през последните три месеца на 2014 г. За това алармираха представители на Българската асоциация на търговците на агротехника. Причината е, че работата по новата Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. върви бавно.

Във в. "Сега" са изчислили, че в България всеки пети чиновник е началник, а в раздутата администрация има хиляди незаети щатни бройки. В държавните, областните и общинските служби има 145 000 щатни работни места, а най-високата основна заплата е 4300 лева. Това разкрива докладът за състоянието на администрацията за 2012 г., разгледан и одобрен от правителството.

В първия план на премиера Орешарски се появи намек за реформа на администрацията. Там бе записано, че в държавата има цели 136 агенции, чието съществуване трябва да бъде преразгледано. В следващите версии на плана "Орешарски" обаче тази идея изчезна, отбелязва "Сега". 55 170 души са в МВР, и то при положение че миналата година министерството е намаляло с 3000. Следващите многолюдни министерства са на външните работи - с 1350 бройки, на отбраната със 781, на икономиката - 854 с подопечните му агенции, на финансите с 651.

"Позиции като тази на зам.-шефа на митниците Николай Попов трябва да са консенсусни и вдъхващи доверие. Не би трябвало лице, което има отнет допуск, да бъде назначавано на никакъв висок държавен пост", коментира в "Сега" бившият председател на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова.

Зам.-шефът на агенция "Митници", който отговаря за митническото разузнаване и разследване, не разполага с допуск до класифицирана информация, какъвто се изисква за позицията. Попов е имал допуск, който му е отнет през 2009 г., когато е бил шеф на звеното за борба с организираната престъпност в София - заради нерегламентирани контакти с хора от подземния свят, свързани с наркотрафик. Попов е обжалвал отнемането на допуска си пред ДКСИ, но комисията установила, че данните са достатъчни за отнемане на допуска.

"Монитор" пише, че часове по физическо възпитание и спорт вероятно ще има всеки ден в българските училища. Това предвижда проект за наредба на Министерството на здравеопазването.

Идеята е седенето на учениците зад чина и компютъра и претоварването с информация да се балансират с повече игри и движение, като така се избегнат агресията, гръбначните изкривявания, обездвижването и редицата заболявания в детска възраст в резултат на нездравословния начин на живот.  

Според информация в "24 часа" България ще поема разходите за обучение на студенти от развиващи се държави в наши университети като част от ангажиментите на страната в ЕС да предоставя международна помощ. Това предвиждат промени в правителственото постановление за международната помощ, предложени от министъра на външните работи Кристиан Вигенин. Интерес към обучението на студенти у нас има от държави в Африка и бившите съветски републики по брега на Черно море Украйна и Грузия, се казва в мотивите на министъра.

До този момент постановлението не разрешаваше държавата да финансира обучението на чужди студенти като част от международната помощ.

"Монитор" съобщава, че до края на тази седмица в най-грубия си вариант Изборният кодекс ще бъде готов. Според зам.-председателката на парламента и депутат от БСП Мая Манолова проектът е включил всички възможни решения по всяка от важните теми в кодекса. В изработването на предложенията за промяна в изборните правила се била включила както работна група, така и експерти и представители на институции, които имат опит в правенето на избори. Манолова се надява дебатът за Изборния кодекс да се проведе още в началото на есенната сесия.

Част от предложенията на гражданите са въвеждане на мажоритарен вот, намаляване на броя на подписите за допускане до участие в изборите, изчистване на избирателните списъци от т. нар. мъртви души и намаляване на субсидиите за партиите, както и по-голям шанс на независимите кандидати.

Също "Монитор" съобщава, че 1300 сгради убийци с културна и историческа стойност в София пустеят и са опасни за живота на жителите и туристите. Около 1700 сгради са обявени за паметници на културата и трябва да бъдат опазвани във вида, в който са построени. Много от тях обаче са пред разруха.

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 6 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 6 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 9 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 10 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 10 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 11 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 11 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 12 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 12 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 12 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 12 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 12 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 13 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 13 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 13 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 14 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen