"Капитал дейли": Партиите нямат основание за хвалби
Източник: netinfo
6
Пл ликация в "Монитор" информира, че държавната газова компания „Булгаргаз" води преговори за доставки на газ от азербайджанското находище „Шах Дениз 2", който може да бъде подписан до края на 2013 г. Изпълнителният директор Димитър Гогов уточнил, че преговорите се водят от над две години и половина и към момента „Булгаргаз" и консорциумът, който разработва „Шах Дениз 2", са изяснили 99% от условията по бъдещия договор за доставки.

„Булгаргаз" иска всичките 10 млрд. куб. м, които ще останат свободни извън количествата за Азербайджан и Турция. „Разбира се, не е реалистично да смятаме, че ще успеем да вземем всички 10 млрд. куб. м. Затова говорим за един обем, който да ни позволи да си гарантираме потреблението в България към 2020 г.", обяснява Гогов.

Също "Монитор" пише, че ще има санкция до 15 000 лв. при "търговия с манджи по нета". А на ресторанти и магазини се забранява да изхвърлят храна в кофите за боклук. Промените са задължителни също така за всички обекти, в които се произвеждат хранителни продукти. Това предвиждат допълнения в Закона за храните, които предстои правителството да внесе в парламента.

Не са много коментарите за вчерашния национален референдум в днешните вестници. Поради ранния график на отпечатването им, повечето всекидневници коментират само предварително известната ниска активност на имащите право на глас.

В "24 часа" Юри Велев пише: За избирателната активност, по-ниска, отколкото във всички социологически прогнози, веднага се появи обяснение - лошото време, студа, затрупани пътища... Според мен обяснението много повече е, че горе-долу четирима от всеки пет пълнолетни българи някак си не видяха ясна кауза. Нямаше ясна барикада, която да увлече хората.По-силно включване, отколкото сега, имаше например на референдума в Бургас през февруари 2008 г. гласуваха 28% от избирателите. От онзи вот, 97% бяха против нефтопровода "Бургас-Александруполис". Ясна кауза, близка до ума на всеки в региона.

Сега негласувалите, които са голямо мнозинство, очевидно не са видели нещо, което да ги стресне, трогне, очарова, ядоса, изобщо нещо, което да ги запали.

А в "Труд" Веселин Стойнев отбелязва: Референдумът не успя, защото нямаше условия за доминираща кауза. "Да" и "Не" привлякоха скромно малцинство от избирателите, активният бойкот и пасивното въздържание - огромното мнозинство. Големият победител е пасивното въздържание.

Можеше ли във всяка от четирите каузи, всяка със своето ветрило от мотивации, да има по един силно доминиращ и в крайна сметка победоносен мотив? Да, при благоприятни условия. Дали ако имахме режим на тока, каузата "Да" нямаше да надделее? Или ако точно преди референдума бе станала ядрена авария - нямаше ли каузата "не" да цака всички останали? Или ако имахме избори едновременно с референдума - нямаше ли "да"-то да е силен вот за нова власт? Или ако управляващите бяха станали толкова непопулярни -- нямаше ли един тотален бойкот да ги накаже?

В печата няма обяснение за снощното объркване на ефирните телевизии, които уж трябваше да предават пресконференции на четирите инициативни комитета, агитирали с "да" и с "не" за въпроса на референдума, но бяха приндин да се занимават главно с пресконференциите на партийни ръководства.

Сайтът dnevnik.bg описва пресконференцията на БСП в нарочно оформения неин пресцентър в НДК, където за инициативни комитети изобщо не стана дума, и накрая пише:

"Преди началото на пресконференцията в залата влезе предишният президент Георги Първанов, Станишев го покани на трибуната, макар че нямаше подготвена табелка с името му. На последния ред в зала 3 на НДК  словото на Станишев изслушаха  председателят на ДПС Лютви Местан и заместничката му Филиз Хюсменова..."

Вестник "Капитал дейли" пише: "Видя, че участието е слабо, а политическите партии нямат основание за хвалби. Така единственото, което ще се случи като резултат, е едно гласуване в парламента. Слаб ефект за мероприятие, струващо на бюджета 14 млн. лв. Без победители.

Малко преди края на гласуването в референдума за ядрената енергетика БСП, "Атака" и ВМРО - инициатори на допитването, бяха без основание за радост. Стартирали инициативата в началото на лятото на 2012 г. с подписка от 770 000 души, в неделя те получиха близък до нея резултат, измерен в избиратели.

За повече от половин година по-голямата част от опозицията не успя да прибави подкрепа за тезата си в полза на строителството на АЕЦ "Белене". В края на деня в неделя сред социалистите вече се чуваха коментари, че прекалената политизация на кампанията им е изиграла лоша шега, но само дни по-рано те се опитваха да представят гласуването като за и против управлението на ГЕРБ и правеха сметки с колко ще се увеличат процентите им на изборите през юли.

Най-вероятно в партията БСП ще започне вътрешни спорове кой с колко е допринесъл за допитването и няма да е изненада, ако лошите резултати в някои структури се отразят на подреждането на депутатските листи..."

Също "Капитал дейли" съобщава, че от началото на годината данъчните предлагат в специален интернет портал (http://nraapp01.nra.bg/targove/) всички вещи и имоти, които са били отнети в полза на държавата, без значение дали за неплатени данъци или при неуспешен опит за контрабанда.

Всички оферти на данъчните са описани в подробности, посочена е и цена. Ако искате да купите нещо, ще трябва да се явите на търг, датите също са обявени, а по електронен път от сайта можете да внесете и задължителния депозит, който е 20% от началната цена. И преди това данъчните публикуваха в интернет съобщенията за публична продан, но новият портал е устроен като онлайн магазин, има система за търсене по специфични продукти и ключови думи.

"Сега" съобщава, че българите масово не знаят, че като европейски граждани могат да заведат онлайн дело срещу фирма в друга страна от ЕС, ако тя им е продала некачествена стока или се е изложила с предоставянето на услуга. "Има две европейски процедури за защита на потребителски права - Европейска заповед за плащане и завеждане на иск с малък материален интерес, но много малко хора ги познават", съобщил шефът на Асоциацията "Активни потребители" Богомил Николов.

Самото съдебно производство може да бъде стартирано чрез онлайн платформата e-justice (електронно правосъдие) на адрес e-justice.europa.eu. 

Вдигат стипендиите на гимназистите, обявява днес в. "Стандарт". Учениците от гимназиите вече ще могат да получават стипендии от 21 до 50 лв., гласи проект за наредба на просветното министерство. Досега те бяха около 21 лева. Право на месечна стипендия имат не само българчета, а и деца от ЕС, които учат в наши училища. Освен за отличен успех, децата могат да получават пари и за "подпомагане на достъпа до образование и предотвратяване на отпадането".

Връщат ДДС за леки коли със задна дата, съобщава "Монитор". Фирмите, които са купили леки коли преди години, но не са се възползвали от правото си на данъчен кредит, ще могат да го направят сега. Компаниите ще могат да си възстановят ДДС, ако са променили предназначението на автомобилите и те вече се използват за транспортни и охранителни услуги, таксиметрови превози, рент-а-кар, куриерски услуги и за учебните коли. Не трябва да са минали и повече от 5 години от покупката на автомобила. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за ДДС, публикувани на сайта на Министерството на финансите.

В "Новинар" Манол Нейков от фирмата "Екоравновесие" предупреждава, че гладни кучета от ромския квартал „Факултета" прииждат към столицата.

През 2012 г. в София са били заловени 4987 кучета. От тях 4381 са кастрирани.

"В основната ни база в приюта в село Сеславци, който може би е най-големият кастрационен център в България, а защо не и на Балканите, са кастрирани 3429. Част от заловените кучета са предоставени на приюта в Горни Богров, който се стопанисва от фондация "Ани Маларескю". При тях са кастрирани 633 кучета, заловени от нас. В немския кастрационен център са доставени 84 кучета, в център "Илинден" са обработени 61 кучета.

Фондация "Четири лапи" се включи в една кампания на столична община и септември и октомври месец работиха на територията на район Панчарево. Те си имат екип за залавяне и мобилна клиника за кастрация и в този район са кастрирани 174 кучета. Половината от кастрираните кучета са женски, с което е предотвратено появата на популация от около 10 000 кутрета, съобщава Нейков.

И доблавя, че през март ще започне новата кампания за кастрация на бездомни кучета.
Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 10 минути

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

<p>&quot;Силно се надявам на чудо&quot;:&nbsp;Селин Дион откровена за болестта си</p>

Селин Дион разказа откровено за болестта си

Любопитно Преди 18 минути

Дион говори пред френското издание на сп. "Вог"

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 49 минути

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 1 час

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

д

Тапа на границата: Колона от тирове блокира "Дунав мост 2"

България Преди 1 час

Товарните автомобили не мърдат часове наред

<p>Стево Пендаровски и Гордана Давкова отиват на балотаж в РС Македония</p>

На 8 май: Стево Пендаровски и Гордана Давкова са на балотаж в Северна Македония

Свят Преди 2 часа

Двамата кандидати за президент на Северна Македония отиват на втори тур на изборите

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 2 часа

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 2 часа

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Любопитно Преди 2 часа

Какво се крие вътре в Луната четете в следващите редове

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 3 часа

И да, може да завива на място като танк

Старт на делото за смъртта на 14-годишния Филип, убит на пешеходна пътека

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 3 часа

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров

<p>САЩ: Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса</p>

САЩ подозират, че Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса

Свят Преди 3 часа

Москва наложи вето на резолюция на ООН срещу надпреварата във въоръжаването в междупланетното пространство

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 3 часа

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

.

Пълен обрат във времето! Жълт код за валежи и гръмотевици в четвъртък

България Преди 3 часа

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Свят Преди 9 часа

Избирателната активност в РС Македония е била около 48%

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 10 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук