Интервю в "Сега": "Калинките" във властта са мнозинство
Интервю в "Сега": "Калинките" във властта са мнозинство   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
2
о олози и инвеститори почнаха пазарлък за цената на ски пистите", съобщава в заглавие  "Сега". Защитниците на природата и държавата тръгнаха към сближаване на позициите си, но инвеститорите остават твърдо против компромисния вариант. Продължава да няма решение по най-спорната точка в преговорите - застрояването на горски територии без промяна в предназначението на земята.

Ски инвеститорите и в момента могат да не плащат такса за превръщането на гори в и ниви в строителни площадки, показва проверка на"Труд".

Преди дни от Министерството на земеделието признаха, че за смяна на статута на всеки декар се плаща по 35 хил. лв. От 2009 г. обаче първокласните инвеститори в България са освободени от тази такса чрез промяна в Закона за насърчаване на инвестициите. Но "вратичката" в Закона за инвестициите важи само за земи и гори частна държавна и частна общинска собственост. А в природни паркове като Витоша земята е публична държавна собственост. Това означава, че първокласните инвеститори, които искат да изграждат ски съоръжения там, не могат да се възползват от отпадането на таксата.

"Дума" се включва по темата с коментарно заглавие на първа страница: "Борисов избяга от отговорност за горите". На среща в Министерския съвет с еколозите той прехвърли отговорността върху неправителствените организации и поиска от тях "ясни предложения".

Тазгодишният випуск може да се "похвали" с най-слабите резултати на задължителната матура по български език и литература за последните 5 години - откакто зрелостните изпити бяха обявени за задължителни, подчертава на първа страница "Сега". Обобщените данни за представянето на дванайсетокласниците на матурите бяха представени от Министерството на образованието.

Средната оценка по български език и литература е 4,18. Миналата година средният резултат за страната беше 4,49. Двойкаджиите са 3336, докато миналата година са били 2391. Акцентното заглавие на "Телеграф" по темата е "Випуск 2012 - най-тъп", а на "Стандарт" - "Една шестица в море от двойки".

Милена Дамянова, зам.-министър на образованието, коментира пред "Стандарт": "Резултатите, измерени в оценки, наистина са по-ниски. Ако погледнем постижимостта, измерена в точки обаче, ще видим, че разликата не е чак толкова голяма и резултатите са съизмерими. Това го отдаваме и на трудността на теста.

Тази година имаше повече въпроси, които изискваха свободен отговор, задачи, които са ориентирани към проверка на уменията на учениците за работа с текст, за извличане и анализ и прилагане на информация от различни източници, аналогично на измерваните от PISA. Това е знак за системата, че трябва повече да работи с учениците по такъв тип задачи. И да се сведат до минимум задачите от затворен тип, които понякога се решават на съвсем случаен принцип."

Дамянова подчертава, че промените ще продължат. Например "Човекът и обществото" в четвърти клас е изпълнен с много фактология. "И в тези години, в които едно дете трябва да заобича даден предмет, то получава пренасищане с данни, което го затормозява. В крайна сметка важно е тази информация, която им се поднесе, те да могат след това да я осмислят, да я развиват и надграждат по-нататък в следващите класове", аргументира се Дамянова.

Нужна ми е подкрепата на всички за справяне с бездомните кучета, посочва в интервю за "Новинар" кметът на София Йорданка Фандъкова. "Това е тема номер едно за мен и ние работим непрекъснато във всички възможни посоки, за да можем да се справим с проблема в рамките на сега действащото законодателство", допълва Фандъкова.

По думите й се очаква до края на юли да започне изграждането на приюта в "Кремиковци", който е за 1000 кучета. "Ще поискам от изпълнителя да ускори и вместо за три месеца да го построи за два месеца и половина, даже и по-бързо, което означава, че наесен ние ще предприемем по-масовото прибиране на кучета, започвайки от агресивните животни и глутниците от крайните райони. Правим проектиране на още един терен в "Кремиковци" за минимум 2000 кучета, който ще бъде готов до една година", уточнява още кметът.

Пред "24 часа" главният архитект на София Петър Диков коментира типовите проекти за саниране на панелените блокове. По думите му в само в София 600 000 души живеят в панелки. "Обявихме търга за изготвяне на проектите за всички видове панелни секции. Надявам се наесен да са готови и всяка етажна собственост, която желае ще получи безплатно проект, за да кандидатства за саниране. На сайта на НАГ има карта с всички панелки с номенклатурите им, за да улесним хората", посочва още Диков.

В интервю за "Сега" Явор Гечев, който беше сред най-активните по осветяване на казуса "Калина Илиева", твърди, че "Калинките" в това управление са мнозинство. В отговор на въпрос той разказва: "Те може и да имат образование - каквото и да е. Аз съм си правил труда, доколкото мога да разбера, колко хора в ДФ "Земеделие" съответстват на длъжностната характеристика. Честно казано, останах потресен. Всъщност, държавата плаща образованието като държавна поръчка, след това назначава хора по шуробаджанашки принцип и това може би в сегашното управление е най-засилено."

В интервю за "Труд" Петър Стоянович, учредител на "България на гражданите", критикува управлението на ГЕРБ. По думите му партията вреди на държавата. "Малкият и средният бизнес са притиснати от държавата, има развилняване в сектор "Сигурност" по начин, който като историк ме връща към 30-те години на ХХ век в СССР и Германия", аргументира се Стоянович.

Лекари да съдят колегите си за грешка, а не обществото. Това предлага в интервю за "Монитор" Иван Чалъков, отоларинголог. "За лекарска грешка могат да говорят само водещите специалисти в страната, а не некомпетентни хора", категоричен е експертът.

Ако колата е дадена за управление на пиян водач или лице без книжка, ще бъде спряна от движение до 30 дни. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, предложени между двете четения в парламента, съобщава в интервю за "24 часа" шефът на транспортната комисия Иван Вълков от ГЕРБ. Целта е мярката да има превантивен ефект и собствениците на автомобили да се замислят, преди да дадат ключовете. Промените предвиждат още, ако шофьорът откаже проверка с дрегер, да бъде наказван с глоба от 2000 лв. Глобата за пешеходци, които пресичат неправилно, пък скача от 10 на 50 лв.

Екипите на министъра на финансите Симеон Дянков и на евроинтеграцията Томислав Дончев са в лют спор дали да остане двойното заплащане на чиновниците, които работят по европрограми, извежда под глава "Труд". Става дума за около 1500 души. Дончев настоява служителите, работещи с евросредства, да продължат да вземат пари веднъж от бюджета и веднъж по европрограмите, както е сега. Дянков обаче опонира, че привилегироването на служителите демотивира чиновниците и правилата трябва да са еднакви за всички.

Тенденцията на окрупняване в земеделския сектор, която започна преди няколко години, продължава, пише "Капитал Daily". Това се вижда от статистиката на кандидатите за европейски субсидии в сектора. Според предварителните данни на фонд "Земеделие" през тази година намалява броят на стопанствата, искащи европейски средства, но се увеличава регистрираната площ. Преведено, това означава, че ще се обработва повече земя, но от по-малко земеделци, уточнява изданието.

Темата на "Труд" твърди: Евтиният внос от Китай и ниските доходи на българите опровергават поговорката, че ако имаш занаят в ръцете си, гладен няма да останеш. През последните години все по-малко хора търсят услугите на шивачи, часовникари, бижутери, обущари.

Дългосрочните договори за скъпия ток от ТЕЦ трябва да се преразгледат, призовава от страниците на "Капитал Daily" Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Месечната издръжка на търсещ закрила у нас бежанец е 370 лв., като сумата надхвърля минималната работна заплата в страната, която е 290 лв. Тази парадоксална статистика изнася "Монитор". Годишно от държавната хазна за бежанците отиват над 1,5 млн. лв. Парите са за храна, лекарства, социално подпомагане, психологическа и правна помощ, обяснява пред "Монитор" директорът на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков.

 

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 17 минути

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 26 минути

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 42 минути

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 44 минути

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 55 минути

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 1 час

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 2 часа

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 2 часа

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 2 часа

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 2 часа

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 2 часа

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 3 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 3 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт