Илиян Михов: Не клатя борда, а го циментирам
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
35

"Идеята ми бе не за клатене, а за циментиране на борда", е озаглавено интервюто с проф. Илиян Михов, дадено пред БНТ и публикувано в "24 часа".

Той уточнява, че в свое изказване се обявява за по-консервативен валутен борд. Някои журналисти обаче са го изтълкували по обратния начин.

"Не е клатене, а циментиране е идеята, която аз предложих и която може да се обсъжда. Ако има консенсус, ако хората решат, че това е по-добре за страната, да го направим", обяснява Михов.

Той изразява готовност да помогне в макроикономическото развитие на страната.

Борисов игра с хватка от айкидото, анализира в "24 часа" промените в българското правителство политологът Евгений Дайнов.

Той посочва, че вместо да започне безславно да потъва покрай скандала "Желева", премиерът подреди цялата ситуация така, че да обърне рисковете в ползи и това е същинското значение на промените в правителството.

Посочването на Николай Младенов за външен министър беше единственият начин Борисов хем да избегне дълги консултации със Синята коалиция, хем да може да разчита на подкрепата на сините. Младенов все пак е бивш заместник-председател на СДС.

Появата на Илиян Михов във финансовия екип на премиера пък има за очевидна цел да разфокусира атаките срещу Симеон Дянков, който буквално вбесява критиците си с нещата, които прави и говори.

Безспорно обаче най-виртуозният от политическа гледна точка ход е подкрепата за Меглена Плугчиева за вицепрезидент на ЕБВР. Това накара българските и европейските социалисти да млъкнат.

"Реших да сложа още един силен човек", е заглавие от "Дневник". Илиян Михов ще е третият вицепремиер в кабинета "Борисов".

"Той ще помага за еврофондовете, на Симеон Дянков - за еврозоната, на Трайчо Трайков - за тежките решения в икономиката", заяви премиерът вчера при посещението си в Перник.

Илиян Михов пък заяви в поредица интервюта, че целта му е да работи в екип с всички министри.

"Дневник" цитира негово изявление пред Pro.BG: "Борисов смята, че аз мога да работя заедно с екипа му - Дянков, Трайков, Плевнелиев. С времето вижда, че икономическото развитие е доста по-сложно, отколкото този екип в момента има капацитет да се справи. Моето назначаване по никакъв начин не е оценка дали министрите се справят или не."

"Всеки кадърен е добре дошъл", казва в интервю за "Стандарт" вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. За него идването на Илиян Михов е добра новина.

"Колкото повече такива хора имаме в нашия екип, толкова по-лесно ще направим реформите. Най-главната ни цел във външно- и вътрешнополитически план е влизането ни в еврозоната.

Тази е и посоката на разговорите ни в последните две седмици с Илиян. Обсъждали сме неговия интерес, който съвпада и с моя - да помогне в усилията за влизането на България в ERM2 и еврозоната", допълва Дянков.

Бързият пас спаси Бойко, коментира в "Стандарт" социологът Мирослава Радева. Тя отбелязва, че сред характеристиките на правителството основните са решителността и експедитивността в действията.

Оставката на Румяна Желева освободи останалите управници от тежестта на неуспеха дори чисто психологически. В такива случаи няма никакво значение на чия страна е истината, щом лошото впечатление е факт.

Желева се превърна в камък на шията на кабинета, тя щеше да отнеме от популярността на ГЕРБ. Бързата реакция, светкавичната промяна при съмнение е европейска практика, която Борисов спази.

Ремонтът не е неочакван, а планиран, коментира пред "Класа" социологът Антоний Гълъбов. Той посочва, че не може да става въпрос за ремонт на правителството, който е предизвикан от обстоятелства извън рамките на управляващата партия.

Другият важен момент в разбирането на тези действия е, че правителството ще промени геометрията си с включването в структурата на нов вицепремиер.

Така се получава една много по-сериозна промяна, отколкото досегашните кадрови размествания.

Промените в кабинета изглеждат разумни, е преценката на социолога Живко Георгиев, направена в интервю за "Класа".

Промените в правителството са работа на самия министър-председател и не бих могъл да ги коментирам, още повече че не са факт, а само предложения, цитира "Труд" изявление на президента Георги Първанов.

На въпрос дали промените биха освежили кабинета Първанов отговори: "Надявам се."

Кой какво загуби и какво спечели от скандала "Желева", коментира "Труд".

Бившият дипломат номер 1 - Румяна Желева, загуби окончателно перспективи да участва в политиката.

"Атака" загуби от това, че демонстрира крайности и безкритичност в защитата на една трудно защитима кандидатура. Спечели допълнително доверието на Борисов и ГЕРБ като лоялен партньор.

БСП изпусна шанса да спечели, атакувайки не Желева, а Борисов, тъй като по същество тя е негов избор. Спечели първия голям скандал със своя основен политически опонент.

За Синята коалиция стана ясно, че никой не се съобразява със съюза СДС-ДСБ. От тях нищо не зависи и те са великият никой в българската политика. Спечели от това, че не сподели безкритичната и публично уязвима подкрепа за Желева.

ГЕРБ загуби, заставайки зад един провалил се в крайна сметка кандидат. Борисов спечели с демонстрация на ефективни властови възможности и бърза реакция - негово предимство в сравнение с всички други бивши министър-председатели.

"Георгиева притежава солиден международен опит и познания, с които ще допринесе съществено в качеството си на еврокомисар."

"Дневник" цитира заключението на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу след срещата си с новия български кандидат Кристалина Георгиева.

Изявлението му беше оповестено от пресслужбата на Еврокомисията.

Следят ни в нета и за купуване на вот, съобщава "Труд". МВР и службите да могат да искат разпечатки от мобилните ни телефони при разследване за купуване на гласове.

Такава поправка в Закона за електронните съобщения внасят от ГЕРБ между първо и второ четене. Купуването на вот по закон не е тежко престъпление, освен когато става дума за организатор на търговия.

Така че опцията ще бъде записана в "допълнителните" престъпления освен тежките, за които МВР ще иска разпечатки и следене в интернет.

По-добре частник да поеме метрото, смята столичният общински съветник от НДСВ Владимир Каролев.

В интервю за "Труд" той лансира идеята общината да предостави на частници някои дейности. Има възможност инвестициите, вложени в изграждането на метрото, да се прехвърлят на частния сектор чрез концесиониране.

Ако дойде концесионер той ще оптимизира разходите, ще подобри услугата и цената на возенето с метрото няма да се увеличи повече, отколкото и без това се повишава.

Каролев сащо така отбелязва, че ако софиянци искат основните пътища за трафика, които са около 20, да се изградят, има две опции - едната да се работи както досега и улиците да са готови през 2020 г.

Другата е София да издаде облигация, финансирана с нов малък данък, и пътищата да се направят по-скоро. Може да се пита и с референдум.

Депутатите единодушно орязаха правото на граждански протести, акцентира "Сега". Пред парламента, Министерския съвет и президентството вече няма да могат да се правят протести, митинги и шествия.

Това решиха депутатите вчера с окончателното приемане на промените в закона за митингите. Измененията бяха гласувани единодушно от представителите на всички парламентарни групи.

Ще финансираме вузовете според оценката им, казва в интервю за "Монитор" Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката.

Той посочва, че в страната има акредитирани петдесетина университета, но реално те са около 40, защото останалите са колежи. Ясно е, че гръбнакът на българското образование са десетина университета и сега въпросът е да се намери пътя за бърза оценка.

Ще се работи по няколко критерия, като основна тежест ще има резултатът от обучението - как са подготвени студентите и как се реализират след завършването си.

Просто искам да създам конфликт във финансирането на висшето образование и така да се премахне уравниловката на университетите, обяснява Игнатов.

Двама бивши министри и Мургина отиват на съд, пише "Монитор".

Двамата ексминистри Николай Цонев и Валери Цветанов, както и бившата шефка на НАП Мария Мургина, отиват на съд, съобщава изданието като се позовава на източници в прокуратурата.

Членовете на кабинета "Станишев" - бившият военен министър Цонев и колегата му от земеделското ведомство Валери Цветанов ще отговарят за престъпления по служба. Държавното обвинение вече е събрало всички доказателства срещу тях.

Първа пред Темида обаче ще се изправи ексшефката на Националната агенция по приходите (НАП) Мария Мургина.

Срещу нея разследването е приключило и в началото на седмицата прокуратурата ще внесе делото в съда. Срещу Мургина са повдигнати четири обвинения.

Ако бъде призната за виновна, тя може да откара до 10 години зад решетките. Освен това я грозят глоба и конфискация на част от имуществото й.

Потрошиха колата на прокурора по Маргините, пише "24 часа".

Нагли злосторници потрошиха колата на прокурора Чавдар Ангелов, който води делото за наркомрежата на Големия Маргин и Сако.

Автомобилът му осъмнал със строшени стъкла в сряда сутринта, ден преди Софийският апелативен съд да заседава по протест на обвинението срещу пускането от ареста на Красимир Маринов.

Потрошената кола е старичка, на 8-9 г., марка SMART. Карала я съпругата на прокурора Ангелов, но по документи тя е на негово име.

Още не е ясно дали става въпрос за атентат за сплашване, или колата е потрошена от хулигани.

Чавдар Ангелов вчера се е въздържал от коментар. Уточнил само, че е подал жалба в столичното 6-о РПУ. Не е получавал заплахи и засега не му е назначена охрана, както на шефа му Николай Кокинов и още един-двама колеги.

Ангелов е бивш следовател, от години работи по дела за убийства, наркотрафик и корупция във висшите етажи на властта. За последните 2 г. повечето от делата му приключиха с осъдителни присъди, например за подкупните чиновници от пътния фонд.

Коментари 35
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

35 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 27 минути

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 53 минути

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 2 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 2 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 2 часа

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 2 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Свят Преди 2 часа

Близостта на Швеция до Русия кара най-новия член на алианса да се замисли дали неговата инфраструктура може да понесе атака от страна на Москва

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 2 часа

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 9 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 10 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 11 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 11 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 12 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 12 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти