IAB Bulgaria за готвената директива на ЕС относно авторското право в цифровия единен пазар
Източник: netinfo
1

IAB Bulgaria е асоциация, която защитава интересите на дигиталния бизнес в Република България от момента на създаването си през 2009 г., и обединява повечето от най-големите български компании, ангажирани в дигиталния сектор. В тази връзка асоциацията заявява загрижеността си относно проекта на директива за авторското право в цифровия единен пазар, който ще бъде гласуван в Европейския парламент на 12.09.2018 г.

Целта на предложената Директива относно авторското право в цифровия единен пазар („Директивата“) е да се постигне справедлив баланс между правата и интересите на авторите и на издателите на публикации в пресата, от една страна, и на потребителите, от друга. Според IAB Bulgaria така предложения вариант на Директивата ще има негативни последици както върху дигиталния бизнес в Република България, така и върху старт-ъп компаниите, предприятията които се занимават с проучвания и към всички крайни потребители и създатели на онлайн съдържание. Съображенията ни тази посока са, че в Директивата се съдържат неясни разпоредби, които могат увредят законните права и интереси, както на доставчиците на съдържание и услуги на информационното общество, така и на крайните ползватели на това съдържание – потребителите.

IAB Bulgaria разбира, че определен кръг от предприятия, извършващи дейност като издатели на публикации в пресата („Пъблишъри“), са изправени пред трудности поради бързите темпове на развитие на цифровия пазар на европейско и световно ниво, което е причина за загуба на финансови средства, необходими за създаване на журналистически произведения, но не споделяме разбирането на вносителите на предложението, че начинът за справяне с този проблем е създаването на допълнителни права в тяхна полза, тъй като това ще доведе до нарушаване на крехкия баланс между авторските права, от една страна, и правото на информация, от друга. Считаме, че именно този негативен ефект твърде вероятно ще бъде постигнат, ако се приеме настоящият вариант на предложението за директивата.

Притесненията ни са свързани основно с разпоредбите на чл. 11 и на чл. 13 от Директивата. Съгласно чл. 11, който препраща към чл. 2 и чл. 3, пар. 2 от Директива 2001/29/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 22 май 2001 година, се регламентират правата върху публикации и се осигурява закрила на публикациите в пресата при цифровото им използване, като държавите-членки предоставят на издателите на публикации в пресата право на възпроизвеждане и право на публично разгласяване на произведения и право на предоставяне на публично разположение на други закриляни обекти, като според нормите, към които посочената разпоредба препраща, издателите на публикациите в пресата притежават изключителното право да разрешават или забраняват пряко или непряко, временно или постоянно възпроизвеждането по какъвто и да е начин и под каквато и да е форма, изцяло или частично на техните произведения, както и предоставянето им на публично разположение по жичен или безжичен път по такъв начин, че всеки да има достъп до тях от място и във време, самостоятелно избрани от него. Предвидено е установените в от чл. 11 от предложението за директивата права да се погасяват 20 години след публикуването на публикацията в пресата. Ако въпреки всичките забележки се стигне до приемане на въпросния чл. 11, настояваме посоченият срок да се замени с по-разумен, като обръщаме внимание, че предмет на посочените права са статии и новини, и за нас е неприемливо да се въвежда такъв необосновано дълъг срок. Въпреки че Директивата не визира изрично действия като създаване на хипервръзки, което е изглежда се подкрепя като изводи и от рецитал 33, IAB Bulgaria настоява изрично да се посочи в чл. 11, че никоя разпоредба от Директивата не следва да се тълкува в смисъл, ограничаващ създаването на хипервръзки (линкове) към обекти, предмет на авторското право съгласно Директивата. Без това пояснение, считаме, че е предмет на авторското право съгласно Директивата. Без това пояснение, считаме, че е налице риск от интерпретиране на разпоредбите в смисъл, че тя застрашава правото на информираност на гражданите, тъй като ограничава възможностите им за информиране.

Наред с горното и само за изчерпателност, напомняме за неуспешните опити за създаване на допълнителни средства за защита на авторското право в дигиталната сфера, предприети в Кралство Испания и Федерална република Германия, чийто анализ води до извод, че подобни промени се оказват увреждащи за малките „пъблишъри“, най-вече на местно ниво, поради факта, че те не разполагат с достатъчно финансови ресурси за отразяване на всички новини и често се налага да ползват материали на други медии. Евентуално изискване за лицензиране би се отразило негативно във финансов план на малките пъблишъри и би ги изправило пред финансови предизвикателства.

Що се касае до чл. 13, IAB Bulgaria е на мнение, че предложената разпоредба следва да отпадне. Посочената разпоредба разширява отговорността и налага филтриране на съдържанието за много широк кръг от онлайн услуги (социални медии, блогове, сайтове с генерирано от потребителите съдържание, услуги за споделяне на видео или снимки, имейл, облачни услуги), което ще направи тези услуги нефункционални за ползване и недостъпни за повечето потребители. В този смисъл, посочваме, че сканирането на цялото съдържание, създавано от потребителите, е невъзможно от техническа и практическа гледна точка. Нещо повече, изричен подход, възприет в действащата Директива за електронна търговия, по който има широк консенсус, е че доставчикът на услуга на информационното общество не е задължен да следи за законосъобразността на ползвателя й. Това би довело до създаването на тежести за компаниите в цифровия сектор, което ще и пречка за развитието на иновациите в Европейския съюз, което е и една от основните цели на Общността. Въз основа на гореизложените аргументи IAB Bulgaria е на мнение, че чл. 11 от Директивата следва да бъде редактиран, а чл. 13 от Директивата следва да не бъде приеман в този вариант.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пожарникари спасиха две момчета от пълноводна река в Плевенско

Пожарникари спасиха две момчета от пълноводна река в Плевенско

България Преди 6 часа

За да бъдат спасени, е изградена алпийска спасителна въжена схема.

Влакова катастрофа в Буенос Айрес, десетки ранени

Влакова катастрофа в Буенос Айрес, десетки ранени

Свят Преди 6 часа

Местни телевизии излъчиха кадри, на които се вижда как двата влака са се сблъскали челно

Връзвали 104-годишна жена в болница във Видин

Връзвали 104-годишна жена в болница във Видин

България Преди 8 часа

Съмнения за пропуски в редовното предоставяне на лекарства по време на болничния ѝ престой

Корабът "Руен" се прибра във Варна

Корабът "Руен" се прибра във Варна

България Преди 8 часа

Плавателният съд бе похитен от въоръжени пирати на 14 декември миналата година

САЩ отпускат на Украйна нова военна помощ

САЩ отпускат на Украйна нова военна помощ

Свят Преди 9 часа

Новият военен пакет за Украйна включва артилерия, ракети прехващачи за системите за ПВО

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

България Преди 9 часа

Поклонението е на 12 май, неделя, от 12:00 ч. във фоайето на Софийската опера и балет

В ООН подкрепиха пълно членство на Палестина

В ООН подкрепиха пълно членство на Палестина

Свят Преди 10 часа

Резолюцията получи 143 гласа „за“, 9 „против“ и 25 „въздържал се“.

Транспортираха със „Спартан” пациент от Варна до София

Транспортираха със „Спартан” пациент от Варна до София

България Преди 10 часа

Пострадалият е с химическо изгаряне и травма на таза

Автобус потъна в река в Санкт Петербург, загинали

Автобус потъна в река в Санкт Петербург, загинали

Свят Преди 10 часа

Четирима са в състояние на клинична смърт

Германци с въоръжена групировка срещу мерките за COVID-19

Германци с въоръжена групировка срещу мерките за COVID-19

Свят Преди 11 часа

Обвиняемите са участвали в паравоенни учения между февруари и май 2021 година

Украйна се готви за критичен момент във войната

Украйна се готви за критичен момент във войната

Свят Преди 11 часа

Защитата на Киев ще бъде една от най-важните задачи

Десетки деца със симптоми за хранително отравяне в Сливен

Десетки деца със симптоми за хранително отравяне в Сливен

България Преди 12 часа

Храната се приготвя на място в кухнята на детската градина

Тялото на жена е открито на железопътна линия

Тялото на жена е открито на железопътна линия

България Преди 12 часа

Извършен е оглед на място от дежурна полицейска група

Две земетресения разлюляха Гърция

Две земетресения разлюляха Гърция

Свят Преди 12 часа

Няма сведения за материални щети

Борел: Страни от ЕС ще признаят Палестина

Борел: Страни от ЕС ще признаят Палестина

Свят Преди 13 часа

Израел обяви, че плановете за признаване на палестинска държава са „награда за тероризма“

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

Свят Преди 13 часа

Заподозреният е имал адресна регистрация и във Виена до 2022 г.