ГЕРБ превзе цялата власт
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
37

ГЕРБ превзе цялата власт, констатира на първа страница "Сега". Партията на Борисов печели безапелационно и балотажите в 4/5 от 18-те областни града.

Очакваните гласове от ДПС, които Доган обеща на червения претендент след първи тур, не бяха получени. Или не бяха достатъчни. Избирателната активност според ЦИК беше по-ниска, отколкото на първия тур - около 42%, пише "Труд".

"Стандарт" допълва на първа страница: "След София и Бургас на първи тур сега кметове гербери оглавиха убедително Варна, Стара Загора, Русе, Благоевград, Търново и Ямбол. Инфарктен обрат по тъмно в Перник остави на власт досегашния управник Росица Янакиева."

Според челото на "24 часа" премиерът Бойко Борисов се хванал на бас между първия и втория тур с един от най-точните анализатори на изборните цифри у нас. Борисов бил категоричен, че новият държавен глава ще е от ГЕРБ и ще вземе до 52% от гласовете.

На първа страница "Капитал Daily" посочва какви ще бъдат първите пет стъпки на президента. След като спечели Плевнелиев ще започне мандата си с отзоваване на посланиците - агенти на ДС, с разрешаването на спора за професионалното ръководство на армията, с големите енергийни проекти и с изпълнение на обещанията си за прозрачност на институцията и създаване на съвети по икономически въпроси.

От страниците на партийното издание на националистите лидерът на партията Волен Сидеров заявява: "Изборите са опорочени - само на първия тур имаше недействителни 700 000 бюлетини. Затова "Атака" не признава резултатите от вота, иска ръчно броене на гласовете".

"Доказа се, че позитивното побеждава! Това бяха едни от първите думи на Плевнелиев след края на изборния ден вчера, цитирани на страниците на "Класа".

Той беше посрещнат в 19,11 часа в изборния щаб на ГЕРБ в НДК с ръкопляскания и възгласи "Победа". Минути преди това председателят на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов коментира, че на тези избори 1 002 000 български граждани са гласували за ГЕРБ. Или с 400 000 повече, отколкото на предишните местни избори.

Цветанов каза още, че след тези избори България е станала по-демократична, разчупен е порочният модел на етническо гласуване.

Вторият тур на президентските и кметските избори мина значително по-спокойно от първия, без големи опашки и без удължаване на изборния ден, обобщава още "Класа".

Това отчетоха всички наблюдатели и ангажирани с изборния процес експерти. Въпреки това обаче не липсваха многобройни сигнали за нарушения.

"На този тур бюлетините отново са прозрачни, това очевидно е търсен ефект", уточнява пред "Дума" главният секретар на СДС Димитър Иванов.

По-рано вчера сините депозираха жалба до ЦИК. СДС възразяват срещу нарушената на тайната на гласуване и създаването на предпоставки за контролиране на вота, допълва всекидневникът.

"Сега" алармира за други нарушения в изборния ден. Лавина от сигнали за контролиран вот, опити за белязване на бюлетини, незаконна агитация и компромати заваляха и на балотажа.

В социалната мрежа "Фейсбук" се появи скандално споразумение между ГЕРБ и ЕНП в Главиница, Силистренско, което дава на управляващите повечето инфраструктурни проекти. Документът бе цитиран и от члена на предизборния щаб на БСП Младен Червеняков като пример за контролиран вот, пише "Сега".

Шокиращи разкрития как са продавали гласа си срещу 30 лв. направиха в неделя по обед двама пловдивчани - Христо Милушев и Николай Дачев, подчертава "Труд".

В друга статия изданието допълва, че общо 150 сигнала, свързани с нарушенията на изборните права на гражданите, са проверени от служителите на МВР до 15 ч в неделя. Прокуратурата е образувала досъдебно производство по сигнал за купуване на гласове в пловдивския квартал "Столипиново".

В трите села Брезница, Корница и Лъжница на първи тур някой подменил пълнителя на синята химикалка в изборна секция 034 с черно мастило и така 223 гласа за кмет, 641 гласа за съветници и 201 за селски управник се превърнали автоматично в недействителни, посочва още "Труд".

"Монитор" оповестява: "Нова шашма, която би им позволила да поискат касиране на изборния резултат, измислиха социалистите. Те спуснаха инструктаж на своите представители в секционните избирателни комисии в столичния район "Искър" да се въоръжат с бръснарски ножчета.

Според изискванията на ЦИК на печата, който се поставя върху бюлетините, трябва да се остави белег в началото на деня на вота, за да бъде уникален и така да се гарантира, че в урната не са попаднали изборни книжа отвън. От БСП наредили обаче печатът да се нареже и след приключването на гласуването. Така на практика той би се оказал различен от поставения върху бюлетините."

В интервю за "Труд" социологът Юлий Павлов коментира резултатите от изборите.

По думите му ГЕРБ получи сериозен вот на доверие от избирателите, засили своите позиции и фактически овладя всички видове власт. Според Павлов загубата на Калфин е била предизвестена, тъй като почти всички социологически агенции предсказаха такъв краен резултат.

"Няма нищо неочаквано. А и Калфин беше по-скоро кандидат на Георги Първанов и в никакъв случай не може само Станишев да носи отговорност за загубата. БСП направи каквото можа и резултатът й в никакъв случай не може да се нарече лош, а обратното. Той е доста добър и показа, че БСП единствена от опозиционните политически сили запазва своята жизненост", анализира социологът.

Пред "24 часа" социологът Васил Тончев обобщава двата най-важни извода от вота: ГЕРБ запазва електоралното си влияние и демократичността на избирателния процес е ерозирала в голяма степен.

Най-важно е резултатите от изборите да се признаят за легитимни и да няма напрежение на тази основа, посочва Тончев.

По думите му след 2 г. управление, ГЕРБ успя да запази позицията и доверието на електората - "нещо, което не се е случвало в последните 20 г".

Опозицията си надцени силите. Този основен извод след изборите прави за "Стандарт" социологът Андрей Райчев.

"Доган надцени силите си. Той беше абсолютно убеден, че, както винаги досега, неговата подкрепа ще се окаже решаваща. От избирателите на ДПС 15% гласували за Плевнелиев, а 85% - за Калфин. И пак не стигат за победата на левия кандидат-президент", посочва Райчев.

Под заглавие "Росен Плевнелиев - от хороскопите до големите звезди на политиката" "24 часа" публикува подробна биография на бъдещия президент.

През последната година стабилно са се повишили цените на повечето хранителни стоки, подчертава "Труд".

Най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта - 70,5 на сто, като през последния месец на едро с ДДС килограм е струвал 2,25 лева.

Скумрията е следваща по ръст на цената, отчитайки поскъпване с 29,8 процента до 4,79 лв. за килограм. Това показва бюлетинът за октомври на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Средно 11 на сто от годишната консумация на ток на едно домакинство отива в готвенето, подчертава "Монитор".

Дори от енергията, влагана в изхранването си обаче можем да правим сериозни икономии, съветва изданието. За целта трябва да знаем няколко основни неща. Едно от тях е, че консумацията на енергия от стъклокерамичните плотове е в пъти по-ниска.

Цели два месеца преди Коледа министерствата започнаха да си пазаруват подаръци - естествено с пари на данъкоплатеца, коментира "Труд", позовавайки се на регистъра на обществените поръчки.

Екоминистерството ще купува нови мебели за двете си централни сгради в София, за 7 ведомствени апартамента в столицата и за 15 бунгала на устието на Камчия.

На морето ведомството на Нона Караджова ще си прави и паркинг. В светъл бук и череша ще са новите мебели на екоминистерството - 256 стола, 71 бюра и 75 шкафчета с чекмеджета, маси, гардероби и метални шкафове.

Според статия в "Сега" министерствата и агенциите се надпреварват в харчовете за покупки и на луксозни автомобили.

Агенция "Пътна инфраструктура", "Митници" и Министерството на транспорта вече пуснаха обществени поръчки за доставка на скъпи возила, показа проверка на вестника в регистъра на обществените поръчки.

Лидер е Националната агенция "Пътна инфраструктура", която обяви търг за покупката на 26 високопроходими автомобила.

Касата реже парите за личните лекари, съобщава в заглавие "Дума". За първичната извънболнична медицинска помощ за 2012 г. са предвидени 169 млн. лева, което е с около 9 млн. по-малко от тазгодишния. Освен това са намалени и парите за медико-диагностична дейност - с 1,5 млн. лв.

Приходите от "синя зона" в столицата са близо 12 млн. лв. към края на септември. Това е с над 620 000 лв. повече спрямо деветте месеца на миналата година.

Това показва справка на поделението "Паркинги и гаражи" на общинската фирма "Център за градска мобилност", цитирана на страниците на "Сега".

Преди дни БНБ отчете сериозен спад на чуждестранните инвестиции в България от началото на годината.

"Причините за това са няколко - в страната ви има твърде много бюрокрация, неясни закони, които объркват компаниите, решили да инвестират. Трудни са и отношенията с администрацията, най-вече по отношение на тълкуването на законите от страна на държавните служители", разяснява в интервю за "Сега" Марко Монтеки, президент на Италианската търговска камара в България.

До 90% от всички отпадъци в строителството ще трябва да се събират разделно и да се рециклират, пише в наредба, подготвяна от Министерството на околната среда и водите.

В момента тя е предложена за обществено обсъждане, информира "Класа". Целта е да се намали количеството на отпадъците, които трябва да бъдат депонирани.

13 млн. лева дългове е натрупала Алма матер, информира "Монитор". Това става ясно от програмите на четиримата кандидати за ректор на Софийския университет.

Пет месеца по-рано борчовете на най-старото висше училище възлизаха на 9 млн. лв., което означава, че от юни насам те са набъбнали с още 4 млн. лв.

Чакаме 100 дела срещу мафията, анонсира пред "Монитор" Георги Ушев, председател на специализирания съд "Антимафия".

"Кога ще влязат те в специализиран съд и дали ще влязат и колко от тях, засега не е ясно, тъй като това е по преценка на прокуратурата. В случай че съдебният състав не е достатъчен, ще поискаме увеличение на щата от Висшия съдебен съвет", коментира Ушев.

По думите му със стартирането на съда се очаква да бъдат ускорени процесите за престъпления, извършени от организирани престъпни групи.

Коментари 37
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

37 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 1 минута

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 6 минути

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 46 минути

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 47 минути

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 55 минути

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 1 час

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 1 час

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Свят Преди 1 час

Вижте най-интересните моменти от 14 милиарда години история на нашата планета

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

България Преди 1 час

Решението за това беше подкрепено от 129 народни представители

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 1 час

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

к

ГЕРБ-СДС: Настояваме за незабавни оставки в СОС

България Преди 1 час

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 1 час

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 1 час

Ударили са се лек и товарен автомобил

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 2 часа

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 2 часа

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

Бункер болница

Израел е готов за най-лошия сценарий с подземната болница The Herzog

Свят Преди 2 часа

Ситуацията в конфликта с Иран става все по-притеснителна