ГЕРБ: БСП си търси оправдание за нова загуба
Източник: netinfo
189
"БСП си търси оправдание", казва в интервю за "Труд" Димитър Главчев, зам.- председател на ПГ на ГЕРБ.  БСП, ДПС, Синята коалиция и "Атака" провалиха кворума в Народното събрание, необходим за приемането на промените в Изборния кодекс, защото от три дни от ГЕРБ отхвърлят предложените от тях текстове.

Главчев не определя ситуацията като криза. "Очакваме коректно и разумно отношение към приемането на промените в този закон. Не може да се създават предпоставки за балотаж на изборния процес. Според мен на БСП отсега им е ясно, че отново няма да се представят добре на изборите и затова си търсят оправдания и извинения. По-добре е да извадят нови, качествени лица за изборите, да бъдат наши реални и достойни конкуренти, а не да се опитват да бламират изборния процес", отбелязва Главчев.

"Алтернативата се търкаля по улиците", коментира „Труд". Колкото и да спорят различните социолози и техните агенции, всички проучвания напоследък показват един безспорен факт - двете най-големи партии не успяват да привлекат дори и половината от българските избиратели. Ако нещо не се промени драстично, в навечерието на изборите ГЕРБ и БСП ще се радват на подкрепата общо на 40-45% от българите. Повече от половината българи не искат нито Бойко Борисов, нито Сергей Станишев.

Алтернативата е: всичко на масата. Остава някой да поиска да бъде тази алтернатива. Иван Костов и Меглена Кунева трудно могат да бъдат. Оправдано или не, негативното отношение на мнозинството от хората към Костов е факт.

Кунева вече повече от година се заявява като алтернатива, но изглежда замръзнала на етапа "влизаме в парламента". А има достатъчно много хора, които могат да кажат: искаме ред, искаме последователност, искаме да работим и да не ни пречите. Половин година преди изборите поле за изява има. Знаме няма.

"Каре играчи делят властта догодина"
, прогнозира социологът Андрей Райчев във в.   "Стандарт". Основните политически играчи, казва той, у нас в момента са Бойко Борисов, Сергей Станишев, Меглена Кунева, Ахмед Доган и Иван Костов. При Борисов има ясно решение как ще кара нататък - както досега. Той напълно залага, че сегашната политика ще му донесе добри плодове. Така обаче рискува да влезе в един доста голям капан. Той не бе избран като Бойко Борисов - строителя, а като Бойко Борисов - отмъстителя. Той бе избран като реакция на българите срещу прехода. Борисов обаче подмени ролята си през втората година от мандата.

Сергей Станишев набира достатъчна сила, за да може да събори Бойко Борисов от власт. Но тази сила няма да му стигне да вземе властта. Меглена Кунева даде надясно и отряза лявото си крило. Това решение ще има дългосрочни последици. Ахмед Доган не позволи досега да му се накърни положението сред турското население в страната. Което не означава, че не може да се направи изкуствена външна, друга турска партия.

Иван Костов има едно много голямо изпитание - не се знае дали напуска политиката. Изборите ще завършат 95:85:35:25. Това е броят на депутатите като няма значение кой колко има. При тази структура няма да бъде съставено правителство с мнозинство на ГЕРБ.

"Преса"
 проследява рейтинга на политиците през последните четири години според проучване на ББСС "Галъп интернешънъл" на Андрей Райчев и Кънчо Стойчев. В групата на печелившите с най-силно постижение е Росен Плевнелиев. Той завършва 2009 г. като сравнително непознат министър с одобрение едва 17%. След първата му година като президент процентите са 49. Постижението му е впечатляващо, а ролята му през следващата година ще нараства.

Лидерите на всички политически партии, представени в парламента (с изключение на БСП) губят значително - два и повече пъти - одобрението на електората през последните четири години. От своеобразно дъно от 16% през декември 2009 г. Сергей Станишев бавно, но последователно възвръща и печели одобрение, за да достигне 24% днес.

Има само един важен играч, който никога нито печели, нито губи - лидерът на ДПС Ахмед Доган. Средният рейтинг на парламента за последните 10 г. е под 20%, днес е едва 17%. Същото важи за съда и прокуратурата.

По-добре демокрация със скандали, отколкото с договорки под масата, коментира "Сега". През последните 20 години заради споразумения под масата цели системи, включително и съдебната, се превърнаха в блато. За първи път покрай скандалите за Конституционния съд, а сега - и покрай избора на нов главен прокурор, бе направен пробив в системата. Стана кристално ясно, че е трудно, почти невъзможно, да се намери кандидат, който да има авторитет и да издържи и бегла проверка на имотно състояние, без да възникнат основателни съмнения за действията му през годините.

За високи нравствени качества изобщо няма да говорим. Видя се, че дългогодишната омерта в съдебната система е направила много от нейните членове доста небрежни или самоуверени - повечето дори не са си направили труда да "опаковат" законово всички свои дарения, заеми, имоти. Не само съдебната власт, а кандидатите за всички постове в държавата трябва да бъдат подлагани на пълна имотна, финансова и морална дисекция.  Дори и за определен период от време някои институции да останат в непълен състав заради невъзможността да бъде намерен човек с чисти ръце.

Реформата на ГЕРБ стимулира само инвалидните пенсии, отбелязва "Сега". Пенсионната реформа на ГЕРБ доведе до драстично намаляване на хората, които са изпълнили всички условия за пенсиониране като стаж и възраст, но влияе положително на инвалидните пенсии. Това показва преглед на статистиката за пенсиите в последните две години.

Големите пенсионни промени започнаха от тази година с едновременното увеличение на изискуемия стаж и на възрастта с по четири месеца. За първите девет месеца на годината това доведе до значително намаление на общия брой отпуснати пенсии - до 68 697 при 83 323 за същия период на миналата година. При инвалидните пенсии с осигурителен стаж и възраст обаче намалението е повече от символично - от 30 417 на 29 723 броя. При социалните пенсии за инвалидност също няма почти никакво движение - през т.г. те са били 2603, а за същия период на 2011 г. - 2647. Пълен абсурд се случва през второто и третото тримесечие на 2012 г., когато новоотпуснатите пенсии за инвалидност са даже повече от тези за осигурителен стаж и възраст.

"Бизнесът нито е жълт, нито е червен. Бизнесът има един цвят - зеления на долара", казва в интервю за "24 часа" Петър Кънев, зам.- председател на КРИБ. По думите му най-големият проблем в момента идва от изгубения баланс между фискалната стабилност и икономическия растеж. Улисани в гоненето на фискалната стабилност, вкарахме икономиката във фризера и какъв е резултатът - 400 000 работни места по-малко. Кризата вече не е нито икономическа, нито банкова, нито финансова. Вече е психологическа, криза е на доверието на бизнеса и населението в държавата, в правителството, в политическите партии, в политическата класа. Няма никакво друго обяснение за ръста на депозити в банките - освен криза на доверието в стабилността, отбелязва Кънев.

"Влак заникъде", под такова заглавие  "Дума" коментира несъстоялата се, според вестника,  реформа в БДЖ. За поредна година животоспасяващият ефект от реформите остана само едно изключително добро намерение. И въпреки че промените бяха многократно и демонстративно обещавани от ръководството му, единствените новости за държавния мастодонт напоследък са свързани с инциденти, намаляване на вагоните, недоволни пътници и повтарящи се кражби.

"Няма да шикалкавим за Македония в ЕС", уверява външният министър Николай Младенов в интервю за "Стандарт". "Ние сме изложили нашите притеснения и сме видели солидарността на Европа с нашите безпокойства. Вече не говорим за исканията или тревогите на България, говорим за общата позиция на ЕС. А тя е достатъчно ясна - казва, че трябва да се види докладът през пролетта за Македония относно развитието на реформите, добросъседските отношения и напредъка по решаването на спора за името. Това е коректно поставяне на нещата.

Мисля, че би било грешка, ако ние имаме притеснения, а видимо българското общество има такива, да мълчим за тях на този етап. Това ще създаде фалшивото усещане, че ние ще шикалкавим в бъдеще с преговорите. А ние не искаме такъв тип политика. Искаме ясно да се сложат нещата сега, да се намерят решения и след това страната да върви напред. В наш интерес е Македония да върви напред.

Затова сме начертали и Пътната карта, която предлагаме, за да се решат проблемите. Има три стъпки - договор, който да даде нова правна рамка на отношенията ни, система от комисии и работни групи за засилено сътрудничество между двете страни и гаранции за изпълнение на поетите ангажименти", посочва Младенов.

"Труд"съобщава, че България е отправила искане към САЩ да разположи постоянно войски на територията й.Това е станало на среща на военния министър Аню Ангелов с представители на Пентагона преди десет дни.

По сега действащата спогодба между двете страни у нас могат да пребивават постоянно 2500 щатски военни. До момента обаче определеният полигон до Сливен се използва много рядко от американски бойци. Мотивът за постоянното присъствие на американската армия на наша територия е да се постигне по-голяма сигурност в региона.
Коментари 189
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

189 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 4 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 8 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 8 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 8 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 9 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 9 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 9 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 10 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 10 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 10 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 11 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 11 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 11 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 11 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 11 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове