"Евростат": Най-неравни са доходите в България
Източник: netinfo
36
"24 часа" изнася данни на "Евростат", според които България е на челно място в ЕС по неравенство в доходите. Доходите на най-богатите 20% у нас средно са 6,5 пъти по-високи от доходите на най-бедните 20%. У нас е най-висок в Европа и делът на хората, които се лишават от основни блага. Бедността сред многодетните семейства в България е най-високата, регистрирана в ЕС, за която и да било група от наблюдаваните от "Евростат".

Държавна подкрепа ще има за 138 хиляди души
, обявява днес в. "Капитал дейли" и отбелязва, че бойкотът в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) няма да спре извънредните социални мерки на правителството.

Тези социални помощи ще са според доходите на домакинствата, които ги получават. Гласуваният социален пакет от 41 млн. лв. подпомага уязвими социални групи и финансира програми за субсидирана заетост. Основната част от пакета - в размер на 30,6 млн. лв., ще се насочи към програми за заетост под различни форми, като с тези средства трябва да се разкрият близо 15 930 работни места. С останалите 10,5 млн. лв. ще се финансират еднократни помощи, които ще достигнат до 123,8 хил. души.

Финансовият министър Калин Христов обаче отхвърли исканията на синдикатите за втори пакет в размер на поне 26 млн. лв. с обяснението, че в бюджета няма резерви за такива мерки.

По същата тема в. "Сега" отбелязва, че 10 000 социално слаби, които получават топла храна от социалните трапезарии, 27 700 деца с увреждания и майки с обезщетение за малчугани от 1 до 2 г. с право и на детски добавки ще получат целеви помощи в рамките на пакета от социални мерки на служебното правителство.

Но също "Сега" съобщава, че докато служебното правителство обявява борбата с младежката безработица за свой приоритет, Министерството на отбраната категорично отказва да се освободи от "златните" си пенсионери, които са около 10% от щатния му състав. Става дума за бивши военни, които след пенсионирането си са назначени отново на работа като държавни служители. По неофициална информация те вземат средно 2000 лв. заплата, отделно получават и пенсия.

По думите на постоянния секретар Добромир Тотев, това са около 80 чиновници от близо 750-те в МО.

"Сега " пише за "Клиенти на Темида търсят спасение като независими кандидат-депутати". Нападателят на Доган Октай Енимехмедов ще се явява в Бургас, а бившият съветник от ДПС Иван Славков, осъден на 10 г. затвор, ще се пробва във Варна.

"Монитор" съобщава за инициатива на  „Топлофикация София” - всеки клиент, който е заплатил месечната си фактура за парно в 30-дневния срок след издаването й и няма други просрочени задължения, ще получи 3% отстъпка от сметката. Това е записано в актуализираната програма за насърчаване на лоялните клиенти, която компанията е внесла за обсъждане в Столичния общински съвет.От „Топлофикация София” са предложили още промени в общите условия на договорите й с фирмите за дялово разпределение. В проектодокумента е записано десетократно увеличение на глобите, ако топлинните счетоводители не спазват изискванията към тях.

По сведения на "Монитор" още от юни хотелите по Южното Черноморие ще са 100% пълни с руски туристи и продажбите за тях са спрели. Става дума за заетост във всички категории места за настаняване – три-, четири- и петзвездни. Елена Иванова от Съюза на собствениците в "Слънчев бряг" казва, че това е незапомнен досега раннолетен десант. Предварителните продажби вървят с невиждани досега темпове.

Очакванията са, че за пика на сезона в месеците юли и август местата в хотелите на първа и втора линия и в непосредствена близост до плажовете ще се изчерпат с няколко седмици по-рано от миналата година. От "Албена" и "Златни пясъци" не отчитат толкова голям прилив на руски гости, но засега записванията им от този пазар не отстъпват от същия период на миналата година. Продължава тенденцията да пристигат семейства с деца или цели родове с бабите и дядовците.

От Великобритания очакванията са за повече млади хора и компании. Сред нарастващите чужди групи са поляци и чехи, като те все по-често предпочитат да дойдат с личния си автомобил вместо с чартър. Най-често те се движат в група от две-три коли и почиват поне за 10 дни.

"Труд" пише за участниците в инициативата “Иновация в действие” на “Солвей Соди”, които предлагат освен мускули във фитнеса да се прави и тока огромният заряд на светкавиците да се улови и да се използва за производството на електричество.

Според Мехмед Кючуков и Тодор Градинаров това било напълно постижимо и може да се превърне в добър бизнес. Целта на конкурса е да се помогне на авторите да развият и превърнат идеите си в работещи.

В интервю за "Труд" Едвин Сугарев, един от някогашните емблеми на СДС, казва: "ДСБ на Костов се самоубива". И коментира: "Очевидно е, че Костов е специалист по разпадане на дясното. Всъщност това, което става сега, е добре, защото ще се приключи този цирк. Като не влязат в парламента, ще споделят съдбата на партии, за които се говори само по време на избори. Т.е. ДСБ няма да бъдат вече надежда на десните хора.

По този начин огромно количество от дясномислещите в България, които остават без възможност да гласуват адекватно, ще бъдат принудени да направят по-нормална дясна партия. Нещо, за което от години говоря.

На въпроса дали не е рискован ходът на Костов да продължи без Надежда, но с Муравей Радев, Едвин Сугарев отговаря: "Не само е рискован, а е и обричащ. Ако преди имаха минимален шанс да влязат в парламента, ДСБ сега нямат никакъв. Кой смята Муравей Радев за нормална политическа величина? Това е абсурдно.

Самото свързване на Надежда Михайлова с Иван Костов беше парадоксално. Защото големият мотив да се направи ДСБ беше неспособността на Надежда Михайлова да се справи с политическата ситуация като лидер на СДС. Трябва да си пропомним какви неща изговори Костов по адрес на СДС и на самата Надежда. Става дума за двойно унижение на десните избиратели.

Първо трябваше да изтърпят разпадането на СДС на ДСБ и на старо СДС. След това тяхното съединяване по един не особено морален начин с очевидно прагматични цели. Последва вторично разпадане и по вина на старото СДС, и по вина на Иван Костов. Ясно е, че от тези хора вече нищо не става."

Коментари 36
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

36 коментара
 
Между приятелки: - Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 4 минути

Търсят негови роднини, за да се установи страда ли от психично заболяване

<p>Еврокомисарят Илва Йохансон на посещение у нас</p>

Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон на посещение в България

България Преди 10 минути

Тя ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния контрол по въздушните и морските вътрешни граници на Шенген от 31 март насам

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 7 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Свят Преди 8 часа

Шведският парламент прие закон, с който минималната възраст за законна смяна на пола се намалява от 18 на 16 години и се улеснява достъпът до хирургически интервенции. Законът беше приет с 234 гласа "за" и 94 "против" в 349-местния парламент, предаде АФП. Макар че скандинавската страна е първата, която въвежда законна смяна на пола през 1972 г., предложението, целящо да позволи така наречената "самоидентификация" и да опрости процедурата, предизвика интензивен дебат в страната. Дебатът отслаби позициите на консервативния министър-председател Улф Кристерсон, след като той призна, че се е поддал на натиск от страна на членове на партията по въпроса.

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

България Преди 9 часа

Присъдата на СГС не е окончателна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Свят Преди 9 часа

Гласуването ще се проведе в събота

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 9 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози

Русия удари болница и училище в Украйна

Русия удари болница и училище в Украйна

Свят Преди 10 часа

Нанесени са щети на няколко многоетажни жилищни сгради

МВнР извика на среща иранския посланик

МВнР извика на среща иранския посланик

България Преди 10 часа

МВнР осъжда атаката на Иран срещу Израел

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

България Преди 10 часа

От „Има такъв народ” съобщиха, че тя е „притеснителна”

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

България Преди 11 часа

Хекимян: Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна

Главчев: Сега на ход е Радев

Главчев: Сега на ход е Радев

България Преди 12 часа

Главчев: Наистина нямаме време за изчакване

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

България Преди 12 часа

От състава на СД на дружеството се освобождават и Димитър Спасов и Татяна Петрова-Бояджиева

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

България Преди 12 часа

Мавров ще изпълнява длъжността „управител“ на НЗОК до приемане на решение на Народното събрание

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

България Преди 12 часа

Искат и отстраняването от длъжност на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

България Преди 12 часа

Ако мъжът бъде обявен за невменяем, няма как да бъде осъден