"Дума":  Лошо, Плевнелиев, лошо!
Източник: netinfo
190
"Капитал дейли" вдига тревога днес, че за първи път в богатата история на глобалната мрежа в България се наложи интернет доставчиците да ограничават достъпа на своите потребители до определени уебсайтове. Затворени бяха сайтове, които предлагат хазартни игри без лиценз. Компетентна да наложи тежката санкция се оказа Държавната комисия по хазарта (ДКХ) към Министерството на финансите.

Никой не контролира дали тази комисия не злоупотребява с това сериозно, дадено ѝ от закона право, отбелязва "Сега". Тази промяната е била заложена от правителството на Бойко Борисов и гласувана в Народното събрание във времето между решението на същото това правителство да не подкрепя спорното споразумение АКТА с неговите клаузи за следене в интернет и окончателното отхвърляне на това споразумение от Европейския парламент същото това лято. Сега се оказа, че едно от първите действия на новото правителство е да продължи политиката на старото и ето - имаме си вече филтриран и ограничен интернет в България. Прецедентът е особено опасен.

"Капитал дейли" напомня, че здравният сектор е обзет от пълен институционален хаос,  откакто новите управляващи влязоха във властта. Пациентите не получават животоспасяващи лекарства навреме, защото служителите очакват управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да бъде сменен и работят още по-бавно, самата каса бави плащанията на болниците, а софтуерът ѝ непрекъснато прави волни или неволни грешки и отказва да отчита лечението в реанимация, на онкоболни и на пациенти на хемодиализа. Никакви важни решения не се вземат от месец, защото надзорният съвет на институцията не работи. Надзорният съвет на касата, в който участват представители на държавата, работодателите, синдикатите и пациентите, от един месец няма кворум и на практика не работи, тъй като Министерският съвет все още не е намерил време да смени досегашните представители на държавата в него. Така е блокиран целият контрол върху работата, управителя и част от плащанията на здравната каса, които се одобряват от надзора.

В коментар вестникът на БСП "Дума" обвинява президента Плевнелиев в партийни пристрастия. Юлия Кулинска  описва като "титанични, но и трагикомични напъните на президента да бъде арбитър между политиците и протестиращите, които й напомняли култовата реплика от филма "Опасен чар" - "Лошо, Седларов, лошо!" Държавният глава размаха заплашително пръст на партиите, че не са обърнали внимание на недоволните и затова той започва консултации за изход от кризата. Човекът май забравя, че България е парламентарна, а не президентска република и съдбините й се решават в НС. Лошо, Плевнелиев, лошо!

Според авторката е безобразие, че президентът, призван да бъде бащата на нацията, се радва на виковете "Червени боклуци!", "Смърт", "Да режем глави", които кънтят под прозорците му... На Плевнелиев може и да не му харесват кабинетът и депутатите в НС, но те са легитимно избраните. И вместо да успокои недоволните и да призове за шанс на правителството, което още в първите дни започна да работи за по-добър живот на хората, президентът призовава към бунт и безредици...

"Труд" пише, че рекордни такси, достигащи до 50-100 лв., събират част от банките, за да издадат едно удостоверение за липса на задължения. Информацията е събрана от тарифите на банките, колцентровете и звената им за връзки с обществеността. Таксата варира в доста широки граници - от 5-6 лв. до 100 лв. Въпреки разликата в цените прави впечатление, че на банковия пазар, където има огромна конкуренция, таксата за тази справка се поддържа доста висока. За сравнение при монополен доставчик на услуги, какъвто е “Софийска вода”, цената на същия документ е на ниво, което се доближава до идеята за покриване на разхода плюс известна печалба - 2,88 лв.

"Тотална лъжа е, че Бойко Борисов или пък Делян Пеевски финансират моята партия. Единственият, който ми помага, е Гриша Ганчев, обявява в "Стандарт"  лидерът на новоучредената партия "Обединена България" Илиана Раева.

"От стари муцуни не става нова десница. Шансът е в хора без партийни книжки, а не съюз на провалени лидери", пише в "Стандарт" политологът  Димитър Аврамов. Според него в  момента изглежда по-разумно да се вложат обществени усилия в нова десноцентристка партия поради няколко причини. Първо, БСП е на власт. Второ, ГЕРБ определи себе си като центристко-дясна партия. Трето, очевидно е, че старата десница се провали поради себичността и политическото късогледство на лидерите си. Днес задачата е да се потърси възможност за нова дясна партия, която да стане гръбнак на една по-модерна партийна система.

Има два подхода към това. Първият е хора без партийни книжки да съберат екип, да представят идеи и да поемат обществени ангажименти. Вторият вариант е провалилите се ръководства на десните и центристки партии да направят някаква коалиция. Виждаме, че той вече се случва със заявката на новия лидер на ДСБ Радан Кънев. Това е възможна формула, но в никакъв случай не е резултат от реформистката воля на обществото за промяна в партийната система, за изваждане на нови лица и за създаване на нови трайни политически субекти. Трудно е да си представим как избягалите наскоро от ДСБ - Пр. Прошков, от СДС - Н. Зеленогорски, и от НДСВ - М. Кунева, ще загърбят довчерашните си оценки едни за други, ще излязат на чисто и с бистър ум заедно с НДСВ и с надежда в сърцата ще създадат перспективна партия. Звучи като водевил!

В "Труд" на същата тема пише Иван Стамболов-Сула: "Коя е българската десница? Грешно е да се приема, че това са партиите, които определят себе си като десни. Българската десница е голямата съвкупност от десните хора, които десните партии се ангажират да представят във властта. За да има възраждане на десницата, всички десни хора трябва да припознаят един-единствен политически субект и да му повярват, бил той лидер или партия, а най-добре и двете.

По време на прехода десни бяха всички антикомунисти, хора със съсипани от тоталитарния режим съдби или пък хора, които ясно виждат безбожното зло в социалистическата идеология. Сега антикомунизмът вече не е актуален.

Сега, ако трябва да дефинираме десния човек, ще кажем, че това е човек, който иска сам да се грижи за себе си и семейството си, като разчита на своите способности, трудолюбие и упоритост, човек, който иска честно и законно да се съревновава с другите хора в създаването на материални и духовни изделия, човек, за когото най-голямата ценност е свободата на духа и съвестта, а най-висшият морален дълг е святото зачитане на свободата на другия. Ето това е българската десница и ако има някаква криза в нея, то е само тази, че не е адекватно представена във властта."

В интервю за "24 часа" Кирил Ампов подчертава, че "Неолибералната серенада, която свирим от 90-те, изкара хората на протест". Т.нар. политически и икономически елит се е окопал на дълбоко и се опитва да тласне енергията на протестиращите в грешна посока, за да се спаси. И засега успява. Успява да "набута" в главите на иначе много интелигентните хора, които излязоха на улицата, че трябва да се сменя политическият модел, за да се оправи държавата. Това е грамадна манипулация и илюзия, от която нищо добро не ни чака. Политическата система е производна на действащия икономически модел. Какъвто е той, такава е и политиката. Ако тя не върви, значи трябва да се смени икономическият модел. Новият икономически модел ще промени политиката", убеден е Ампов.

"Сега" интервюира депутата от БСП Георги Кадиев, който подчертава, че За прегрешението "Пеевски" няма нито прошка, нито катарзис. Според него е важно ГЕРБ да се върне в парламента, "а не всяка сутрин да висим на спасителния глас на "Атака"

Разочарованият от гласуването в Националния съвет на партията му Кадиев смята, че БСП започва да се капсулира, да се затваря и да минава в кръгова отбрана като естествена реакция срещу външния натиск. Което в краткосрочен план може и да е добре, но в дългосрочен със сигурност е лошо. Защото първата стъпка е да се капсулираш, втората - да изгониш всички инакомислещи и третата е да се свиеш до най-твърдото си ядро.

"Ако БСП имаше някакво достойнство на последните избори, то е, че успя да привлече 200 000 гласа, които не са нито червени, нито дори леви, а просто хора от целия политически спектър, които видяха в БСП носител на някаква стабилност. Назначаването на Делян Пеевски за съжаление изличи това постижение само за 10 минути. И за такова прегрешение няма нито прошка, нито катарзис", заявява Георги Кадиев.
Коментари 190
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

190 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 1 час

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 2 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 5 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 6 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 6 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 6 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 7 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 7 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 8 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 8 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 8 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 8 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 8 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 9 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 9 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 9 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen