"Дневник" за новия кабинет: Повече експерти и няколко политици
"Дневник" за новия кабинет: Повече експерти и няколко политици   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
2

На изпълнения проучвателен мандат за съставяне на кабинет, върнат вчера от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на президента Георги Първанов посвещават водещите си материали повечето издания.

Новото правителство ще има 15 министерства, 16 министри и двама вицепремиери - министрите на финансите - Симеон Дянков (висш експерт на Световната банка), и на вътрешните работи - Цветан Цветанов, отбелязват изданията.

Отпадат министерствата на извънредните ситуации и на държавната администрация. Създава се едно ново министерство - на физическото възпитание и спорта.

Министерството на икономиката и енергетиката ще управлява и туризма, който при предишния кабинет също беше "под шапката" на агенция.

Към транспортното министерство преминават информационните технологии и съобщенията, а към земеделското - горите. Образователното ведомство вече ще се казва "Министерство на образованието, младежта и науката".

Борисов концентрира властта в четири мегаминистерства, коментира "Сега" под глава.

Става дума за Министерството на икономиката и енергетиката, което ще оглави досегашният мениджър на енергийната компания ENV Трайчо Трайков; за МВР, което ще бъде оглавено от председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и ще приюти "Гражданска защита" и телефон 112; за транспортното министерство и за министерство на образованието, младежта и науката.

Приоритет на Цветанов е вдигането на заплатите в МВР, а на предлагания за строителен министър Росен Плевенлиев - изграждане на нови магистрали, пише "Стандарт".

Кооперациите ще спасят фермерите, казва в интервю за изданието предлаганият за земеделски министър Мирослав Найденов. Европа е гладна, да й предложим екохрани, добавя той.

Според вестника всеки министър ще има трима заместници. Синя вълна от назначения ще има зад министрите в новото правителство, пише изданието. Споменати са секторите на екологията и здравеопазването.

За новите министри "Стандарт" пише под заглавие "Самураи срещу кризата". Пак в същото издание Николай Бареков озаглавява своя статия "Кабинетът на сапьорите", защото "Борисов ще сменя всеки министър, който стъпи накриво".

"Кабинетът на 45-годишните" е озаглавил материала си в "24 часа" Юри Велев. Отбелязва, че такава е средната им възраст, че една четвърт от министрите са дами; петима са икономисти и инженери, двама юристи, двама лекари, един историк и един художник, четирима - общински администратори, и всички с опит като мениджъри.

Мнозинството са съвършено нови за политиката лица, като има силни "лобита" за Варна и Враца - по двама от тези градове, пише авторът.

Борисов, когото обвиняваха в непредсказуемост, се оказа прекалено предсказуем: пресяваха министрите да не са "изхабени лица", да нямат "конфликт на интереси", да не са "зависим от кръг", и да няма "партийни пазарлъци", коментира авторът.

За първи път премиер влиза с опит във властта, коментира пред изданието Румяна Бъчварова от "Маркет линкс".

Формулата "Борисов": повече експерти и няколко политици, пише "Дневник" под глава. Бизнесът иска гаранции за прозрачност, констатира изданието. Пред него председателят на КРИБ Иво Прокопиев отбелязва, че най-важното в момента е да се овладее безработицата.

"Кабинетът на големите очаквания" е озаглавил челния си материал вестник "Пари". Бизнесът оцени високо експертния му състав, очаква се правителството да изпълни програмата на ГЕРБ, посочва изданието. 

Според "Класа" бизнесът иска да не се бърза с актуализация на бюджета и споразумение с МВФ.

Не пипайте плоския данък, съветва чрез "Труд" финансистът Емил Хърсев.

Неочакваната номинация на историка Божидар Димитров за министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина и културно-историческото наследство, породи раздор между "Синята коалиция" и ГЕРБ, пише под глава "Новинар".

До кандидатурата се стигна, след като в сряда бяха приети лустрационни текстове в правилника на Народното събрание, които не позволяват на депутати с принадлежност към бившите служби на ДС да стават председатели на парламентарни комисии.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров обяви, че няма да подкрепят кандидатурата на бившия социалист заради връзките му с ДС и ще поискат отделно гласуване за всяко министерско кресло.

В събота на заседание на Националния си съвет в СДС ще решат дали да подкрепят правителството на ГЕРБ, ако се стигне до гласуване анблок.

Най-късно от 1 януари 2010 г. депутатите ще гласуват чрез биометрични данни или чрез система, задействана с биометрични данни на всеки народен представител. Това съобщават "Дума" и "Труд", цитирайки решение на парламента, който обсъжда парламентарния правилник.

Вчера е уволнен съветникът на Сергей Станишев - Азер Меликов, който беше председател и член на Управителния съвет на държавната фирма "Информационно обслужване", съобщават "24 часа" и "Труд".

Видян бил новият член на Надзорния съвет проф. Стоян Денчев да влиза във финансовото министерство към 16,45 ч вчера, посочва изданието. Меликов не присъствал лично на събранието, защото бил в Лондон.

Комисията за отнемане на имущество, придобито от незаконна дейност, работи под изключителен натиск в последните шест месеца: "притискат ни заради запори на мръсни пари и имоти на Коце Маца, Братя Галеви, кърджалийския Роко и Александър Томов", съобщава председателят на комисията проф. Стоян Кушлев пред "24 часа".

Заради бившия президент на ЦСКА били правени опити да се въздейства върху инспекторите дори от депутати от комисията по корупция в предишния парламент, които били от управляващата тогава коалиция, уточнява Кушлев.

Най-силният натиск бил в Благоевград заради осъдения в Германия Коце Маца.

Същата комисия се е прицелила в имот за 7 млн. лв. на варненците Веселин и Христо Данови, съобщава "Труд". Наложен е запор върху десетки недвижими имоти, банкови сметки и дружествени дялове на двамата.

Веселин Данов е осъден за участие във въоръжена организирана престъпна група за пране на пари от проституция, трафик на хора и разпространение на наркотици.

Видният инвеститор, предприемач и филантроп Марк С. Елънбоутън ще бъде новият посланик на САЩ у нас, пише под глава "Стандарт".

Заглавието е: "Обама ни праща Mr. Big". София е първата мисия на дипломата, посочва изданието. Елънбоутън дава съвети на Бил Гейтс и на "Кока-Кола".

"Брюксел даде старт на новата власт" е озаглавено интервюта на посланика на Великобритания у нас Стийв Уилямс в "Стандарт". Докладът на Еврокомисията би трябвало да бъде безценен за новото правителство, защото ще му помогне да определи къде да бъдат предприети действия, казва дипломатът.

Че евродокладът е бонус за кабинета и той трябва да го ползва като инструктаж, е мнението и на френския посланик у нас Етиен дьо Понсен, изразено в интервю за същото издание.

"Никола Саркози чака Борисов като премиер" е заглавието над него.

Малък Лас Вегас на брега на морето ще изгради ТИМ за купените на 15 юни от държавата почти 118 дка на територията на Морската градина във Варна, пише "24 часа" въпреки тоталната според изданието забрана за информация, наложена в холдинга, по сделката и проекта.

По неофициална информация на новопридобитите терени над бъдещата база за яхтинг ТИМ планира бутикови ниски хотели, рибарски селища, екзотични крайморски заведения и казина, пише вестникът.

Никой от строителната дирекция на община Варна не пожелал да каже какво строителство е заложено и кога са правени плановете.

Догодина може и да затваряме хотели, казва търговският директор на "Албена" АД Маргита Тодорова в интервю в "Труд". Гостите ни са от средна класа, а ние се целим в по-богатия клиент, добавя тя.

С 21,9% са поевтинели домовете на българите през последната година, по данни на НСИ, цитирани на първата страница на "Труд". Кризата е "изяла" по над 300 лева от всеки квадратен метър имот. През април-юни 2009 г. средната цена на жилищата у нас е била 1074,98 лв. 

За "Монитор" водеща е темата че елитните гимназии са наполовина празни - само 37 паралелки са запълнени след второто класиране в езиковите и професионални школа в столицата.

Още 145 класа разчитат на третото, за да се напълнят с деца и да бъдат разрешени от МОН.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 6 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 7 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 8 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 9 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 9 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 9 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 10 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 10 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 11 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 11 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 11 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 12 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 12 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 12 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 12 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко