"Дневник": Без книжка - само доброволно?
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
3

Според челото на "Дневник" отнемането на шофьорска книжка при нарушение се оказа доброволно.

Според Закона за движение по пътищата, за да ви бъда отнето свидетелството за управление, сте "длъжен" да отидете на гише в КАТ и доброволно да го предадете, срещу което ще получите протокол.

Ако не го направите, ще получите призовка. Но ако не й обърнете внимание, никой няма да ви потърси.

Тогава книжката може да ви бъде отнета само при случайна проверка, подмяна на документа или някаква друга справка в КАТ, разяснява изданието.

"Новинар" алармира под глава, че олиото може да достигне рекордната цена от 5 лв. до средата на годината. Това заяви Яни Янев от Асоциацията на производителите на олио.

Статистиката сочи, че то е поскъпнало с 43 процента за последната година, а тенденцията е това да продължи.

Според Янев нормалната цена от производителите ще е 3,10 лв., но към нея трябва да бъдат прибавени разходи за транспорт и дистрибуция.

Темата на "Труд" стряска със заглавие: "495 лекарски нарушения за година, седем доведоха до смърт". Това сочат данните на "Медицински одит" за миналата година, пояснява за вестникът директорът на изпълнителната агенция доц. Златица Петрова.

От подадените общо 495 жалби 67 са за случаи на корупционни практики. Подадени са 36 сигнала за злоупотреба със служебното положение и лошо управление на имуществото, а 8 са за източване на здравната каса.

Случаят с мъртвороденото бебе в болницата в Горна Оряховица не е протекъл по всички правила, сочи проверката на агенция "Медицински одит", цитирана от "Сега". Подопечната на здравното министерство структура откри документални пропуски.

Резултатите от аутопсията, направена от 5-има водещи специалисти, сочеха, че плодът е мъртвороден, като медиците се опитали въпреки това да го реанимират, противно на твърденията на вътрешния министър Цветан Цветанов, че лекарите в Горна Оряховица са убили умишлено живо бебе.

Одитът сочи, че в документацията не са вписани редица манипулации, за които лекарите твърдят, че са извършени, пояснява изданието.

Ветеринарните служби наложиха забрана за търговия с месо и мляко в 7 области заради епидемията от шап в Източна България, извежда под глава "Монитор".

В момента е блокирано движението на животни и животински продукти от областите Бургас, Варна, Шумен, Сливен и Ямбол, както и от Казанлък и Хасково, които се намират в близост до турската граница. Забраната е въведена заради открито огнище на зараза от шап по животните в бургаското село Кости.

Правителството води абсолютно неадекватна политика за борба с шапа, коментира по темата "Дума" на челна страница, като се позовава на депутатът от БСП Корнелия Нинова.

Според нея управляващите твърдят, че ще се ваксинират животните като профилактика и лечение, но според експерти това изобщо не се прилага при шапа.

Именно в тази критична ситуация Министерството на земеделието и храните отказва да сключва договори с частните ветеринарномедицински служби, оправдавайки се с това, че това би било недопустима държавна помощ.

Въпреки уверенията на МВР, че България е изпълнила всички изисквания за членство в Шенген, от външното министерство признаха, че имаме технически пропуски, отбелязва "Сега".

Докладът с оценката за Шенген съдържа забележки за сухопътната ни граница, но докладът по тази проверка все още не е окончателен и не можем да кажем за какви забележки става дума, казва говорителят на МВнР Весела Чернева.

Все пак тя подчертава, че препоръките в него не са драстични, а абсолютно постижими за изпълнение в рамките на срока, който сме си поставили - месец март.

Дали подслушването не е от малкото начини за контрол на случайни хора с власт? Отговор на този въпрос дава пред "Дневник" експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

Според него ако министър, депутат или човек на висок пост знае, че неговите разговори и срещи може да станат публични, може ли да си позволи да лобира за назначаване на хора, за спиране на камиони, да праща или спира проверки.

Премиерът Бойко Борисов не вижда нищо нередно в това депутати да звънят и да оказват натиск върху шефа на митниците за кадрови назначения в системата. Напротив - намира го за нормално, коментира на челна страница "Сега".

А скандалът с подслушването, забъркан от РЗС, бил реклама за управлението на ГЕРБ, защото показвал колко различно е от досегашните, отразяват всички ежедневници. Това се разбра от няколко изказвания на Борисов, пише "Сега".

Междувременно митничар номер 1 Ваньо Танов, който за пръв път призна автентичността на 4 от 5-те му разгласени разговора, също се опита да омаловажи случващото се и да внуши, че подобни обаждания не са нещо ненормално.

Подобно мнение изказа и вицепремиерът Цветан Цветанов.

Борисов бе категоричен и че разговорите на Искра Фидосова и Менда Стоянова не могат да се приемат за лобизъм.

В интервю за "24 часа" еврокомисар Кристалина Георгиева е категорична, че икономиката се възстановява.

ЕС чака растеж от 1,7 процента, а България - 3,6 процента. По думите на Георгиева определено ще усетим подобрение през 2011 г., но колко ще е голямо то, зависи от три неща - "от света около нас, от това как работят мерките за стимулиране на растежа и от условията за развитието на бизнеса, който е най-важният генератор на заетост, а оттам и на доходи за населението... Убедена съм, че 2011 ще е по-добра от 2010, но и че чудо няма да стане", категорична е Георгиева и подчертава, че няма притеснения, че инфлацията ще изяде парите на българите.

В заключение еврокомисарят отправя лично пожелание: "Естествено, желая най-вече здраве. И също да отворим сърцата си, за да се радваме на хубавите неща в живота си и да вървим нагоре в класацията за щастлива нация."

Обявените в бюрата по труда свободни работни места на първичния пазар намаляват за трети пореден месец и за декември са били 5549, което е с близо 2000 по-малко спрямо ноември.

От тях 3245 са в частния сектор, отбелязва "Сега" като се позовава на данни на Агенцията по заетостта. Продължава тенденцията най-много работници да се търсят в преработващата промишленост - 1155 места.

Там постоянно има свободни места, тъй като те са основно за неквалифицирана работна ръка, заплащането е ниско, а работата тежка.

Отпуските на държавните служители са отрязани с близо 40 процента, информира "Класа".

Вместо да ползват 20 дни отпуск плюс допълнителен до 15 дни и компенсации за извънредно положен труд, чиновниците на държавна работа ще ползват 20-те дни задължителен отпуск.

Има брожение в държавната администрация, казва за изданието Снежана Димитрова, председател на Професионалното обединение на чиновниците.

За "Телеграф" Светлана Ангелова, зам.-шеф на социалната комисия в парламента, подчертава, че неизползваните дни от 2010 г. ще могат да се вземат до 2012 г.

По думите й именно давностният срок ще попречи отново да започне натрупване на неизползвани дни от платения годишен отпуск.

Отлагането на отпуските ще става само писмено, затова трябва да има график за отпуските на служителите, изработен от работодателите. Отложеният отпуск трябва да бъде включен в графика за следващата година, подчертава Ангелова.

"Труд" информира, че студенти на неакредитирания частен Сити Юнивърсити Сиатъл се обучават от Софийски университет "Св. Климент Охридски". И ще получат две дипломи - български и щатска.

Младежите не са държали кандидатстудентски изпит за Алма матер. Но били приети на места по държавна поръчка в Стопанския факултет, алармира изданието. става дума за около 400 души, които се записали в щатския вуз, за да станат... възпитаници на СУ. 

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 8 минути

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 1 час

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 1 час

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 1 час

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 1 час

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 1 час

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 2 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 2 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 9 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 9 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 9 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 10 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 10 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 11 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.