"Дневник": БДЖ се разпада
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
17

"Дневник" прогнозира на първа страница: БДЖ се разпада. Състоянието на държавните железници продължава да се влошава, а рисковете пред дейността им се увеличават. Във вторник стана ясно, че дружеството ще загуби 25 електрически мотриси "Сименс Дезиро", които са половината от най-новите му влакове.

Причината - заемите, с които са закупени, не се погасяват и банката кредитор е започнала процедура по продажбата им, тъй като машините са залог по тях.

В интервю за "24 часа" Ивайло Московски министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, коментира: "Малко съм изненадан, защото в момента на закупуване на влаковете всички са били наясно, че БДЖ няма как да върне тези заеми.

При положение че двете предишни правителства демонстрираха огромни излишъци от 3-4 млрд. лв., много просто и лесно е било част от тях да се вкарат в железниците. И самите доставчици на влаковете, убеден съм, са били наясно, че БДЖ няма как да им върне тези пари."

По думите му банката трябва да изчака малко. "Започнали сме преструктурирането и реформите в БДЖ. Предстои освобождаване от неоперативни активи, очакваме до края на годината приходи от 15 млн. лв., следващата - над 30 млн.

Това заедно с приватизацията на товарните превози ще осигури сериозен приход в железниците, ще я стабилизираме. Правим анализ на губещите линии, на губещите влакове, там ще се разредят до максимум...

Може да се стигне и до закриване на линии, където са много губещи и има алтернативен транспорт", уточнява Московски.

КАТ масово ще глобява с 1000 лв. при отказ от алкохолна проба, алармират всички всекидневници днес.

Вместо да инициира поправки в законите, с които най-накрая ефективно да се наказват пияните и дрогираните шофьори, КАТ обяви, че масово ще глобява и ще взима книжки на водачите, които отказват да дадат съответната проба, коментира под глава "Сега".

Според директора на столичния КАТ Богдан Милчев така ще се затвори "вратичката в закона", която хитрите нарушители използват.

"Това са водачи, които предполагат, че пробата им ще е над 1,2 промила, и за да не им се образува наказателно дело, отказват да дадат кръв и да бъдат изпробвани", обясни той, уточнява изданието.

Новите лични карти ще пристигат по куриер директно на домашния адрес, пише под глава "Телеграф". Ще се носят на ръка дори в най-отдалечените кътчета на страната.

Новата услуга на МВР е по избор и от нея ще можем да се възползваме през следващата година срещу минимално заплащане.

НАП системно е проваляла проверките на знакови бизнесмени, съобщава "Сега", позовавайки се на финансовия министър Симеон Дянков.

Данъчните са осакатявали ревизиите, като не са извършвали анализ на всички свързани с даден бизнесмен фирми, а са проверявали само дружества от един и същ сектор на икономиката.

Не е работено добре и за проследяването в национален мащаб на собствеността на съмнително забогателите.

Всички ежедневници цитират данни на Агенцията по заетостта, според които безработните през септември са намалели до 9,4 процента при 9,6 процента за август.

Според експертите две са основните причини тя да отбележи спад - началото на учебната година и проектът на социалното министерство "Развитие", пояснява "Труд".

"Сега" се включва по темата с допълнението, че се увеличават съкращенията в почти всички дейности със сезонен характер - хотелиерството, ресторантьорството и търговията.

Негативната тенденция се отрази и върху входящия поток в бюрата по труда, който през септември е близо 31 000 души или с над 3500 повече отколкото през август.

Това са основно съкратени от работа хора в частния сектор, уточнява "Новинар" по темата.

В друг материал всекидневникът акцентира върху недостига на пожарникари: "Над 1500 огнеборци не достигат, за да осигурят пожарната безопасност на страната."

"Под критичния минимум сме. На места в страната колегите ходят сами на пожар. Един пожарникар си кара сам камиона до огъня, после сам си го гаси", заявява Любомир Еленков, председател на Националния синдикат по пожарникарите "Огнеборец".

"Стандарт" извежда като водещ акцент новината за поскъпването на природния газ:

"Парното се превръща в триглава ламя за българите. От Нова година топлото за пореден път ще поскъпне. Това ще бъде трето увеличение след скоковете през юли и октомври. До момента парното поскъпна средно със 7 на сто.

Януарската сурвачка ще бъде около 6 процента. Причината е в предстоящото въвеждане на акциз върху природния газ, който се ползва като гориво от топлофикациите."

На икономическата си страница "24 часа" цитира статистика, според която разводите раздвижват пазара на жилища у нас. Проучване на водеща банка у нас показва, че сред факторите, които движат пазара на имоти и на ипотечно кредитиране са и създаването на ново семейство.

Пред "Монитор" експертът Асен Ягодин прогнозира замразяване на лихвите по кредитите. По думите му спестяванията на домакинствата ще продължат да растат, защото се намираме в икономическо възстановяване след криза.

Налице е икономически растеж, макар и все още слаб, посочва Ягодин.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова върна за преразглеждане решението на Висшия експертен и екологичен съвет, който одобри оценката за въздействието върху околната среда на "Болкан минерал енд майнинг" за проекта за добив на злато край Крумовград, отбелязва под глава "Класа".

Компанията е дъщерно дружество на канадската "Дънди прешъс". Караджова връща решението за преразглеждане, тъй като Басейнова дирекция Източнобеломорски регион (Плевен) е направила екологична оценка на проекта, преди да са влезли в сила промените в Закона за опазване на околната среда от това лято.

Престъпленията покрай изборите на 23 октомври, които вече са станали обект на прокуратурата, най-често се отнасят до покупка на гласове, пише "Сега".

Цената на вота достига 40-50 лв. Не липсват обаче и други начини за контролиране на избора. Прокуратурата разследва сигнали за заплахи за уволнение и предлагане на имотни облаги като начин за "убеждаване" в полза на един или друг кандидат.

"Дума" оповестява на първа страница: Български граждани в големи западноевропейски градове няма да могат да гласуват на президентските избори, въпреки че са подали заявления за участие.

Министерството на външните работи се оправда с хакерски атаки, недостатъчно подадени заявления за откриване на избирателни секции и липсата на активност и воля у съгражданите ни.

Кандидат-кметовете с досиета ще са ясни до вота, съобщава в интервю за "Труд" Евтим Костадинов, председател на комисията по досиетата. Точният им брой е 9888.

"От тях 8143 души подлежат на проверка. А 1745 кандидати не подлежат на проверка, защото са родени след юни 1973 г., тоест твърде млади са, за да са били сътрудници на тоталитарните служби", посочва Костадинов.

По думите му това е добра тенденция - политическите сили започват постепенно да залагат на млади хора за изборни длъжности в местната власт.

Комисията се старае поне седмица преди изборния ден да обяви кандидатите за кметове, които имат досиета от Държавна сигурност. "Правим всичко възможно да започнем и проверката на кандидатите за общински съветници. Броят на имената в листите в цялата страна е над 46 000", допълва Костадинов.

Според челото на "Атака" с пари за възстановяване на щетите от наводнението в Цар Калоян от 2007 г. е изградена турската библиотека "Ахмед Шериф" в общината.

Средствата за изграждането й са отпуснати от вече закритото министерството на бедствията и авариите, управлявано от Емел Етем от ДПС.

Темата на "Труд" цитира черна статистика, според която България е на първо място в Европейския съюз по починали от сърдечносъдови заболявания. Все повече българи умират от инфаркт и инсулт.

През 2010-а сърдечносъдовите заболявания са отнели живота на 74 392 души. Те са били 67,5 процента от всички починали. През 2009-а броят им е бил с 3086 по-малко. Тогава издъхналите от инфаркт и инсулт са представлявали 66 на сто от всички починали.

Това показват най-новите данни на Националния център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването. Изданието припомня още, че е настъпил моментът за ваксина срещу грип.

Докторите масово не са ваксинирани и карат грип на крак, като по този начин заразяват пациентите, алармира "Монитор".

Освен това до 59 процента от здравните работници прекарват грипното заболяване без класическите симптоми и така пренасят вируса на хората, които преглеждат и консултират.

"24 часа" стряска със заглавие на първа страница: "Зимата: голям студ, малко сняг". Тази година често ще нахлува сух студ от север.

В средата и в края на ноември ще вали сняг по планините. Преди това обаче ще има кратко циганско лято. От 22 до 27 октомври слънцето ще ни погали с 25 градуса.

В България има пари за образование, но не се дават за неговото качество, заявява в интервю за "Класа" Иван Илчев, ректор на СУ "Св. Климент Охридски".

Ако продължим както досега да финансираме само бройките, в един момент ще се озовем само с кренвирши без луканка, прогнозира Илчев.

По думите му друг проблем на висшето образование е липсата на връзка с бизнеса. Според Илчев най-успешен е опитът на Германия в това отношение. Там има специални висши училища, предимно насочени към инженерните специалности, които в една много висока степен се финансират от фирмите.

"Това не значи, че бизнесът определя специалностите, а че дава средства за инфраструктурата на тези училища, отпуска стипендии на студентите.

Те от своя страна са задължени да правят стажове в тези фирми и в края на тяхното следване от бизнеса гарантират, че определен процент от тях ще получат работа в неговите структури и заводи", посочва Илчев.

Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 50 минути

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 2 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 2 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 2 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 3 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 3 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 3 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 3 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 3 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 4 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 4 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 4 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 4 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие