Дарина Сарелска: Бъдещето на новините е дигитално
Източник: netinfo
14

М оята работа е да предложа възможно най-добрия продукт и мисля, че имам екипа, с който да го направя, казва директорът „Новини и актуални предавания“ в Нова Броудкастинг Груп Дарина Сарелска в интервю за "24 часа".

Всеки доказва себе си с работата си, а последните няколко месеца бяха изключително силни за разследващия екип на "Нова". Разследванията остават запазена марка на "Новините на Нова" и стратегията ни е да продължим да ги развиваме, посочва Сарелска.

Как реагира на различни искания на хора от властта е един от въпросите към нея. "Да имаш вярно огледало, е изключително животоспасяващо, особено когато си във висока властова позиция. Защото желаещите да покажат слабостите ти стават все по-малко по пътя нагоре. Затова свободните медии са важни. И затова незавидното място, което страната ни има в класацията за свобода на словото, е проблем на всеки един гражданин", казва Дарина Сарелска.

Следва интервюто с нея:

- Г-жо Сарелска, предстоят ли промени в новините на Нова тв? Отскоро Силва Зурлева - член на борда на директорите на "Нова Броудкастинг груп", отговаря пряко за новините и актуалните предавания.

- Новините и актуалните предавания на Нова тв в момента са в пика на своето представяне. Водещите на "Новините" и на "Здравей, България", и на останалите ни актуални предавания са сред най-обичаните и авторитетни лица на пазара.

Ние продължаваме да развиваме това, което имаме. Защото по-трудното от това да успееш е да задържиш успеха задълго. Така че сега, след като направихме новото студио, се концентрираме в нови идеи и рубрики за новия сезон. Моята работа е да предложа възможно най-добрия продукт и мисля, че имам екипа, с който да го направя.

Със Силва (Зурлева) и досега сме работили заедно, нейният приоритет винаги е бил успехът на "Нова", така че мисля, че в това отношение с нея можем да бъдем само съюзници. А тя е и живата история на Нова телевизия.

- Ще напускате ли? Подобни слухове се появиха малко след като в тв ръководството на "Нова" имаше преразпределение на отговорностите.

- Чак слухове, не бих казала. Появиха се публикации в едни определени сайтове, което го разчитам като пожелателно мислене от страна на някои кръгове. Не мисля да напускам, както ти казах и тогава, за мен е важно да мога да работя професионално и по правилата, в които вярвам и които винаги съм отстоявала. Дори и на някого това да не се харесва. Имам работа за вършене, обичам тази професия и вярвам, че нейният смисъл и функция трябва да се отстоява. Докато имам тази възможност в "Нова", не виждам причина да мисля за напускане.

- Напрежение в екипа ви се появи след напускането на разследващия журналист Васил Иванов. Как се отрази това на работата ви?

- Да, журналистите в Нова тв наистина бяха афектирани от опита за подмяна на историята. Защото те най-добре знаят кой кой е и кой какъв е. Събитията по-скоро обединиха хората в нюзрума и ми дадоха подкрепа, която ми помогна да продължа и да оставя тази тема в миналото.

Всеки доказва себе си с работата си. А последните няколко месеца бяха изключително силни за разследващия екип на "Нова". Тина Ивайлова получи голямата награда за разследваща журналистика. Само миналата седмица Вероника Димитрова извади на светло обществени поръчки, печелени от хора от джебчийската мафия не в едно, а в цели три правителства. Генка Шикерова разкри как се източва здравната каса през санаториуми. Марин Николов имаше сериозно разследване срещу прокурор, замесен с криминални кръгове. Това е реалният измерител на нашата работа. Разследванията остават запазена марка на "Новините на Нова" и стратегията ни е да продължим да ги развиваме.

Генка, Марин, както и Миролюба Бенатова са запазени марки в този жанр и съм щастлива, че те са част от екипа и предават нататък своя опит.

- Как отговаряте на обажданията на политици и хора с власт, които искат нещо от новините - я да бъдат показани, я да не бъдат?

- Отговарям им по същество. Истината е, че на мен политици ми се обаждат рядко. Когато го правят, водим нормален и аргументиран разговор. Като с всеки зрител или всеки друг, който би имал някакви претенции или сигнали към новините- изслушвам ги, подхождам с професионални аргументи и правя това, което смятам за правилно.

Всякакво външно влияние е пагубно за новините. И цената, която би платила медията със своето доверие и авторитет, със сигурност е много по-висока от евентуална полза, която би имала, ако обслужи определен интерес. Това е просто за разбиране. И мисля, че вече този урок е научен - имаме примери на медии у нас, които загубиха всичко именно защото вярваха, че могат да си позволят такова заиграване. Остава и политиците да разберат, че от това няма полза за никого, включително и за тях.

Да имаш вярно огледало, е изключително животоспасяващо, особено когато си във висока властова позиция. Защото желаещите да покажат слабостите ти стават все по-малко по пътя нагоре. Затова свободните медии са важни. И затова незавидното място, което страната ни има в класацията за свобода на словото, е проблем на всеки един гражданин.

За съжаление, мисля, че повечето хора не осъзнават това. А медиите ни имат нужда от този публичен натиск - да бъдат независими, достоверни и професионални. Ако публиката го изисква от нас, това би ни дало и повече имунитет като журналисти. Защото в момента много често колегите, които спазват правилата и не обслужват никого, получават удари от всички страни. Но не получават подкрепа от обществото. Това действа демотивиращо. И се питаме за кого тогава го правим? Но отговорът "Защото това ни е работата" би трябвало да е достатъчен.

- Новините вече са в ново студио и според пиипълметричните резултати това също допринася за увеличения им рейтинг. Наистина ли формата има толкова голямо значение, не е ли по-важно съдържанието?

- Съдържанието е най-важното. Или както казват американците - Content is the King ("Съдържанието е кралят."). Само дето в телевизията студиото, дизайнът, визията - всичко това е на практика съдържание. Защото телевизията е продукт, който се консумира през очите. И това е първичното. Майсторството е, ако можеш да стигнеш до умовете и сърцата, но добрата визия е само улеснение и предимство в тази комуникация.

ВИЖТЕ НОВИЯ ИНТЕРИОР НА СТУДИОТО В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

В новото ни студио концепцията е точно тази - историята, разказана в кадри, и този разказ започва още от първата дума на водещия. Затова имаме тези огромни видеостени, които се превръщат в различен декор за всяка една история. И то автентичен декор - роден от живота и от кадрите, които са заснели нашите репортери и видеожурналисти.

- Как се пуска ново студио, има ли някакви особености, които зрителят не разбира и не вижда?

- Това е дълго готвена и дълго чакана промяна. В последните години новините на "Нова", като тук включвам и сутрешните блокове и актуалните предавания, търпят сериозно развитие и вече сме лидер при активното градско население. Новите студиа просто отговарят на тази нова позиция, завоювана с много работа и хъс от целия екип.

А иначе зад пускането на ново студио стои огромен труд на десетки хора. Денонощен труд при това, репетиции нощем, защото през деня студиата са заети с текуща продукция. Но това са от онези любими за мен проекти, които те отделят от рутината на всекидневната работа, изискват размах, визия, креативност, вземат ти съня, но те зареждат. А когато резултатът е добър, удовлетворението те храни за дълго. В случая отзивите са много положителни и промяната е за добро.

- Ще има ли още промени? Освен за новините и "Здравей, България" обновихте и декора на "Събуди се" в събота и неделя.

- Промяната е цялостна - в новото студио сетове имат и "Събуди се", и "Часът на Милен Цветков". Дизайнът следва световните тенденции в телевизионния бизнес, а реализацията и креативната концепция са на български екипи. Проектантите на студиото са двама млади и изключително талантливи хора - студио "Пистолет", с които работихме и на изборите, и които успяха да уловят всички нюанси на концепцията за студио, която имахме аз и главният продуцент на новините Цветомир Семов.

Концепцията за графичния дизайн е на маркетинг отдела на NOVA. Изпълнението е на Ивайло Богатев и Любомир Петров, които също се справиха блестящо.

- Как се правят телевизионни новини и кога те са успешни?

- С интерес към света, в който живеем. И със страст. Новините са много изискваща професия. Ако не обичаш тази работа истински, тя може само да ти вземе. Тя дава много, но само на тези, които са готови да й дадат всичко.

- Използвате ли дронове в работата си? Преди години новинарите мечтаеха за хеликоптер, за да снимат обектите си.

- Веднага ти давам пример от последните дни - верижната катастрофа на магистрала "Тракия". Нашият колега Благой Момчилов беше на мястото и благодарение на неговите кадри от въздуха всички видяхме размера на случващото се на живо по телевизията. Видяхме и защо се случва - видяхме мъглата и дима, заснети от Благой с неговия дрон. Новите технологии са изключително важни в телевизията.

Дронове, 360-градусови камери, дори и мобилните телефони на нашите зрители- всичко това ни помага да показваме събитията, когато се случват, както се случват и там, където за зрителя е най-удобно и бързо да се информира.

- Как виждате тв новините в близко, а и в по-далечно бъдеще?

- Дигитално. Но смятам, че доверието винаги ще остане водеща ценност. И затова виждам в онлайн технологиите по-скоро среда, платформа, още едно средство, по което достигаме до хората. Авторитетът и достоверността обаче ще са това, което ще продължи да дава конкурентно предимство, особено срещу злоупотребите и фалшивите новини, прикрити зад анонимни автори и сайтове за бърза печалба.

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В София започна ваксинация в моловете, има ли желаещи

В София започна ваксинация в моловете, има ли желаещи

Теми в развитие Преди 2 часа

Местата за ваксинация през уикенда в столицата станаха осем

Защо е важно да не пропускаме закуската

Защо е важно да не пропускаме закуската

Любопитно Преди 4 часа

Ново проучване доказва ползите от първото хранене за деня

Протест блокира ГКПП „Калотина”

Протест блокира ГКПП „Калотина”

България Преди 5 часа

Недоволни жители на Драгоман излизат на демонстрация срещу забавеното изграждане на мост на магистрала „Европа”

<p>Lambo-то на Кардашиян заприлича на вана в &bdquo;От глупав по-глупав&rdquo;</p>

Ким Кардашиян направи своя Lamborghini Urus като вана в „От глупав по-глупав”

Технологии Преди 5 часа

Звездите са известни със своите странности, но да опаковаш Lamborghini Urus във вълна отвън и вътре… това си е чиста проба глупост.

Стойчо Кацаров разкри кога да очакваме нов пик на коронавируса

Стойчо Кацаров разкри кога да очакваме нов пик на коронавируса

Теми в развитие Преди 6 часа

Според здравния министър ваксинирането е най-сигурният начин да отпаднат мерките

<p>Километрични опашки по пътя за Гърция</p>

Отново километрични опашки по пътя за Гърция

България Преди 6 часа

Проверките на границата се извършват бавно

Как се гласува с машина - Демократична България с акция по улиците

Как се гласува с машина - Демократична България с акция по улиците

Избори 2021 Преди 6 часа

На парламентарните избори на 11 юли за пръв път във всички секции с над 300 избиратели ще се гласува изцяло машинно

Тези храни допринасят за тежка форма на Ковид-19

Тези храни допринасят за тежка форма на Ковид-19

Теми в развитие Преди 7 часа

Коронавирусът по-често засяга хора, страдащи от диабет, затлъстяване, хронични сърдечни болести, пушачите

Коронавирусът: Защо не всички ваксинирани изграждат антитела

Коронавирусът: Защо не всички ваксинирани изграждат антитела

Теми в развитие Преди 8 часа

И след пълна ваксинация някои хора така и не изграждат имунитет срещу Ковид-19. Какви са причините? И кои са най-уязвимите групи?

Черешова задушница е! Какво трябва да знаем

Черешова задушница е! Какво трябва да знаем

България Преди 9 часа

Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни

Дъжд и облаци днес, кога ще се покаже слънцето

Дъжд и облаци днес, кога ще се покаже слънцето

България Преди 9 часа

Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°

COVID-19: Активните случаи у нас са над 10 000

COVID-19: Активните случаи у нас са над 10 000

Теми в развитие Преди 10 часа

Общият брой на потвърдените случаи на заразяване в България вече е 420 964

Сложната игра на Ердоган със САЩ

Сложната игра на Ердоган със САЩ

Свят Преди 18 часа

Сабах: Има няколко важни неща, които турската външна политика направи на международната сцена през последната година

Извънредно положение в Крим заради страшни наводнения

Извънредно положение в Крим заради страшни наводнения

Свят Преди 19 часа

Водата заля улиците на Ялта, носейки автомобили и стигайки до вторите етажи на сградите

Това е присъдата по делото на ЕС срещу "АстраЗенека"

Това е присъдата по делото на ЕС срещу "АстраЗенека"

Теми в развитие Преди 19 часа

Съдът в Брюксел отсъди днес, че компанията е допуснала "сериозно нарушение"

Русия възобновява полетите до България

Русия възобновява полетите до България

Свят Преди 20 часа

Русия също така планира да увеличи броя на полетите до Гърция