Цветанов: Това, което започна с "Наглите", ще продължи
Източник: netinfo
7
Това, което беше започнато с операция "Наглите", ще продължи, докато стигнем до всички участници на най-високите нива, казва министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в интервю за "24 часа".

Смятам, че това, което правим със създаването на специализираните екипи по знакови дела, е в правилната посока, добавя той. По думите му се търси възможността за съкращаване на изключително дългите съдебни процеси, в които липсва възможност за справедливост и се създават условия свидетели да бъдат пресирани да оттеглят показанията си.

Когато се печелеха избори в края на 90-те години, се знаеше групировките СИК и ВИС към кои политически формации гравитираха, и че това беше държавна политика, за да може да се трупа сериозен финансов ресурс, твърди министърът.

Цените на тока са незаконни
: от поне три години в тарифите не е включвано качеството на услугата. Ако това бе правено, крайната цена трябваше да пада, твърди "24 часа".

От 2006 г. стойността на 1 киловатчас се определял по конкретна формула, на която качеството е отразено с Y. Той обаче не е слаган в досегашните цени.

Според адвокат Георги Дишев от Българската асоциация на потребителите подправянето на формулата означава, че поне на теория цените са незаконни. Затова и тарифите могат да бъдат атакувани във Върховния административен съд.

Попитан от "Труд" каква е първата цел на дипломацията ни, новият външен министър Николай Младенов отговаря:  "Искам най-напред да погледнем в района, в който живеем - Балканите. Доста сме се изолирали и сме забравили съседите. Това може да бъде приносът на България към европейската политика в тази част на света."

Младенов решил бързо да обиколи съседните страни, да набележи проблемите.

"Не е достатъчно да казваме: Ние подкрепяме пътя към ЕС на страните от Западните Балкани. Винаги съм се дразнил, когато слушам, че България се присъединява към инициативата на еди-кого си. Искам най-накрая ние да излезем с инициатива и другите да се присъединят", казва той.

Другата цел, по която той казва, че мисли, е как нашата външна политика да върви преди българския бизнес и да създава възможности за нови пазари.

Българите и Европа са в очакване на скорошни реформи, така "Труд" озаглавява интервю с посланика на Германия в София Матиас-Мартин Хьопфнер.

По думите му истинското приятелство включва и известна критична солидарност. Във връзка с пускането под гаранция на някои от бандата на "Наглите", Хьопфнер коментира, че НПК трябва да се промени из основи.

За промените в кабинета дипломатът смята, че правителството е успяло да се справи изключително добре в ситуацията и е доказало, че България притежава наистина добре квалифицирани млади кадри, които могат да отговорят на изискванията за най-високи постове. Доброто образование на младите българи, частично в чужбина, наистина се изплаща, допълва посланик Хьопфнер.

Умоляваме Светия синод под председателството на Негово Светейшество българския патриарх Максим на следващото си заседание през февруари да отмени решението си от 1 декември 2009 г. относно противоканоничната наредба, целеща отстраняването на митрополит Симеон.

Това според "Труд" било записано в решението на представители на 28 църковни общини, събрали се на спешна конференция в събота в митрополията в Берлин. Не присъствали само представители от Рим, Лион и една от двете ни църкви във Виена.

Закон, който да задължи държавата да определи брой на защитените болници, ще предложи БСП, съобщава "Дума". Това обявил бившият здравен министър Евгени Желев след семинар на ПГ на КБ. Станишев обявил, че БСП ще обжалва пред Върховния административен съд писмото на НЗОК с новите критерии за болниците. Според левицата опитите на правителството да се закриват здравни заведения по този начин са незаконни.

Двойно са се увеличили дълговете на граждани и фирми към бюджета, показват черните списъци на данъчните длъжници, публикувани на сайта на Националната агенция по приходите (НАП) пише "Сега".

Ако преди година сумата е била около 60 млн. лв. месечно, то сега тя вече е 120 млн. лв. Това са дългове, които са разкрити, доказани от данъчните с ревизионни актове и са потвърдени от съда. Експертите обясняват това не само с кризата, която остави хиляди фирми без поръчки и без пари, но и със сериозен ръст на данъчните измами.

Лошите дългове, които стигат до принудително събиране, през 2009 г. са вече 1 млрд. лв., отчитат от Камарата на частните съдебни изпълнители, цитирани на първа страница на "Дневник".

Миналата година случаите на длъжници, които не могат да покриват задълженията си или отказват да го направят доброволно, са се увеличили с близо 60%.

За принудително събиране са дадени 110 хил. дългове за над милиард лева, съобщил шефът на камарата Георги Дичев. Частните изпълнители обаче за първи път отчели спад в парите, които са успели да върнат на кредиторите, отбелязва "Дневник".

Въпреки че делата им никога не са били повече, миналата година те са събрали 320 млн. лв., което е с 80 млн. лв. по-малко в сравнение с 2008 г. Причината е, че длъжниците нямат пари, а за имотите им няма купувачи.

България е на 28-о място и изпреварва Полша и Румъния според индекса на глобализация, изготвен от анализаторското звено на The Economist (EIU), съобщава "Класа" на първа страница.

Показателят е включен в проучването на консултантската компания Ernst & Young "Пренаписване на картата: глобализация и променящата се бизнес среда", представено на Световния икономически форум в Давос.

Индексът измерва степента на глобализация, съпоставена с брутния вътрешен продукт (БВП) на 60 държави. От 1995 г. до 2009 г. показателят за страната ни е нараснал с 0,50 пункта от 3,52 на 4,03.

Около 15% от българите са ходили на планина в последните 2-3 месеца, независимо дали са отишли на неделна разходка, ски или почивка според проучване на "Галъп интернешънъл", публикувано в "Класа".

31 на сто от пълнолетните българи са ходили на планина в последната една година или по-скоро. Всеки пети от анкетираните посочва, че е ходил на планина преди повече от три години, а 44% дори не помнят кога е била последната им разходка в планината.
Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Откриха "мистериозна лилава буца" в древна римска канализация

Откриха "мистериозна лилава буца" в древна римска канализация

Любопитно Преди 21 минути

Какво е интересното откритие четете в следващите редове

Доц. Ангел Кунчев с информация за разпространението на коклюша

Доц. Ангел Кунчев с информация за разпространението на коклюша

България Преди 22 минути

От 9 май 2024 г. до 31 юли 2024 г. се въвеждат временни противоепидемични мерки заради епидемичното разпространение на коклюш

<p>От утре се въвеждат противоепидемични мерки заради коклюша</p>

От утре: Въвеждат се противоепидемични мерки заради разпространението на коклюш

България Преди 1 час

Това е посочено в заповед на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева

SoulBmoll и техният вълнуващ път към славата

SoulBmoll и техният вълнуващ път към славата

Любопитно Преди 1 час

Първият голям успех за SoulBmoll е дебютната им песен „Кажи ми”

Откриха тялото на жена в Кюстендил, задържан е 36-годишен мъж

Откриха тялото на жена в Кюстендил, задържан е 36-годишен мъж

България Преди 1 час

При извършения оглед следи от насилие не са открити

Време да се потопим в света на неограничените възможности и море от функции

Време да се потопим в света на неограничените възможности и море от функции

Технологии Преди 1 час

Научи повече какво да очакваме през месец май

<p>ЕС няма становище дали признава Путин за президент на Русия</p>

ЕК: ЕС няма становище дали признава Путин за президент на Русия

Свят Преди 1 час

Това заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси

Bob. мини съдомиялна променя правилата в твоята малка кухня

Bob. мини съдомиялна променя правилата в твоята малка кухня

Любопитно Преди 1 час

Mини съдомиялната без връзка с вода – Bob. е Вашето решение

Захарова за ситуацията в Газа: Зоната на конфликта се изостря ежедневно

Захарова за ситуацията в Газа: Зоната на конфликта се изостря ежедневно

Свят Преди 1 час

Москва засега не вижда перспектива за мирно уреждане на конфликта нито в палестинския анклав, нито в Близкия изток, коментира тя

Пожар избухна в къща в родопско село, има жертва

Пожар избухна в къща в родопско село, има жертва

България Преди 1 час

При огледа на стаята е открит пепелник, но тепърва ще се установява, дали пожарът не е предизвикан от незагасена цигара

<p>Главчев се срещна с посланиците на страните членки на ЕС, какво обсъдиха&nbsp;</p>

Димитър Главчев: България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна

България Преди 1 час

По време на срещата премиерът Главчев запозна дипломатите с основната задача на правителството

<p>Условията на Путин за мир с Украйна&nbsp;</p>

За да има мир: Какви условия е поставял Путин на Украйна

Свят Преди 1 час

"Две години война, две години мъка, две години разрушения. А всичко това можеше да се предотврати!"

<p>Малките сладки лъжкини се завръщат</p>

"Малки сладки лъжкини": Премиерата на продължението на хитовия сериал в Ел Ей

Любопитно Преди 1 час

"Малки сладки лъжкини: Лятно училище" ще излъчи първите си два епизода на 9 май по Max

Димитър Главчев

Главчев: Приоритетът на приоритетите е здравето на българските деца

България Преди 2 часа

Служебният министър-председател припомни, че е сезирал ДАНС за частната детска болница "Мама и аз"

Гениално! Село използва гигантско огледало, за да се бори с мрака

Гениално! Село използва гигантско огледало, за да се бори с мрака

Любопитно Преди 2 часа

Продължителното отсъствие на слънчева светлина се отразява на настроението и ежедневните дейности на жителите на селото

Боряна Калейн няма да участва в Държавното първенство по художествена гимнастика

Боряна Калейн няма да участва в Държавното първенство по художествена гимнастика

Любопитно Преди 2 часа

То ще се състои този уикенд в зала Арена „София”